Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH-3 1:48 od nuly aneb z toho co dům dal

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Avia BH-3 1:48 od nuly aneb z toho co dům dal

Příspěvekod KLuK » 24 črc 2019, 17:38

Protože jsem nenašel žádnou dostupnou stavebnici Avie BH-3 v měřítku 1:48 a chtěl jsem ji do své sbírky československých letadel, rozhodl jsem se pro stavbu "samodomo". Na základ trupu jsem použil plastové bezpečnostní tabulky,ze kterých jsem vyřízl dno, bočnice, a vnitřní přepážky a díly slepil. Zadní část trupu od kabiny dozadu jsem shora uzavřel destičkou. Na ni budu později lepit horní zaoblenou část trupu. Motorový prostor jsem vyplnil dvousložkovým tmelem. Ten mi pomůže zpevnit příď a vyplnit případné mezery při tvarování přechodu z krabicovitého tvaru trupu na přední kruhovou přepážku.

IMG_0005.JPG
slepený základ trupu z bezpečnostních tabulek, v přídi dvousložkový tmel
IMG_0006.JPG
slepený základ trupu, pohled na spodní část

Po hrubém vytvarování přídě jsem na její horní stranu trupu přilepil nahrubo vytvarovanou kapotu motoru z tvdého balzového špalíčku.

svatba_0102.JPG
přiepená kapota motoru z bazového špalíčku
svatba_0103.JPG
přilepená kapota motoru z bazového špalíčku
svatba_0104.JPG
svatba_0105.JPG

Po přilepení špalíku následovalo tmelení

svatba_0112.JPG
natmelená příď
svatba_0113.JPG
natmelená příď

a poté jsem přilepil na zadní část trupu žebra, na která budu lepit horní zaoblenou část.

svatba_0114.JPG
dolepená žebra na zadní stranu trupu
svatba_0116.JPG
dolepená žebra na zadní stranu trupu

Naposledy upravil KLuK dne 24 črc 2019, 19:24, celkově upraveno 2
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Avia BH-3 1:48 od nuly aneb z toho co dům dal

Příspěvekod petr21 » 24 črc 2019, 17:55

tak tohle bude pořádná dávka sochařiny. Jsem zvědavý, jaké postupy zvolíš dál. Nebojíš se, že ti ta plastelína bude model převažovat na čumák?
Nikdo není dokonalý, i ho*no má svoje mouchy
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 24 črc 2019, 18:37

Podobnĕ jsem dĕlal BH11 ve 32".Budu držet palce ať ti to vyjde!Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 24 črc 2019, 18:38

petr21 píše:tak tohle bude pořádná dávka sochařiny. Jsem zvědavý, jaké postupy zvolíš dál. Nebojíš se, že ti ta plastelína bude model převažovat na čumák?

Asi ne, balzový špalík nic neváží a ten tmel se ještě hodně odbrousí ...
Reziňák kdysi vydal Profesional model, ale ten je už dnes nesehnatelný, takže skvělý nápad a samozřejmě skvělá inspirace .... =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 24 črc 2019, 18:57

Také jsem zvědav a těším se na výsledek!
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 črc 2019, 19:21

petr21: že to bude těžké na čumák se nebojím. Avka má podvozek hodně vpředu.

Nečekejte žádné zázraky, jsem takový domácí lepič, co si staví modely sobě pro radost do své vitrínky. Navíc jsem se k modelařině vrátil po nějakých 20 letech a zjistil, že se mnoho věcí změnilo. A tak si chci vyzkoušet, co ještě zvládnu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2019, 10:12

pavel behensky píše:Podobnĕ jsem dĕlal BH11 ve 32".Budu držet palce ať ti to vyjde!Pavel

O té tvé jedenáctce vím, skvělá práce! Na to nemám, mohu jen tiše závidět. Je sice krapet větší (stavím 1:48), ale zvažuji, jestli v tomhle případě neudělat vyjímku. V každém případě přeji dotažení do úspěšného konce.

Ludvík
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2019, 10:27

Pavel Šenk:
Děkuji za upozornění a odkaz na kabinu. Ano a odchylkách ve zbarvení a kapotáži motoru mezi závodní verzí a vojenskou verzí vím. Vybral jsem si jako předlohu chebskou kamuflovanou B.3.5 A podle té rekonstrukce kabiny jsem dělal celý interiér a tiskl palubní desku. Ale i tak moc díky za pomoc.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2019, 11:25

Práce pokračují.
Po prvním přebroušení kapoty motoru, přilepen hřbet trupu od kabiny ke konci trupu. Hřbet je z plastové destičky 0,5 mm. Po přilepení hřbetu osazen interier. Výztužné latě trupu jsou z plastových profilů, přepážka s přístrojovou deskou z bepečnostní tabulky, přístrojová deska je vytisknutá na lesklý fotopapír, následně nalakována a po nalepení do trupu přelepena ochrannou fólií chránící ji proti poškození při práci na trupu, nádrž na podlaze trupu slepena z plastových destiček - boky 1 mm, plášť nádže 0,5mm, víčko nádrže slepeno z koleček vyseknutých z destiček tlouštky 0,5 mm a 0,75 mm, upevňovací pásky nádrže jsou z maskovací pásky šíře 1 mm. Knipl z tyčinek vytažených z rámečků, pedály z plastových profilů a destiček, páky plynu z drátu. Sedačka je do kabiny vložena jen nasucho a prozatímně (co jsem našel ve svých zásobách) pro lepší představu. Ta správná ještě není hotová.

přístrojová deska.jpg
předloha pro tisk přístrojové desky
svatba_0205.JPG
trup po prvním vybroušení přídě s nalepeným hřbetem a vybavenou kabinou
svatba_0213.JPG
trup po prvním vybroušení přídě s nalepeným hřbetem a vybavenou kabinou

... až na fotkách jsem si všiml, jak je vnitřek trupu zaprášený. Jak jsem spěchal abych to měl nafocené, tak jsem to vyfotil hned po přebroušení přídě a ten prach a nečistoty odstranil až potom...

Po vybavení kabiny přilepena střední část trupu s výřezem do kabiny z destičky 0,5 mm. Protože momentálně nemám silnější destičky než 1mm, slepil jsem jich pět na sebe a z tohoto bloku pak vyřízl a vybrousil pyramidu za pilotní prostor. Po jejím přilepení na příslušné místo jsem v zadní části trupu udělal výřez pro vodorovné ocasní plochy a poté následovalo další tmelení.

svatba_0406.JPG
přilepen střední díl trupu s otvorem do kabiny, pyramida za kabinou
svatba_0409.JPG
svatba_0410.JPG
svatba_0411.JPG
přilepen střední díl trupu s otvorem do kabiny, pyramida za kabinou a na závěr přetmeleno

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 25 črc 2019, 11:43

Pekné, pekné (:)

(A len tak off topic dodám, že kto by chcel dozadu do vitrínky také niečo podobné, ale nechce sa mu prechádzať týmto martýriom, môže si zmenšiť a postaviť môj papierák :grin:
http://modely.blaschke.sk/AviaBH-3.pdf )
Přílohy
AAAAAAA.jpg
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2019, 12:41

Robert Blaschke píše:Pekné, pekné (:)

(A len tak off topic dodám, že kto by chcel dozadu do vitrínky také niečo podobné, ale nechce sa mu prechádzať týmto martýriom, môže si zmenšiť a postaviť môj papierák)

Díky za pochvalu. A ten papírák si nechám jako zálohu pro případ, že bych si to rozmyslel :)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2019, 14:41

Sochařina pokračuje … a baví mě čím dál víc (:)

Než vytvrdne tmel na trupu, pustil jsem se do křídel. Vybrušovat celá nová křídla se mi nechtělo, tak jsem přemýšlel, jak to udělat jinak. Pomohla mi stavebnice BH-11 od Směru. Samozřejmě vím, že BH-11 je menší než BH-3 a že model je navíc v měřítku 1:50, takže je ještě menší, než by měl být. Ale i tak, část křídel ze stavebnice je použitelná. A to ta imitující překližkový potah křídla.
Jako základ nových křídel jsem použil 1 mm plastovou destičku, ze které jsem vyřízl půdorysný tvar křídel. Z původních dílů křídel ze stavebnice směr jsem odřízl koncové oblouky a podle výkresu vyřízl tvar překližkových potahů křídla. Takto upravené díly jsem pak přilepil seshora i zdola na základ křídla. Chybějící materiál na obou koncích křídla jsem pak doplnil nalepením plastových destiček. Do prostoru, kde bylo křídlo potaženo pouze plátnem jsem vlepil plastové destičky, které po vybroušení budou imitovat žebra křídla. Více napoví foto:

křídlo_díly.JPG
připravené základní díly na výrobu křídla
LD_01.JPG
slepené křídlo před vybroušením do tvaru - zespodu
LD_03.JPG
slepené křídlo před vybroušením do tvaru - zespodu
LH_01.JPG
slepené křídlo před vybroušením do tvaru - zhora
LH_02.JPG
slepené křídlo před vybroušením do tvaru - zhora

Po zaschnutí lepidla jsem vybrousil křídla do tvaru a nanesl první vrstvu tmelu

svatba_0400.JPG
křídla po vybroušení do tvaru, nanesen první tmel
svatba_0401.JPG
svatba_0402.JPG
svatba_0404.JPG
křídla po vybroušení do tvaru, nanesen první tmel - pohled zepředu s viditelným "profilem" typickým pro jednoplošné Avie

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 26 črc 2019, 09:42

Super, tyhle scratche mě baví =D> =D> =D>
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 črc 2019, 16:06

Zase kousek dál.

Než zaschl tmel na křídlech, vyrobil jsem z plastové destičky vodorovné ocasní plochy a směrovku.
svatba_0421.JPG
svatba_0422.JPG
svatba_0424.JPG

Nyní již nic nechybí k první zkoušce, jak to asi bude vypadat pohromadě

svatba_0425.JPG
svatba_0427.JPG
svatba_0428.JPG

...Po přebroušení křídel jsem z nich odřízl křidélka, na hrany dolepil plastikovou destičku a po zaschnutí lepidla dobrousil do tvaru.

svatba_0500.JPG
svatba_0501.JPG
svatba_0505.JPG
svatba_0507.JPG

Naposledy upravil KLuK dne 14 srp 2019, 09:00, celkově upraveno 4
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 črc 2019, 16:37

Nyní bylo potřeba vyřešit, jak naznačit prověšení plátěného potahu křídel a křidélek. Napadlo mě použít stejný způsob, jakým se vyráběla skutečná křídla. Jen místo plátna jsem použil modelářský potahovací papír a místo hřebíčků lepidlo. Výsledek však nebyl takový, jaký jsem čekal. Po nalakování papíru vypínacím lakem se papír vypnul tak dokonale, že prověšení potahu mezi žebry prakticky zmizelo. Takže tudy cesta nevede. [-X Nalakovaný potahovací papír jsem tedy broušením odstranil.

Takže znovu a jinak. Zachránil mě dvousložkový tmel. Vyplnil jsem jím mezeru mezi žebry a prověšení potahu "vyválcoval" baňkou staré 100 watové žárovky. Tu žárovku jsem použil protože má dostatečný průměr a na hladký skleněný povrch její baňky se tolik nelepí tmel. A protože je průhledná, dobře se kontroluje průběh práce. Takto jsem postupně vyplnil a vyhladil mezery mezi všemi žebry křídla a křidélek. Samozřejmě jen v částech, které byly potaženy jen plátnem.

svatba_0600.JPG
mezery mezy žebry vyplněny tmelem a vytarovány baňkou 100 W žárovky
svatba_0601.JPG
svatba_0602.JPG
svatba_0603.JPG

Naposledy upravil KLuK dne 29 črc 2019, 22:22, celkově upraveno 1
KLuK

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno