Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

L-39C 1/48 Trmp (a vs MPM)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: L-39C 1/48 Trmp (a vs MPM)

Příspěvekod Aleš R. » 25 úno 2018, 18:46

A spodek trupů. Centroplán začíná stejně, ale na konci je opět malý rozdíl, což by mohlo znamenat rozdílnou hloubku křídla u kořene. Anebo rozdílnou technologii stavby. Zatím nevím, uvidím až bude křídlo osazené.
trup spod.JPG

Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 25 úno 2018, 18:57

A poslední - celkový pohled. Poloviny trupu a křídel jde sestavit na sucho na stole a drží spolu. Není mezi díly naprosto žádná spára, tato sestava jde slepit pouze řídkou Tamkou. Jediná spárka vzniká u centroplánu zespodu. Za mě sestavitelnost paráda. Jestli je to tedy taková hrůza, kterou lze odsoudit pohledem do zataveného pytlíku, nechávám na každém. V týdnu slepím MPM a na TRM umístím sacáky a VOP, aby byly porovnání oba modely s plnými tvary. Nyní to ještě zejména u sacáků může dopadnout všelijak.

albatros celý.JPG

Naposledy upravil Aleš R. dne 25 úno 2018, 22:49, celkově upraveno 1
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 25 úno 2018, 19:01

Ps fotky fotím na co nejdelší sklo, abych zamezil co nejvíce zkreslení objektivu. Používám optický zoom na kompaktu Canonu G11. Fotky se snažím potom dávat co největší co pustí server MF, tak je tam snad i něco vidět.... Nicméně, i přes ISO 800 mi foťák držkuje, že má málo světla i na stabilizaci. Na DSLR mám jen krátká a široká skla, lepší fotky tudíž nedám...
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marmar81 » 25 úno 2018, 20:10

Jestli můžu, tak zrovna řeším klapky, již jsem psal, že mám také oba na stole, ale času je málo (doma novorozenec, nesmím stříkat...), přikládám fotku, jak jsem upravil klapky CMK. Je zajímavé, jak jsou křídla stejná, ale ty klapky jsem musel nastavovat. Odlil jsem si kopii a pak z ní uřízl segmet - světlý uprostřed a pak jsem nastavil ještě kratší okraj.
Podle fotek bude nutno upravit část z vnitřní strany křídla, tam to vypadá docela jinak a bude nutno doplnit zámek pod aerodynamické kryty. Zkuste sami posoudit, jaký je rozdíl proti originálu klapky Trumpeter a pak těch z CMK.
Přílohy
IMG_E1837.JPG
Marmar81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marmar81 » 25 úno 2018, 20:11

Ještě pár detailů. Na svrchní straně je jinak viditelná propadlina mezi kryty posuvného mechanismu klapek, docela špatné místo na tmelení.
Přílohy
IMG_1839.JPG
IMG_E1838.JPG
IMG_1840.JPG
Marmar81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 25 úno 2018, 22:29

Moc se těším na další fotky. K těm odlitým klapkám. Mástrař většinou udělá klapky tak aby mástr šel dát do modelu. Zaformováním a následným odlitím se může něco z délky ztratit. První a poslední odlitek z jedné formy se mohou dost lišit. A nejvíce se problém projeví právě na dlouhých dílech jako křidélka nebo klapky.
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marmar81 » 26 úno 2018, 07:43

Jasně, jen upozorňuji na nutnost nastavení klapek, pokud někdo půjde stejnou cestou. Rolny na klapce jsou blíže k sobě než jejich kryty na křídle, proto jsem to nastavoval uprostřed na správnou délku.
Marmar81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 26 úno 2018, 08:44

Aleš R. píše:Stejná výška v oblasti kabin je ale chyba TRM, MPM tam má ještě plastový rám, na který teprve přijdou překryty. V porovnání s výkresem a fotkami je to vidět - TRM má tedy v oblasti kabin trup nižší než má být. Subjektivně se bojím, že to je chyba, která bude vidět.

Ja mam ale pocit, ze v MPM sa ten ram vlepuje po vnutornom obvode trupu, takze to vo vysledku vysku trupu pod prekrytom nijako neovplyvni a je to aj v TRM tak ako v MPM.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 úno 2018, 08:56

To MPM má rám, který se vlepuje dovnitř do výřezu kokpitu, ale nepřesahuje jeho obrys. Přesně jak píše Martin Jursa.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marmar81 » 26 úno 2018, 09:18

Jj, je to tak (rám je zevnitř, i ve variantě s odlitky z CMK), taky jsem si všiml toho rozdílu ve výšce hrany kokpitu, zkusím porovnat kabiny od MPM (vstřikované) a Trumpety s trupem, odpoledne to sem hodím.
Nejsem si zcela jist, jestli mám zakládat samostatné téma nebo pokračovat tady, kdyžtak ať autor napíše.
Díky.
Marmar81

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 úno 2018, 09:45

Jakub Vilingr píše:To MPM má rám, který se vlepuje dovnitř do výřezu kokpitu, ale nepřesahuje jeho obrys. Přesně jak píše Martin Jursa.

Sorry za mystifikaci, já to ještě nestavěl. Díky za upozornění.

Dnes si tyhle věci přepočítám do výkresu a proměřím na modelu a dám sem změřeného Trumpetýra.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 26 úno 2018, 09:46

Marmar81 píše:Jj, je to tak (rám je zevnitř, i ve variantě s odlitky z CMK), taky jsem si všiml toho rozdílu ve výšce hrany kokpitu, zkusím porovnat kabiny od MPM (vstřikované) a Trumpety s trupem, odpoledne to sem hodím.
Nejsem si zcela jist, jestli mám zakládat samostatné téma nebo pokračovat tady, kdyžtak ať autor napíše.
Díky.

Hele za mě asi raději vlastní vlákno.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 26 úno 2018, 11:20

Aleši ta kabinka- teoreticky by to šlo vyřešit...zvednout nalepením pásku plastu hranu kabiny a možná by pak i po nějaké ne moc složité upravě pasovala nová stříkaná kabinka Special Hobby (prodává se samostatně také). Model jsme měl v ruce někdy v lednu, taky se mě nezdál až tak hrozný až na ty vymyšlený klapky a právě ujetou pasáž kolem kabinky. Můžeš zkusit porovnat také paneláž jestli model více odpovídá C nebo ZO/ZA nebo je mišmaš obojího?
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 úno 2018, 12:26

Jinak Aleši, tenhle počit kvituji velmi s povděkem a myslím, že tohle téma bude výživné =D> Mám doma hrubou stavbu MPM a ještě jednu v záloze - Stavebně je to ale dost náročné.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stratoliner » 26 úno 2018, 15:35

Tahle srovnávačka zaslouží velkou pochvalu autorovi,klobouk dolu.
U toho MPM mi po slepení křídel vyšel moc nízký profil v místě napojení na trup a cpal jsem tam nějaké klíny.
Netvrdím,že je to stavebnicí,moje ruce dokážou všelijaká zvěrstva.
Lukáš Beneš
Mou zálibou jsou letadla lepící a motorky jezdící.Boeing 307 by se mi do garáže stejně nevešel.
Stratoliner

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno