Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 79 z 92 • 1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod fotr » 04 čer 2020, 07:39

To Petr Habala.........Myslite, ze jeste nekdo bude stat o modely Nova, Web Plasticartu ci polskeho Mikra (toho blbeho)? Klidne dam i zadara.

Plasticarty se prodávají docela draze. Na tom určitě něco vyděláte. Zadarmo bych nedával, ale když jinak nedáte, rád se jich zadarmo ujmu. :)
fotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 04 čer 2020, 07:48

Ad kity NOVO na čs. trhu 1986 - někde jsem četl, že když skončil sovětsko-britský podnik NOVO, tak zbývající výlisky, obtisky, návody a krabičky skončily v SSSR, resp. že to tam Britové vyvezli. Z toho usuzuji, že to v SSSR poskládali dohromady a něco se dostalo na náš tehdejší trh - odpovídala by tomu i ta kvalita.

Ad "stříbřenka" Plasticart - nemáte někdo tušení na jaké bázi ta barva byla? Určitě to nebyla syntetika...mám dvě neporušené tuby, myslím, že by se s tím ještě dala udělat nějaká drobná "paráda", ale čím to naředit...

Ad Revely v roce 1989 - dostal jsem se na exkurzi do tehdejšího JZD Slušovice, které provozovalo i vlastní prodejny. V prodejně hraček jsem si připadal jako v říši divů (samozřejmě na tehdejší poměry). Odcházel jsem s prázdnou šrajtoflí a plnou taškou - P-51, Thunderbolt, Hurricane - 1/32, Mig-23 - 1/144, OS-2U Kingfisher - 1/72. A to tam měli ještě stavebnice aut a loď Queen Mary - vše od Revellu...
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 04 čer 2020, 08:38

Ta plastikartská stříbřenka byla fajn a měla specifickou vůni. Pamatuju si ale případ kdy s ní jeden kolega zkoušel lepit a pak si stěžoval že to lepidlo je na draka. V modelech totiž byly dvě identické plechovky, akorát na jedné vyraženo 001 a na druhé 002 myslím. Prostě tehdy jednu otevřel a "lepil" :lol: .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 04 čer 2020, 10:33

Nemohla by být ta stříbřenka na bázi lihu? Už si to moc z dětství nepamatuju, ale tuším že voněla podobně jako lihovka a pasty Agama..
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kulasec » 04 čer 2020, 10:46

To: Pozustalost.

Tady se Plastikarty prodavaji dost draho: https://www.oldmodelkits.com
Rozestaveno 1/72:

Kyushu Q1W1 Lorna - FineMolds
Nakajima A6N-2 Rufe - Hasegawa

Dokonceno: Aichi E13A Jake - Hasegawa
kulasec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 04 čer 2020, 10:56

Jirka z Hranic píše:Nemohla by být ta stříbřenka na bázi lihu? Už si to moc z dětství nepamatuju, ale tuším že voněla podobně jako lihovka a pasty Agama..

To je dobrý tip, byla to taková "modelářsky příjemná" vůně :) . Výborně se to dalo na model nanést štětcem, v návodu od Plasticartu bylo doporučeno nanést 2 vrstvy...zkusil jsem tím v dané době natupovat pomocí molitanu MiG-17 a výsledek předčil má očekávání...
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 04 čer 2020, 13:16

Tu stříbřenku jsem ředil S 6006 tak to syntetika bude, lihovka by se zdrcla. To že se to používalo na kovový povrch stejně jako pasta Agama je snad dostatečně známo.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod karel.hawk » 04 čer 2020, 21:25

Já jsem modely KP a Směr kupoval na přelomu osmdesátých a devadesátých let v prodejně Svazarmu na Mělníku. Byli docela dobře zásobený a paní prodavačky mě tam už dobře znali. Když jim dorazila první várka Spitfire IX od KP s cenou 15,50 Kčs, tak jsem měl tehdy u sebe jen rovných 15 Kč a paní prodavačka byla tak hodná, že mi model prodala a ten padesátník jsem ji přinesl až druhý den.
Někde jsem sehnal i Tu-2 od VEB Plasticart a rozmazlen modely KP jsem byl velice nemile překvapen, že model nemá znázorněn interiér a letci jsou pouze v podobě busty uříznutý pod rameny. Ale byl to docela velký dvojmotorák s úžasnými bombami, takže jsem se do něj hned pustil.
Prakticky celou nabídku Novo a NovoExport mi zprostředkoval jeden známí starší modelář z Prahy (již ženatý a s dětmi; já v té době byl hodně mladý ucho), který je získával ze SSSR formou výměny. Měl jsem od něj P-38, P-39, P-40, P-47, Wellington, Lancaster, Typhoon, Fokker D.XXI, atd.). Jednou si mi postěžoval, že jeden modelář z Ruska ulítl a nabízel mu B-17 výměnou za jeho tři He 111 ze západu. Na začátku devadesátých let mi pak začal posílat i modely Revell a Airfix. Komunikovali jsem spolu jen přes dopisy a potkal jsem ho pouze jednou a to až někdy v roce 1992.
Ze začátku jsem barvil Unicolkama. Když byl velký svátek, tak se objevila i nějaká ta barvička od Revellu či Humbrolka. Na začátku devadesátých let jsem preferoval barvy Molak.
Když jsem si jednou šel do prodejny drogerie, kde mě neznali, sám koupit ředidlo S6006, tak jsem byl nekompromisně odmítnut a při odchodu jsem ještě zaslechl prodavačku jak kolegyni říká: "Já mu dám ředidlo....!" Asi si mě spletli s jinou sortou zákazníků.....
Rozestavěno 1:72: Ju 287 V1 (Huma), Spitfire Mk.VC (Airfix), He 111 H-5 (Airfix), 2x Fw 190 (Eduard), MiG-3 (HobbyBoss).
Čekatelé 1:72: B-25 G konverze (Airfix), Ju 288 (Huma), Do 17 Z (Airfix).
Hybernace 1:72: Ju 388 J-3 V14-2 FuG 218 (R.V.Resin).
https://Hawk.zonerama.com Fotky z modelářských soutěží 2012-2025
karel.hawk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 05 čer 2020, 06:38

Zase ta Tu-2 měla pohyblivé kulomety a zavírací podvozek a pumovnici, byl jsem z toho úplně paf :P . Kokpit jsem nějak dodělal a ten model jsem se dokonce pokusil onýtovat podle výkresu v časáku Krylja rodiny (křídla vlasti). Museli jsme ve škole povinně odebírat nějaký ruský časopis, tak jsem si vybral tohle.
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SaTo » 05 čer 2020, 13:30

alf píše:Zase ta Tu-2 měla pohyblivé kulomety a zavírací podvozek a pumovnici, byl jsem z toho úplně paf :P . Kokpit jsem nějak dodělal a ten model jsem se dokonce pokusil onýtovat podle výkresu v časáku Krylja rodiny (křídla vlasti). Museli jsme ve škole povinně odebírat nějaký ruský časopis, tak jsem si vybral tohle.

Tu-2 mam doma, ale o pohyblivých kulometech nic nevím

Jirka z Hranic píše:A netusil jsem, ze ty dopravacky byly z Dubeny. Moc se mi libil Bristol britania

Výrobní program Dubeny, ale na Modelářovo.cz píší že modelů od firmy SIKU bylo 35 typů
Tu-104A, Boeing 707, Fokker F-27, Lockheed Electra, Convair 440, Convair 880, Caravelle, Douglas DC-7, Comet IV a Lockheed Constellation.
SaTo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 05 čer 2020, 13:40

Nie je to Lockheed Constellation, ale Lockhead Starliner. Krídlo ma iné ako Constelation.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 05 čer 2020, 13:54

Jirko z Hranic Bristol Britanii Dubena nedělala.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 05 čer 2020, 14:45

Stando, já netvrdil, že to vše bylo z Dubeny. Původ těch modelů jsem tehdy neznal. Já měl Caravelle, brácha nějaký Convair a ten Bristol (stejné měřítko, podobný styl obtisků, koleček a vrtulek na špendlík). Taky jsem měl Tu 144 ve stejném měřítku, ale to mohl být nějaký ruský výrobce. Všechno to bylo koupený na letišti v Praze v suvenýrech nebo v té prodejně u Příkopů. V 80. letech. Více si nepamatuju..už je to hrozně dávno. Na ty modely na poličce jsme pak ale s bráchou koukali roky.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 05 čer 2020, 15:38

Tu-144 byl nejspíš Směr (jestli měl místo obtisků samolebku)ale to bylo ještě menší. Dělali ještě Il-62.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 05 čer 2020, 15:48

Ten Bristol se s tím Lockheedem může klidně plést. https://www.scalemates.com/cs/kits/dube ... 88--157596. Tímhle modelem začala moje modelářská pouť :-).
A kulomety Túčka od Plastikartu pohyblivé (nahoru a dolů) byly. Pokuď je někdo namísto pouhého zacvaknutí nenalepil.
alf

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 79 z 92 • 1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 92

Zpět na Diskuse