Původně jsem si taky myslel,že je to povaálečná výroba....ale výfuky bez vybrání a lisovaný (naše lité s vybráním), dva masivní panty na zadku a kryty koncových převodů z svařený z ohýbaných plechů ... Spíš bych řekl, že po válce dostal "naše" doplňky - klakson, nářadí, vyprošťovací lana atd. Tady jsou další fotky: viewtopic.php?f=327&p=2323678&sid=ec5f83afd65d97f7b1de1143bbb4944b#p2323678
mladas - nemáš nejspíše pravdu je to myslím čistokrevné "50s" Československo. Čelní pancíř je na šíp, nikoliv s trámcem, jak měla naše brigáda válečné tanky. Ještě nově dodané tanky v 4/1945 měly čelní trámce. Zadní masivní panty ano, ale celý zadní pancíř je zapuštěný do korby. Věž je komplet poválka.
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,..... A všade samé čisté zásahy! „Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Ty nic neznamenají. Mohou tam být z výroby, kdy se zpočátku montovalo ještě z dodaných ruských dílů. Možné je, že naše výroba přešla až později na vykrojené a nebo to mohlo projít nějakou opravou. Ale lze se s tím setkat.
Fotka je sice barevná ale nějaké natřené poje hnědé barvy na ní moc vidět nejsou. Spíš jak už jsem psal silné znečištění z zbytky zimní kamufláže. A i když ji všichni udávají jako jedinou autentickou barevnou fotku našeho tanku z přehlídky v květnové Praze připadá mi spíš kolorovaná.
Přiznám se že mě ani na okamžik nenapadlo že by se mohlo jednat o původní tank. Nakonec IS-2 na Smíchově hovoří jasně jak to s pomníky u nás bývá. Hlavně ať to dobře vypadá! Mě prostě jen zaskočila ta barevná kombinace, kterou zvolili autoři. Kdo by se zajímal o určení rozdílů, tak tady je ještě jedna fotka zmiňovaného tanku.
Ještě k těm detailům konstrukce do nedávna jsem si byl jistý že naše poválečné téčka neměli licí čísla. Můj nejnovější přírůstek v archivu .Prokazatelně ČSSR téčko a dokonce z obou stran a mantlu.
Ten článek na mě rovněž působí jako klasická PR slátanina určená pro FB, ale chválím iniciativu nadšenců od 73. že se alespoň o svůj památník starají. Byť když už se ohání studiem v archivu mohli místo moderní 5450 nechat namíchat něco, co by originál zelenou připomínalo... K těm licím číslům, mám pár fotek na věže T-34 o kterých si myslím, že jsou naše a licí čísla tam jsou:
v těch malých rámečcích co si pamatujujsou čísla a symboly
Ta vrchní fotka ještě naši věž připomíná spodní tři jsou ale spíš z v.z, 183 pozdní. Naše věže byly typické velmi hladkým povrchem odlití a linií dělení formy. Když se líp podíváš na tvar psaníčka a pruhy na prstenci věže ty u našich nenajdeš.Na mích fotkách je licí číslo v přední části věže, Polské ho měli v zadu pod prutovým úchytem na 174 jsem ho ještě neviděl 183 v zadní části jako na Tvých fotkách obvykle ale v pravo a 112 v předu jak na mojí fotce jen asi do poloviny 1945 pak už ne. Pokud jsou všechny čtyři fotky jednoho odlitku je to opravdu zvláštnost.
OK, díky za objasnění. Měl jsem na ně těch fotek víc, ale selhala mi karta ve foťáku a po obnově mi zbylo jen pár... Jsou to dvě věže, promiň něl jsem to tam napsat rovnou. Ta úplně horní fotka je jedna věž a ty 3 další druhá věž.
+ ještě jedna fotka na tu první věž... jsou na ní nějaké průstřely...
Podle mě se nejedná o válečné věže, vzhledem k místu, kde se původně nacházely a měl jsem za to, že jsou naše poválečné... Z těch fotek je hrubá sruktura dána tunou vrstev barvy a ve skutečnosti co si pamatuji tak hrubé nejsou (i když úplně jemné to taky není). věže jsem si fotil dost detailně a byly tam myslím i menší licí čísla (nebo vyražená čísla) která díky té barvě a vzdálenosti nejdou poznat... až se tam zase budu motat tak si to nafotím znovu:)