Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 78 z 92 • 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod jenda58 » 03 čer 2020, 10:45

Klub 1:72 Skrzydlatej Polski (něco jako naše Triáda, leč více kreseb než textu a formát A4):
1 - Hurricane Mk.I, Jak -1, BF - 109F (1988)
2 - MiG - 3, Tempest V/VI, FW - 190A-5 - A-9 (1991)
Jestli vyšlo ještě něco dalšího nevím. Asi ne, pak už začaly vycházet různé jedno-monografie.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 11:03

jenda58 píše:Klub 1:72 Skrzydlatej Polski (něco jako naše Triáda, leč více kreseb než textu a formát A4):
1 - Hurricane Mk.I, Jak -1, BF - 109F (1988)
2 - MiG - 3, Tempest V/VI, FW - 190A-5 - A-9 (1991)
Jestli vyšlo ještě něco dalšího nevím. Asi ne, pak už začaly vycházet různé jedno-monografie.

Podle výkresů 1/72 jsem "uplácal" z AVIE S-199 Me-109 a opatřil kamufláží H.J. Marseille, která byla v publikaci pouze šrafovaná. Speciálně výkresy Me-109 následně sepsuli v L+K...
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 03 čer 2020, 13:23

Na DOSS mám veselou vzpomínku když jsem si u nich objednal ve slepé víře Humbrolky. :) Odpověď mě nepotěšila a bylo mi jasné že celém slavnej DOSS je pro kitaře úplňe na ho**o.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 03 čer 2020, 14:57

V DOSS měli jiné věci, např. výrobky ÚV Svazarmu podniku "Modela",
kdykoliv se tam dal koupit třeba motor na CO2 na létající modely, i mám za to, že i první stříkací pistoli na našem trhu.
Pro plastikáře nikdy nic neměli ....,,,,
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 03 čer 2020, 15:03

Jinak v Polském středisku jsem kromě publikací TBU sehnal i knihy od A,Morgaly (něco jako u nás V.Němeček) ...
Jsou věnovány letadlům, na kterých létali polští piloti, vč. fotek a jednoduchých výkresů.
V části 2.světové války i letadlům z "francouzské epizody".
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 03 čer 2020, 15:08

Ono pro Svazarm byla kitařina v podstatě nechtěné dítě. Ano, v DOSSu měli věcí dost, ovšem mimo kitařiny. Dokonce i stavebnice vláčků, TT vagónky Ci a Ca, cisternu.... z LPH Jičín. Ale měli tam ty sešity Stavíme plastikové modely.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 03 čer 2020, 15:22

Jirka z Hranic píše:Já jsem jezdil s taťkou do Prostějova do firemní prodejny a pak měli ještě jednu na Dolním náměstí v Ol. Později začali prodávat i nějaké Matchboxy, koupil jsem si za brigádu Bf-110 a dostal k vánocům Wellingtona. To bylo tuším někdy koncem 80. let.
Jinak taťka sehnal občas od známého, co vymetal burzy, pro nás k vánocům nějakého Revella nebo Froga (to byly modely snů - Beaufighter, Canberra, Starfighter..).
Z Prahy si pamatuju jako školák, že jsem si z výletu dovezl z Máje stavebnici P-47, a při otevření ve vlaku jsem zklamaně zjistil, že je tam kabina z Mig-21. A to měl být razorback :cry: Takže jsem ho pak nějak postavil bez kabiny.. Od Novo byl tuším i výškový Bristol 138, taková kráva s domečkovou kabinkou (postavil ho tu nádherně Ondra Škarka). Tak tam nebyl návod a název letadla vůbec. Až po letech se mi povedlo najít, co jsem vlastně postavil..
Kousek o Máje směrem na Příkopy byla nějaká prodejna suvenýrů (možná ji tady uvádíte) a tam prodávali malé modýlky dopraváčku v měřítku tuším 1:200 a menším. Kolečka a vrtulky se nasazovaly na špendlík. Taťka nám je vozil pravidelně z Prahy, měli jsme jich pár doma. Douglase, Caravellu atd. Jen samolepka s okénky a stříbřenka na kamna..

Jirko, to byly modely Dubeny v Českém Dubu.....opravdu se tam dávali špendliky ... (:)
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 03 čer 2020, 15:33

Nějaký DOSS byl v Praze v ulici Na Perštýně. Pamatuji si tedy hlavně spoustu věcí pro potápěče, ale já tam chodil otravovat kvůli tehdy naprosto nedostatkové a nesehnatelné milimetrové překližce. Jednou se mi poštěstilo, koupil jsem asi pět táflí, tuším že 1500x2500.
Srolované do válce jsem to pak vezl domů MHD :lol:
Zbytky mám dodnes...
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 03 čer 2020, 17:11

V tom Polským středisku byl potvora chlap. Vždy mě listujícím třeba TBiU nebo Skrydlatama podsouval i jiné knihy takže když jsem odcházel měl jsem těžkou tašku a tak tak na vlak.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vladstepanek » 03 čer 2020, 18:07

jenda58 píše:Ono pro Svazarm byla kitařina v podstatě nechtěné dítě.

Absolutní souhlas. Taky když jsme se u nás dali do LMK Svazarmu, tak na nás koukali jak na ..... s tím, že nás po čase naučí stavět "něco pořádnýho" (chápej lítacího). Nenaučili. Navíc, když jsme zjistili, že fasujou na klub Humbrolky a my z nich neviděli ani jednu, po čase jsme se trhli a udělali pro sebe. Těch házených klacků pak pod nohy, zrušení soutěže, vyhrožování.... o tom by se dala napsat knížka.
vladstepanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 03 čer 2020, 21:09

DOSS byl ve Valašském Mezíříčí, jak už bylo výše napsáno a měli především materiál pro funkční modelařinu, ale daly se koupit i Unicol-ky, veškeré modely od Směru a Blaník a Luňák od Modely, která sídlila právě ve Val. Meziříčí.
V roce 1986 přišla opravdu velká zásilka modelů Novo, jednalo se jen asi o čtyři typy, ale skutečně ve větších počtech. Tenkrát jsem se pokoušel reklamovat čirý překryt na P-38, ale po prohlídce většiny krabiček na prodejně se vždy objevila jen zcela identická nedolitá hrouda, takže jsem se musel spokojit s tím, co bylo.
Humbrolky se objevily jen jednou, ale v minimálním počtu a jen se po nich zaprášilo. ...
Prodejna zanikla myslím na přelomu 1991/92.
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouza » 03 čer 2020, 22:38

Dobré téma, vrátilo mi to vzpomínky. Já ve svých školních dobách někdy na přelomu osmdesátek a devadesátek nakupoval vesměs KP za cca 12,- Kčs v naší hračkárně v Novém Jičíně. Pamatuju si, že jsem okamžitě ze školy letěl pro Mig-21 MF nebo Albatrosa- jediné atraktivní pro mne dostupné roury. A co když přišlo Su-25K od KP, to bylo pryč z regálu okamžitě. Později občas dostali zásilku nějakých Plastikartů (Vostok 1, dopraváky- začínal jsem Boeingem 727 Pan Am- snažil jsem se kupovat všechny, postaveno i se stříbřenkou v tubě za odpoledne) semtam Směr, a před vánocemi kolem r. 1989 si jasně pamatuju na Revellácké Mig-29 1/72 a F4U-1D Corsaira 1/32. Oba jsem pak našel pod stromkem. Lepilo se Styrofixem za 1,20 Kčs, barvy Unicol jsem kupoval v drogérii a například nočního směráckého Hurricana jsem natřel matnou černou na školní tabule, donesl mi ji otec. Vybavil se mi i Plastikart An-2 s se zasklením oken v podobě proužku celofánu nalepenému zevnitř. Jó, to byly časy. :-D
Petr Schickl, prostý lepič...
člen štětečkové galaxie č.50
Jouza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 03 čer 2020, 23:09

Jj, KP za 12 Kcs a pak novy Spitfire za 15 Kcs.
Lepili jsme ho oba s brachou soucasne. Ta stribrenka z Plastikartu byla na natreni vyborna. Obtisky jsem si jednou namaloval rucne na hnedou lepici pasku a prelakoval, podle navodu z ABC. A vrchol invence byl kuzel na bf-109. Namotal jsem na kuzel S-199 vrstvu niti, obalil a vyhladil to kanagomem a natrel cernou. To byla pak 109-ka ze SNP
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 03 čer 2020, 23:12

A netusil jsem, ze ty dopravacky byly z Dubeny. Moc se mi libil Bristol britania
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 03 čer 2020, 23:39

SaTo píše:Polská literatura byla v 80. letech běžně dostupná v Polském informačním středisku na Václaváku za celkem příznivé ceny.

Jeste mam doma sbirku TBiU. Chce ji nekdo?
Ale take se tam daly koupit brozovane knihy formatu A5 o letadlech, na tehdejsi dobu velmi cenne informace (o kazdem typu tripohledovy planek, fotky, data a pojednani o historii a verzich). Mam jeste nekde doma knihu o bombarderech 2. svetove, dalsi o proudovych stihacich letadlech a "Letadla, na kterych valcili Polaci", coz bylo super, protoze to pokrylo vetsinu anglickych, francouzskych a US stihacek. Je mi trochu smutno, kdyz knihy, ktere pro nas mely cenu zlata, dnes vidim v antiku za pet korun nebo rovnou vyhazovane, ale co s tim. Ja kdyz si vzpomenu, jakou jsem mel radost, kdyz se mi po trech letech pravidelneho obchazeni prazskych antikvariatu podarilo splasit Nemeckova Vojenska letadla 3. Podle obrazku na obalce jsem pak patlal Novackou P-47 :-).

Pro scifisty bylo polske kulturni stredisko zajimave take tim, ze tam vychazely polske preklady anglicke SF, o kterych jsme si jinak u nas mohli nechat jenom zdat, napriklad Zelazny, Le Guin, Orwell! (Zvireci farma byla na indexu, ovsem ne u severnich bratru) nebo treba Conanovky. Jeste mam doma sesit s rucne psanym prekladem Carodeje zememori. Vubec spousta anglosaske sci-fi, ktera u nas vysla pocatkem 90. let, byla prekladana z polstiny. Jo, zni to zvrhle, ale byla nouze. Jednou jsem dokonce ze zoufalstvi koupil rusky preklad Vonneguta v Dome sovetske knihy nekde u Vaclavaku, ale jejich foneticke prepisy anglickych jmen jsem neprekousl.

Coz mi pripomina, s modelarinou jsem skoncil pocatkem 90. let, kdyz jsem zacal cestovat, a podle toho vypada moje klasicka stoleta zasoba modelu doma ve sklepe. Myslite, ze jeste nekdo bude stat o modely Nova, Web Plasticartu ci polskeho Mikra (toho blbeho)? Klidne dam i zadara.
Petr Habala
pH13

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 78 z 92 • 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 92

Zpět na Diskuse