To je dobrý. Ten Sherman je z Horažďovic a je to 4. obrněná divize, 37 prapor. Ta " Dočka" sice přijela z východu, ale je od 1. československého armádního sboru. To jen tak na upřesnění.
Jj. Je velmi pravděpodobné, že na snímku je na věži Shermanu osobně plukovník Creighton Abrams, tehdejší velitel 37. tankového praporu, a na dočce, na přehlídce na Staroměstském náměstí 17. května, je prapor 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR.
- - - Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou. - - -
Ano, ano. Když už jste zmínil tu přehlídku ze 17. května 1945, neměl by někdo náhodou z ní video? Scháním záběr se Studebackerem s P.l. kanónem. Děkuji.
K tomu Shermanovi, je to dost pravděpodobný že ten chlápek s mapou je Abrams, tank samotný by měl být velitele roty A (má onačení A1) Mám pár fotek ze stejnýho místa a na jedný fotce je i Abramsův Thunderbolt VII.
A hlavně autor článku píše absolutně totální bludy. Tenhle tank je na tisíc procent vyrobený až v poválečných letech v Československu a do Ostravské operace se mohl dostat tak jedině časovou smyčkou. Pokud je mi známo jediný autentický dochovaný stroj z této operace stojí v Ostravě na pomníku. Nevím z čeho vycházeli ale namalované věžové číslo neznamená automaticky že je to originál.
No každopádně to zase takový blud není. Kamuflované čs. T-34 jsou doloženy z konce války, jen se moc neví, co to bylo za barvu. Údajně vznikla slitím všeho, co se po okolních vesnicích potkalo a údajně to nějaká hnědá měla být. Píše o tom ve svých knihách i kolega Kopecký.
Nepsal jsem o zbarvení ale o autentičnosti dochovaného stroje. Tohle není skutečná 040 z výrobního závodu 112 a to mi věř,vsadím na to klidně krk. A zbarvení je také diskutabilní podle některých pamětníků měli jak píše Kopecký dvoubarevnou kamufláž ale podle jiných byli jen zelené a nejspíš i notně opotřebované a znečištěné tak si vyber.
To samozřejmě věřím, válečných mašin se u nás dochovalo jak šafránu, ale kolegové zpochybňovali i hnědo-zelené zbarvení. O jeho provedení se dá taky polemizovat, ale reálný základ má.