Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48874 • Stránka 1496 z 3259 • 1 ... 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499 ... 3259
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod moloko » 10 úno 2020, 08:02

Tak to pak jo...popisky... tady to vyznělo tak, že vezmu jakýkoliv obtisk, nejlépe novou fošnu od Cartografu (fošny drží tvar) a pomocí pinzety je přenesu na místo. Osobně i popisky přenáším na přenosovém papíru. Každý dle svého gusta.
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 10 úno 2020, 08:33

Alfe, si delas (_!_) ?
Přílohy
Blitky.jpg
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Melancholický Troll » 10 úno 2020, 11:57

Intro:
Vrátil jsem se k modelařině asi po 20 letech (hlavně kvůli dceři, která by na svůj věk (7 let) mohla být šikovnější), takže krom prastarých dárků od Směru a Revellu plním skříň různou Tamiyou a Eduardem a když je čas, něco patláme.
Dotaz:
Dnes přišel balíček s nějakými Víkendovými edicemi a tak si říkám (jsa profesionálně deformován), jestli uvažujete v dohledné době o úpravě grafického designu krabiček. Myslím konkrétně poladit kompozici na krabičkách, sjednotit vlastnosti obrysových čar, trochu spravit logo "WEEKEND edition", atd. Ta krabička vypadá citelně hůř, než model uvnitř. Což je teda ta lepší varianta, než naopak, že ano. Každopádně je to velká škoda a jestli nevadí, zkusil bych navrhnout upravenou verzi.
Melancholický Troll

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 10 úno 2020, 12:09

:grin:
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 10 úno 2020, 12:15

To Moloko:
Pokud to byl dotaz i na mne, tak do pinzety beru vlastně jen popisky a neobejdu se vůbec bez ní při aplikaci obtisku na problematická místa jako podvozkové nohy, náběžné hrany, pumy apod, kdy jednou rukou je potřeba držet díl a druhou aplikovat dekál. Jinak tuto metodu používám podobně jak zmínil kolega přede mnou při hromadné aplikaci popisek. Dekálový aršík nejprve rozstříhám na tenké proužky podélně tak, abych si připravil celou řadu popisek včetně očíslování. Tu pak rozřežu žiletkou na jednotlivé popisky a následně postupně dekály namočím, chvilku nechám odvlhčit na tamiya podložce a pomocí pinzety nanáším na model. U hodně tenkých dekálů je problém v tom, že je potřeba vychytat optimální čas kdy po stažení z papírku a uchopení samotného dekálu do pinzety nemá ještě vlhký dekál tendenci se hned omotat kolem pinzety. U nového Eduardu se mi tohle nikdy nepovedlo - dekál se mi buď pokaždé na pinzetu namotal nebo už nešel z papírku pinzetou stáhnout, aniž by se nevratně poškodily okraje dekálu. Bylo pak nutné odvlhčený dekál znovu smočit ve vodě, chvilku počkat a pak klasickou metodou nanést na model. Tedy papírek vzít do pinzety, položit na zvlhčené místo a pak dekál štětcem stáhnout na místo. Nicméně s tím předtím poškozeným okrajem dekálu už se udělat u tak tenkého dekálu nic nedá. Takže tuto metodu s braním dekálu do pinzety radím nepoužívat! U hodně malých motivů také používám to, že dekál přenáším na model pomocí došikma seříznuté špičky špejle. Tzn vlhký dekál se lícovou hranou přichytí na špičku špejle a já jej pak přenesu na model. Bohužel u Eduardích dekálů mi tohle také nefungovalo, tenký dekál se mi nevratně namotal na tu špejli také. Jediné co mi u nových dekálů Eduard zafungovalo, je silně smočit povrch modelu, pomocí pinzety vzít papírek s dekálem a opatrně ho štětcem stáhnout na model. I tak ale u hodně popisek a i u větších motivů došlo k tomu, že okraj tenkého Eduard dekálu se mi podhrnul. Narovnat jej pomocí opatrného posunu dekálu zpět na papírek se mi povedlo v málo případech. U jiných dekálů (ultratenký vláčkový Jiran nebo nový Techmod) se mi tohle daří v případě potřeby lépe.

U větších motivů, jako jsou v případě Mustangu nebo Eika výsostné znaky, pruhy na trupu nebo označení na směrovce, se dekál po namočení do loužičky vody na podložce zkroutil tak rychle, že uprostřed se ještě suchý uvolnil z papírku a v několika případech (pruh na trup, výsostné US znaky) rovnou i roztrhl. Takže rozstříhání velkých motivů na menší kusy je už jen z tohoto důvodu nutné! Škoda že výrobce s tímto nepočítá už rovnou při výrobě nebo podobné upozornění neuvádí v návodu stavebnice...

Další hodně velká opatrnost je nutná u nových Eduard dekálů v okamžiku nanesení na model. Pokud, jak jste zvyklí, přitlačíte molitanem dekál k povrchu, může se vám stát, že se rovnou přicucne k molitanu a samozřejmě nevratně poškodí. Takže tady velmi velmi opatrně, raději zkuste opatrně přitlačovat dekál k povrchu jen vlhkým štětcem. Já k tomu používám vlhký štětec gunze co je na uzávěru modré vodičky gunze. Další problematická věc je, že pokud se vám nepodaří usadit obtisk přesně na místo hned napoprvé, tak s ním pak už na rozdíl od jiných dekálů moc nehnete. Je opravdu hodně potřeba smáčet povrch modelu, v podstatě nový dekál Eduard musí na povrchu plavat, jinak se ten dekál hned přicucne a při pokusu s ním jakkoliv hnout jej poškodíte nebo zničíte (podhrnuté růžky a hrany dekálu, roztržení). Tohle však následně znamená, že stále musíte kontrolovat aby se dekál na tak vlhkém povrchu samovolně nepohyboval. S modelem vůbec nemanipulovat a holt čekat až se voda dostatečně odpaří a pořád vlhkým štětcem smáčet povrch obtisku a korigovat pozici dekálu, a to i v případě jednotlivých malých popisek. Pozn: Dodatečné smáčení na samovolně posunutý dekál pomůže samozřejmě jen v případě, když se už dekál ve svém středu nepřicucl k povrchu. Toto se mi bohužel i přes předem smočený povrch stalo na druhé straně směrovky Eiko a jednom trupovém US znaku u Mustanga hned po stažení z papírku. Na té druhé straně směrovky Eiko byla adheze dekálu dokonce taková, že dekál na jakýkoliv další pokus o smáčení nereagoval a pokus o korekci nejen k jeho nevratnému poškození ale i k tomu, že abych mohl již přicuclý střed dekálu z modelu odstratnit, musel jsem jej odbrousit a následně poškozené místo znovu nastříkat barvou. Adhese nových dekálů Eduard je tedy excelentí, to musím fakt uznat. I když nýtové řady a některá místa rohových styků paneláže, nebo vyrazně členitý povrch (např. závěs křidélek mustangu) nové dekály také moc kopírovat nechtějí. Nevím co je použito za lak, ale dodatečný přestřik nebo nátěr hypersolem mi v tomto nepomohl. Co mi na nýty a ty závěsy křidélek nebo problematická místa paneláže naopak pomohlo, je aplikace dekálové vodičky Gunze (modrá, starého typu) pod dekál před jeho aplikací a následné klasické propíchnutí dekálu v místě problematických míst špičkou skalpelu plus opakované nanesení modré gunze starého typu přes dekál. Kamarád mi říkal, že prý mu bezvadně zafungovala také podobná vodička Superscale.

Takže na základě výše uvedených zjištění musím hodnotit dekály jako problematické na aplikaci vůči jiným klasickým obtiskům. Ale jak už jsem uváděl, aplikovat se dají, jen je potřeba být velmi, ale opravdu velmi opatrný a postupovat fakt pomalu, opravdu po jednom obtisku. Průšvih nastává, pokud si velké motivy sami nerozstříháte na menší a u motivů, které musíte dávat na problematická místa - podvozkové nohy, náběžné hrany a podvěsy nebo místa kde potřebujete mít třetí ruku, aby jste mohli držet díl, papírek v pinzetě a štětec na stáhnutí dekálu na místo. Celkové z hlediska aplikace tedy považuji mít možnost tlustší dekál za výhodnější. Podle mého názoru byl z hlediska aplikace ideální dekál z původního obrnického sítotiskového stroje. Dal se brát do pinzety, i po delší době nebyl problém s odmočením a posunutím po povrchu, nebyl tak náchylný k rolování a přetržení.

Nyní ke kryvosti nových obtisků. Nedostatečná kryvost není tak markantní na jednobarevném povrchu. Stříbrný povrch - tady je to do dokonce naprosto v pohodě, dokonce bych řekl, že výsledný efekt nových dekálů Eduard se téměř blíží použití transferů HGW, takže třeba na Migy-15 nebo -21 naopak ideál. I u typu kamo, jako bude třeba chystané pouštní Tornado, to bude si myslím také OK. Dekál se sice mírně zabarví do tonu podkladové barvy, ale při následné patinaci, zvlášt u tak olétaných letadel jako Desert Storm Tornada to nebude působit až tak rušivě. U dalších jednobarevných nebo vícebarevných jednoduchých kamo, např v případě Royal class mustangu Ozingův stroj, který je ve stříbrné s horní části trupu v oliv drab, se mi na olivové barvě sice barvy obtisků mírně zabarvily, ale není to tak dramatické. A rozdíl v odstínech bílé v US znaku na olivovém trupu a stříbrných křídlech pozná jen hodně cvičené oko... Také odstíny žluté nebo červené nejsou sice na dekálech tak uplně v souladu s tím, jak by si myslím měly podle reálné mašiny vypadat, ale to bych už i bral jako daň za použití zvolené obtiskové technologie. V reálu to tak špatně nevypadá. Problematické u tohoto konkrétního mustangu bylo vlastně krom šachovnice na přídi jen rozhraní u červené pruhu na trupu vedoucího od přídě po konec centroplánu. Tady pomohlo vyrobit si šablonu přechodu olivové přesně podle dekálu - pozor! Při obkreslování nelepit maskovací pásku na dekál, jinak ho můžete poškodit! To je ale snad jasné každému... Pruh z dekálového aršíku jsem přesně vystřihl a po přiložení na trup mustangu si fixem 0,1 mm obkreslil linii dekálu na trup. Pak pomocí bílé 2mm pružné lepící pásky vytvaroval maskou rozhraní olivová/stříbrná a standardně nastříkal na model tu olivovou. Jasně že se mi pak při aplikaci dekálu s pruhem nepovedlo 100% okopírovat rozhraní barev, ale i když je na některých místech ten desetinkový přesah rozhraní pod dekálem patrný, není to při běžném pohledu na model znatelné. Samozřejmě u šachovnice na přídi ta kryvost dekálu už průšvihem byla, protože přechod olivová/barva kovu nebo různé odstíny panelů kovové povrchu trupu pod dekálem výrazně prosvítaly. Jelikož ale samotný motiv šachovnice byl příliš malý, stejně jsem nakonec celou šachovnici raději pracně vymaskoval a rovnou jí na model nastříkal barvou. Ale tohle bych označil jako standard, co je běžný i pro jiné výrobce modelů.

Totální průšvih ale skutečně nastává u jakékoliv vícebarevné nebo členité kamufláže, kde dekálový motiv musíte dávat přes rozhraní barev, které je zpod dekálu pak velmi viditelné. Ta moje fotka a i toho hanriotu co je v Eduard infu bohužel odpovídá realitě... Všechny barvy zpod dekálů budou prosvítat. U Eiko tmavá modrá a střední modrá, u Hanriotu rozhraní bílá/světle zelená a i fleky nastříkané středně zelené. Takže ty bohužel pomůže jen podstřik bílou nebo kvalitní bílá podkladová barva na dekálu. Jiné řešení tu proste není.

Podle mého názoru má Eduard tyto možnosti:
a) vrátit se k sítotisku - to asi nebude v jeho případě ideální a vzhledem k investicím do nové obtiskové tiskárny ani moc reálné
b) nevolit už nadále do svých stavebnic problematické markingy a kamo
c) začít dávat do stavebnic spolu s novými obtisky ještě další, sítotiskový, dekál s bílou podkladovou barvou. Stačí jen pro problematické motivy co jsou na problematických místech zvoleného kamuflážního schematu modelu. To bych osobně viděl jako optimální řešení situace
d) začít dávat do stavebnic masky pro podstřik bílou
e) dělat to co doposud - nic a doufat že to časem vyšumí a lidi se s nedostatky dekálů a poklesem kvality produktů i u renomovaného výrobce smíří...
f) v každém případě zlepšit kvalitu návodů a dát do nich upozornění jak s novými obtisky pracovat

Poznámka na závěr: Mým úkolem od počátku spolupráce bylo dělat pro Eduard stavby pro jejich Info bulletin, webovou prezentaci a výstavy, nikoliv testovací stavby, ty jsem prováděl pouze částečně během roku 2014 a týkalo se to pouze leptů. Na stavbu modelů pro bulletin, web a výstavy jsem od Eduardu dostával finální verzi stavebnice, ve vyjímečných případech zkušební výlisky a návody v PDF podobě. Dekály však vždy již ve finální verzi. Nebylo tedy mým úkolem připravovat výše uvedené rozbory a návrhy případných opatření, k tomu má Eduard své vlastní zaměstnance. V případě stavby Eiko a mustangu mne stejně jako ani nikdy předtím nikdo z Eduardu předem neupozornil, že bych se měl nějakého markingu vyvarovat, že dekály i po půl roce od zahájení ostré výroby budou mít problém při aplikaci a že na rozhraní barev kryjí velmi špatně, nebo že bych se měl někdy něčeho při stavbě vyvarovat nebo si na něco dát pozor. Měl jsem vždy vycházet z dodaného návodu a svých zkušeností. Výše citované problémy s dekály jsem po těch měsících testování tisku dekálů u Eduardu tedy vůbec neočekával, naopak bylo to mé první setkání s novými dekály Eduard a byl jsem tedy i vlastně ve stejné pozici jako řadový zákazník, kupující si Royal Class mustanga nebo Eiko. Stejně jako dřív jsem se přesto na vzniklý problém samozřejmě pokusil zadavatele telefonicky i e-mailem upozornit. Bohužel neúspěšně, bez odezvy, což bohužel nebyl první případ.
Petr Zatrepalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 10 úno 2020, 12:32

Do podobných diskuzí se moc často nezapojuju, ale to jsi Alfe trochu přestřelil, nemyslíš? :roll:
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 10 úno 2020, 12:47

Takže tobě příjde Vojto normální psát něco o hovnech a vlezdoprdelnictví v souvislosti s lidmi co nesdílí ten očividně jediný správný názor :shock: ?? Co kdybych ti teď (a myslím to opravdu ryze hypoteticky) napsal ať si vytáhneš hlavu z Kafkovy prdele, protože všichni kdo ho podpoří jsou u mě jeho klaka s exkrementy za ušima? To by bylo ok? Když už máš potřebu umravňovat mně, proč jsi nezačal u něho? Přestřelil nehorázně a sprostě a všichni tady jen drží klapačky. Málem mi to rozervalo pumpu a to mi věř že to se opravdu podaří jen málokomu. Omlouvat se určitě nebudu, moje reakce byla drsná ale na takovouhle sprosťárnu a nehoráznost sedí.
Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 10 úno 2020, 12:57

Neříkám, že to Vláďa nenapsal drsně (nemusím s tím souhlasit), ale taky na nikoho neukazoval jmenovitě, to ať si každý přebere sám. Nicméně osobní útoky a vyhrožování mi nesedí nikde, byť je diskuze jakkoliv vyhrocená. Tím taky končím.
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 10 úno 2020, 13:08

A to já se k tomu zase vyjadřovat budu, protože si od nějakýho pomatence nenechám vyhrožovat, navíc od tak dokonale tupýho, že vyhrožuje písemně a veřejně na netu :) Chvíli jsem věřil, žes byl nachcanej nebo ve chvilkovým pomatení smyslů - kdybys to po sobě smazal, já bych svoji reakci smazal taky a dál to nerozmazával.
Reagoval jsem na lidi typu Kalimero (který patrně modely ani nelepí a jejichž jediný příspěvky na MF jsou buď uslintaný servilní pochvaly Eduardu, nebo umravňování těch, co napíšou něco proti Eduardu). Tihle lidi podobný debaty vždycky nejvíc eskalujou, napadáním kritiků, posmíváním, bagatelizováním - a zásadně jako anonymové. A z nějakýho důvodu jenom dvě firmy mají tenhle typ fanoušků - AZ a Eduard. V jiném vlákně to nenajdeš, prakticky nikdy.
Vůbec nechápu, čím sis to vztáhl na sebe zrovna ty - tys tady pokud vím psal jenom jednu věc, a to, že Eduard má skvělou zákaznickou podporu (o tom já nic nevím, nikdy jsem ji nevyužil, ale nemám důvod tomu oponovat), na což ti někdo psal, že spousta firem ji má skvělou taky (s čímž souhlasím). Tečka.
Nevím, co meleš o jediným správným názoru - reagoval jsem zcela konkrétně na konkrétní bláboly, co tu padaly - o tom, že pod dekálem nesmí být rozhraní barev, že se mají dva dávat na sebe, že je normální dekály podstříkávat bílou. Že když vidíme evidentně prosvítající dekál na fotce, tak jsou to Zatřepálkovy lži a pomluvy.
Mohlo by mi to být úplně jedno, ten model mě vůbec nezajímá a fakt mám jiný starosti, než prosvítající dekál. Ale beru to tak, že když někdo soustavně dělá z modelářů blbce, dělá je i ze mě, a to nemám rád.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vici » 10 úno 2020, 13:13

Jsem rád, že nejsem modelář.
Leave No Man Behind
BFC č. 3861
Vici

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 10 úno 2020, 13:14

Osobně děkuji p. Zatřepálkovi, že si dal práci a podrobně popsal způsob práce s novými obtisky Eduard.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomteda46 » 10 úno 2020, 14:24

Heleďte Kafka, přečetl jste si po sobě znovu váš post, který tak rozhýbal Alfa? Rozmazaný hovna, .... až kdoví po co v něčí řiti....? Jen proto, že má někdo jiný názor? Kdo konkrétně z vás dělal blbce, že jste hrdinně využil internetové anonymity a napadal?

Toho blbce a pomatence ze sebe děláte sám. K tomu vám nikdo pomáhat nemusí.

A tím projevem o " ..... žmoulání klobouku a prosíkem v Polsku ..." zase jen vy sám Kafka ukazujete, že nejste nic víc než ubohý provinční křupan. Jen primitiv se vyžívá v trablech druhých.

Alfe přejděte tohoto fekálního vyznavače kaviáru bez povšimnutí. To byste se jen umazal.
Tomteda46

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harry77 » 10 úno 2020, 14:40

Na rovinu, myslím si že Kafka hrubě přestřelil a Alf jen reagoval na snůšku jeho,, skrytých "urážek, snůšku lží a polopravd. :nuts: Holt na hrubý pytel, hrubá záplata. 8-)
Harry77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 10 úno 2020, 14:50

Je tady ještě nějaká další anonymní potrefená husa, co se poznala?

Hovna po sobě rozmazává Šulc (což je sice expresivní, ale celkem běžný termín, používaný když někomu ego nedovolí uznat chybu, tak se v ní radši rochní), kdy místo aby napsal, sorry, ty dekály se nám nepovedly, něco s tím uděláme (čímž by celá bouře ve sklenici vody skončila dřív, než začala), nastartuje debatu tím, že Zatřepálek si vymýšlí, pomlouvá a chce být zajímavý, načež začne poučovat, jak se nanáší dekály, kdy každý, kdo kdy dotáhl model letadla do barvy, musí zákonitě padat ze židle smíchy. Jaký pán, takový pes, takže jaký tón nastaví vůdce, tak pak pokračuje i celá anonymní klaka. Nakonec se po zadupání kritiků do země každá chyba potichu uzná a opraví - ani ty dekály nemůžou takhle nechat, to je každému jasné.
Při tom, co tu padalo, se snad musí ozvat každý soudný člověk, a taky se jich dost ozvalo (Andy, Lavi atd.). Je opravdu těžké mít jiný než "ten jediný správný názor", když je to tak do očí bijící a pokaždé stejné . Jen to holt nenapíše každý, protože někdo si řekne "nehas co tě nepálí" (což si většinou řeknu i já) a někdo zas potřebuje ceny na soutěž, reklamu apod. :) Kanál jako na Nymburku - kde je teď najednou klid, čím to asi bude? Asi mnou ;)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 10 úno 2020, 14:53

Tomteda46 píše:Kdo konkrétně z vás dělal blbce, že jste hrdinně využil internetové anonymity a napadal?

Píše "Tomteda46" "Vladimíru Kafkovi". :grin: :grin:
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48874 • Stránka 1496 z 3259 • 1 ... 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499 ... 3259

Zpět na Diskuse