Po dokončení HMS Belfast využívam čas na začatie väčšieho projektu. Počítam že keď sa Milanovi podarí urobiť plechy na boky DoY v skupinovke KGV, mohli by byť hotové dva trupy a pripravené na striekanie plátovania. Tentokrát sa jedná o známy bitevný krížnik HMS Repulse. Keďže bitevné krížniky spolu s bitevnými loďami triedy Queen Elizabeth sú moje najoblúbenejšie typy britských lodí, mám už čo-to naštudované. Posnažím sa o kvalitný detailný model - t.j. budú sa otvárať poklopy, dvere okienka, povysúvam všetky možné ramená a žeriavy, bude mať obe palubné lietadlá atď, atď. Na stavebnici ma teší aj to, že napriek svojej dĺžke sa ešte tesne, tesne zmestí do mojej vitríny.
Stavebnica : Trumpeter tuším z obdobia cca okolo roku 2008 - delený trup dve časti podľa vodorysky. Kto to staval, vie .... Ja už mám za sebou Hooda ale rosiahlemu tmeleniu sa mi vyhnúť nepodarilo. Ale o tom neskôr. Keď to porovnám s Belfastom z 2014, tak Trumpeter sa od času Repulse neskutočne technologicky zlepšil. Z hľadiska zhody so vzorom a náročnosti úprav ktoré treba vykonať je ale Repulse na tom lepšie ako Belfast.
Takže po poriadku :
1917 - 192x : Repulse v stave, v akom bol spustený na vodu. Predloha, super atraktívna. Loď nemala hangáry, nemala dokonca ani drevenú palubu, namiesto toho boli na kovovej palube akési protisklzové kovové profily. Takýchto modelov veľa nie je. Videl som postavený niekde na modelshipgalley jeden pred pár rokmi. Stavba tejto verzie by si vyžiadala okolo 40% scratch nadstavby a komplet scratch paluba. Uvádzam to viac menej sem preto, že to možno niekoho zaujme a postaví to. Špecialne doplnky ale na túto verziu ale neexistujú, takže treba lepiť z viacerých sád, plus navrhnúť vlastné.
1936 - 1938 : Toto je vezia ktorá najviac zodpovedá tomu čo je v vo výliskoch v stavebnici. Akurát kamufláž bola celá svetlošedá AP507C. Treba ale : Iný typ palubného lietadla - tuším Fairey Seafox a hlavne PL výzbroj na zadnej nadstavbe je úplne iná. Jedná sa o dvojhlavňové veže 4inch kanonov, ktoré treba nejak získať. Viem že majitelia modelu HMS Queen Elizabeth majú v stavebnici taký pár navyše. Doplnky : Určite GMM + WEM + Eduard + Master hlavne 2 sady. Drevená paluba Wood Hunter.
1941 - Toto je najznámešia verzia kamuflážou, v stave v akom bola loď potopená. Budem stavať práve túto. Rozhodli doplnky. Flyhawk vydal set, ktorý naraz rieši 90% problémov. Keď doplním demagnetizačný kábel z Hooda a pár chýbajúcich sieťovín + mihalnice na okienka, mám s doplnkami vybavené. Na túto verziu ale neexistuje korektná drevená paluba. Treba nejakú komerčnú upraviť.
Drevená paluba : Existije niekoľko - KA-Models, Pontos, Artwox, ale všetky slepo kopírujú chyby stavebnice. Jedine paluba od Wood Hunteru drevom pokrýva aj palubu za vežou "B" - Focsle deck. Ale v prípade verzie 1941 všetky majú problém. Ten spočíva v tom že krídla prvého poschodia zadnej nadstavby, na ktorých boli v 30-rokoch veže s PL kanónmi sa odsránili a namiesto nich sa trochu viac dopredu postavili ubytovacie priestory pre kráľovské rodinu.S Repulse sa totiž počítalo ako s kráľovskou jachtou pre cestu do Južnej Afriky. Z toho ale zišlo a tak sa pre poslednú cestu krížnika do Singapuru ešte na tieto strechy umiestnili single PL kanóny. Takže aj paluba od Wood Hunteru sa bude musieť prerábať. Ešte nemám vymyslené nič konkrétne ako to spraviť aby to nebolo vidieť.
Ešte jedna info pre fajšmekrov : Kompletnú zadnú nadstavbu + člny z rezinu kedysi robil AdmiraltyModelWorks za cenu cca 70 EUR + poštovné. Neviem čí je ešte dostupný. Problém s palubou to nerieši a zvyšok sa dá spraviť scratch + doplnky.
Dobrá správa je že Repulse vo všetkých hore spomenutých verziach už bol kvalitne niekoľkokrát postavený. Mne najviac padol do oka tento model :
http://www.modelshipgallery.com/gallery/bb/hms/Repulse-350-yr/index.htm
... takže je odkiaľ odpisovať.