Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Suchoj Su-15TM 1/48 (Trumpeter Modifikovaný)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Suchoj Su-15TM 1/48 (Trumpeter Modifikovaný)

Příspěvekod fresco » 08 črc 2017, 16:56

V ďalšom pokračovaní by som sa venoval krídlam pri pohľade spredu ( os X) a zboku (os Z). Tvar krídla v mieste prechodu zmeny šípovitosti z 60 stupňov na 45 stupňov sa mení pri pohľade spredu dosť zásadne v závislosti od výšky pohľadu. Toto som si nafotil v Košiciach a séria pohľadov je na prvom obrázku. Mení sa tam aj uhol nábežnej hrany s prechodom v oblasti hlavného závesníka. Vytvátra to z rôznych uhlov pohľadu rozdielne tvary, ktoré boli niekedy dokonca interpretované ako „psí zub“ podobný ako u Phantoma. V modeli u Pioneer 2 tam vytvorili taký zvláštny „pupák“, u Trumpeteru je tam akýsi “podbradok“, s obráteným profilom ako vidno na druhom obrázku. Pri bočnom pohľade pri určitom uhle pohľadu sa dokonca krídlo tu javí ako „V“ podobne ako u Ju-87, čo vidno na deviatom obrázku. Bez pohľadu „ na vlastné oči“ je tento tvar dosť ťažko pochopiteľný a stvárniteľný. Dokonca ani na najlepších výkresoch z AiV túto skutočnosť opomenuli. Naopak vidno ju aspoň v náznakoch na výkresoch Su-15 TM v časopise Aeroplan i na výkresoch v Zlínku. Túto časť krídla správne stvárnili len v modeli Su-15TM od firmy VES (1/72), čo je zároveň tvarovo najpresnejší model Su-15.
U Trumpeteru je aj malá hrúbka krídla pri jeho koreni o takmer 2 mm. Podvozok by ste do neho asi sotva zavreli. Na treťom a štvrtom obrázku je zväčšovanie hrúbky krídla, úprava jeho koreňovej časti, zmena uhlu nábežnej hrany vonkajšej časti krídla a vytváranie „véčkového“ prechodu. Opäť za výdatnej podpory polystyrénových hranolkov a miliputu. Na piatom a šiestom obrázku je vylepšovanie podvozkovej šachty v krídlach plastikovými novotvarmi po odbrúsení a stenčení pôvodného vnútra. Na siedmom obrázku som sa presunul o pár „levelov“ dopredu, ako teraz vyzerá šachta po zabudovaní časti hydrauliky. Na ôsmom a deviatom obrázku je výsledok vyššie opísanej „sochárčiny“ sú tam pohľady na skutočné časti Su-15TM z múzea v Košíciach v porovnaní s upraveným modelom z približne rovnakého uhlu pohľadu.
Přílohy
23-1.jpg
23-44.jpg
23-9.jpg
23-8.jpg
25-1.jpg
23-7.jpg
24-2.jpg
23-12.jpg
23-211.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 08 črc 2017, 19:47

8-[
:-D
[-o<
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 11 črc 2017, 18:41

Teraz by som sa trocha pozastavil pri dotvorení v oblasti kokpitu. Použil som resinový interiér od Neomegy, alebo aspoň si myslím že to bola ona (prvý obrázok). Kúpil som to na nejakej výstave v takom sáčku, nemalo to ani návod, ani žiadny papierik, len čisté resinové diely. Ale zodpovedalo to pomerne dobre skutočnosti. Pravdaže po miernej úprave, lebo zaoblenie vrcholového oblúka na obrázku ešte zelenkavej časti je šité na pôvodný model Trumpeteru. ( druhý obrázok) Spodok kokpitu je spoločný s dnom podvozkovej šachty a tuná som musel urobiť kompromis. Podvozková šachta je na pôvodnom modeli posunutá príliš dozadu a rezin tomu zodpovedá. Nakoľko pre tenkosť materiálu ich neobolo možné oddeliť, musela zostať podvozková šachta zhruba o 2,5 mm viacej vzadu, ako by zodpovedalo skutočnosti (piaty obrázok). Nasledovalo dolepenie bočných častí trupu plastikovými kúskami z vrakoviska (tretí obrázok) a ich dotvarovanie ( druhý obrázok). Prístrojovú dosku som musel vložiť ešte predtým, lebo neskôr by som ju tam už asi sotva „narval“ (štvrtý obrázok). Pri takýchto úpravách mi tam najlepšie sadla prístojovka od Eduardu s malými korekciami detailov. O ich nutnosti sa niekedy v minulosti vyjadril aj pán Šulc.
Přílohy
27-1.jpg
28-5.jpg
28-4.jpg
28-7.jpg
28-6.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 11 črc 2017, 20:04

Budu se opakovat, ale fakt krutopřísná řezničina s parádním výsledkem. :P
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 11 črc 2017, 21:17

Neuveriteľné dielo socháš. =D>
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 13 črc 2017, 18:50

Ďakujem za uznanie, vidím že Su-15 zaujíma viacej ľudí, ako som pôvodne predpokladal. Takže sa posunieme zase o kúsok ďalej. Výškovky sú menej problémovým dielom, aj keď nie sú celkom bez chýb. Vzhľadom ku značnej tvarovej korekcii zadnej časti trupu v miestach ich styku , museli byť pri koreni príslušne dotvarované. Aj tak celkom nesedeli, aspoň bolo z čoho uberať. Odlišné sú aj vretená na ich konci. Sú krátke, valcovité so zaobleným koncom a spôsob ich úchytu ku výškovke nezodpovedá skutočnosti. V stavebnici sú k dispozícii pre Su-15TM aj zahnuté vretená, ale tie tvarovo ani dĺžkou tiež nesedia. Opäť som pripravil na prvom obrázku pohľad na príslušný diel, ako si ho predstavujú u Trumpetera. Vľavo je pôvodný diel s priamym vretenom pre skoršie verzie Su-15. Vpravo už čiastočne tvarovo upravovaný. Pre lepšiu predstavu na druhom a treťom obrázku sú výškovky tak, ako ich možno vidieť na Su-15TM v múzeu v Košiciach. Na posledných dvoch obrázkoch sú upravené diely už vo vyššom stupni rozpracovanosti.
Přílohy
26-1.jpg
26-3.jpg
31-4.jpg
31-5.jpg
30-1.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 18 črc 2017, 20:13

Pri smerovke tiež nemožno hovoriť, že by bola presná. Pri pohľade zboku zvyšuje nejaký milimetrer pri kýle a tiež chýbajú milimetre na vrchnej časti. Vidno to na týchto stránkach na priložených dieloch ku výkresom a následnom obtiahnutí obrysov. http://scalemodels.ru/modules/forum/img ... 2.jpg.html
http://scalemodels.ru/modules/forum/img ... 3.jpg.html
Tieto skutočnosti som pred úpravou nenafotil, vykonanú časť úprav vidno na prvom obrázku zvýraznením fialovými obdĺžnikmi. Sú tam vyznačené vykonané úpravy , ako aj úpravy v oblasti chybného umiestnenia horného závesu smerového kormidla, ktoré som vykonal neskôr. Tam bolo potrebné po odstránení horného závesu a dopilovaní drážky pre smerové kormidlo dolepiť na boku plastové doštičky. Čo na zmienených stránkach ( ani iných mne známych stránkach) neriešia je skutočnosť, že smerovka je príliš úzka. Podľa výkresov by mala mať v hornej časti takmer 2 mm, zatiaľ čo na modeli je to niečo okolo 1 mm. Vidno to na tomto obrázku stavby modelu Su-15 od Jana Mikeša. http://www.arcair.com/Fea1/701-800/Fea7 ... kes/13.jpg Na druhom obrázku je na výkrese vidno, že horná časť smerovky nejde takmer "do žiletky" ako ju stvárnil Trumpeter. V spodnej časti tiež chýba takmer 1 mm hrúbky. Túto skutočnosť som riešil vlepením plastikovej doštičky hrúbky 0,75 mm medzi obidva diely smerovky a tiež príslušnou úpravou smerového kormidla v jeho hrubšej časti. Vreteno pod smerovým kormidlom pri nalepení podľa stavebného návodu bolo príliš vysoko a malo zlý sklon. Na druhom obrázku je vreteno už na správnom mieste v zmysle výkresov i fotiek. Na ďalšom obrázku je tá istá smerovka už po vynitovaní.
Přílohy
256-1.jpg
28-9.jpg
31-7.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod harvy5 » 19 črc 2017, 08:47

Pekne s tym bojujes! =D> =D> =D> Normalne si ma nazhavil a cez vikend asi vytiahnem tu moju Su-25.Tam uz len m.gondoly musim dokoncit. :)
harvy5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 20 črc 2017, 14:51

Tohle je fakt hroznej mazec a hodně zodpovědný přístup ke stavbě zmenšeného skutečného objektu. Těším se na další sochařský postup.
Hotovo (letadla): MiG 23ML, MiG 21F
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 21 črc 2017, 18:50

harvy5 píše:Pekne s tym bojujes! =D> =D> =D> Normalne si ma nazhavil a cez vikend asi vytiahnem tu moju Su-25.Tam uz len m.gondoly musim dokoncit. :)

Som rád, že som aspoň niekoho inšpiroval ku pokračovaniu stavby nejakej "sučiny". Inak ja sa s týmto zabávam už hodne dlho s väčšími či menšími prestávkami. Na prvom obrázku je toho dôkaz. Vtedy rozostavaná Su-9 vysochaná zo Su-7 pri torze Su-15 je už tuná v galérii modelfóra nejaký ten rok.
Teraz by som pridal zopár obrázkov premeny nasurfovanej hrubej stavby na niečo, čo sa postupne začína podobať na model v tej podobe, na akú ste zvyknutý od výrobcov. Teda celkom takú dokonalú nie, lebo toto všetko som prerýval žiletkou na kolene bez pomoci laserov a iných špecializovaných nástojov, ktoré majú k dispocícii u Trumpetera, alebo Eduarda. Prerývanie a hlavne nitovanie nebola vôbec prechádzka ružovým sadom. Vplyvom rozdielnej priľnavosti rôznorodých materiálov niekedy dochádzalo drobeniu materiálu pri hranách a spojniciach. Takže som si niektoré časti zopakoval s tmelením, niektoré dokonca viackrát.
Přílohy
32-5.jpg
32-2.jpg
32-3.jpg
32-4.jpg
32-7.jpg
32-12.jpg
32-10.jpg
32-14.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 22 črc 2017, 16:55

Jak už jsem psal, je to neuvěřitelná práce. =D> =D>
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 24 črc 2017, 21:12

Dalej by som sa zastavil pri kryte prednej podvozkovej nohy. V stavebnici je značne zjednodušený tvar tohoto pomerne tvarovo zložitého kusu zakrývajúceho pôvodne jedno koleso podvozku. Pri zástavbe dvojitých kolies predného podvozku pribudli ku pôvodnej stredovej „bouli“ Su-15 prvých verzií ešte dva bočné vázi „dvojvalce“. Ich prehnutie znázornené u Trumpeteru v ich prednej časti v skutočnosti predstavuje povrchovú krivku v miestach prieniku guľového odseku a časti valca. Vidno to na treťom obrázku. Takže znovu pridávam zopár obrázkov podľa zaužívaného scenára. Najskôr na prvom obrázku predstava Trumpeteru o krytoch prednej podvozkovej nohy. Na ďalších troch obrázkoch pohľad na skutočné prevedenie tejto časti na muzeálnom exponáte Su-15TM. Zvyšné dva obrázky predstavujú rôzne štádiá rozpracovanosti tohoto dielu ako novostavby dielov z vrakoviska. Kovové závesy som použil zo sady firmy PART.
Přílohy
31-4.jpg
31-5.jpg
31-2.jpg
31-10.jpg
31-6.jpg
31-7.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 30 črc 2017, 13:52

Ďalšou problematickou súčiastkou je prekryt kabíny stabenice Su-15TM od Trumpeteru. Už niekedy sa tu objavil názor, že kabína je príliš krátka. Či je to jej jediná chyba nechám na posúdenie každého. Ja som ho zaradil ako väčšinu súčiastok tejto stavebnice do kategórie karikatúry. Na prvom obrázku je tvat prekrytu skutočného Su-15TM. Na ďalších obrázkoch je porovnanie prekrytov kabíny Su-15TM od Trumpeteru a prastarého prekrytu Su-7 od OEZ Letohrad (KP, SMĚR etc.) aj po ich priložení na výkresy. Myslím že tvar je úplne jasný bez ďalšieho komentára. Pokračovanie stavby preto ďalej prebiehalo po línii prekrytu Su-7 od OEZ. Nakoľko hrúbka steny pôvodných OEZ prekrytov 1,5 mm je poplatná dobe jeho vzniku pred štvrťstoročím, použil som ho len ako kopyto a kabínu som vytiahol po niekoľkých pokusoch z aceátovj fólie. Najhoršie bolo vyrobenie spodnej „manžety“ priliehajúcej ku trupu. Túto som na pôvodných výliskoch musel odstrániť, nakoľko taký tvar bol obtiažne obtiahnuteľný horúcou fóliou. Vnútorná časť orámovania bola podľa väčšiny dostupných fotiek čiernej farby.
Přílohy
34-4.jpg
34-4.jpg (8.01 KiB) Zobrazeno 7016 krát
34-7.jpg
34-5.jpg
34-9.jpg
34-10.jpg
34-1.jpg
34-8.jpg
34-2.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 06 srp 2017, 18:30

Podvozok bol o niečo menej komplikovaný celok. Predovšetkým preto, že sa pri vylepšovaní chýb pôvodných výliskov dali využiť aj doplňky rôznych výrobcov.
Na prvom obrázku je vidno kryty podvozkových nôh položené na výkrese. Naspodu je pôvodný výlisok, hore je upravený a nafarbený diel z Eduardovej sady. Má lepší tvar ako trumpeťácky diel, pekné vnútorné profilovanie a chcel som ho použiť. Žiaľ v hornej časti je príliš krátky a má iný skon voči podvozkovej nohe. V konečnom dôsledku by sa menila geometria krytu voči horizontále. Preto som vyrobil tento kryt nový, ako vidno na treťom obrázku. Eduarďácke plechy pekne oživili vnútornú časť krytov podvozku priliehajúcim do trupu po zväčšení ich hrúbky a profilov, ako vidno na siedmom obrázku pri porovnaní so skutočnosťou na ôsmom obrázku.
Kolesá podvozku na druhom obrázku majú ako jedny z mála pôvodých výliskov správnu veľkosť, aspoň čo sa týka priemeru. Dajú sa vylepšiť diskami, obsahujú ich ako sada plechov od Eduardu, tak aj sada firmy Part. Pneumatiky sú však hladké a o poznanie tenšie ako by mali byť. Tuná som použil kolesá firmy North Star Models. Tie majú rozmery, detaily aj dezén zodpovedajúci skutočnosti, čo vidno aj pri porovnaní dielov na obrázkoch číslo 3 až 6 s obrázkom číslo 9.
Samotné podvozkové nohy pomerne dobre zodpovedajú tvarom, len prednú podvozkovú som musel v hornej časti o cca 2,5 mm predĺžiť. Je možné, že pri zostavovaní pre dodržanie geometrie bude potrebné o málo predĺžiť aj hlavné podvozkové nohy. Uvidíme nakoniec, to by nebol až taký problém. Hadice hydrauliky som doplnil podľa fotiek, drobné plechové vylepšenia sú zo sád vyššie uvedených firiem.
Přílohy
36-2.jpg
36-7.jpg
36-1.jpg
36-3.jpg
36-8.jpg
36-5.jpg
36-9.jpg
36-6.jpg
36-4.jpg
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 20 srp 2017, 14:25

moloko píše:V čem spočívá tvá úprava? Z takovéto fotky toho moc nepoznám. Děkuji.

Takže v čom spočívala tá úprava som v hrubých rysoch načrtol v predchádzajúcich príspevkoch. Dúfam, že aj "moloko" by mohol byť spokojný. Po tom všetkom, čo bolo potrebné z pôvodných výliskov upraviť by som chcel teraz poukázať na to, čo sa dá využiť zo stavebníc iných výrobcov. Nie všetko je potrebné "sochať". Okrem už spomínaných plechov a kolies sa jedná predovšetkým o výzbroj. Tie rakety od Trumpeteru aj keď rozmermi ako-tak sedia, predsa oproti existujúcim brasinom vyzerajú dosť hračkovito. Pekné brasiny na R-60/ AA-8 Aphid sú od Eduardu. Rakety R-98MR/AA-3C a R-98MT/AA-3D Anab sú od Plusmodel. Závesníky pre R-60 som použil zo sady Eduardu, pre R-98MT som použil po malej úprave pôvodné od Trumpeteru. O motore zo stavebnice je zbytočné sa vyjadrovať. Našťastie eduarďácke brasiny motoru pre MiG-21 MF sú identické s motormi R-13F-300 používanými na Su-15TM a výstupy v zadnej časti trupu som uspôsobil podľa ich rozmerov.
Sedačku som použil brasinovú zo setu kopkpitu Neomega. Niektoré plechové doplnky na ňu som doplnil z Eduardovského setu pre Su-15TM. Pôvodný zámer použiť veľmi peknú brasinovú sedačku vyrábanú u Eduardu pre Su-7 som nakoniec nerealizoval. Dôvodom sú jej menšie rozmery a nekompatibilnosť so setom Neomega. Len tak pre zaujímavosť, skúšal som tam 4 rôzne od rozličných výrobcov a každá je rozmermi iná.
Přílohy
37-3.jpg
37-2.jpg
fresco

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno