Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 62 z 92 • 1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod kvaker » 24 led 2018, 00:25

72man píše:Z autorského zákona je vyjmuto jen užití pro osobní potřebu fyzické osoby nebo vnitřní potřebu právnické osoby (§ 30), a to ještě ne bezvýhradně. Jiné rozmnožování a rozšiřování díla bez souhlasu vykonavatele majetkových autorských práv je holt porušením zákona. Taky mě to mrzí, těšil jsem si, jak si počtu, až budu sedět šest hodin ve vlaku, ale L+K chápu. Kdyby někdy chtěli "oprašovat" staré články, koupí si to jen málokdo, když to bude volně dostupné na Internetu. A provozovatel jinak ani jednat nemůže.

Po pravní stránce to může být celkem oříšek, jelikož v každém čísle časopisu bylo uvedeno, že přetisk je povolen. Lze tedy říci, že zakoupením výtisku časopiu tedy jeho majitel taky nabyl určitá práva udělená vydavatelem (autorem) a je otázka, jestlli jich může být pozdější právní úpravou zbaven...
Reklama003.jpg

kvaker

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 24 led 2018, 23:50

Už vidím jak malý letectvo vychází znova v L+K. :)
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 72man » 25 led 2018, 07:16

A já si to představit umím. Ne jako vážné články, ale o retro je zájem pořád a ve všem. Ostatně ohlas, který tato situace vzbudila, je toho důkazem :)
72man

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Bláha » 25 led 2018, 07:35

Vzhledem k tomu, že LK před lety modelařinu opustilo a v podstatě předalo Modeláři, tak o tom opravdu vážně pochybuju.
Jirka Bláha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 26 led 2018, 19:08

kvaker píše:
72man píše:Z autorského zákona je vyjmuto jen užití pro osobní potřebu fyzické osoby nebo vnitřní potřebu právnické osoby (§ 30), a to ještě ne bezvýhradně. Jiné rozmnožování a rozšiřování díla bez souhlasu vykonavatele majetkových autorských práv je holt porušením zákona. Taky mě to mrzí, těšil jsem si, jak si počtu, až budu sedět šest hodin ve vlaku, ale L+K chápu. Kdyby někdy chtěli "oprašovat" staré články, koupí si to jen málokdo, když to bude volně dostupné na Internetu. A provozovatel jinak ani jednat nemůže.

Po pravní stránce to může být celkem oříšek, jelikož v každém čísle časopisu bylo uvedeno, že přetisk je povolen. Lze tedy říci, že zakoupením výtisku časopiu tedy jeho majitel taky nabyl určitá práva udělená vydavatelem (autorem) a je otázka, jestlli jich může být pozdější právní úpravou zbaven...
Reklama003.jpg

Pro zajímavost ještě ditace z autorského zákona (35/1965), který platil do prosince roku 2000 (Kolik let tehdy uplynulo od vydání L+K z roku 1980?) :
§ 33 Trvání práv

(1) Autorské právo trvá, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu života autorova a 50 let po jeho smrti, u děl spoluautorů 50 let po smrti toho z nich, který ostatní přežil.
(2) Trvání autorského práva k pozůstalému dílu, uveřejněnému poprvé v posledních deseti letech lhůty podle odstavce 1, prodlužuje se na 10 let od uveřejnění díla.
(3) U děl anonymních a pseudonymních, u nichž totožnost autora není známa, trvá autorské právo 50 let po uveřejnění díla.
(4) Autorské právo k dílům filmovým trvá 25 let po uveřejnění díla.
(5) U sborníků a časopisů vydaných organizacemi trvá autorské právo 10 let po uveřejnění díla.
(6) Autorské právo k dílům fotografickým trvá po dobu života autorova a 10 let po jeho smrti.
(7) Právo na ochranu autorství je však časově neomezené.

kvaker

• Odpovědět s citací

Re: Polské modely z šedesátých let

Příspěvekod Karl » 30 dub 2018, 02:16

Ital píše:Po tomto článku byl útlum dovozu modelů do TUZEXU. Ale jak jsem psal ještě na jaře 1977,
se daly koupit zbytky. V Plzni Hurricane, F6F-3 a Zero. A v Jihlavě SP2-H Neptun + YF - 12A.
Pytlíky Frog 3 bony, Neptun 25 bonů a YF-12A 10 bonů.

Pytlíkáče mám dodnes nějaké doma a nesestavené... =; Ale díky za tohle téma, tolik vzpomínek, zvláštěpak Czapla, protože Frog z Tuzexu nebyl pro mě to nééé, ten byl jen pro tatínka... :grin: A hlavně poté co jsem jeden z jím postavených modelů, při úklidu vitríny hodil do vzduchu (v domnění že lítá, na moji obranu, byli mi čtyři nebo pět :lol: ), mě donutil se posadit ke stolu a taky začít lepit, abych viděl jak těžké to je. :lol: Ale ten jeho pohled, po pádu modelu na zem, ten nezapomenu a dodnes mě ze sna probouzí.
...hlavně klid. :wink:
Karl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fricoolinek » 13 led 2019, 23:24

Ufffff..... dočteno. Opravdu velice pěkné okénko do jednoho z aspektů života v normalizační ČSSR.

Musím říct, že nedostupnost západních modelů i Tuzexu mne velice překvapila. Obecně jsem si myslel, že zásobení západním zbožím tam bylo dobré a největším omezením byla cena bonů (předpokládám, že jejich koupě u veksláků nebyla aktem velkého hrdinství a režimem byla tolerována - nebo ne?). Nu, tak některé (poptávané) zboží tam evidentně taky nebylo.

Osobně příliš nechápu, proč režim v této věci takto zakročil. Pokud byla averse ke strojům Osy a třeba i moderním bojovým letadlům NATO, tak pořád by zbývalo celkem široké portfolio spojeneckých strojů z WW2. Plus auta, lodě....

Že třeba ani režim nekalkuloval s myšlenkou, že bude-li mít (mužská) mládež co lepit, tak třeba nebude tolik myslet na blbosti....

BTW: Nemá někdo tušení, jak to bylo s dostupností západních modelů třeba v polských, DeDeRonských nebo maďarských derviátech Tuzexu?

A co Monti-Systemy - Byly i pro kitaře atrktivní? I přes svou jednoduchost, urečenou promárně dětem?
Fricoolinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 13 led 2019, 23:53

Nevím jak ostatní, ale v 70. a 80. letech jsem nakupoval v Pragoimpu, většinou měli Frogy, přišly tak jednou za 2 měsíce a ještě ten den byly vyprodaný. Byla jak moderna, tak WWW 1 i 2. V Tuzexu měli spíš barvy, Humbrol, Revell. A na Pankráci začátkem 80tejch vozili dost často auta. Tuzex míval dost často lodě.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RadekB » 14 led 2019, 11:00

Někdy v 83 nebo 84 jsem se dostal do Polska do Wroclavy (tehdy to bylo nějak omezený, kvůli Solidaritě ???) a koupil jsem tam v normální obchodě s hračkami dvaasedmdesátkového Typhoona a Hurricana od Matchboxu, vzpomínám si, že měli i Lightninga, ale já neměl už tolik zlotůvek...Takže se modely daly sehnat i v normálním krámě, podobné to bylo myslím snad i v Maďarsku v Budapečti (pokud mě paměť neklame), ale je to přece jen hodně let dozadu. :uff:
RadekB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fricoolinek » 14 led 2019, 12:37

Jj, Kadárovci dopřáli maďarskému lidu i Star Wars. :hurray:
Fricoolinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouza » 14 led 2019, 14:41

Fricoolinek píše:Jj, Kadárovci dopřáli maďarskému lidu i Star Wars. :hurray:

A taky QUEEN v Budapešti [-o< , sorry za OT, ale to se mi úplně nabízelo.
Já jsem našel po stromkem, někdy kolem 1988 nebo tak nějak, Revelláckého Corsaira 1/32 a spolu s ním Mig-29 FULCRUM A 1/72. Koupeno v Ostravě v Tuzexu (pozdější info) , no a tetelil jsem se blahem, jsa do té doby jen na Směrech a KP.
Petr Schickl, prostý lepič...
člen štětečkové galaxie č.50
Jouza

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 14 led 2019, 15:13

V roce 1988 se tyhle modely od Revellu nárazově (obvykle před Vánocemi) prodávaly v běžných modelářských obchodech. Stejnou kombinaci (Corsair 1/32 a MiG-29 1/72), přibližně taky v roce 1988, koupil v libereckém Mladém techniku. Pravda, po vystání fronty a při absenci na první vyučovací hodině :-D
O několika let dříve v hračkárno-papírnictví v Táboře občas měli i jiné Revelly, vybavuju si P-51 a P-40 ve čtvrtce a dvaasedminová éra z 1.sv.v.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Martinek » 14 led 2019, 15:30

V té době se z větších měřítek mimo Corsaira objevovala i F-15 v 1/32.
Petr Martinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 14 led 2019, 17:03

RadekB píše:Někdy v 83 nebo 84 jsem se dostal do Polska do Wroclavy (tehdy to bylo nějak omezený, kvůli Solidaritě ???) a koupil jsem tam v normální obchodě s hračkami dvaasedmdesátkového Typhoona a Hurricana od Matchboxu, vzpomínám si, že měli i Lightninga, ale já neměl už tolik zlotůvek...Takže se modely daly sehnat i v normálním krámě, podobné to bylo myslím snad i v Maďarsku v Budapečti (pokud mě paměť neklame), ale je to přece jen hodně let dozadu. :uff:

Ja som bol v 80-tych rokoch v Budapešti veľakrát. Pamäť ma určite neklame, že som odtiaľ doniesol čo sa týka modelov vždy len veľké "H" a malé "o"
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 14 led 2019, 18:31

RadekB píše:Někdy v 83 nebo 84 jsem se dostal do Polska do Wroclavy (tehdy to bylo nějak omezený, kvůli Solidaritě ???) a koupil jsem tam v normální obchodě s hračkami dvaasedmdesátkového Typhoona a Hurricana od Matchboxu, vzpomínám si, že měli i Lightninga, ale já neměl už tolik zlotůvek...Takže se modely daly sehnat i v normálním krámě, podobné to bylo myslím snad i v Maďarsku v Budapečti (pokud mě paměť neklame), ale je to přece jen hodně let dozadu. :uff:

To asi Typhoon nebyl, Matchbox ho nikdy nedělal.
kvaker

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 62 z 92 • 1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 92

Zpět na Diskuse