Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

He 111H-4 Monogram a He 111H-3 ICM 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: He 111H-4 Monogram a He 111H-3 ICM 1:48

Příspěvekod hans dlouhán » 07 led 2018, 22:51

:shock: :shock: :shock: Ty krávo járo, to je tmeleníčko! Klukům to teda vůbec nezávidím, vyřiď jim, že mají příště stavět Tamiyu... :lol:
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 09 led 2018, 23:12

hans dlouhán píše::shock: :shock: :shock: Ty krávo járo, to je tmeleníčko! Klukům to teda vůbec nezávidím, vyřiď jim, že mají příště stavět Tamiyu... :lol:

Po 150 vrstvách tmelu na Greifovi je to příjemný odpočinek. Tamku prý zvládá zmršit každý a oni radeji mrší něco jiného. Navíc tamka pro nás vyrábí pouze 3 modely které jsou zajímavé a z toho 2 už jsou nějakou dobu ve vitríně.

Komplikace s maskami nakonec bohužel nastali, tak vyřezali vlastní a usadili čiré díly v zadní části. Zde se ukázalo že ne vše sedí tak hezky jak to doposud vypadalo. Boční okna stačilo trochu zaškrábnout skalpelem aby hezky sedli i když zadní díl je trochu víc utopený v trupu a nelícuje s povrchem. Horší to bylo s malými díly oken podtrupové vany. Ty jdou utopené téměř o 1mm a nevypadalo by to dobře. Klukům trvalo celé jedno odpoledne ty 4 díly z vntřní strany vymaskovat a usadit aby aspoň trochu lícovali a stejně je možné že bude potřeba je zvenku zalít čirou pryskyřicí, vybrousit a narýt obrysy. Bylo nutné ztenčit okraje těchto čirých dílů, středy mezi okny a v dílech trupu ztenčovali přepážky mezi okny a zarovnávali rohy aby díly správně sedli. Toto je ovšem problém správně nafotit. Mnohem jednodušší by bylo mít celou podtrupovou vanu vylisovanou z čirého materiálu a pouze oboustranně vymaskovat okna. Teď kluci celý vnitřek nabarvili a zítra mají v plánu zapracovat na olejích a zkompletovat droboť. V mezičase vybrousili a znou opakovaně vytmelili podtrupovou vanu u Monogramu. snad už naposledy. Dál vytmelili a začali vybrušovat usazení motorů v křídlech. Místy museli použít 0,3mm plastovou destičku.
Přílohy
DSC_1950.jpg
Čiré díly malých oken na spodku moc nesedí. Navíc se špatně fotí
DSC_1952.jpg
To zesvětlení je úmyslně přehnané. Stejně dovnitř nebude až tolik vidět.
DSC_1953.jpg
Zítra oleje a můžeme usazovat zbytek.
Nikdo není dokonalý, i ho*no má svoje mouchy
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 10 led 2018, 22:24

Kluci dnes udělali oleje a zkompletovali střední část trupu u ICM aby mohli začít zavírat trup. V mezičase schnutí chemie vybrousili a znovu vytlemili spoj mezi motory a křídlem u monogramu. Díky Pufově detektivní práci se ukázalo, že vybraná kamufláž téměř jistě neexistovala a bude mě čekat hledání jiné zajímavé. Klasickou lomenou skálu už mám několikrát ve vitríně takže kamufláže od výrobce nebudou. Momentálně se snažím najít prokazatelně H-3 používanou k nočním náletům na Británii.
Přílohy
DSC_1956.jpg
Ten zbývající přístroj radiostanice zítra nastříkáme a usadíme taky.
DSC_1955.jpg
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 12 led 2018, 14:33

Trup ICM je slepený. Je potřeba si dát pozor na dopasování vložek trupu (A7 a A8) a podlahy (D1-25) Některý z těchto dílů mi roztahuje trup v místě podtrupové vany a mohlo by to dělat potíže při usazování čirých dílů střelišť. Kluci se to snažili srovnat mírným násilím a snad se to dostatečně povedlo. Mezitím zkompletovali a nabarvili pumovnice i s nákladem. Jelikož budu mít pumovnici zavřenou tak se nezdržovali tmelením zámků ani usazováním všech dílů křidélek na bombách. Teď budou vybrušovat snad poslední vrstvu tmelu v okolí podtrupové vany na monogramu aby mohli opravit rytí než se pustí do pasování křídel a jejich tmelení.
Přílohy
DSC_1959.jpg
Trocha mírného násilí neuškodí
DSC_1962.jpg
Dej pozor ať ti to nespadne!
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 12 led 2018, 22:56

Kluci už stihli vybrousit a přerýt trup Monogramu, přilepit na něj výškovky a začali si hrát s ICM. Vlepili dovnitř pumovnici a začali připravovat spodní polovinu křídel k nalepení. Stavebnice má sice šikovně udělané nosníky křídla, ale díky pověstně měkkému plastu je složité správně udržet profil křídla. Proto do trupu přilepili zarážky a můžou začít lepit. V mezičase zkompletovali motory aby je mohli co nejdřív mohli usadit.
Přílohy
DSC_1963.jpg
Nemá rád rytí a tady se ho bude opravovat hodně.
DSC_1964.jpg
Pár zarážek by bylo na místě. dál přijdou křídla.
DSC_1965.jpg
Na to že nebudou vidět jsou to pořádně nastartovaný motory.
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 13 led 2018, 01:44

Dobře chlapci, dřete jak barevný. =D> =D> ............a pozdravujte ode mne kočky. :grin:
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 13 led 2018, 17:04

Ahoj.
Dej si bacha u motorové přepážky. V křídle překáží kousek plastu...takto se musí upravit.
Přílohy
IMG-20180107-WA0005.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 13 led 2018, 17:48

Michal Šilpoch píše:Ahoj.
Dej si bacha u motorové přepážky. V křídle překáží kousek plastu...takto se musí upravit.

Přesně to vznikne když věříš návodu. Mají prohozené vnější bočnice podvozkových šachet. Stejně tak jsou v návodu prohozené díly výškovky. Tam se na to naštěstí díky usazovacím čepům ukáže hned a nedělá potíže později.

Dál je potřeba si při stavbě pořádně ohlídat usazení krytu pumovnice. Ten mi sedl trochu doleva a začal malinko vychylovat křídla. Není to nijak strašné, ale vědět to dopředu, dá se to ohlídat a usadit přesněji.

Kluci dnes dopasovali a přilepili křídla na Monogram a začali si hrát s kompletací a usazením motorů na ICM. Ty jsou udělané opravdu hezky. Stačí pouze dotahat pár kabelů, vytvořit zaslepení křídla, natáhnout palivové potrubí a nebál bych se motor udělat úplně odkrytovaný. Já ho budu mít kompletně zavřený tak jsem se s tím nezdržoval a krom chladičů jsem na něj nepoužil oleje.
Přílohy
DSC_1967.jpg
Trochu to nesedlo, ale to vybrousíme.
DSC_1968.jpg
Tady se ten spoj povedlo slušně doladit. Tmelu bude stačit ta menší plechovka.
DSC_1966.jpg
Motory se povedli. A teď je jdeme celý schovat.
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 13 led 2018, 18:48

Takže máš vnitřní bočnice prohozené?

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 13 led 2018, 19:05

Už jsem tu o tom psal. Mám prohozené vnější bočnice (A1 a A19). Je v nich probrání které musí navazovat na probrání ve dně podvozkové šachty a směřovat dopředu. Potom vrchní díl křídla krásně sedne.
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 13 led 2018, 19:07

Stavbu sleduju, ale tohle jsem nepostřehl..udělal jsem stejnou chybu :( Už to kuchám..

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 17 led 2018, 21:30

Asi celý model od ICM má všechny plochy spojů cca o 0,2mm větší. Nasucho mi to přišlo že krásně sedí ale při lepení se to projevilo. Kolem motorů mi na křídle vznikl schod který budu muset tmelit. Stejný problém se ukazuje i u motorových krytů kde jsem s tím naštěstí počítal a dvě odpoledne hledal způsob jak to spasovat. Nakonec se ukázalo že stačí ztenčit dosedací plochy které jsou řešené přeplátováním. Přední prstence budu barvit samostatně aby kluci nemuseli maskovat jejich otvory nebo nezastříkali chladič. Na monogramu dali 2 vrstvy tmelu na spoj křídlo - trup a jsou připraveni začít přerývat. Což je velice neoblíbená činnost. U obou stavebnic nastříkali díly kokpitu a postupně budou barvit přístroje. Ve spolupráci s Petrem Tomančákem už je vybraná i kamufláž. Bude to noční 6N+EK od KGr. 100.
Přílohy
DSC_1970.jpg
Motory máme konečně hotové tak můžeme začít opravovat povrch.
DSC_1969.jpg
Zase to přerývání? nemůže být celý tmelený?
DSC_1972.jpg
A co patří ke kterýmu letadlu?
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petr21 » 22 úno 2018, 12:04

Kluci pomalu pokračují na Heinkelech i když postup moc není vidět. Tmelení, broušení, rytí a pořád dokola. Vrchní strany už jsou na obou téměř hotové a pokračují na spodcích. Na křídlech v místě žeber podvozkové šachty jsou výrazné propadliny které je potřeba vytlemit a pak opravovat rytí a nýty. ICM má standardně měkký plast který se na křídlech dost prohýbá a potom mi praskal spoj. Tím že ho budou kluci nýtovat bylo nutné křídla vyztužit. nejjednodušší varianta pro ne byla odvrtat zespodu křídla díru 3mm vrtákem a skrz ni vlepit zbytek licího rámečku. Takto není potřeba dlouho dopasovávat vnitřní vzpěry, jen je nutné lepený spoj několik dní nechat vytvrdnout aby se nepropadal a neukázal se pod barvou. Malé okna ve střelecké vaně u ICM se mi nelíbili i přes snahu je správně dopasovat, tak je zalili čirou pryskyřicí od HPH a budou je vybrušovat a leštit. Výsledek bude výrazně lepší. V mezičase se snaží připravit kokpity na kompletaci.
Přílohy
DSC_2088.jpg
DSC_2086.jpg
petr21

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desertmen » 22 úno 2018, 19:32

Tohle mě fakt baví :D parádní stavba...hezky nafocené, super :D
Rozestavěno: - 1/72
FW 190 A-8/R-2, Hellcat F6F-5N, Hurricane Mk.I early

Hotovo: - 1/72
Bf 109 K4, Bf 109 G6/R6, Fiat G.50bis AS ,,Freccia'', M.Magister, Re.2001, Ki-43-I, Habicht
Desertmen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 22 úno 2018, 20:25

A heleme se, chlapcům skončila pauzička...Dobře jim tak! :lol: Pěkně jedeš. =D>
hans dlouhán

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno