Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

projekt LAJKA

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: projekt LAJKA

Příspěvekod .MG. » 09 dub 2016, 18:35

Dokončil jsem ten první rozdělaný, co sem nepatří.

Sputnik 3

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 09 dub 2016, 20:05

A tohle je taky z papíru? To bych nedal, ještě tak z plastu, to možná jo... =D>
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 10 dub 2016, 06:06

Sláva "Projekt D"dokončen =D> ,už jsem si říkal kde máš toho třetího Sputnika (no považ na palubě nebyl čokl)Ale tenhle byl asi pro ty co se tomu v té době věnovali možná větší šok než jednička.Rusové dostali nahoru víc jak tunovou družici,zatímco ve Státech se patlali z "Žuchnikama".Explorer-1(31.1.1958)13,80 kg,Venguard-2(17.2.1959)10 kg,Venguard-3(4.10.1959)23 kg oproti Sputnik-1(4.10.1957),Sputnik-2(3.11.1954)i z Lajkou 508 kg Sputnik-3(15.5 1958)1327 kg.Omlouvám se za trochu mých keců ale představa že za necelých 10 let byl Saturn V schopen vynést na nízkou oběžnou dráhu 118 000 kg! A jestli si chce někdo o Sputnikách přečíst může zde http://www.russianspaceweb.com/sputnik2_mission.html. V závorce úspěšné starty,to jen pro ty co by hledali dvoukilový Venguard-1 tak ten padl cca 10 metrů od rampy a americké novinářské hyeny ho přejmenovali na žuchnika atd.(on jim asi sturmbannführer Werner von Braun ješťe ležel v žaludku) PS všem modelářům přeji mnoho úspěchů,co se zaobírají kosmonautikou(a jinými okrajovými tématy) obzvlášť.Jo a radši nic neslibuji chystám se na Vostoka (z plastu) Dodatek: pár fotek Lajky za letu. Haf
Přílohy
sputnik2_laika_orbit_2.jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 10 dub 2016, 11:13

Stando díky za doplnění informací. Modelařine nemusí být jen o modelech. Takto si může kdokoliv i něco nastudovat. Dokonce i z různých nepravdivých zdrojů.
Jeden z nich je ten, co tu právě uvádíš. Sovětská Svaz totiž v době, kdy psi létali do kosmu neuměl přenášet televizní signál z kosmu. Takže společně s psi létala kamera , která je při letu nátáčela a pak se vyhodnotil film. A to je právě ona mystifikace, na kterou si také narazil.
Lajka letěla pouze na oběžnou dráhu, Sputnik 2 neměl návratový modul, takže se kamera neměla jak vrátit na Zemi. Proto také ve Sputniku 2 žádná nebyla ! Viz foto 1, prostě tam nikde na ní nebylo místo. Její následovnice však už létali s kontejnerem vybaveným kamerovým systémem - viz foto 2. A ještě jeden důležitý rozdíl tam byl. Lajka letěla v tom svém uzavřeném kontejneru, kde byl i přístroj na vzduch, to jsou ty "sajtny" vedle ní. Belka a Strelka ale letěly v tom druhém kontejneru. Ten nemusel vyrábět vzduch, protože byl umístěný v přistávacím modulu Vostoku a vzduch se vyráběl pro celou tu kouli. Díky tomu mohl být kontejner napojen na další přístroje, včetně kamery.
Laika-Sputnik-2.jpg
konteyner_belka-strelka.jpg

Fotografie prvních psů z oběžné dráhy přivezly zpět až Belka a Strelka a ty také jsou na těchto snímcích.
Stačí porovnat fotky. Na těch z vesmíru by měla být i přes různé černé fleky bílá Belka.
Lajka
3- 3- 2016_0-14-55.jpg

Belka a Strelka
539600-belka-strelka-2-653x367.jpg

Jo a většina dílů je z papíru.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 10 dub 2016, 12:12

No s tím televizním přenosem by v té době neměl být problém ani v SSSR.Ale jak říkáš TV kamera by se s jistotou do té piksly z Lajkou nevešla.(řekl bych že tehdejší TV kamery vážily tak cca metrák inu lampy).Ten kousek filmu určitě nebyl z letu, cynicky řečeno, vím že u té trouby na psi se s návratem jaksi nepočítalo. Viděl bych to natočený během pozemních testů ale to by bylo v lepší kvalitě a to by svědčilo o podfuku a zase "ale"může to být převzato s tisku rastr tomu dost napovídá. Holt propaganda je propaganda. PS.TV kamera přibližně s té doby a televizor "REKORD" sděláno v SSSR r. 1957
Přílohy
19765.jpg
19765.jpg (11.95 KiB) Zobrazeno 3458 krát
TV002_f0m.jpg
TV002_f0m.jpg (18.52 KiB) Zobrazeno 3460 krát
TV002_f4.jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 10 dub 2016, 13:43

nee, na těch fotkách je Belka.
s-l1600 (11).jpg

Nevýhodou Lajky je fakt, že byla jedinečná a nedala se zaměnit.
Zkus si najít nějakou fotku Belka,Beljanka, Kuzyavka,Otvažnaja, Malek,Dežik,Lisa1 - to byli všechno pílé fenky zhruba typ špic, tam by zaměnit šlo, ale ani jeden pes z hvězdného programu se nepodobal Lajce.
MImochodem, tohle je divná fenka co ?
veter.jpg

.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 10 dub 2016, 16:04

No jo Bělka pardon, Lajka měla úplně jinou tvář (myslím že u psů se říká maska).Fakt čuba jak poleno (Maxim Gorkij?)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 10 dub 2016, 18:23

Studoval jsem dnes odpoledne. Chudáci.
Na fotce je Ugoljok a je to prokazatelně pes, kdežto Veterok musela být fenka, protože pak měla štěňata. Stále mi nebylo jasný, jak vydrželi 22 dní v kosmu a to ještě zavřený každý ve své krabici. A zjistil jsem tuhle docela hrůzu.
Měli speciální obleky, na kterých byly popruhy. Po umístění do kontejneru je přikurtovali tak, aby vlastně byli ve vzduchu, protože v kosmu stejně budou poletovat. Takže tam 20 dní viseli mezi stropem a podlahou.
Další moje otázka zněla, jak je dokázali krmit a odvádět výkaly. I na to jsem našel odpověď. Ten čudlík, co má na břiše je vývod vedoucí přímo z žaludku toho nebožáka. Tím do něj stroj pumpoval speciální stravu, skládající se z tekutiny a živin ale nastavenou tak, aby jí organismus dokázal vtřebávat a nic nezbylo. Tedy vlastně nepotřebovali jíst ani chodit na záchod. Po příletu pak proběhlo něco, co by se dalo nazvat rehabilitace a odstranění toho bazmeku. Oba to přežili a zemřeli stářím. Tedy alespoň se to tak píše.
Co jsem ale ještě našel . Na let trénovali rok tihle dva, ale několik dalších bylo v testech. Z nich vyšlo, že po zhruba 20 dnech začínají vznikat velké problémy v organismu - zkušebně na zemi psi testovali až 45 dní, ale pro jak se píše "jejich usilovný nářek a vytí" byl pokus přerušen. Původní záměr, tedy že v kosmu budou dva měsíce se tedy neuskutečnil.
Někdy ten pes v rámci projektu trpěl doslova jako pes.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 11 dub 2016, 17:53

No jo odkaz I.P.Pavlova ten ze psema taky prováděl stašidelný pokusy(stahování za živa,odstranění šedé kory mozkove br) a to slavný slintání byla pohodička.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 11 dub 2016, 20:31

No fuj. Raději se budem věnovat modelařině. Dneska jsem si takticky přinesl červené plátno na skafandr. Má to dvě výhody . 1. původní taky byl červený a za druhý nebude vidět krev modelářova. [-X
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 12 dub 2016, 23:20

Já to tak nedovedu....http://uloz.to/xpSuF9Qo/gustav-brom-dob ... garine-mp3
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krab » 13 dub 2016, 20:02

Pěkně valíš tu vesmírnou techniku =D> .
Když už to bylo těch 55 let od Gagarina tak mě ty tvoje modely navnadily na Vostok 1 - papírák 1:100. Dvakrát jsem to měřil jestli to mám dobře, vedle totiž stojí skoro hotová kombinace Saturn V - Apollo 11. Ta "Semjorka" je vedle Apolla jak koloběžka. V každém případě ti chlapi měli odvahu jak hrom do toho vlézt, ať už to bylo na východě či západě.
Carpe diem
HKPM Prostějov
Krab

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 13 dub 2016, 20:10

To mi povídej. Bylo to tak 40 na 60, že se vrátí živí.
Našel jsem dva modely, co by mi pasovaly do tohoto vlákna, ale to bych se nedoplatil :grin:
8357877024_423f8cd19b_b.jpg

8357896076_961946d9b8_b.jpg

.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 17 dub 2016, 09:16

Hlásím mírný posun v projektu. Na světě je další model :grin:
Takový snad ještě nikdy nikdo nedělal. :nuts:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Model představuje pamětní desku Belce a Strelce a pamětní desku Lajce na zdi budovy Ústavu pro letectví a vesmír v Moskvě.
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 18 dub 2016, 06:55

Ty máš tedy nápady.No ale proč ne,furt lepší než to LEGO(ale proti gustu...).
standaslechta

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno