Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 10 z 20 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20
  • Odpovědět s citací

Re: Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

Příspěvekod Renda » 18 bře 2019, 07:14

Zkus oslovit výrobce, tuším, že teď přešli na jinou technologii výroby vacukabin, možná by ti vyšli vstříc.
Jinak náhrady dělají Rob Taurus.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Koprnický » 18 bře 2019, 18:28

Vážení, při odmaskování spodních ploch mi na nastříkaném křídle zůstaly stopy maskovací pásky.....barva nestržená....co s tym mam robit....barva Gunze H ředěná levelingem, maskoval jsem to asi po 5 hodinách schnutí. Plánuji počkat do zítra a zkusím to lepidlo opatrně smýt jarem....nic chytřejšího mě nenapadá. Děkuji dopředu za radu.
Petr Koprnický

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michalrendos » 18 bře 2019, 22:15

Ja by som situaciu zopakoval niekde bokom. Nastriekal tu istu farbu, po 5 hod. nalepil pasku a potom skusil terpentinom pasku napustit a odstranit. Lepidlo z pasky by mal rozpustat, ale farbu nie. Ale kedze mas vsetky ingrediencie na test tak odporucam vyskusat. Bezne pouzivam terpentin na olejove washe po vseliakych typoch farieb a nebyvaju problemy.
Naposledy upravil michalrendos dne 18 bře 2019, 23:49, celkově upraveno 1
MAZ-7410 Pounder Walker Studbaker An-2 ISU-152
michalrendos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 18 bře 2019, 22:24

Otestuj nekde bokem benzin do zapalovacu Zippo nebo synteticke redidlo, napr. Tamiya. To je mene agresivni nez obycejna synteticka redidla (S6001, a pod). Kazdopadne, mas strikano akrylovyma barvana, takze synteticke redidlo by nateru nemelo uskodit, protoze Zippo se pouziva jako redidlo pri nanaseni washu z olejovych barev a Tamiya synteticke redidlo je zakladem jejich Panel liner washu
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 bře 2019, 21:05

Petr Koprnický píše:Vážení, při odmaskování spodních ploch mi na nastříkaném křídle zůstaly stopy maskovací pásky.....barva nestržená....co s tym mam robit....barva Gunze H ředěná levelingem, maskoval jsem to asi po 5 hodinách schnutí. Plánuji počkat do zítra a zkusím to lepidlo opatrně smýt jarem....nic chytřejšího mě nenapadá. Děkuji dopředu za radu.

Chyba může být v tom, že některé barvy Gunze H špatně schnou a zůstávají dlouho "živé" - lepivé i když se zdá, že jsou zaschlé. Než bych použil některou z navrhovaných metod zkusil bych lepidlo odstranit kuličkou lepivé gumy Tack It - Faber Castel (Uhu tac, UHU patafix, Kores Gumfix, Pritt Multi tack apod.) Kuličkou tupovat povrch ne šudlat. Jen se dotknout a zvednout. Mělo by to fungovat pokud to lepidlo není příliš zažrané do měkké barvy.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 19 bře 2019, 22:10

Jakou maskovací pásku jsi použil?
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Koprnický » 19 bře 2019, 23:27

Malé poučení z krizového vývoje:-)
Děkuji mnohokrát všem, kteří se angažovali. No a protože z cizích chyb se učí nejlíp, tak napíšu pár postřehů:
1. Pravdu měl Milan, měl jsem být trpělivější a počkat do druhého dne. Obvykle to tak dělám, akrylkám nechávám obvykle 2 dny než na ně sáhnu, myslel jsem že Gunze H s levelingem bude OK.

2. Barva je lesklá modrá H 323 od Gunze, Eduardem doporučený ekvivalent AMT -7 stříknutý na spodek čvrtkového Jaka 3 od Eduardu. Použil jsem pásku Revell, která je lepivější než Tamyia, kterou mám jen úzkou a nechtěl se jsem se s tím crcat Myslím, že jsem pásku částečně zbavil lepivosti, ale hlavní problém byla ta nedostatečně vyschlá barva. Než jsem začal maskovat okolí podvozkových šachet, tak jsem spodek Jaka přejel utěrkou Gunze, krásně jsem křídlo doleštil, a to mě asi ukolébalo...

3. No a co jsem udělal? Tack it nezafungoval, vzal jsem uchošťour lehce smočený v ředidle Tamyia X-20 a křídlo opatrně čistil. Nemůžu říct, že by to zcela zmizelo pryč, ale tak nějak se to trochu otupilo, a nakonec jsem to přeleštil opět tou utěrkou Gunze a vyhladil to. Uvidím, co s tím nakonec udělá lesklý lak Gunze a snad to pomůže nakonec zamaskovat i patina / konečný polomatný lak. Vynadal jsem si do debilů a jsem si naprosto jistý, že příště stejnou chyby neudělám,.Poseru něco jiného...

Jo, překvapilo mě, že jako Eduard jako ekvivalenty Ruských barev AMT nabízí Gunze H / C odstínů 323, 317 a 331, z nichž jedna je lesklá, další polomat a třetí je matná....Chápu že Eduardi odkazují na to, co sami nabízejí, ale vidím, že bude třeba být zdravý skeptik. Co jsem studoval ruské barvy, tak AMT měly být spíš lesklé, i když za války používali asi vše co bylo zrovna v továrně po ruce. Na další ruské stroje jsem objednal ruskou sadu od AK Interactive Real colors, tak uvidíme....

Ještě jednou díky všem za rady a kitařině zdar....!!!

PS:
Nakonec všechno zmizelo pod lesklým lakem Gunze GX...poděkování do Japonska do lacquerové divize Gunze a výhrůžka do divize, která dělá akrylová Háčka 8-[
Naposledy upravil Petr Koprnický dne 15 kvě 2019, 09:42, celkově upraveno 1
Petr Koprnický

• Odpovědět s citací

Příspěvekod valach » 14 kvě 2019, 22:34

Tak jsem si konečně pořídil ten airbrush a zatím z něj mám bohužel jen nervy :( Používám barvy AK interactive, akrylové. Četl jsem, že některým lidem dost zasychají a prskají a tedy jsem zrovna vzal krom originál thinneru (snad jedinná věc ve které se to dá ředit) taky retarder. Bohužel ani ředění, ani přidání zpomalovače vůbec nepomáhá při stříkání po každé sebekratší pauza barva zasychá na jehle, ucpává se začíná prskat nebo nestříká vůbec. Pistol rozebraná tisíckrát a já už z toho kvetu... nějaké nápady co s tím?
valach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 15 kvě 2019, 01:04

Jaký máš průměr trysky?
Asi bych zkusil jiný barvy. Emaily, nebo laquer akryly.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FrantaTT » 15 kvě 2019, 06:13

Je zajímavé, že mi to Fengda dělala také. Koupil jsem pistolku od Jimeneze a ta to nedělá. Asi to bude tím, že Fengda má pevnou trysku a Airviper plovoucí. Ať je to, jak je to, již problém nemám.
FrantaTT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod valach » 15 kvě 2019, 09:00

zkoušel jsem 0,2 a 0,3 oboje stejný výsledek, pistole fengda BD 180
valach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Koprnický » 15 kvě 2019, 09:40

valach píše:Tak jsem si konečně pořídil ten airbrush a zatím z něj mám bohužel jen nervy :( Používám barvy AK interactive, akrylové. Četl jsem, že některým lidem dost zasychají a prskají a tedy jsem zrovna vzal krom originál thinneru (snad jedinná věc ve které se to dá ředit) taky retarder. Bohužel ani ředění, ani přidání zpomalovače vůbec nepomáhá při stříkání po každé sebekratší pauza barva zasychá na jehle, ucpává se začíná prskat nebo nestříká vůbec. Pistol rozebraná tisíckrát a já už z toho kvetu... nějaké nápady co s tím?

Jako začátečník zkus nejdřív blbuvzdorné barvy, které tě nezklamou, ať neztratíš do modelařiny chuť. Třeba barvy Tamiya, ředit je můžeš ředidlem X-20A a uvidíš že to půjde hladce, mluvím z vlastní zkušenosti. Případně zkus lacquery. Doporučuji AK Real color, nebo oranžové Hataky, příp. klasika Gunze C. S akrylkami je specifická práce a jsou potřeba nějaké zkušenosti.
Petr Koprnický

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 15 kvě 2019, 09:48

Tamiya, AK Real Color sú tiež akryl... Nemýliť si farby riediteľné vodou s akrylom.

Pokiaľ nechceš mať problémy s maľovaním, kúp si naše MR. Paint. Netreba ich ani riediť.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 15 kvě 2019, 11:14

Atlisi, než začneš někomu radit, nauč se typy barev.
To valach- zkus přejít klidně na Tamie, či Gunze C. A víc nařeď.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 15 kvě 2019, 11:19

Obávam sa, že o nich viem viac ako ty. Ale kľudne ma osvieť.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 10 z 20 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna