Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48870 • Stránka 1457 z 3258 • 1 ... 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460 ... 3258
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Jirkun » 18 led 2020, 15:17

p.Šulc:Tyto obtisky jsou ještě dělané starou metodou.
Jirkun:Ale které. Ty lozengy jsou troje. Nebo to chápat tak, že všechny tři jsou dělané stejnou technologií?
Vl.Šulc píše:Ano.

Dnes jsem se ještě díval na dením světle a obtisky na Mága(limitka) JSOU JINÉ než v BFC švábi a prvním profipacku. Je na nich lupou vidět rastr. Na lozengu, portách i aršíku se znaky a markingem.
Nemohl byste pane Šulci prosím ještě prověřit tvrzení o staré technologii u obtisků na limitku Mága? Zřejmě jde o omyl. Jen pro pořádek. Jinak vypadají lozenge určitě lépe než ty sítotiskové. Jen jde o to jak obstojí porty a lemování, vrstva barvy se zdá tenčí než u sítotisku.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 18 led 2020, 16:06

Několik poznámek k obtiskům:

1. Naše obtisky byly vždycky tenké. Nové obtisky se, pokud jde o jejich tloušťku, liší od starých ne vrstvou laku, ale vrstvou barvy. Ta je u nových obtisků vždy jen jedna, včetně podkladové bílé. U starých sítotiskových obtisků je co barva, to jedna vrstva, přičemž každá z těchto vrstev je sama o sobě tlustší, než celková vrstva barvy u nových digitálních obtisků.
2. Tenkost barevné vrstvy kompenzujeme dvojitou vrstvou laku. Takže rozdíl v tloušťce laku je v tom, že u starých sítotiskových obtisků je vrstva laku jedna, u nových digitálních obtisků jsou vrstvy laku dvě. Upozorňuji, že nové digitální obtisky použité ve stavebnicích měly vždy dvě vrstvy laku, nikdy jsme neprodávali digitální obtisky s jednou vrstvou laku.
3. Jsou tu komentáře k tomu, že především popisky se špatně nanášejí a dělají potíže. Jsem si celkem jist, že to tak bylo vždy a nejen u našich obtisků. Na většině popisek je jedna vrstva barvy, ať na sítotisku nebo na digitálu, na sítotisku je jedna vrstva laku, na digitálu dvě vrstvy laku. Zkoušel jsem si aplikaci obou typů, nevidím žádný rozdíl v chování obtisku. Ono zmiňované ohnutí obtisku přes hranu podkladového papíru není implicitní, naopak bych řekl, že právě u popisek není úplně snadné ho nasimulovat. Brát obtisk, ať už popisku nebo běžný obtisk do pinzety by mě osobně ani nenapadlo, nicméně jsem to zkusil a výsledek byl u obou typů obtisku stejný.
4. Obecně bych řekl, že některé vlastnosti digitálních obtisků, považované za nové, tu byly už u našich sítotiskpvých obtisků. I ty jsou, díky své tenkosti, náchylné k přetrhnutí nebo zmuchlání, stejně tak je to s jejich pružností, kdy je poměrně snadné dosáhnout při aplikaci jejich zvlnění. Totéž platí pro velkoplošné obtisky, jako jsou třeba motivy na ocasy Mustangů v Royal Classu. Osobně bych je nikdy neaplikoval jako jeden kus, vždycky bych si je rozstříhal a aplikoval po částech. To ale nedáváme do návodu, předpokládáme, že toto už je na úrovní pokročilých modelářů, pro které si myslíme, že děláme naše modely, celkem jasná záležitost.
5. Jako každá nová věc, i tyto obtisky přinášejí nejen výhody, ale i požadavky na změnu přístupu uživatelů. Výhody digitálních obtisků vidím ve vysokém rozlišení, umožňující tisk detailů, které dosud nebylo možno na obtisk tisknou (například lze tisknout čitelné popisky v 1/72), v absolutním soutisku, a především ve schopnosti kopírovat povrch modelu tak, že po aplikaci (a zalakování) nevystupují z povrchu a vypadají, jako by byly nastříkané. Za to se platí tím, že je třeba s nimi pracovat opatrně a jemně.
6. V některých případech lze s digitálem získat realističtější barevné podání obtisku. Typickým případem jsou zmiňované lozenge, které, tištěné sítotiskem, vycházejí nerealisticky syté.
7. Pokud by se ukázalo, že tenkost obtisku přináší nepřekonatelné potíže, můžeme zesílit lakovou vrstvu. Otázkou je, zda to udělat, protože výhoda tenkosti obtisku a také dnes prakticky ideální sjednocení obtisku s povrchem modelu se bude s růstem lakové vrstvy ztrácet. Nerad bych se unáhlil.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 18 led 2020, 16:07

Jirkun: v MÁGu jsou digitální obtisky. Omlouvám se za dezinformaci, pochopil jsem Vás tak, že se bavíme jen o těch třech Švábech.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 18 led 2020, 16:35

Zesílení obtisků bych viděl pro řadu Weekend. Tam po modelu sáhnou i méně zkušení.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod george2j » 18 led 2020, 16:51

Pane Šulci, chtěl bych se Vás zeptat, jestli plánujete vydat lepty 1/72 na Hurricane Mk.IIc od Arma Hobby?
Děkuji, J. Špinar
george2j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 18 led 2020, 18:23

Zatím v plánu není.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 19 led 2020, 11:21

Vl.Šulc píše:Několik poznámek k obtiskům:

1. ...Nové obtisky se, pokud jde o jejich tloušťku, liší od starých ne vrstvou laku, ale vrstvou barvy. Ta je u nových obtisků vždy jen jedna, včetně podkladové bílé.

Jak mám tomuhle rozumět? Podklad je přece něco navíc. Bohužel podle různých recenzí často chybí, pod žlutou, bílou popř. červenou. Asi má vliv i hrubost pigmentu - jemnější znamena vyšší kryvost, ne? S hrubostí můžete taky laborovat?
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 19 led 2020, 12:47

Podkladová bílá se tiskne v jednom kroku s ostatními barvami nad bílou. Nějakou tloušťku bezesporu má, ale na celkovou tloušťku obtisku nemá prakticky vliv. Nechybí nikde, je zavedena jako standardní součást konstrukce a dává se pod všechny barvy kromě černé. Pokud je někde v recenzích zmiňována absence podkladové bílé, týká se to obtisků ze začátku produkce, pravděpodobně P-51D-5, kde z několika motivů bílá vypadla. Na základě tohoto nedopatření jsme zab´vedli specifický kontrolní krok, kdy se na začátku produkce ověřuje, zda bílá někde nechybí. Nějakou hrubost pigmentu a podobné věci řešit nemusíte, díky za péči, ale v tomto bodě máme vše dávno vyřešeno a žádné problémy tu nejsou.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 19 led 2020, 12:53

Pane Šulci v novém profipacku MiG-21PFM mám navíc přibalený rámeček D, s cedulkou aby byl použit tento a ne rámeček D balený s ostatními výlisky. Ač jsem oba rámečky porovnával, nenašel jsem v nich rozdíl nebo snad že by ten původní byl nějak poškozený. Je to nějaká chyba při balení nebo se opravdu extra rámeček D něčím liší?
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 19 led 2020, 12:58

Je tam ostřejší kužel a víc nabroušený vstup vzduchu, alespoň na mém to tak vypadá.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 19 led 2020, 13:10

Yes, frame D was modified and it is clearly visible on the photos of my build ( I hope). This is pure plastic nothing has been added to it.

Please compare with first MF kit sprues and builds here on the forum a year ago.

Ano, rám D byl upraven a je jasně vidět na fotografiích mé stavby (doufám). To je čistý plast, nic k němu nebylo přidáno.

Porovnejte s prvními vtoky a sestavami MF kitů zde na fóru před rokem.

Obrázek

Obrázek

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 19 led 2020, 13:14

Hindman píše:Je tam ostřejší kužel a víc nabroušený vstup vzduchu, alespoň na mém to tak vypadá.

Ajo pravda, vylepšený prstenec. ;-I
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Braun » 19 led 2020, 13:18

Tak já mám přibalený rámeček jen v overtreesu. Profipack má standardní složení.
Jiří Verner
Braun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pknotek » 19 led 2020, 13:21

Kubouš píše:Pane Šulci v novém profipacku MiG-21PFM mám navíc přibalený rámeček D, s cedulkou aby byl použit tento a ne rámeček D balený s ostatními výlisky. Ač jsem oba rámečky porovnával, nenašel jsem v nich rozdíl nebo snad že by ten původní byl nějak poškozený. Je to nějaká chyba při balení nebo se opravdu extra rámeček D něčím liší?

Zase ta hnusná protekce!! :) Já mám profipack 2x a v každém je rámeček D jen 1x, zabalený s ostatními.

Znamená to tedy, že mám rámeček D starý, neupravený?
Pavel Knotek
líbí se mi všechny výtvory všech, co jsem zde viděl. Sám to ani zdaleka tak neumím.
pknotek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 19 led 2020, 13:32

A nebo máš už s novým, a do části s předbalenými starými jen přidali nové upravené.
Jarek S.

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48870 • Stránka 1457 z 3258 • 1 ... 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460 ... 3258

Zpět na Diskuse