Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hummel - Ostfront 1944

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hummel - Ostfront 1944

Příspěvekod eso rimmer » 08 dub 2020, 14:44

Zdravím modeláře,
před časem jsem tady prezentoval model Hummla v měřítku 1:35 (Hummel). Říkal jsem, si, že k tomu modelu ještě něco chybí. Vzhledem k tomu, že stavebnice od Tamiye obsahovala tři figurky a nějaké bedny s municí, tak jsem se rozhodl pro stavbu menší diorámy. Je to moje první dioráma v životě, tak jsem chtěl na začátek něco menšího, abych byl schopen práci dotáhnout do konce. Námět je jednoduchý, posádka doplňuje zásoby někde na polní cestě v rozlehlých planinách Ruska. Kromě figurek ze stavebnice jsem osadil i stromeček, který jsem si sám vyrobil z dvousložkového tmelu a svazku motaných drátků. Je to jen takový malý stromeček, přesto jsem při jeho výrobě strávil hodně času. Respekt všem těm, kteří mají svá dioráma osazena velkým stromem se stovkou kusů papírových lístečků. Já jsem začal stromeček osazovat nejprve laserem vyřezávanými lístečky od Plus model. Krabička za 200 Kč nestačila na pokrytí stromku :-W , tak jsem koupil razidlo a zbytek lístečku jsem si vycvakal sám. Kvalita laserových je samozřejmě o level výše, ale co už. Dále jsem doplnil z jiných stavebnic tři přilby, jednoho mausera a polní láhev. Na cestu jsem použil akrylové bláto od Miga, do kterého jsem zapouštěl různé oleje, washe. Tráva je statická, občas nějaký drn z vyššího vlákna, vše stříknuto několika odstíny zelené. Bystré oko si snad povšimne tří malých kytiček, které jsem sestavil z papírové skládačky rovněž od Miga. Na fotkách to asi nejde vidět, ale doplnil jsem i drátek k reflektoru, který jsem tam neměl při vlastní stavbě Hummla. Na fotkách to rovněž není asi patrné, ale na fotografií na podstavci je zachycen stroj s číslem 322, čili stejný jako je na diorámě. Takže asi tak, přeji pevné nervy a klid na modelaření v domácím vězení nouzového stavu. =;
A jako vždy budu rád za konstruktivní připomínky, nápady a názory.

Edit: Udělal jsem nový stromeček (už třetí), zmatnil figurky a nafotil znovu.

Resize of 1.JPG

Resize of 2.JPG

Resize of 3.JPG

Resize of 4.JPG

Resize of 5.JPG

Resize of 6.JPG

Naposledy upravil eso rimmer dne 14 dub 2020, 13:05, celkově upraveno 9
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Hummel - menší diorama

Příspěvekod jarda malý » 08 dub 2020, 15:08

Já bych asi předělal ten strom, vypadá divně. Jinak to vypadá fajn.
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Re: Hummel - menší diorama

Příspěvekod eso rimmer » 08 dub 2020, 15:19

Tak měl to být jakože mladý stromeček, ty moc husté nejsou. Popravdě taky s ním nejsem úplně spokojen, na to kolik času mi vzal. Na druhou stranu předělávat už by to asi nešlo, musel bych ho udělat znovu.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Re: Hummel - Ostfront 1944

Příspěvekod nespor.jenda » 09 dub 2020, 07:27

Trošku mi nesedí stínování figurek (nevím, jestli je to zapuštěný wash nebo děláno nějak jinak) a taky jejich povrchová úprava (přijdou mi dost lesklé). Ale to jsou věci, s kterými jsem zápasil a vlastně stále zápasím i já. Finální lak figurek bych dával mat, případně může stát za zkoušku dát ve směru z vrchu (tj. odkud svítí slunce) postupně těch vrstviček matového laku více, ale raději opatrně. Mělo by to udělat efekt zesvětlení a "vyšisování". Přišel jsem na to víceméně náhodou, když jsem na modelářském kroužku pomáhal jednomu klučinovi s figurkou německého horského myslivce.
Ale i přes tyto drobné výtky se mi to líbí. (:)
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 09:05

Děkuji za zhodnocení a komentář, čekal jsem, kdo se na ten lesk ozve. Ten lesklý povrch figurek je dán použitým washem. Figurky jsou malované barvami Vallejo v matu. Viděl jsem někde na netu, že někdo to právě stínuje tím washem, a dost se mi to líbilo. Což o to, hezky to zateklo i do těch nejmenších prohlubní a ten efekt to splnilo, bohužel vedlejším jevem je ten lesk. Takže otázka je, jestli to příště stínovat tmavšíma barvama Vallejo a na ten wash se nevykašlat. Bude s tím více práce,ale bude to realističtejší. Nebo by možná jen stačilo vzít to finálně matným lakem, což jsem tedy neudělal. Trochu jsem měl obavy abych moc nezalepil ten povrch.
Dioráma je opravdu těžká disciplína, technika+krajina+figurky. Snad ani není modelář co zvládne vše perfektně. Tak či tak, jsem se u toho velice bavil, přijde mi to mnohem více uspokojující než "jen" udělat model techniky, či letadla, byť ani jedno ještě neumím v nějaké podle mě obstojné formě.
Naposledy upravil eso rimmer dne 09 dub 2020, 09:13, celkově upraveno 3
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 09 dub 2020, 09:10

Nebo to pak prostě stříknout matným lakem...
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 09:12

Asi ano, přemýšlím, že figurky rozeberu a zkusím je stříknout tím matem.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 09 dub 2020, 09:43

U jednobarevných uniforem jde podle mého názoru pro stínování použít postup, který popisuje "Síra" v pátém díle Průvodce světem plastikového modeláře.
1) Celou figurku nastříkat černě
2) Ve směru z boků ji ze všech stran stříknout základním odstínem uniformy/oblečení
3) Ve směru z vrchu ji stříknout zesvětleným odstínem uniformy/oblečení.
Pak je samozřejmě potřeba dodělat detaily, které mají jinou barvu, ale i tak to dá představu o rozložení světla a stínu na nich.
Wash má pro stínování figur jednu nevýhodu, zateče do spáry (prohlubně) a největší vrstvu vytvoří v tom místě, které je položeno "nejníže". Což nemusí respektovat světelné podmínky. (Opět je to rozkresleno v 5. d PSPM.)
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 10:17

Nastříkal jsem figurky matným lakem.
Naposledy upravil eso rimmer dne 14 dub 2020, 13:09, celkově upraveno 2
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 10:25

To už jsem četl také, kromě spousty jiných technik. V tomhle je ten internet peklo, existuje tolik návodů, že člověk ani neví co si vybrat a jakou cestou jít 8-) . Spíše je to o tom jen zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. ;-I
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 09 dub 2020, 11:05

Já jsem to zkusil na figurce, kterou mám v diorámku (dá-li se to tak nazvat) Verdammte Streifen! (kousek níž v galerii), černá kombinéza a modrá čepice-lodička jsou dělány právě touhle technikou, nepoužil jsem žádný wash a jen minimum drybrushe. Pravda je, že na té černé to asi úplně nevyniká, ale s výsledkem jsem vcelku spokojen.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 09 dub 2020, 11:49

Teď to vypadá o dost líp, ty figurky. Když už se použije wash, musí se s citem a případně ho trochu utlumit hodně hodně zředěnou základní barvou a pak použít drybrush zesvětlenym odstinem základní barvy, tak aby se vytvořil určitý kontrast a hloubka. To samozřejmě není správný postup, ale je to jednoduchý nebo základní postup naznaceni světla a stínů od kterého se odrazit. V te zmiňované knížce je to dobře znázorněné. S figurkami bojuje snad každý, jak říkáš je potřeba malovat a malovat. Může se u nich strávit mnoho času a nebo taky ne a dělat je jednodušším, univerzálnějším způsobem, ale výsledky jsou pak jiné. Každý si musí podle sebe vybrat cestu. Možná třeba zkus koupit sadu barev např od Vallejo German field grey, kde je i návod jak malovat a stínovat. Nebo zkusit oleje.

Jinak dio se mě líbí. Hummel se moc poved. Camo mu sedí. S podložkou sis vyhrál pěkné. Jedině ten strom bych dal pryč. Kazí to. Věřím že tě stál spoustu práce... ale i mladé duby mají tak o polovinu vic listí jak tento. [-o< hodně zdaru 8-)
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 12:55

Děkuji za názor. No ten strom už tam nechám za tu pracnost, leda že vyrobím nový, trochu jiný typ s pomocí foliáže. :uff:
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jura Kohoutek » 09 dub 2020, 18:47

"Snad ani není modelář co zvládá vše perfektně". Jenom z našich luhů a hájů třeba Roman Fittl. A další ze světa. R. Hurkmans, Andy Moore, Mirko Bayerl atd. Vím že teď se chlubím cizím peřím, ale oni to fakt zvládají.
Já bych se spíš zaměřil na detaily a povrchovou úpravu. Držáky lopat a plachty např, odřeniny... ty bych asi vynechal. Stříklý to máš hezky, ale.. nic víc.
Přílohy
6155EEF8-9F7D-438E-BEF7-D74CC3CC8DDD.jpg
Jura Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 09 dub 2020, 20:13

To byla samozřejmě trochu nadsázka co jsem řekl. Jistě že jsou modeláři co to zvládají. Já jsem jen obyčejný tatík co se baví po nocích, a co to dělá jako jeden z několika koníčků. Nikdy nebudu tak dobrý jako ti nejlepší, protože na to nemám tolik času, píle a ani talentu. Jen mně to baví a mám chuť se posouvat v rámci možností dopředu, aby mně to více naplňovalo. Takže hlavně v klidu, je to zábava, není to práce ani povinnost.
Nerozumím tomu " odřeniny, ty bych asi vynechal"?
seznam galerií
eso rimmer

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů