Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chipping tzv. solnou metodou - umí někdo?

Příspěvekod valach » 10 led 2018, 15:39

tak jsem to zkoušel - do vlhké barvy jsem nasypal sůl a po zaschnutí přetupoval tenkou vrstvou další barvy. Po zaschnutí jsem narazil na dva problémy - bál jsem se toho aby se při tupování sůl nevydrolila, ale měl jsem spíš opačný problém. Ze zaschlé barvy jsem sůl nemohl dostat ven (tvrdý štětec, kartáček), šlo to až jenmýn šmirglem. Navíc po odstranění zůstanou po soli v barvě malé krátery (druhá barva je trošku vytouplá v místech kde byla sůl) a je potřeba ji taky zbrousit. Celkově to prostě nevypadá moc dobře. Ještě mezi to zkusím dát vrstvu laku a do něj sůl.
valach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 10 led 2018, 17:47

Tak to je teda drsný postup a nedivím se, že to takto dopadlo. Jak si na to přišel? Základní barva musí být řádně zaschlá a ta se navlhčí vodou a tam kde je potřeba oloupání se nanese sůl. Nechá se zaschnout, foukne vrchní barva a po zaschnutí se odstraní sůl, třeba jemně se vydrolí prstem.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod valach » 10 led 2018, 19:02

dělal jsem to podle nějakého návodu na youtube. Ale když se ty tečky ještě "zjemnily" tím, že se dodělala rez okolo vypadá to celkem dobře. Na model starého zapomenutého auta (které měl i na tom videu) se celkem hodí i ty vypouklé důlky. Každopádně už jsem to zresetoval a zkouším dál, tak jak jsi to psal ty a taky tak, že mezi jednotlivé vrstvy barvy dám lak a doplním to odřeninama kartáčkem.
valach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 29 říj 2019, 19:31

Zdar a sílu,
Tak jsem to taky zkusil. Normálně barvím štětcem, ale pro tento případ jsem si pořídil lacinou fixírku. V mém případě jsem kamufláž přestříkával dočasným bílým nástřikem "na zimu" Moje poznatky:
• základní kamufláž jsem přelakoval
• Navlhčil rosítkem na kytky a posolil a ještě trochu navlhčil.
• Sůl držela překvapivě dobře, možná by to šlo i štětcem...
• Přišlo mi to málo kryvé (hodně naředěná barva, aby se dobře rozprašovala), takže jsem nakonec dělal tři nástřiky. Ten poslední už jen prosvítající zákoutí...
• Nedopadlo to moc dobře. Díky dobré zabíhavosti (malé povrchové napětí?) barvy po nerovnostech vzlíná vzhůru, takže po odškrábnutí soli vznikají "kráterky" Když jsem se to jal "brousit" na kolmo položeou čepelí, barva se táhla, příp. odlupovala ve větších kusech a dělala žmolky. Kartáček byl příliš měkký. Zkoušel jsem velmi jemně zbrousit šmirglem a trochu se výsledek zlepšil.

Poučení pro další pokusy - jen opravdu velmi tenká vrstva barvy. Tvrdý kartáček
Mailoo

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna