Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48877 • Stránka 1611 z 3259 • 1 ... 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614 ... 3259
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Tobík » 16 kvě 2020, 22:08

Tak ony ty inovace nemusejí vzejít h moddlařiny, ale naopak z novinek v souvisejících oborech.
Například existuje i kovový 3D tisk. Na formy to není dost jemné, ale je snadné si představit, že kdyby bylo, mohly by se kovové formy přímo 3D tisknout.
Nebo skladové hospodářství. Třeba za pár let Eda koupí robota a bude moci pro přímý prodej sestavovat stavebnice s obsahem na přání.
Tomáš Cihelka

Momentálně na stole:
1/72: MiG-21MFN (Eda), F-18C (Aca), X-29A (Has)
Tobík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 16 kvě 2020, 23:10

Travis: to co popisujete, to je takový šaldovský styl kritiky. U nás v Čechách je to pořád v oblibě. V modelařině je to taková klasika, upozorňujeme na chyby. To, co je dobré, nekomentujeme, to nemá cenu. Jak se pak předměty kritiky zlepšují, kritika se stupňuje a kritizují se čím dál méně významné maličkosti. U nás to nakonec vede k situaci, kdy se po dvaceti letech upozorňování na kdejaký chybějící čudlík došlo k závěru, že těch čudlíků je vlastně zbytečně moc, a chyba eduardích modelů je v tom, že jsou moc složité. Z toho by normálně jednomu hráblo (:) Takováhle kritika je pro výrobce vcelku v prdu. V podstatě říká, že ať děláme co děláme, stejně to bude blbě. Takže vlastně nemá smysl se o něco snažit. Což je mimochodem mezi výrobci hodně rozšířený názor.

Já neříkám, že nemají kritizovat. Říkám, že memají jenom kritizovat. Já si na rozdíl od Vás myslím, že recenze má být především hodnocení. Recenzent by měl zhodnotit, jak model dopadl. Jaké má chyby, jaké má kvality, jak si stojí ve srovnání s jinou produkcí. Nezdá se mi, že by to bylo zase až tak těžké. Možná by stačilo neblbnout, držet si trochu nadhled, a nechtít být za koždou cenu ten nejchytřejší.

Ale abych furt neremcal, přijde mi, že se to s recenzemi zlepšuje. Třeba v Revi opravdu nejsou recenze špatné, přinejmenším se poslední dobou dokáží vyvarovat právě toho šaldovského trhacího stylu a přepjatému hledání chyb. Kupříkladu Vilingrova recenze Siebela od SH na mě udělala dobrý dojem. Na druhou stranu to někdy vypadá, že všechny popisované modely si jsou tak nějak rovny, ale to už si český modelář nějak přebere.

Co se Muzikanta týče, to máte pravdu. Jsem zvědavý, jak to s ním dopadne. A jsem samozřejmě optimista (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 17 kvě 2020, 00:11

Tomáš Chmelík: já bych kolem těch inovací zase nedělal moc vědu. Je třeba sledovat cvrkot, vědět, co chcete, mít trochu kliku a koule na to vrazit do toho ty prachy (:) Možná bych řekl, že inovace je vlastně snaha o co nejlepší adaptaci na změnu poměrů. Což se mi zdá že se u nás docela dobře daří (:)

Co se týče dalšího vývoje, netroufnu si moc věštit. Ono se toho dost často hodně namluví o různých velkých vizích, a pak je stejně všechno jinak, protože se nečekaně objeví něco, co stávající poměry významně změní jinak, než všichni čekali. Podívejte se, co se dneska děje kolem jednoho přiblblého viru. Všichni věští velkou krizi, ale jak to tak vypadá, zrovna našemu oboru se daří líp, než kdy jindy. Troufl by si někdo něco takového předpovědět? Třeba ještě před nějakými třemi měsíci?

Třeba to, že by si lidi kupovali jen soubory a pak si někde sami tiskli modely, to se mi moc nezdá. Neříkám, že to není na nějaké úrovni možné, dovedl bych si to představit třeba ve funkční modelařině, nebo u figurek, ale v naší branži bych to moc neviděl. Tištění forem také na nějaké úrovni fungovat může, u short runů to může celkem významně posunout kvalitu a zamíchat poměry. V podstatě si dovedu představit adaptaci toho, co jsme my dělali před dvaceti lety, na použití 3D tisku. Kdyby tenkrát 3D tisk existoval, tak bychom ho na to určitě využívali místo frézování, a podle toho, co vím o dění na východě, tak to tam někdo dělá. Ale bude to mít různá ale a vyplatí se to jen u určitého typu produkce.

Kde bych třeba viděl významnou změnu způsobenou tiskem jsou resinové doplňky. To už se ostatně stalo, počítačové modely a tisk už do značné míry nahradily ruční práci v přípravě produkce. Kupříkladu u nás už se to jinak nedělá a ani nikdy nedělalo. Technologie se stále zlepšuje, takže teď nás nejspíš čeká druhé kolo (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ppitis » 17 kvě 2020, 06:48

To domácí 3D tisknuti by mělo výhodu pro partnerky - prázdné skříně,žádné krabice s modely jen narvaný HD s daty :-D
Ovšem pro nás by to ztratilo tu krásu našeho koničku,ta radost když přijde nové krabička.
Suder Tools
Suder Petr
výroba přípravku pro modeláře,cnc strojírenská výroba hliník,mosaz,plast
Luční 242
Orlová-Lutyně
735 14
tel. 605 424 754
IČ:02312212
http://www.sudertools.com
Ppitis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 17 kvě 2020, 08:19

Nebo naopak, halda natisknutých 3D vyrobku..a protože nejsou krabice..tak tedy i hromady hnědých nevzhledných krabic.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 17 kvě 2020, 08:52

To by byla naprostá katastrofa. Tím by tenhle obor přišel o svouje hlavní kouzlo, a definitivně by zahynul (:)

Manželky by si možná na chvíli oddechly, ale brzy by zjistily, že postapokaliptická realita je mnohem strašnější, než ty haldy krabic ve skříních. A na skříních (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 17 kvě 2020, 09:05

DominikS: what is dzus? (:) Concerning the Spitfire Mk.I (for Tamiya?), we won´t surely re-design the set. If the armor is not included, it has a reason. We are working on the new set for Airfix kit right now.

F.Šrédl: jo tak samozřejmě máte pravdu, dnes by se udělala Airacobra mnohem lepší. Jenomže je tolik jiných lákavých projektů, a u Airacobry formy kupodivu stále drží a cokoli z nich uděláme, tak to celkem rychle vyprodáme. Takže motivace dělat Airacobru je velmi malá. Což bylo třeba jinak u Fw 190A. Ty se taky pořád prodávaly, ale formy už nedržely. Navíc u nich byl základ v původní konstrukci, se kterou bylo možné pracovat. To u Airacobry nemáme.

A mimochodem, ty formy na Airacobru mají minimálně 2x překročenou teoretickou životnost. To ukazuje, že stará dobrá galvanika má pořád ještě slušný potenciál.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 17 kvě 2020, 09:07

K tomu "domácímu tisku"....
A co teprve až někdo vymyslí, jak vytisknout komplet model v jednom kuse a ještě i správně zbarvený.... včetně patiny..... to bude masakr....
A pravověrní modeláři budou pokoutně shánět "staré" stavebnice, zavírat se s nima v krytech a bunkrech, pokoutně shánět "neekologické" barvy a lepidla....
Fuj..... to je jako scénář (post)apokalyptického holyvůdského filmu :nuts:
:grin: :grin: :grin: :grin:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 17 kvě 2020, 09:09

Pane Šulci: jestli tím "dzus" nemyslí Dominik tzv. "dzus-fasteners"..... tuším to byly nějaké rychlozámky, původem z ameriky, hojně využívané v SSSR za války....
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 17 kvě 2020, 09:20

[quote="Vl.Šulc"]

.... Technologie výroby forem a konstrukce modelu je základ, na kterém se pak staví dál, a to, jaké markingy do stavebnice vyberete a jak poctivě je zpracujete má velký význam, stejně jako zpracování návodu a sestava doplňků. A je to podle mě jeden z důvodů, proč se tak špatně prosazují Japonci. Protože právě tohle neumí.

Dobrý deň, veľmi zaujímavé čítanie. Dovolil som si vybrať túto pasáž s otázkou skôr z oboru sociológia, myslíte že stagnácia vyplýva z nejakých ich kultúrnych vzorcov správania, uvažovania ?
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Franta Šrédl » 17 kvě 2020, 09:42

Vl.Šulc píše:A mimochodem, ty formy na Airacobru mají minimálně 2x překročenou teoretickou životnost. To ukazuje, že stará dobrá galvanika má pořád ještě slušný potenciál.

V tomto případě ovšem nezbývá než konstatovat: " jako na potvoru". Jedna věc je chybějící motivace u čtvrtky. Ale v měřítku 1:72 není použitelný model, všechno jsou to jen nepovedené napodobeniny. No a když už by byla hotová dvaasedma, tak by aspoň byla příprava pro čtvrtku, až jednou klekne ten váš galvanický nezmar (:) .
Franta Šrédl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Randalf » 17 kvě 2020, 10:04

Vl.Šulc píše:...

Třeba to, že by si lidi kupovali jen soubory a pak si někde sami tiskli modely, to se mi moc nezdá. Neříkám, že to není na nějaké úrovni možné, dovedl bych si to představit třeba ve funkční modelařině, nebo u figurek, ale v naší branži bych to moc neviděl.
...

Jo, u figurek to už docela funguje, třeba namátkou...
https://www.gambody.com/3d-models/wild- ... print-file

U letadel si to zatím taky nedovedu představit, je tam limit pracovního prostoru printírny, leda že by se to tisklo po žebrech a panelech a skládalo jako reálná mašina. Nezkusíš to? 8-)
Roman Randalf Kresta
Beskyd model kitshow
Randalf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 17 kvě 2020, 10:09

Raymond Kanya: Jo. O tom jsem naprosto přesvědčen (:)

Kromě toho je tam podle mě problém s generační výměnou. Ty firmy vedou staří chlapi, vlastně hodně staří chlapi. A staří chlapi neradi něco mění a nejsou moc optimisti. Bez ohledu na národnost, a samozřejmě jsou tu výjimky, že. Já třeba doufám, že jednou z těch výjimek budu já (:)

K japonskému způsobu fungování mám jednu zajímavou nezapomenutelnou příhodu z letošního Norimberka. Bavil jsem se s jedním starým známým z jedné japonské firmy, je tam na vysoké pozici v managementu, a máme spolu velmi dobré vztahy. Navrhoval jsem mu, že bychom mohli udělat nějaký společný projekt, a že by to mohl zkusit u nic navrhnout a případně prosadit. Říká mi na to: no myšlenka je to zajímavá, to mohl být dobrý projekt. Ale to už nestihneme. Já na to jako proč? A on odpověděl: no, to u nás musí projít rozhodovacím a schvalovacím procesem. A já jdu už za pět let do penze (:)

F.Šrédl: nezoufejte. Je to dobrý typ, on ho někdo udělá. Zkusil bych Fredyho. Když to udělají jako toho He 162, tak by to bylo dobré, ne? A my bychom to pak od nich koupili a udělali bychom spolu s Vámi pár pěkných limitek (:) Nebo plán B, mohla by to udělat ta Arma. Druhá část plánu beze změn (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 kvě 2020, 10:17

PantherG píše:Pane Šulci: jestli tím "dzus" nemyslí Dominik tzv. "dzus-fasteners"...

Myslí, sú to konkrétne rýchlozámky na krytoch motora.

Ad 3D tlač - pokiaľ nebude existovať platforma/spôsob ako tlačiť v domácich podmienkach obmedzené množstvo výtlačkov, komerčne sa to nerozšíri (ak už existuje, nechám sa vyviezť z omylu). Keby aftermarketová firma vypustila do sveta 3D model do domácej tlače teraz, za týždeň to majú na diskoch všetci. A tlačiarne teraz stoja prd, kvalita tlače ide hore exponenciálne s každou novou generáciou spotrebiteľských tlačiarní. Takže to ostane doménou tých, ktorí vedia modelovať. Čo vie momentálne len pár ľudí a nie všetci majú ochotu sa tomu venovať.

Je to v podstate ten istý dôvod, prečo sa nevydávajú niektoré publikácie v elektronickej podobe. Alebo až s obrovským oneskorením.

Ďalším príkladom sú masky na rezanie. Ploter má teraz doma hocikto.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 17 kvě 2020, 11:50

[quote="Vl.Šulc"]Raymond Kanya: Jo. O tom jsem naprosto přesvědčen (:)

Ďakujem pekne za vysvetlenie, naozaj som sa veľakrát zamýšľal nad nepochopiteľnou stagnáciou (alebo skôr hibernáciou))) takej Hasegawy a predpokladal som, že ste pri obchodovaní s nimi mali možnosť pochopiť ich spôsob uvažovania... podozrenie sa ukázalo ako dobrá stopa :-)))))

P.S.: Ohľadom nevyhnutnosti inovácii ako ste správne na začiatku zdôrazňovali (v akejkoľvek sfére) mi ako príklad vyskočil v mysli napríklad mainstreamový Heller, alebo keď sme už pri Francúzoch tak aj garážoví shortrunnoví producenti (takým bol na začiatku aj Eduard) ako FM, MACH 2, F resin a podobne a ich "súčastná" produkcia ))))
Raymond Kaňa

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48877 • Stránka 1611 z 3259 • 1 ... 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614 ... 3259

Zpět na Diskuse