Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko - DOKONČENO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 7 z 26 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko

Příspěvekod davidSK » 27 čer 2020, 13:06

Ved ten dekal po naneseni, uschnuti a pralakovani prebehni maskolom .
Pekne so sparatkom podla foto a po strhnuti nebude hrana dyfuzna ale pekne aku potrebujes.
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 27 čer 2020, 17:54

Pro ondrej:
Tak já něco s obtiskama zkusím a otestuju a podle toho uvidíme, jestli budou použitelné, nebo nee. Bůh ví, jak dlouho ty obtisky v krabici ležely... Ale navíc je tu jistojistej fakt, že HGW třeba ani náhodou stencils na SUcka ve třetince nikdy nevydá, takže se stejně ostatním obtiskům nevyhnu - takže aby to nebylo zbytečně moc námahy bez efektu! To vlákno na Siebela jsem viděl, má to stříklý hezky, to teda zas jako jo.

Pro davidSK:
Hmmm, tak to votestuju a uvidím. Pro mě úplnej novinkovej postup... A to jako tím maskolem (používám od gunze Masking Sol, ale Mascol bych někde asi taky vyhrabal pokud je potřeba ten) přetřu celej obtisk a pak to někde strhnu i s obtiskem a někde ne? No to mi hlava moc nebere. Ale zkusím to... Dík za radu.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 27 čer 2020, 21:43

Ale nie
Nanes dekal + vodicky, lak atd. ...
Potom si maskolom prejdi to co ma zostat vidno z dakalu.
A to co nazamaskujes prestriekaj tou sedou.
Ked strhnes maskol ostane ti pod nim dekal.
Zvysok bude vo farbe camo ako na foto.

Ale samozrejme sa da aj " narezat" dekal pred nanesenim
podla foto este na arsiku a mas.
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 27 čer 2020, 22:05

Tak ještě jsem trochu popracoval na sacákách. Nic moc radost, ale patří to tam a udělat se to musí.

Opět fotky reálného letadla:

Obrázek Obrázek

Vnitřek je podle manuálu v barvě STEEL (což je ale dost tmavá barva) a potom je tam na stranách šedý pruh spodní kamuflážní barvy a kovový lem hrany.

Obrázek

To jak to má vypadat vevnitř jsem okoukl z tohoto obrázku (to je ale Indický Su-30 s jinými barvami vnitřku sacáku) - spíš mě zaujaly ty pruhy kolem dokola. Ale pozor, ta fotka je strašně přesvícená, aby tam vůbec bylo něco vidět.

Obrázek

Tak jsem se do toho dal (vymaskovat a stříknout):

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ono z toho předpokládám stejně nic zase nebude vidět, protože veškerou pozornost na sebe strhne mřížka (ta je stříklá myslím nerezem) a zbytek z vnitřku zůstane v "temnotě a stínu".

Obrázek Obrázek

No a poslední fáze znovu vymaskovat a stříknout spodní barvu a nějak kovově náběžnou hranu = připraveno na slepení, přilepení k trupu a na u mě nepopulární "sochařinu".

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek Obrázek
Naposledy upravil jezekm dne 27 čer 2020, 22:28, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 27 čer 2020, 22:14

Ak sa dobre pamätám, tá mreža je z titanu, preto by som ju nastriekal titanovou farbou.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 03 črc 2020, 23:21

Tak jsem se dal do drobotiny a výzbroje...

Je vidět, že kooperace s Migy je všude :D I ve stavebnicích...

Obrázek

Kvalita výlisků zbraní je na dost nízké úrovni a celkově tak v podstatě odpovídá provedení celé stavebnice. Asi se dají koupit aftermarketové doplňky, ale popravdě, už moc nechci do tohoto modelu cpát "chcetáky". Ale třeba US zbraně, co teď vydává Eda v 1/32 jsou parádní. Bohužel, výlisky ze stavebnice za moc nestojí. Dalo by se říci, že by zbraně mohly být díky velikosti v podstatě samostatné modely (zde v porovnání se čtvrtkovým modelem):

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 04 črc 2020, 08:15

Tak jsem udělal test s obtisky (na "efekt" potrhané nálepky).

Obrázek

Na krabičce od CD jsem na základě rad vyzkoušel:
1. obtisk vyřízlý skalpelem za sucha = ještě před samotnou aplikací,
2. aplikovaný celý obtisk a pomocí párátka různě utrhán na destičce ještě jako mokrý,
3. obtis přestíkán "chipping" vodičkou a přestříkán barvou,
4. obtisk nanesen a pomocí mascolu vymaskováno a přestříkáno.

Obrázek Obrázek Obrázek

Výsledek:
1. + nejjednodušší způsob, jak to udělat, kontrola kudy má vést roztrhání = přesné vyříznutí, - nedají se asi moc udělat drobné části,
2. + taky to jde, - nelze přesně definovat, jak se obtisk utrhne,
3. + taky to jde, - prosvítá tam celý obtisk (pod úhlem je to vidět) navíc asi se moc přesně nedá definovat kde se barva strhne - je to víceméně náhodné a jsou tam zbytky barvy,
4. + přesné naznačení toho, kde má obtisk být vidět, jednoduché, - pod úhlem je vidět celý obtisk.

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 04 črc 2020, 17:50

Tak a teď SACÁKY:

Všechno nastříkáno (mřížky jsem ještě přestříkl titanem) a krásně připraveno na slepení, vlepená mřížka do desky, docela to i vypadalo dobře, radost se dívat...

Obrázek

No a pak se to začalo SRÁT A SRÁT...

Tady v tom fóru:
https://forum.largescaleplanes.com/inde ... k/page/10/
se na stránkách 9 a 10 se ten chlap se sacákama taky dost natrápil (podobně jako já) a nakonec to dopadlo takhle:
Obrázek

a navíc nakonec raději koupil i celé nové sacáky zactomodels.com na SU-27, což ale koštuje dalších 80 USD + dph a cla atd... To nedám.
Obrázek

Si říkám, to zvládnu určitě líp, ale asi [-( Jestli existuje modelářské peklo, tak teď začalo. Ale už to beru to s humorem.

Pvní co se stalo po slepení, tak bylo, že praskla mřížka... :) Teda obě.

Obrázek

Takže jsem je vydoloval ven za pomoci Debondéru.

Rovnou radím, pokud to někdo bude v budoucnu lepit, VLEPTE TAM MŘÍŽKU AŽ NAKONEC. A ani se nepokoušejte dávat ji tam dřív.

Celý ten díl sacáků se v této fázi kroutí a je jakoby měkký (poddajný) = mřížka, ač vypadá parádně, tak je slepená sekunďákem a ten sice trží, ale nepruží... Jelikož se s dílem musí i dále pracovat (a jak bude vidět dále, tak docela dost), mřížka by to určitě nevydržela a dopadlo by to určitě jako u toho chlapa nahoře.

Ale to NE, mě to stálo 500.- takže je potřeba to zachránit.
Prostě "jak u blbejch". :)

Obrázek

Oprava nebude náročná, jen bude potřeba trochu trefit barvu, železo jsem trochu zesvětlil hliníkem, ale to se podá, kdyžtak se to zašpiní.

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 04 črc 2020, 18:10

Potom následovalo opět broušení, tmelení, broušení, rytí, broušení, leštění. No klasická sochařina!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pak místo rycí jehly bylo použito kolečko na nýty a znovu broušení.

Obrázek

Stříknutí toho, co stejně nebude vidět, trochu zašpinění washem.

Obrázek
Obrázek

No, takto jsem to měl po celovečerní šichtě připraveno, že to ráno slepím. A po notné dávce broušení, to tam nějak sedělo, i když trup byl uprostřed nějak divně prohnutý a špičky sacáků (a nebo konce) úplně nedoléhaly. No nic ráno moudřejší večera.

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 04 črc 2020, 20:49

Ráno slepeno. Jelikož mi bylo jasný, že to asi bude průser, tak jsem to dělal nejlépe, jak umím - 1/2 hodiny intenzivně držel a rovnal; srovnal, pak pořádně zatížil a šel do práce.

Obrázek Obrázek

Výsledek: PROSTĚ TRAGÉDIE. Neseděl pořádně ani jeden spoj. Todle je na vyhození z okna. Tečka. :evil:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Asi mi z toho jebne ](*,) . Doteď jsem se rozčiloval, že něco nesedělo přesně, tady se už jen odevzdaně směju. :)

Vypůjčil bych si slogan:
The best advice I can give to you is be fearless - There is nothing that cannot be corrected with a little filler, plastic card, patience and perseverance.
Nechám to pár dnů proschnout a pak tam prostě narvu destičky a profily, tmel, zaleju lepidlem a uvidíme. Akorát ta trpělivost...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 04 črc 2020, 20:56

Ono to vypadá, že si pořád během stavby jen na něco stěžuju! A taky že asi jo...

Pro někoho, je podobný model a sochařská práce na něm standard (možná se v tom i vyžívá), ale mě to fakt nebaví a celkově mi to připadá, jako dost odfláknutej model už od výrobce, se kterým se jen trápím.

Ale ještě si dovolím poznámku: před časem u mě byl stejda RENDA (něco mě učil - tímto zdravím a ještě jednou děkuji) a říkal, že byly doby, kdy jsem měl zásadu, že když se do něčeho pustím tak to dodělám. Čímž mě nasral podruhé. Poprvé to bylo, když říkal, že když něco dělám, tak to mám dělat pořádně. OK, SOUHLAS, ale pak je tu ale model typu SU-30MKK a jen jedny nervy na pochodu...

No nic, dost brečení... Jestli tohle bylo to nejhorší co mě potkalo,TAK TO SŮčko DÁM.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 04 črc 2020, 22:03

Dost si sa s tym natrapil aby si to vyhodil.
Ako pises. Nehaj odlezat a potom zacnes opat nabity energiou.
Tieto sacaky su klasika hadam u kazdeho vyrobcu su-27 atd. ...
Taketo medzeri naplnim bielym tamiya tmelom a prebehnem uchostuchom namocenym v riedidle.
Ak treba tak po zaschnuti opakujem.
Drzim palec :)
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 13 črc 2020, 09:53

Kua ja si ti nemôžem pomôcť,ale z celej tvojej stavby mám dojem,že hľadáš v guľatej miestnosti roh. #-o
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 14 črc 2020, 11:07

LuMar píše:Kua ja si ti nemôžem pomôcť,ale z celej tvojej stavby mám dojem,že hľadáš v guľatej miestnosti roh. #-o

Ten roh tam někde je, určitě! :) Najdu ho.

Ještě otázka - je potřeba dát dopředu závaží? Manuál nic neuvádí, na zkoušku se to zatím taky nepřeklápí. Otázka, spíš na někoho, kdo to stavěl a ví, že se tam ne/musí dát (asi klidně i v jiném měřítku - to rozložení hmotnosti plastu je stejné..., bych řekl.)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 14 črc 2020, 17:22

Raději bych tam něco dál...obdivuju tvoji vytrvalost
PetrB

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 7 z 26 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26

Zpět na Rozestavěno