Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tyrrell 002 (Ebbro 1/20)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tyrrell 002 (Ebbro 1/20)

Příspěvekod fernetti » 25 bře 2020, 19:27

rozhodl jsem se trošku zdokumentovat stavbu tyrrellu 002, který v letech 1971 až 1972 pilotoval francois cevert. důvodem je, že model je to docela zajímavý a snad by moje postřehy mohly pomoct ostatním, kteří by si ho chtěli postavit. stavebnice je od ebbra, kvalita výlisků i jejich detailnost jsou výtečné, pár nepřesností v děličkách tu samozřejmě je, ale zbroušení je hračka, takže na nějaké velké tmelení to zatím nevypadá.
teď k výběru, kterou grand prix budu stavět - tyrrell 002 jezdil jen cevert; stewart, na kterého jsou ve stavebnici obtisky, řídil verzi 003 - hledal jsem v archivu fotek rozdíly mezi těmito dvěma auty, ale nepodařilo se mi najít, v podstatě to jsou identická auta, jen jackie a francois měli jiná průhledítka a způsob osazení zpětných zrcátek - obě varianty stavebnice umožňuje. takže kdo chce stewarta (tzn. tyrrell 003), klidně může. já budu ještě později stavět verzi 001 (monako 1971), která je taky od ebbra, takže na jackieho určitě ještě přijde. původně jsech chtěl auto, s kterým cevert vyhrál svou první grand prix (watkins glen 1971) - bohužel čísla ve stavebnici (12,14, 2 a 3) zrovna tuto variantu neumožňují (viz.: https://www.racingsportscars.com/type/r ... l/002.html ). rok 1972 jsem zavrhl, protože vyjma jednoho druhého místa (na které by stejně nepasovalo číslo) nebyly výsledky nulanuladvojky v tomto roce nic extra. ale i kdyby jo, nelíbilo se mi zabílení plexiskla, se kterým cevert celý rok 1972 jezdil (později i to bylo nahrazeno - tím, že průhledítko zmizelo úplně). moje volba nakonec padla na nurbürgring 1971, kde cevert dosvištěl do cíle třetí na jackiem a regazzonim. kdo by chtěl stavět jiný závod, klidně může, žádné změny ve smyslu dodatečných úprav stavebnice nehrozí, jen je potřeba si pohlídat odlišné umístění bočních křidélek na přední kapotě (byly tak do cca. poloviny sezony, potom už byly tak, jak je ve stavebnici).
ale dost plků, jdeme stavět:

první změny - úpravy vykrojení zadní části předního spoileru - naznačeno předrytím:
a1.jpg

z boku by to mělo vypadat nějak takhle:
a2.jpg

u kapoty jsem si předryl místa, na která nakonec osadím rychloupínáky:
a3.jpg

a u sedačky jsem vyřízl průvleky na pásy (ve stavebnici jsou udělané jako obtisk, já je tam dodělám komplet tak, jak mají být) a dále z obou stran průduchy skrz sedačku (pasují na naca otvory v bočnici horní kapoty a vedou vzduch k motoru) - kdo nechce kapotu oddělávací, tak to samozřejmě dělat nemusí:
a4.jpg

až bude něco zajímavého, ozvu se zas :)
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

plížením a plazením vpřed!
fernetti

• Odpovědět s citací

Re: Tyrrell 002 (Ebbro 1/20)

Příspěvekod Kuku » 26 bře 2020, 07:26

Teším sa, a budem občumovať. Dobrá voľba. Som zvedavý na ich nové Tyrrelly 005 a 006. Ešte si na ne asi počkáme. tak nech ti to lepičuje. :wink:
Kuku

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 01 kvě 2020, 15:03

Zaujímavá stavba. Skutočne obe autá 002 a 003 boli takmer identické. Je treba vedieť, že Stewartova 003 je predsa len vývojová verzia Cevertovej 002. Badateľné rozdiely vychádzajú z toho, že JYS bol menšej postavy a teda "okná" a zrkadlá sa mu prispôsobili. Sú aj iné drobné rozdiely, ale tie nie sú dôležité. Upozorňujem na to, že z týchto podvozkov sa bez radikálnych zásahov nedá postaviť typ 001. Ten bol naozaj iný a to nielen tvarom. Na to odporúčam preštudovať model 001 v mierke 1/8 za neskutočnú cenu od Amalgamu. Držím palce v stavbe.
cevert
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 01 kvě 2020, 21:36

Další F1 mého mládí... paráda.
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod makaluzo » 02 kvě 2020, 12:57

Kuku píše:Teším sa, a budem občumovať. Dobrá voľba. Som zvedavý na ich nové Tyrrelly 005 a 006. Ešte si na ne asi počkáme. tak nech ti to lepičuje. :wink:

Na Tyrrell 006 se také velice těším a ještě nejspíš dlouho budu, ale co, při mém tempu práce mám ještě dostatek stavebnic nejmíň na třicet let... :grin: :grin: Tuhle stavbu samozřejmě se zájmem skouknu 8-) no a pokud bys chtěl obtisky na Ceverta z GP USA, dají se pořídit na Indicals http://www.indycals.net/decals/f1/71tyrrell.html S Michaelem není problém, vždy vše bez problému dorazilo. :wink:
Naposledy upravil makaluzo dne 02 kvě 2020, 14:05, celkově upraveno 2
Já vám to říkal, nepouštějte mě k tomu...
makaluzo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dekon » 02 kvě 2020, 13:37

Tak tuhle stavbu budu taky sledovat,tyrrelly po 006 jsou i moje srdcovka a ty Cevertovy obzlášť,006 jsem postavil od tamea 1/43... Prosím dej i fotky skutečného auta,třeba ta úprava předku mě moc zajímá,nikde jsem nenašel fotky z toho pohledu od kol...
Doufám,že mě přejde moje součastná nechuť k lepení a zase začnu patlat... tu 002 a pak až vyjdou tak i 005 a 006 bych rád měl ve vitrínce.
Já bych si tu svoji 002 představoval(samozřejmě Ceverta) z r.72 a asi Monaco nebo SPA kde měl kokpit neprůhledný a zrcátka na držácích jako Stewart,ty ohnuté plechy pod zrcátky se mi vůbec nelíbí :lol: jen je trošku problém,že v aršíku není nápis na špici tyrrell ford,který v této verzi byl.
Přeju pohodovou stavbu!
c1e0584672039283cce3f7e3b29b1339.jpg

dekon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 03 kvě 2020, 16:36

pánové, díky za komenty. stavba mi jde poměrně pomalu, dělám ji po chvilkách současně s fittipaldiho lotusem 72e, takže po kouskách to či ono. pokrok ve stavbě jsem nefotil, bo ani nebylo moc co, vesměs jen začišťování, broušení, lakování dílků před jejich sestavováním. trochu mě zklamal návod, je docela jednoduchý, drátkování a hadičkování je třeba si domýšlet podle fotek. trochu váhám u bezp. pásů, kde mi chybí jakákoli refereční fotka, zkusím to opajcnout podle návodu na dvanáctinu nulanulatrojky od tamky.

cevert: podklady na 001 jsem moc nesháněl, podle pár fotek mi přijde s 002 a 003 dost podobná, napadlo mě použít tuto stavebnici jako základ pro přestavbu na 001 (protože nevím, kdo by stavebnici ve dvacetině vyráběl), ale asi to zatím nechám podle tvé rady uležet... :)
dekon: jo, stavbu z r. 1972 jsem taky zvažoval, ale mě se právě ta verze s plným kokpitem vůbec nelíbila. na 002 a 003 mám komplet walkaroundy, ale bohužel z přestavovaných aut, co teď jezdí historické závody - takže tam jsou trochu jinak dráty a káblíky, přidělaná elektronika, ale chassis by mělo na 99% odpovídat původním autům - pokud bys ty fotky chtěl, pošli mi SZ.
makaluzo: díky za tip, indycals jsem už dřív používal, za mě spokojenost, ale snažil jsem se využít obtisky ze stavebnice. co mě zaujalo, že nabízejí nádrže, které jsou stejně jako ty ve stavebnici proporčně blbě: http://www.indycals.net/parts/f1parts/t ... tanks.html - je to jedna z věcí, které budu na modelu podomácku upravovat.

p.s.: jinak dnes by strýček ken slavil šestadevadesát...
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 09 led 2021, 16:14

pro klid duše dávám něco málo mobilovek ze stavby. kvůli jiným povinnostem mi šla dost pomalu a vlastně jsem na model(y) nešáhl až do vánoc. úroveň fotek z mobilu je strašná a opravdu jen dokumentační a interní blesk vytáhne víc, než je normálně vidět a tak to docela zkresluje... mohl bych fotit zrcadlovkou ze stativu, ale rozdělávat se mi s tím nechce, to až budu fotit dokončené modely. proto taky už nebudu dávat do rozestavěna další svoje stavby - času je opravdu málo a chuti taky moc ne.
teď k tyrrellu: v podstatě mám hotové finální lakování všech dílů kapot, celý motor, zavěšení, drobné podsestavy, takže už vlastně zbývá jen jejich sestavení, doplnění drátků, retuše a tak...
protože lotus 72e ze stavby sem už dávat nebudu, tak pro srovnání je vidět vedle tyrrellu -s tím, že by měl být už skoro taky před finálním sestavením. rád bych, aby to bylo nejpozději do jara...

b1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

b4.jpg

b5.jpg

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 10 led 2021, 07:06

jak je možné, že není chuť, když jsou tak super výsledky?
„Všechno nakonec dobře dopadne. Pokud to dobře nedopadlo, znamená to, že ještě není konec.“
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 10 led 2021, 09:52

Ty síťky na sání jsou součástí stavebnice, nebo jsi je nějak vyčaroval :P ?
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 10 led 2021, 11:06

To byla ještě auta F1 pro chlapy, ne jako ty dnešní hrůzy...
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 10 led 2021, 11:17

Přesně tak....
Teď jsem četl, že Hamilton zdůvodnil zvýšení mzdy pro "obrovskou nebezpečnost" tohoto sportu. Vždyť to už nemá se závoděním 70 let nic společnýho.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dekon » 10 led 2021, 12:48

alf píše:Ty síťky na sání jsou součástí stavebnice, nebo jsi je nějak vyčaroval :P ?

Ty síťky na sání nejsou součástí,tam je jen výlisek z průhledného plastu s naznačením síťky.
Tohle dělá MFH a jsou občas k dostání na Car Model Kit.
https://www.car-model-kit.cz/air-funnel ... ctory-hiro

S tím stavěním jsem na tom podobně,72 mám rozdělanou už asi 3 roky a Tyrrell čeká v krabičce...
Jinak krásná práce!

Pokud jde o současného mistra světa LH o kterém si hodně myslí,že ,vzhledem k tomu,že je mistr světa v F1 a má tolik titulů,tak je nejlepší. :grin: Občas na FB skupinách tyhle zaslepené fandy popíchnu a ty reakce jsou nej... Je jasné,že bez mercedesu by ty tituly nezískal. Tím že je to auto úplně někde jinde než konkurence,tak to má docela lehké a pilotů jeho kvalit je v současné F1 více... Jedno vím jistě,kdyby na jeho přehnané požadavky mercedes nepřistoupil,tak do horšího auta nepůjde,to raději skončí a asi nenastoupí ani do jiné serie aby se neukázalo,že je vlastně pilot jako ostaní...
dekon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 10 led 2021, 17:16

pánové, díky za vaše reakce, těší mě, že někdo vůbec odepíše...
já to mám s efjedničkama tak, že po smrti ayrtona senny pro mě to nejlepší z nich skončilo a ikdyž sem tam občas byl záblesk návratu k lepšímu (třeba tým eddieho jordana, mika hakkinen, eddie irvine), tak celkově to šlo celé do kopru a dnešní stav je pro mě naprosto nekoukatečná sračka. ta stará auta, která (pomalu...) stavím, mají pro mě neskutečné kouzlo lidského umu a snahy udělat i v tom nejprostším prostředí malé garáže a základního vercajku to nejslepší, co jde. při vší úctě by dnešní piloti neměli proti souputníkům ceverta, clarka, ickxe nebo reutemanna žádnou šanci.

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 10 led 2021, 17:41

Tyhle starý F1ky mají svoje kouzlo.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno