Pavle, mě to přijde na RN malý, ale to může klamat fotka. Kabina určitě neni Pragovka, asi opravdu kutil pobral co šlo Dveře mi jsou povědomý, ale ta glassšajba, to jsem nikde neviděl. kouknu do jedný knížky, jestli tam něco nenajdu.
Tak myslím že jsem objevil další kus stejného typu, má sice jinou kabinu (což by mohlo napovídat o tom, že byl původně otevřený), ale kola, maska i korba sedí. Popiska sice praví Ford 1943, ale to mi moc nesedí. V třicátých letech se vlevo jezdilo jen u nás, v Jugoslávii, Maďarsku, části Rakouska a snad i Švédsku, tak by snad měl pocházet z některé z těchto zemí...
Jo na Bedfordy a na Commery koukal brácha taky, ale mate mě několik věcí. Jednak proč by někdo vyráběl novou krytou boudu na Bedforda, který ji už v originále má (ještě k tomu pokaždé jinou), korba není anglického stylu a je na obou stejná a pak že maska a kapota těch dvou aut vypadá stejně, ale původ z našich aut určitě nemá.
Tak v poválečné době se vozidla z WWII dávala na CZ techničáky a normálně přihlašovala. Bylo jedno že podvozek byl něco jiného než nástavba. A mohlo to být klidně po bouračce....i v sedmdesátých letech nebyl problém přihlásit jakékoliv "stavby" legálně na doklady...... Kde jsou ty dny!!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,..... A všade samé čisté zásahy! „Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Doline já vím, že po válce jezdily různé bastly, u dobrovolných hasičů obzvlášť. Ale zpravidla se dalo vysledovat počínání majitelů, kdy se nahrazovaly otevřené boudy zavřenými (zpravidla z RNy) pro větší komfort v zimním období, prodlužovaly se o další řadu sedadel atd. Ale tady jsou dvě auta evidentně stejného základu s řadou společných prvků, což na úplné samo domo nenapovídá.
..včera jsem tak trochu googlil. Samozřejmě tak, jak to je, se mi to nepodařilo najít. Vždycky něco haprovalo.. Nakukoval jsem do "amerik", kde se tento náklaďák trochu podobal některým Chevroletům, nebo GMC. Hodně podobných markantů se dá najít i s 1,5tunovým Fordem, nebo Ford-Marmonem. Ale pak mě došlo, že to "naše" auto má nějak širokou boudu. To "ameriky" většinou nemají... Zato Volva jo.! Co do podobnosti například typy Volvo LV120,LV130,LV140 a LV150. Ale ani to není všechno. Těch Volv bylo vyráběné neskutečné množství, že jejich produkce je pro našince pěkně nepřehledná. Každopádně je to "naše" autíčko nejpodobnější právě Volvům.. Ale tutovka to samozřejmě není. Taky pravděpodobně bude upravené "po našem". I když tu "erenu" bych v něm hledal čím dál míň... Připojené obrázky jsou typy s předsunutým čumákem, ale vyráběly se i typy s čumákem přivližně stejně dlouhým, jako má to "naše". Vzhledová podobnost těchto Volv byla v této produkční linii ale hodně podobná tomu neznámému autu..
Jojo, i já hledal ve Švédsku a Rakousku. V úvahu mi připadají i některé kusy Austro-Fiat, našel jsem typy se stejnými koly, volantem vpravo a velmi podobnou korbou a ten z přehlídky má i podobný tvar blatníků, mají ale jiný čumák. Nicméně začínám nabývat podezření, že ten čumák bude nějaký překopaný, kapota toho "krojovaného" vypadá jak zmenšená z RNy, maska by mohla mít základ v Škodě 150.
Nejdřív jsem se těšil, že si postavím nový Mercedes od ACE v neobvyklém kabátě, ale pak jsem zjistil, že ten LeRoy Irwinův bourák je nějaký krátký. Nevíte někdo, co to tedy je, pls?
Přílohy
- - - Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou. - - -