Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kompresory

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2672 • Stránka 152 z 179 • 1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 179
  • Odpovědět s citací

Re: Kompresory

Příspěvekod mitte » 22 črc 2018, 18:48

korki píše:Ahoj
dnes ráno som pustil kompresor, po natlakovaní som počul stále nejaké syčanie, tak som hľadal príčinu a zistil že tlaková nádoba má trhlinku, pod kompresorom som našiel zaschnutú hrdzavú stopu po vytekaní vody....bol som dosť lenivý vyberať kompresor z pod stola a tak som ho často neodkaloval a teraz mi prehrdzavel :( jedná sa o typ as186, konkrétnu značku neviem, ale vyzerá presne ako na obrázku...
chcem sa opýtať, že čo s tým, trhlinka je nad nožičkou, takže bude asi aj zavarenie problém, alebo dá sa zohnať presne taká istá nádoba? používať kompresor ďalej asi neodporúčate, že? :)

Pokud ten váš vypadá přesně jako na té fotce, tak bych měl doma jeho rodného bratra, který mi skonal na jiný důvod - hřídel elektromotoru se ukroutila. A vzdušník by tak měl být v pořádku. Alespoň byl, když jsem s ním stříkal ten poslední model. Pokud máte představu jak ho případně dostat na Slovensko, tak se mi ozvěte přes SZ
Hotovo 1/72 2025:
Leopard 2A4 (Trumpeteer - mizerný model!), Praga Škoda L (Peewit)

Hotovo 1/72 2024:
2x S-199 (Eduard), 9K72 / SS-1B SCUD-B (Revell), Blenheim IF (Airfix), CB-36 (Tamiya), LT-40 (Attack), LT-35 (FtF), OA-30, (FTF), CS-199 (Eduard), B-36 (Hasegawa), S-92 (Revell)
mitte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 27 črc 2018, 17:05

Toby K píše:Jen drobná otázka: když ze vzdušníku vypouštím vodu, tak ho natlakuju na 3 bary a trochu odšroubuju ventil a nechám kondenzát vypustit přes dírky ve ventilu. Ale když to vypustím a natlakuju znovu, tak tam je ten kondenzát zase a ten se tam nejspíš shromažďuje pokaždý když to chci natlakovat a pak zase vypustit, takže by to byl nekonečný koloběh. Takže to stačí natlakovat a vypustit jednou a to přes ventil dole na vzdušníku, anebo víckrát?
A má se to vypouštět tam dole, nebo přes kondenzátor pod manometrem? Díky

Já bych to vypouštěl bez tlaku, samozřejmě v nejnižším místě. Čím rychleji se vzduch vypouští, tím víc se ochladí a tím pádem to víc kondenzuje. Čili vzduch odebírat co nejpomaleji, jenom jak potřebuje pistole.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod AldaK » 27 črc 2018, 17:34

Aha, takže asi nedělám dobře, když na konci stříkání rychle odpouštím odkalovacím ventilem tlak z nádoby. Nějak mám v podvědomí zafixováno tam tlak nenechávat (a to mi ve spojích pomaloučku samovolně uchází). Asi změním návyky.
Průměrný lepič. Převážně frogař.
AldaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 28 črc 2018, 10:23

Jo, to neděláš dobře. Já to vždycky nechám natlakovaný, jak to zrovna je, nepotřebuju to mít prázdný (na pistol mám rychlospojku, takže výměna je bez problému). A přes noc se to netěsnostmi vypustí...
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Toby K » 03 srp 2018, 19:27

A nezreziví to, když to vypouštím tak jak jsem to psal?
Toby K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 04 srp 2018, 12:57

Asi ne, ale možná to zkoroduje... Voda a ocel nejdou dohromady. Pokud ti to ruší spaní, tak zkus vzdušník konzervovat jako dutiny aut, nějakým Resistinem např., nebo vylít směsí oleje a fermeže. Ale musé to být úplně suché.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Toby K » 08 srp 2018, 18:48

A když to vypustím přes odvodnovač nebo jak se tomu říká (no ta věc pod manometrem) tak to funguje stejně jako vypouštění přes ventil dole? Kdybych v tom nechal přes noc pod tlakem airbrush tak ho to nepoškodí? A jak dlouho ho můžu nechat neodvodněný? Přes noc to nevadí?
Toby K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod porto » 09 srp 2018, 07:38

Novy mini kompresor od Tamyia:
youtube
Tomas "porto" Gaal
porto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 09 srp 2018, 08:31

Toby K píše:A když to vypustím přes odvodnovač nebo jak se tomu říká (no ta věc pod manometrem) tak to funguje stejně jako vypouštění přes ventil dole? Kdybych v tom nechal přes noc pod tlakem airbrush tak ho to nepoškodí? A jak dlouho ho můžu nechat neodvodněný? Přes noc to nevadí?

Není to to stejný. Odkalovacím ventilem na spodku vzdušníku vypouštíš kondenzovanou vodu plus všecky nečistoty usazené v tlakové nádobě. U vzdušníků, které nejsou z nerez oceli (většinou ty nejlevnější) může dojít díky dlouhodobě působícímu kondezu ke korozi a následně proděravění vzdušníku. Já po delší práci nebo po pár dnech intenzivnější práce kondenz vypustím a při delší nečinnosti (řádově dny či týdny) kompresoru nechám klidně ten odkalovací ventil vyšroubovaný a našroubuju ho zase při přištím použití kompresoru.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Toby K » 10 srp 2018, 12:24

Aha, a jak to mám vypouštět? Já to vždycky vyšrouboval co nejrychleji, aby se to pod vyšším tlakem vyprskli všechno najednou, ale to je blbost, protože se to tam prý kvůli rozdílu teplot zkondenzuje ještě víc... Jak to vypouštíte vy?
Toby K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Toby K » 10 srp 2018, 12:31

Jo a mám Fengdu AS-316 s dvojitým chlazením. Myslíte, že je to jeden z těch levnejch kompresoru, který zkorodujou?
https://www.streetkolor.cz/www-streetko ... GDA-AS-316
Přílohy
IMG_20180810_133122.jpg
Toby K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Žížal » 10 srp 2018, 19:07

ptlo píše:Asi ne, ale možná to zkoroduje... Voda a ocel nejdou dohromady. Pokud ti to ruší spaní, tak zkus vzdušník konzervovat jako dutiny aut, nějakým Resistinem např., nebo vylít směsí oleje a fermeže. Ale musé to být úplně suché.

Jak do vzdušníku dáš resistin, nebo olej, tak můžeš zapomenout na stříkání barev. Jsou to hmoty s olejovým základem co zůstávají trvale pružné pro ochranu proti mechanickému namáhání.. Bude se ti z toho dostávat do vzduchu olej a další rozpouštědla. Pro stříkání chceš vzduch s co nejmíň olejem a ne si ho tam ještě přidávat. Vylít nádobu olejem je úplně top :grin:
Pokud by jsi to chtěl řešit použij jakoukoli barvu co vytvrdne a dál se z ní nic neuvolňuje. Uvnitř vzdušníku nehrozí mechanické namáhání, takže můžeš použít skoro cokoli (syntetika, email, epoxid, prášek, pokovení...).
Žížal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod AldaK » 10 srp 2018, 20:09

Do tlakovky bych rozhodně nic nenaléval. Pokud se pravidelně odkaluje, mezi tím nechá vysychat, může při dobré péči určitě 10 let vydržet. Pokud by nádoba prorezavěla, lez přece sehnat jinou, případně nechat šikovným kutilem se svářečkou opravit.
Průměrný lepič. Převážně frogař.
AldaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 10 srp 2018, 20:26

Ahoj kluci.mam fengdu 189 a mam pocit/jistotu ze pomalu tlakuje.Cim to muze byt a co s tim.mam ho cca 1,5 roku.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Toby K » 11 srp 2018, 10:19

A jak to teda mám vypouštět?
Naposledy upravil Marder dne 11 srp 2018, 17:28, celkově upraveno 1
Důvod: Odstraněna citace
Toby K

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2672 • Stránka 152 z 179 • 1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 179

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna