Parádní vybavení paluby!!! Chvíli jsem Ti nevěřil, že kliky pump blokují vstup ke schodišti, ale našel jsem to i jinde... Takže beru zpět!! Moc moc pěkné!!
Stavím podle plánů..... Ty kliky byly určitě někde uložený, a nasazovaly se jen když se pumpovala voda. Jinak by tam určitě hodně překážely. Delší klika před pumpou i ta kratší klika za pumpou jsou v plánu kreslený že se daly lehce odpojit....
Díky moc všem! Jak bude trochu času, budu pokračovat. Tahle část stavby lodě mě baví nejvíc, hrát si s každou součástí paluby..... Teď se pokouším vyrobit ropewalk, abych upletl kotevní lano 2,4mm v průměru, a nikdy jsem to nedělal, takže budu zase experimentovat....
Tak zkouším poprvé kroutit lana, ropewalk je jednoduchý, ale funguje. Po několika pokusech lano už by šlo, a teď potřebuji radu od těch, kteří si lana běžně motají: když to domotám, oba konce převážu, pak ustříhnu. Je normální, že se ty nezajištěný konečky ihned rozmotají? Kdybych to nezavázal, tak by se to asi poměrně daleko rozmotalo....nedělám něco blbě? Já myslel, že to bude držet v sobě i po ustřižení.....a pak ještě jedna otázka: existuje nějaký výpočet, když potřebuju třeba lano 2,5 mm, z čeho to udělat? Motal jsem tři prameny po 1mm. a kupodivu vzniklo lano něco pod dva mm....nějaká rada do začátku? Už jsem pochopil, že je důležitý ten kužel mezi lany, ale pořád třeba nevim, kolik otáček dát.....
No k těm průměrům - vychází to asi tak, že původní lanko vynásobíš 1,8 a získáš přibližný průměr výsledného - ale je to neexaktní a empirické, snad Ti někdo dá lepší návod
Jo a pak tady někde "běhal" takovej graf - ale moje technické vzdělání a představivost na něj byly krátký !!
Díky, to by chtělo vědět, co je osa x a co osa y.... Selským rozumem to nejde, myslel jsem, že když udělám lano 3x1mm, že to dá těch 2,5 mm, ale dá to míň než 2mm. Tak jsem upletl lano z 9 pramenů 1mm. A výsledný průměr je tak 3,2 mm. Nakonec první pokus dopadl nad moje očekávání, a asi to půjde. ROPEWALK jsem udělal jednoduše z koleček z tiskáren, osičky bukové, ložiska dřevěná.... a funguje to spolehlivě......
Tak už asi chápu ten graf...osa x by měly být trojice lan, a y osa průměr výsledného lana. Takže to fakt sedí, 3x 1mm cca 1.7mm, a 9 lan 1mm dá 3 mm...