Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

P-39 N-2 RS Models 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: P-39 N-2 RS Models 1/72

Příspěvekod Martin Novák » 11 dub 2016, 07:48

Model Masterka od Testors/Italeri. Při její výdrži a mým stavebním tempu zřejně doživotní záležitost :-D
...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 dub 2016, 10:52

To jsme netušil že italský barvy mají takovou životnost :-D Každopádně přes ní bych dal akryl lak před washem/patinou.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 16 dub 2016, 17:08

Můj první pokus o patinu. Olejovky z Lidlu na vrstvu sidoluxu. Nedopadlo to úplně podle představ. Několik zákoutí v levé šachtě se mi asi nepodařilo sidoluxem dostatečně impregnovat a následně jsem se prošmrdlal olejem až na plast. Po slepení budu muset někde po obvodu opravovat okraje tak se pokusím sáhnout i tam. Teď mám ale pocit, že každej pokus o nápravu by u mě byl už krok k nějakýmu průšvihu a asi to zavřu. Z půl metru to tak zlý není, jen nevím jestli to není moc tmavý. Na nějakej suchoštětec si moc netroufám, je to hrozně členitej prostor. Spíš uvažuju nad nějakým hodně světlešedým filtrem na úplný závěr až jak to bude řvát v nabarvený ploše?
CIMG2613.JPG
s bleskem
CIMG2612.JPG
s bleskem
CIMG2610.JPG
bez blesku

...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 20 dub 2016, 18:19

nevím jak na živo ale z fotek to vypadá v pohodě a ty kábliky jsou super ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pbaudru » 21 dub 2016, 10:20

VERY GOOD JOB !
Pierre Christian Baudru

Last model finished
viewtopic.php?f=6&t=128371
pbaudru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 10 črc 2016, 02:29

Po dlouhý době hlásím postup. Křídlo konečně v hromadě. Tunil jsem trochu křidélka. Na koncových obloucích se mi sem tam vyštíp plast protože jsem je na horní ploše podbrušoval co to šlo, abych dosáhl typickýho vzepětí který model bohužel nemá.
CIMG3113.JPG

Nepovedlo se to úplně, ale nějaká změna k lepšímu tam je.
CIMG3115.JPG

Kryty křídelních zbraní jsou ze žluté jehly- 0,9mm.
Kamery jsou víceméně v barvě, chybí ještě nějaké káblíky a domalovat detaily v barvě kovu. I když jsem černou a olivovou zesvětloval, bylo to málo, měly být světlejší ale předělávat už to nebudu.
CIMG2606.JPG

Umístit je do schématického závěsu nebylo úplně nejsnazší, pomohl jsem si dalším odlitkem kterej je tam na několikátý pokus nabodnutý vteřiňákem. Na něm jsem otestoval, kde to bude třeba přibrousit aby si to do sebe vlezlo. A takhle nějak by to tam mělo sedět (zatím jen na gumě)
CIMG3110.JPG

Pohled zvenčí odhalil poměrně dost volného prostoru mezi kamerami, takže asi zauvažuju o dalších schématických konstrukcích :?
CIMG3112.JPG

CIMG3111.JPG

Taky jsem poladil okolí podvozkových šachet, ještě to chce opravit barvu ale to až s tím rámem a s tím co tam eventuelně vymyslím.
Místama jsou ještě nějaký prasečinky k opravě ale víceméně už bych křídlo považoval za vyřízený.
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 10 črc 2016, 03:32

Taky už jsem něco udělal na trupu. Začalo to u sání motoru. Zdálo se mi takový neduživý, tak jsem ho vyříz.
CIMG2577.JPG

Přidal mu trochu masa,
CIMG2578.JPG

a zalícova zpátky do trupu. Předtím ale bylo nutno pořešit ještě něco. Zbodoval jsem si trup destičkou v zadní části kabiny (tu jsem pak využil i na úpravu příliš prohnutý linie na dosednutí kabiny) a profilama místo vrtulovýho kužele a směrovky. S takto spíchnutým trupem jsem dělal všechny alotrie. Nejdřív jsem slícoval trup s křídlem. Tam byl problém (kterej možná padá na mojí hlavu), že v oblasti podvozkových šachet křídlo vystupovalo nad přechod křídlo-trup. Řešil jsem to profilem a domáznutím rozpuštěným plastem. Další problém s přechodem byl v přední části. Normálně řeší ty přechodový plechy průnik zakřivení trupu a zakřivení křídla, ale na modelu se jako přechod tvářil už trup mimo přechodový panel.Škrábání, broušení.
Další nepodarek byl na panelu pod čelním štítkem. Boule kabiny nemá začínat až na skle ale vychází jakoby z předního dolního tohu tohoto panelu.
U modelu nikolivěk. Opět tmelení plastem.
CIMG3117.JPG

Neostré okraje "futer" kabiny nahradil profil.A dostáváme se zpátky k sacáku. Hřbet trupu v místě mezi kabinou a sacákem není na řezu půlkruh jako u modelu ale spíš gotický oblouk. Tak jsem ten oblouk trochu zlámal (broušením). Teď jsem teprve zalícoval sacák, vyznačil na něm linii, kde vyrůstá z trupu a opracoval.
CIMG2582.JPG

Pořádnou fotku zrovna nemám a ještě tomu možná vezmu šponu co ukáže surf.
Poslední tvarová úprava byla na náběhu kýlovky. Celý to bylo takový rozplizlý a trup se zvedal už před přechodovým kýlem.
CIMG2643.JPG

Celý ten přechodový kýl šel pryč a nový, z profilů se zanořil hloub do trupu. Při té příležitosti se taky posunula cca o 1mm dozadu náběžná hrana stabilizátoru (a zvedla se mírně nahoru). Teda né sama, pomohl jsem jí :)
CIMG3040.JPG

CIMG3042.JPG

Je nabíledni, že na takto upravený trup nesedí kabina. tak jsem si z ní udělal alespoň kopyto ale o tom až jindy, dnes už mám fakt dost.
CIMG3049.JPG

CIMG3052.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod newkeny » 10 črc 2016, 04:24

No potěž! :shock: Moc pěkná "noční"! :D Ale daří se, jak vidím. ;-I Á propos, na novou kabinu máš "odsávačku", nebo budeš jen vytahovat přes kopyto?
Nemusím si nic dokazovat... :-)

Francie a její kořistní letouny... sem tam rusko.
newkeny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laďa72 » 10 črc 2016, 05:39

Jestli ty si to tak trochu nekomplikuješ... :lol: Ale bojuješ s tím srdnatě.Držim palec ;-I
Laďa72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 10 črc 2016, 12:37

Laďa72 píše:Jestli ty si to tak trochu nekomplikuješ... :lol: Ale bojuješ s tím srdnatě.Držim palec ;-I

Na to jsou tady jiní :-D , já například uvažoval o odkrytování celýho motoru včetně zadního dílu kabiny, ale usoudil jsem, že život tak dlouhej není a zůstane to zavřený.
newkeny píše:No potěž! :shock: Moc pěkná "noční"! :D Ale daří se, jak vidím. ;-I Á propos, na novou kabinu máš "odsávačku", nebo budeš jen vytahovat přes kopyto?

Spáchal jsem nějakou odsavačku ale ještě s tím bojuju. Tvar z toho dostanu ale folie mi nějak zpuchýřuje. Nevím jestli je to špatnou teplotou (nahřívám horkovzdušnou pistolí) ale ta nepěkná struktura vzniká jen v místech kde se folie dotkne kopyta nebo podložky. V přechodu nebo nad dírkama kde se ničeho nedotýká zústává krásně hladká ač nahřátá. Další podezřelá je folie, nejdřív jsem použil 0,2 mm folii od Tamyie ale ta nějak křehla a při pokusu o opracování praskala. Taď zkouším folii na kroužkovou perfovazbu z copycentra tloušťky 0,15mm. Cenově to vychází na korunu za 2 kabinky tak ještě můzu experimentovat. zkusím ještě líp vyleštit kopyto, možná i namazat? aby se folie nechytala, zrychlit nástup podtlaku, prohřát ještě víc folii a pak už vážně nevím. Za každou praktickou radu budu rád. Zítra až se vrátím domů, přihodím nějaký fotky. Teď jsem bohužel mimo. Stejně tam mám ještě nějaký nachystaný s komentářem k rytí a nýtování trupu ale k ránu už fakt nebylo sil.
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura67 » 10 črc 2016, 12:48

Zkus Durofol,používá se ve funkční modelařině na kabiny a prodává se 0,2 a 0,4 mm.
jura67

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 10 črc 2016, 13:04

Díky, zapátrám.
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 10 črc 2016, 14:29

Velmi pekna stavba [-o<
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 10 črc 2016, 14:37

Ahoj, já vakouju normálnim vysavačem do lukoprenový formy, používám Vivak, třeba tady http://eshop.zenit.cz/pet/g/parametr/tloustka/0-5/ Už sem tahal i 2mm, nahřejvám pozvolna nad plynovym sporákem a žádný problém ! Ty bublinky o kterých píšeš, se mi dělali při prudkym ohřátí . Když je mástr dokonale vyleštěnej, tak je forma taky krásně hladká a povrch kabinky je perfektní.
Jo a jinak to máš fakt úžasný [-o<
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod newkeny » 10 črc 2016, 17:10

Něco jsem ti nechal v SZ... =;
Nemusím si nic dokazovat... :-)

Francie a její kořistní letouny... sem tam rusko.
newkeny

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno