Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aero L-29 Delfín, Eduard/AMK 1/48 - HOTOVO

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Aero L-29 Delfín, Eduard/AMK 1/48

Příspěvekod Jakub Vilingr » 05 dub 2018, 20:16

Vl.Šulc píše:Podle našeho měření je ta Brassinová sedačka oproti Vašim rozměrů zmenšeným do měřítka o 0,4 mm užší, a o 1 mm nižší, což je proto, aby se vešla pod zavřený překryt. Na té zde měřené je ale nízko nalepený záhlavník, takže mu ta výška vyšla o 2,8 mm nižší. Pokud se slepí správně, tak je v pořádku, nic špatného na ní není. Předpokládám, že tu z modelu nám nikdo za příklad nedává.

Tak jsem si jen myslel, že když se v tom angažujete, tak že se tím zabýváte trochu důkladněji, že (:)

A tu horní hranu sedačky také nalepil nízko? Jen se ptám, zajímá mne to.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 05 dub 2018, 20:52

A ta s tím má společného co?

A pane Vilingře, když jste se tu objevil, to jsem se Vás chtěl zeptat. Jak je to s Vaší avizovanou recenzí a stavbou Bf 109G-6 od Tamiye? Vlítl jste do toho jako velká voda, těšil jsem se, jak si počtu a jak se poučím, a kde nic tu nic, ticho po pěšině. Jak to bude? Bude něco? Opravdu mi vrtá hlavou, co se děje. Kdybyste mi laskavě odpověděl v našem nebo v tom Vašem tématu, ať to tady nezamořujeme. Děkuji předem!
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 05 dub 2018, 21:01

Šlo mi o toto pane Šulci, jak to nalepit, aby horní hrana sedadla nebyla tak utopená?

PICT2450.JPG

Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 05 dub 2018, 21:22

Tak i malý dítě vidí, že ta sedačka úplně napravo je skloněná dozadu, takže se jeví jako nižší, než ta prostřední. Ale proč se pořádně dívat, lepší rovnou kopnout do Šulců, že...
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 06 dub 2018, 05:32

Vl.Šulc píše:Tak jsem si jen myslel, že když se v tom angažujete, tak že se tím zabýváte trochu důkladněji, že (:)
Ale víte co, když to tady Tango nadhodil, tak jsem byl zvědav, kdo se uťal v rozměrech. A protože mám doma ve sklepě pár skutečných sedaček a vždycky mě překvapí, jak je ta sedačka z delfína skoro titěrná proti těm ostatním a abych předešel neplodné diskuzi, že ten nebo onen výkres je špatný a že takhle malá ta sedačka ve skutečnosti nemůže být (což také moc nechápu, jak to mohlo vůbec fungovat - inu následovník z He162), tak jsem ty dva základní rozměry hodil do diskuze.
Kdyby mě to opravdu leželo v žaludku, tak si sám vytáhnu stavebnici, brassinové sedačky, rozbalím pravou sedačku z igelitu a můžu "bádat". Ale na to opravdu nemám čas a možná momentálně ani chuť. (:) To si raději slepím Bf.109G-6, tu vaši (:)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 06 dub 2018, 07:49

Vl.Šulc píše:Na té zde měřené je ale nízko nalepený záhlavník, takže mu ta výška vyšla o 2,8 mm nižší. Pokud se slepí správně, tak je v pořádku, nic špatného na ní není.

Pane Šulci, ty záhlavníky jsou nalepené přesně podle návodu a jejich poloha odpovídá i podle fotek předlohy.
Přílohy
PICT2449.JPG
648375_1_z1.jpg
04-navod-2.jpg
04-navod-3.jpg
191-j-1024.jpg
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 06 dub 2018, 08:24

Na renderu je jasně vidět, že opěrka u zadní sedačky je výš než u přední.
Když se podívám, byť na malou fotku, při měření, vidím, že opěrka je nalepena moc dolů.
Pan Šulc má pravdu. :wink: :wink:
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 06 dub 2018, 08:42

Na renderu ano, ale když se podíváš na horní vzpěru záhlavníku, tak ta je přilepena v místě, kde ji zakresluje návod. Navíc v odlitku sedačky je pro ni malá dirka, takže obtížně dojde z omylu. A i kdybych záhlavník přilepi o půl milimetru výše, tak by to nic nezměnilo na faktu, že zejména přední sedačka bude v kokpitu utopená. Kdyby šlo jen o zadní sedačku, tak to pořeším, tam to tak nebije do očí. Ale u přední sedačky řešení nevidím, buď je utopená nebo levituje 3mm nad podlahou kokpitu.
Na fotce z měření se záhlavník zdá níže proto, že sedačka je zabraná trošku zespoda, takže dojde ke zkreslení. Ale když se podíváš na fotku sedačky v kokpitu, tak tam je vidět, že nízko není.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 06 dub 2018, 08:48

O víkendu si taky najdu sedačky a slepím přesně podle návodu a běda jim jestli to nebude tak jak píše Vláďa. :D
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 06 dub 2018, 08:56

Já na to moc fotek nemám, ale z fotek v odkazu,je vidět, že je sedačka dost nad podlahou,
Klidně to může být 12-15 cm.
http://muzeum.csla.cz/renovace/l29_kokpit.htm
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 06 dub 2018, 08:59

To bych řekl, že je optický klam, daný zaoblením stěn vany padáku.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Šuma » 06 dub 2018, 09:20

Tango u otevřené kabiny chápu že to vypadá blbě, ale asi Vláďa myslí (a i píše), že by se nevešla pod zavřenej překryt MODELU... tak jsem to pochopil já...
PS. i když je divný, že ta plastová se tam vejde...
Vladimír "Šumák" Šuma
KPM Kaznějov
Vladimír Šuma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 06 dub 2018, 09:35

Martin Janoušek píše:A protože mám doma ve sklepě pár skutečných sedaček...

Teď mě Martine napadlo, nemohl bys změřit výšku konstrukce sedačky bez záhlavníku?
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 06 dub 2018, 15:55

Tango píše:Na renderu ano, ale když se podíváš na horní vzpěru záhlavníku, tak ta je přilepena v místě, kde ji zakresluje návod. Navíc v odlitku sedačky je pro ni malá dirka, takže obtížně dojde z omylu. A i kdybych záhlavník přilepi o půl milimetru výše, tak by to nic nezměnilo na faktu, že zejména přední sedačka bude v kokpitu utopená. Kdyby šlo jen o zadní sedačku, tak to pořeším, tam to tak nebije do očí. Ale u přední sedačky řešení nevidím, buď je utopená nebo levituje 3mm nad podlahou kokpitu.
Na fotce z měření se záhlavník zdá níže proto, že sedačka je zabraná trošku zespoda, takže dojde ke zkreslení. Ale když se podíváš na fotku sedačky v kokpitu, tak tam je vidět, že nízko není.

Řekl bych, že to i špatně měříte. Máte to v šupléře pod moc ostrým úhlem, který neodpovídá posazení sedačky v kokpitu. Proměřili jsme sedačky, které jdou z výroby, a jsou v pořádku, odchylka od páně Janouškova měření odpovídá 0,4 mm na šířku a 1 mm na výšku. Což mi přijde zanedbatelné. A utopené v kokpitu sedačky nejsou, jejich pozice odpovídá pozici sedaček ve skutečném letadle.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 06 dub 2018, 17:15

Tango píše:Teď mě Martine napadlo, nemohl bys změřit výšku konstrukce sedačky bez záhlavníku?
Vy mně všichni jednou utrápíte... (:)
Změřil jsem: Výška vrcholu zádové opěrky (mám to starší provedení s úzkým polstrováním) od podlahy: 80cm. Výška "parohů" od podlahy 122cm. Zdůrazňuji, že nemám úplně dobrý přístup k té sedačce a že pravděpodobně stojí více kolmo opřená o zeď. Buď jak buď spodní kolečko je cca 6cm nad podlahou (měřeno pohmatem, protože tam nevidím a přehazovat všechno opravdu nebudu, myslím spodek kolečka). Takže asi bude třeba těch 6cm odečíst, možná. Šířka odpovídá 45cm (čistě vana).
EDIT: Koukám na fotky, jak jsi to měřil a ten úhel bude zhruba stejný jak u mne doma. Prostě pod tím spodním kolečkem a podlahou mám 6cm prostoru.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví