Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letadla československých pilotů (Šorel/Velc) 1/72

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Letadla československých pilotů (Šorel/Velc) 1/72

Příspěvekod Houmr_9 » 18 pro 2018, 13:41

Super!
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Borik » 23 pro 2018, 22:54

Paráda
=D> =D> =D>
Česká armáda má bránit republiku a ne sloužit jiným zájmům v zahraničí za peníze z mých daní.
Bořivoj III.
Borik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod acerol » 24 pro 2018, 21:46

Diký Stando,otevřel jsem Tvůj příspěvek sice až dnes.Asi to měl být dárek pod stromeček,děláš něco jsem dělal taky,ale utekl trochu bokem.Strašně mne to nakoplo do další práce, držím palce budu sledovat. [-o< =D>
Obrázek
acerol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 09 úno 2019, 00:56

Přátelé, kamarádi, čas je neúprosný, takže jsem se ke slibovanému focení ještě nedostal, nicméně nespím :).

Dnes do sbírky přistály další 3 Avie B.534/iv - četníci, SNP a Bulharsko:
Obrázek

Já jsem si od resinů a shortrunů na chvíli odfrkl u Phantomu FGR.2. Možná se to některým bude zdát jako úkrok od tématu, nicméně tohle je letoun 29. sq., kde na tom údajně létal J. Pemberton alias Zbyšek Nečas, bývalý radiooperátor 68.sq RAF (emigroval po roce 1948 znovu do Anglie). Moc podkladů k tomu není, ale dle jeho vyjádření s Phantomem létal. Jsem trochu zklamaný, protože by se mi líbil kamuflovaný, ale u téhle squadrony jak na potvoru létaly tyhle šedé low-wis potvory:

Obrázek

Jinak se bavím zhruba tímto (resp. je v progresu a různé fázi rozestavěnosti - teď mám zrovna zalévací, tmelící a brousící období; pak na mě přijde leštící a surfacerovací, pak preshading a následně konečně stříkací a lakovací :), ale to ještě bude nějakou dobu trvat):

CASA C-295M - jak už píšu v jiném vláknu, tak je to docela šampaňské (alespoň co do počtu bublinek), takže se mi do toho moc nechce, ale hecnul jsem se a začíná to trochu dostávat nějaké tvary. Bavím se především vypichováním bublin a jejich postupným vyléváním sekunďákem a tmelem na štětec. Tohle je dnešní progres - nahrubo vyřezány nějaké díly a okna a k tomu při řezání křídla od nálitku rozlomená žiletka - odlité je to teda z poctivého materiálu...:

Obrázek

Obrázek

Šohaj nahrubo:

Obrázek

BH-4:

Obrázek

C-11:

Obrázek

B-33:

Obrázek

Be.502:

Obrázek

Be.50/51:

Obrázek

Spit Tr.9:

Obrázek

Z-50 LS/LX/M:

Obrázek

A tady jsou ještě dva "naše" Beaufightery před finalizací:

Obrázek
Naposledy upravil standa_ent dne 10 úno 2019, 00:26, celkově upraveno 1
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 09 úno 2019, 01:05

A tady je ještě dříve vyfocená dřevěná Avia F.IX + 2x Cs-199 + BH-9/11ky:

Obrázek
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 09 úno 2019, 01:07

A přidám i Aero A-17, které mělo svoje samostatné vlákno:

Obrázek
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 09 úno 2019, 01:15

A tady ještě jeden hodně starý model, který to šílenství víceméně odstartoval - koupil jsem si ho v dětství u nás v papírnictví, to mohlo být tak někdy v roce 1985 a teprve zhruba před asi osmi lety jsem jej vytáhl ze skříně a postavil. Byl to jeden z prvních, které jsem stavěl poté, co jsem se k modelaření vrátil. Avia B.35 (původní Kovozávody Prostějov):

Obrázek
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 09 úno 2019, 05:01

[-o< Velmi inspirujici sbirka našeho letectvi !!!
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samosseto » 09 úno 2019, 09:33

Krásná práce !!! [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

Ten Šohaj je PM Model ?
Samosseto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 09 úno 2019, 13:03

PH Model
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samosseto » 09 úno 2019, 16:07

standa_ent píše:PH Model

Díky, já věděl, že to byl nějakej takovej název 8-)
Samosseto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 22 bře 2019, 15:02

Další přírůstky do sbírky. Tak než to nafotím pořádně, tak aspoň informativně:
Obrázek
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 24 bře 2019, 21:52

standa_ent píše:
Já jsem si od resinů a shortrunů na chvíli odfrkl u Phantomu FGR.2. Možná se to některým bude zdát jako úkrok od tématu, nicméně tohle je letoun 29. sq., kde na tom údajně létal J. Pemberton alias Zbyšek Nečas, bývalý radiooperátor 68.sq RAF (emigroval po roce 1948 znovu do Anglie). Moc podkladů k tomu není, ale dle jeho vyjádření s Phantomem létal. Jsem trochu zklamaný, protože by se mi líbil kamuflovaný, ale u téhle squadrony jak na potvoru létaly tyhle šedé low-wis potvory

Nejdřív gratulace k impozantní, stále rostoucí, sbírce letadel čs. pilotů. Kdysi mne tahle Šorelova kniha také inspirovala, ovšem tak daleko jako ty jsem se nedohrabal. Držím palce v dalších projektech.
Tak teď k jádru pudla. Asi tě zklamu. Prvně tím, že FGr.2 Phantomy od 29.sqn samozřejmě létaly kamuflované (klasická šedo/zelená varianta) což dokládají fotky. Mimochodem první šedé Low-vis stroje se objevily u 56.sqn v roce 1978.
Druhým, zato však podstatnějším problémem je, že to jak Zbyšek Nečas popisuje své působení na těchto strojích je velmi pochybné. Ve svých pamětech uvádí, že do konce roku 1970 nalétal na Phantomech 450 hodin! Mělo to být u 29.sqn a tady je problém. Tahle peruť dostala Phantomy až v roce 1975 a to už byl Z.Nečas/Pemberton již pátým rokem na penzi a pryč ze svazku RAF. No je možné, že se na některém stroji možná s někým svezl jako host. Každopádně je to škoda. Taky jsem se na "čs" Phantoma chystal.......
Přílohy
RAF 29 Squadron McDonnell F-4M Phantom FGR.2 XV400 Iat Keflavik (1977.jpg
XV423,  R,  29 sq 1975.jpg
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 24 bře 2019, 23:04

V pohodě, zas takové zklamání to není:). Jednak je mi vcelku jasné, že pokud Nečas Phantomem letěl, tak ho možná svezli jako bývalého příslušníka. A možná to i chvíli pilotoval. Těžko říct.

Že měli i kamuflované už vím - všechny původně dodané v roce 1975 byly šedo-zelené. Do šeda je přelakovali v průběhu roku 1978. Takže až bude jednou čas, udělám i šedo-zelený.

Každopádně mě to až tolik nevadí. Už jenom ta hypotetická možnost, že to možná pilotoval Čechoslovák je fajn, i když je to asi spíš taková hezká pohádka :).

Daleko zajímavější ale je, že s největší pravděpodobností létal Jawelin FAW.9, což je možná ještě o něco málo exotičtější mašina (a možná si je i spletl, když knihu diktoval - bylo mu tuším 75 let).

Loni v létě jsem byl s Emilem Bočkem v Pardubicích, kde pilotoval L-39 (v 94 letech), tak by mohl říkat, že kariéru pilota ukončil na Albatrosu. Nicméně si teď udělal prohlídku, aby mohl letět s Gripenem, tak uvidíme, snad to klapne :).

Každopádně mě to inspiruje k tomu, abych založil vlákno na téma "Co kde pilotovali Čechoslováci". Trošku jsem po tom pátral a našel jsem zajímavé typy jako Shackleton, D.H. Hornet a když bychom šli i po pilotech "přes koleno", resp. s ČS kořeny, tak je tam třeba Vejtasa, který létal Wildcat, Dautless (s tím za jeden den sundal 7x Zero) a jako zkušební pilot i F4U Corsair (četl jsem, že dost naštval Vought, protože měl spoustu připomínek, mj. navrhl úpravu záďového podvozku - zvýšení, aby z toho bylo při pojíždění aspoň trochu vidět) a ve finále je tam ten Phantom (F-4J, velil USS Constellation) taky, nebo třeba Stiborik (B-29 Enola Gay). Potom ještě třeba Miro Slovák (Bearcat, Boeing 747, P-38 Ligntning atd.). Ale to už je takové dost volné pouto...

Takže tak. Ale zatím toho mám hromadu s jasným původem, že na tyhle dojde řada "až někdy...".
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 25 bře 2019, 07:57

za to vlákno se jednoznačně prihováram! [-o<
Olda Homola

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví