Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Příspěvekod Renda » 17 úno 2020, 07:27

Mě jen zaráží na téhle diskuzi, že vlastně nikomu z pořadatelů není divný, že odměňují někoho, o kterém vlastně neví, jestli vůbec ten model stavěl a jestli existuje. A jestli přebírající nepodvádí- ale hlavně je, pořadatele. Hlavně, že mají plné stoly. Ona ta příměra se sportem je na místě- protože tam pokud nedorazíš na klání, nebereš nic.
Asi to bude spíše morální problém.

S tím dojížděním na soutěže- to je jen obezlička.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Habouji » 17 úno 2020, 07:52

to Míla: Ano s tím souhlasím, ale teď se tu nebavíme o dospělých.
to Renda: Ale to je na pořádajícím té soutěže jestli je mu to divné nebo není a jak jsem psal také je v jeho plně kompetenci ten model prostě nehodnotit. Stejně tak je na něm dětské proxy zakázat nebo nepřítomným dětem neudělovat věcné ceny.
Habouji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 17 úno 2020, 08:05

Ano, je to v plné kompetenci klubu, o tom žádná. Ať se ale pak pořádající nediví otráveným ksichtům a nulovému potlesku, když si po desáté pro dětskou cenu jde "vedoucí" či jiný zástupce. Když to je alespoň nějaký spolužák z kroužku, tak to aspoň nepůsobí tak blbě. A na druhé straně se vedoucím nedivím, že nechtějí hromadně s dětmi jezdit. Jednak postarat se o ně celý den je pruda, další věc je zodpovědnost za skupinu, kor když máte za zády pološílené rodiče (učitelé na ZŠ by mohli vyprávět) atd. atd.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 úno 2020, 08:09

Proč by mě to mělo jako pořadateli vadit? Mám jako pořadatel kádrovat modely nebo modeláře přihlášené do soutěže a při zjištění že pro cenu si jde zástupce (většinou dospělá osoba) tak jí nepředat? Ve většině případů přijde osoba v klubovém trikotu, nebo známější tvář z modelářské komunity. Tohle je svědomí každého z nás. Za ty desetiletí co jezdím po soutěžích jsem zažil různé úskoky, podvody atd. Dělo se, děje a bude dít. Mě to tady přijde obdoba Milionu chvilek.....honem něco rychle vymyslet a budeme bojovat za čistotu a rovnoprávnost na soutěžích apod.
U dětí momentálně proxy vadí, nebo je přinejmenším na přetřesu dne, u dospělích to nevadí? Souhlasím se Zdeňkem, taky mě to přijde jako brečení, protože něčí dítě nedostalo co se očekávalo. Naši kluci si tím prošli taky. Zpočátku byli frustrovaní. Stáhli jsme je na rok a něco zpět, nikam nic nevozili a makalo se na klubu společně s dospělákama. Časem se vypracovali a úspěchy se dostavili. Také vozíme modely na proxy, když není zbytí a nestydím se za to. Já mám svědomí čisté, že model, který dávám na stůl za někoho jiného, je opravdu práce dotyčného.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 17 úno 2020, 10:09

Tohle téma má několik momentů
1. Pravidla pro soutěž si určuje každý klub sám za sebe a pro svoji akci, je na každém účastníkovi, zda se účastní nebo ne . jediný problém bych měl s tím že se tyto pravidla změní na poslední chvíli nebo v průběhu akce (I když může být v pravidlech/propozicích že si pořadatel vyhrazuje právo na změnu.

2. Cestování je otázka zda řeším kroužek DDM, klub, samostatné osoby /rodiny.
add Kroužek DDM: Jsem lektor kroužku v DDM Praha 6 U Boroviček pominu-li vše co pro tuto "práci" (80Kč/hod bruto) splňovat . Tak moje "smlouva" a platí jen pro kroužek a to v místě konání a stanoveném čase. Většinu dětí do 12let vodí na kroužek rodiče .. starší děti a ty mám v kroužku 3 mohou chodit (přijít /odejít) samotné. Moje odpovědnost tedy začíná a končí s časem a místem konání kroužku. Pro akci mimo budovu DDM jsou daná pravidla obdobná organizovaní zájezdů ve školách respektive podobných výletů/ táborů/lyžáků.... tzn. : další doprovod (podle poštu dětí další lektor jako doprovod a to vždy 1+1 a jak jsem zjistil jeden musí být kmenový zaměstnanec DDM), dále doprava, program a celková organizace. Pro doprovod musí mít vypsané a podepsáné cesťáky, od každého dítěte od rodičů podepsaná přihláška.....
add doprava vlastním autem platí naprosto stejná pravidla jako použití auta ke služebním účelům - auto musí být ve vlastnictví řidiče, musí mít povinné a havarijní, případně vozidlo z půjčovny, řidič musí mít školení řidičů nebo opět najmutá firma
add Klub - to je na každém klubu jak si to zorganizují

Je tedy lepší motivovat rodiče aby děti šli/jeli na akci jako "Rodinnou akci" což jsem ostatně v minulých letech doporučoval, ale nelze to vynutit jen doporučit. Záleží jak to chápe rodina zda jsme jen "lepší" družina nebo mají skutečný zájem o modelaření i rodiče.

3. autorství modelů? Platí i pro dospělé. Sám jsem kvůli tomu, že jeden kolega soutěžil se zakoupenými modely (byl i mistr ČR) odešel z jednoho východočeského klubu, protože jsem se styděl za něj a vlastně i za klub.
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 10:46

:-k

zajímavé... všichni pořád řeší, jestli jsou ty modely opravdu dětí, podsouvají tam podvody, ale nikdo zdá se nepochopil základní podstatu problému...

to je, že ty děti neučíme soutěžit... učíme je, že to někdo oběhá za ně, vyřídí to, počká tam, a doveze jim "výhru" pod nos... ale jakou výhru, když tam nebyl? To se opravdu mohou posílat fotky modelů, alespoň se ta díla nerozbijí...

Ale jinak ano, tenhle současný proxy systém případné podvody usnadňuje...

řekněte mi, kde jinde se dá soutěžit bez osobní účasti?

A opravdu to není naší ukřivděností proto, že někde jeden chlapec nevyhrál... další dva vyhráli... tak to je, někdy + jindy -
A taky to rozhodně není nějakým momentálním poblouzněním a hurá akcí.... tohle kvasí dva roky, co rozdáváme naše klubové ocenění a vidíme ten rozdíl, když si pro cenu přijde opravdu ten autor a září do dáli, protože "vyhrál" a dav mu aplauduje!

Dlouhodobě se nám současný stav nelíbí, tak jsme nakousli téma.
A ono to podle reakcí vypadá, jako kdybychom chtěli někoho popravovat...

To už jste všichni zapomněli, co je to diskuse??? :wink: nastíním problém, uvedu argumenty, protistrana mé argumenty rozebere ze svého pohledu, přidá své.... a tak dál..... DISKUSE ne osobní útoky... :wink:
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 17 úno 2020, 11:07

máte v zásadě pravdu: Pokud se srovnává kvalita práce v rámci kroužku je to jen limitech toho "nejšikovnějšího" a i ten potřebuje další srovnání. O tom je motivace jako součást navštívené akce. A to by měli pochopit i rodiče. na druhou stranu i tlumit očekávání rodičů (viz moje zkušenost z loňského Proseku, kdy chlapec nebyl oceněn za svůj první model v životě a otec to tak trochu nemohl pochopit ... za co platíme 1300Kč za rok když kluk nevyhrál) ale tohle je běžné i ve sportech (jedno z dětí hrálo fotbal) a třeba poslední zkušenost s "taktickým" postupem týmu Mensa A a Mensa B na šachovém turnaji...

Jinak vaše rozčarování s Vaší cenou celkem chápu, prožívám v podstatě totéž

Bojovat se dá motivací ne restrikcí

Jinak např rodiče dětí mého kroužku znají mé stránky s termíny soutěží a hlavně ty Pražské nebo okolí doporučuji ( Prosek, Podbaba, Lysá, Eday, Libuš) doporučuji k návštěvě, ale je to na rodičích

IMHO: potvrdí např Východočeské kluby vysokou účast zástupců "klubu" od severních sousedů a jejich krabice od televize plné modelů..... :grin: :grin: V Náchodě blahé paměti proto zavedli startovné za každý model, což mělo i negativní dopad...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 úno 2020, 11:42

Já ten problém přesně chápu.
Vím o co Veselým lepičům jde a opravdu mají pravdu.
Pokud rodičovi jde o blaho dítěte, zaveze ho na soutěž osobně. V tom bych problém neviděl.
Prostě bych proxy zrušil úplně i u dospělých.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 úno 2020, 11:59

Petře, my je učíme u nás předně modelařit a aby je to bavilo a účast na soutěžích není podstatná. Většina kluků co prošla kroužkem u nás na soutěži nikdy model neměla. Stresovat děti tím, že musí model postavit aby mohl na soutěž není dobrá cesta. Vedoucí musí posoudit zda svěřenec dosáhl takové výše, aby mohl na soutěže...je to stejný, nebo obdobný jako v jiných odvětvích. Princip dětských modelářských kroužků podle mě není vůbec o tom aby děti jezdili a vozili modely po soutěžích. Smyslem je, něco se naučit, zejména manuálně, protože jak to vidím, tak dnes, v době tabletové a mobilové je to hodně smutný pohled kolikrát. Účast na soutěžích je pak takový příjemný bonus.....pokud vydrží.

Vám se proxy nelíbí a tak jsi otevřel diskuzi. OK, já s tím nemám problém třeba. Jak to chceš dělat dál? Nařídíte nebo pošlete klubům pořádající soutěže doporučení o zrušení proxy dětí? Už se těším na následnou diskuzi, doufám že zveřejníš odpovědi klubů. Jsem také zvědav, na kolika soutěžích od teď, se tento požadavek uchytí.
Good luck! 8-)
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 17 úno 2020, 12:27

A kdo tu mluví o stresování dětí? ...teda mimo tebe... To sis k tomu Petrovo příspěvku přimyslel něco, co tam nenapsal. Nikdo v kroužcích nikoho netlačí do soutěžení. Ale když už se mládě rozhodne se soutěže zúčastnit, mělo by být vedeno k tomu, aby to udělalo osobně.
Co my děláme s našimi možnostmi s proxy děláme, to tu ale naopak zaznělo. Oceněným dáváme model pouze pokud se zúčastní osobně, jinak jen diplom.
Nařizovat ani doporučovat nebudeme nikomu nic (což už tu - mimochodem - taky někde zaznělo).
...napříště bych proto - být ve tvých botách, milý el Negro - před odesláním podobně přezíravýho přání štěstí zkontroloval, jestli počtvrtý nerozmazávám volovinu, kterou už někdo třikrát vyvracel... :wink:

Proto tu visí tahle diskuze - aby se ukázalo, jestli třeba některé pořadatele současný stav taky trochu neštve.
Tebe ne. OK - my to vzali na vědomí už napoprvé...
Naposledy upravil Robert Horáček dne 17 úno 2020, 12:38, celkově upraveno 1
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 12:30

...ale v našem kroužku taky nikoho netlačíme k superdokonalým kouskům... já vidím jako důležitější, že jsou spolu u společného koníčku, že spolu MLUVÍ, nejen textují, že si umí říct třeba o půjčení pomůcky a taky si ji půjčí, že si ti zkušenější začínají postupně sami vzájemně radit a probírají co kdo jak dělá....
to je super přínos kroužku....

To na co ale upozorňujeme je, že tohle už dnes nefunguje na soutěžích, a z našeho pohledu z velké části právě díky povolení proxy. Přece právě proto, že to soutěžení samo není primárním cílem, bychom měli o to víc podporovat, aby když už se chlapec soutěžit rozhodne, tak aby opravdu soutěžil, a ne jen posílal zástupce... hele, králové se tahle kdysi běžně ženili... v zastoupení.......

My přece víme, že nemůžeme klubům nic přikazovat a ani to nechceme... to by byl nesmysl...
Jen říkáme nahlas názor, (který jak vidět není jenom náš) a to co od toho čekáme je, že se třeba právě někteří pořadatelé rozhodnou to bez proxy otestovat.... také dáváme náš pohled jak to provést - nechat možnost proxy jako výstavní... Já osobně bych se třeba klidně pochlubil pracemi ostatních kluků, kteří přijet nemohli.... takhle jsem to zatím klukům vždycky (s vysvětlením proč) odmítl vzít sebou
Zatím nemáme vlastní soutěž, k tomu musíme jako klub teprve dorůst, ale pokud ano, touto cestou bychom se vydali...
Hele, možná to celé zapadne a vše pojede při starém, ale možná to někdo vyzkouší, a třeba zjistí, že to není konec světa, že to i tak jde... Ale kdybychom do toho nepíchli, nezměnilo by se nic určitě. Takhle je možnost, že se třeba něco hne...

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 17 úno 2020, 13:27

"My teda žádnou soutěž nepořádáme, ale kdybychom pořádali, tak bychom proxy u juniorů zakázali.
Ale když už teda žádnou soutěž nepořádáme, tak alespoň budeme ostatním pořadatelům radit, jak je proxy nemorální a jak by podle nás měli soutěže organizovat."

Veselí lepiči jsou takový Milión chvilek pro (správnou) modelařinu :grin:
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 úno 2020, 15:03

Máte problém s pochopením psaného textu, nebo mi záměrně podsouváte něco, co jsem nenapsal?

edit: opravil jsem své překlepy.... :roll:
Naposledy upravil Petr3342 dne 17 úno 2020, 15:45, celkově upraveno 2

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KiR » 17 úno 2020, 15:12

Patřím k těm, co děti z kroužku vozím na kdejakou soutěž... a doposud jsem se nesetkal s tím, že by rodiče některému z dětí účast zakázali... a to vedu kroužek již 29. rokem. A na soutěže je vozím nejen proto, aby si mohli převzít cenu, ale hlavně proto, aby na vlastní oči mohli porovnat své modely s těmi ostatními a já jim názorně mohl vysvětlit, proč je jejich model lepší/horší než ten konkurenční. Jenže přítomnost dítěte na soutěži není zárukou, že daný model postavilo... Tady na severu Moravy si jistě kolegové vzpomínají na dívenku, která již jako mladší žákyně "stavěla" modely, které by se jistě umístily na špici mezi seniory a také jsem se setkal i s tím, že jsem měl jako rozhodčí v ruce model, s kterým dříve soutěžil někdo jiný... Takže osobní účast dítěte není zárukou toho, že je model jeho dílem. Tady mě napadá, zda by nebylo vhodné zavést jakési obhajoby... a stačily by jistě ústní... Co tím myslím? Představme si mladšího žáka, který přijde na soutěž s tankem v měřítku 1:72 (ale i 1:35) s perfektně provedenými "hady". Rozhodčí si jej zavolají, položí mu jednoduchou otázku: "Mohl by jsi nám vysvětlit, jak jsi to dělal?" a z odpovědi se dá docela jasně odvodit, zda tato kamufláž je či není jeho dílem. A v případě, že by se jednalo o "proxy", tak by daná práce mohla být považována "nepodloženou" či "pochybnou"...
KiR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 17 úno 2020, 15:19

Obhajoby patří na bodovačku, ne na líbí nelíbí. Můj názor.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Soutěže (Contests)