Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hansa Brandenburg DI

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Hansa Brandenburg DI

Příspěvekod zdesko » 23 čer 2015, 00:58

Vypadá moc hezky a jestliže i dobře lítá, tak není co řešit..! :-D =D>
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 30 čer 2015, 19:23

Díky. Bohužel jsem na Vaši dokumentaci narazil až pozdě , takže maketa to není......ale ruku na srdce, koho zajímá ve vzduchu , že originál měl trochu vzepětí na spodním křídle a jinak žbrdle na výškovce atd.atd. Je to taková maličká vzpomínka na naše české kluky, kteří válčili dobře a za vlast( jen dnes se píše ,že na špatné straně). Viděl jsem dost ortodoxních maketářů co sbírali trosky ze svých dokonalých maket, tahle mrška se letově fakt povedla. Je to takový jedulík ale mile poslušný. Sedí ve vzduchu jako na kolejích a vrtí se fakt udatně. Viz článek RC Revue 2015/6 -Hansa Brandenburg D 1 aneb ,,Kádéčko Josky Nováka".
Přílohy
DSCF0103 (2).JPG
DSCF0124.JPG
DSCF0075 (2).JPG
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 11 črc 2015, 01:13

To MIVA:
Prosim te, pak se pochlub, jak se ti povedlo ty obtisky aplikovat na model. Nechci malovat certa, ale dovolim si zavestit, ze po nekolika neuspesnych pokusech je se vztekem vyhodis. Mozna by nebylo spatny si nechat v reserve nejakou nahradni kamuflaz.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 27 zář 2015, 08:35

Dobrý den,
Chtěl bych postavit něco přesnějšího, než tu létající potvoru K.D. 1:12 na fotkách.
nechci vypadat jako šťoural. Dostal jsem se k k Winsock Datafile 118 Hansa Brandenburg D I a tam se mi kontury tvarů trupu zdají lehce odlišné od Vašich. Dle fotek nejsem schopen striktně rozhodnout, kde je pravda. Vaše dokumentace se mi zdá přesnější. Chtěl jsem se zeptat: Jak vznikala tato Vaše dokumentace? Měřením skutečného torza 28:68? Než vyrazím s metrem, laserem nebo jinou měřící technikou do muzea, docela bych měl rád v tomhle jasno.
Předem děkuji za odpověď a Váš příspěvek k poznání stoleté historie.
Petr
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 27 zář 2015, 21:58

..předpokládám, že otázka je směřovaná na mě. Takže nejprve k "tištěným výkresům". Dle mého názoru mají původ někdy v 50-tých létech, kdy se lid modelářsko/letecký začal zajímat více o letadla 1.sv. Tomu také tehdy napomohlo hodně tehdejších badatelů, kteří jsou v podstatě citovaní dodnes. I když ne vše, co tehdy napsali je pravdivé. A tehdy někdo asi také stvořil výkres "kádéčka". Ten byl pak pravděpodobně překreslován různými kreslíři s větším, či menším nadáním. Že ty výkresy pocházely pravděpodobně z jednoho "mustru" napovídají stále se dokola opakující chyby. Například naznačení konstrukce směrovky..apod.. Několik let jsem tedy trpělivě sháněl podklady a také stále dokola konzultoval to, či ono, se stejně postiženými kamarády. Sehnal jsem poměrně přesné údaje o některých rozměrech, sehnal docela dost fotek a také jsem se nakrátko dostal i k torzu 28.68. No a tak jsem se do toho jednoho dne pustil. Nejdřív jsem sjednotil do měřítka základní a neměnné věci. Tzn. motor, kulomet, budíky..apod. No a pak jsem to posadil do trupu na své místo a podle fotek jsem to pak začal zaplechovávat. Brnd. "kádéčka" jsou ale jedny z letounů o kterých platí takové to.: "..co kus, to originál". Takže by každý jeden letoun zasloužil svůj výkres. Nicméně ty moje výkresy jsou už skoro 30 let staré a sám dnes vím, že by si zasloužily poupravovat. Prostě je udělat líp a také v některých detailech zpřesnit. :paint: ..a ještě P.S.: ..dodneška se mi nepodařilo sehnat jasný a srozumitelný obrázek uzlového bodu ve kterém se zbíhaly mezikřídelní "X" vzpěry. Prostě nemůžu přijít na to, jak toto "kování" doopravdy vypadalo.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 28 zář 2015, 18:49

K.D.detail.jpg
Použitý pramen Hansa Brandenburg D.I By Harry Woodman, Winsock Datafile 118
Hezký den,
hluboce se skláním před prací před mnou včetně Vás a díky za bleskovou odpověď. Mám v tomhle stále trochu bramboračku a vůbec by mě nenapadlo kritizovat.
Jedná se mi o například průřez č. 2 na přiloženém výkresu. Podle fotek palubní desky 28.68 i Vaší rekonstrukce jsou kontury odlišné. Asi to prohnutí (mírné vydutí) bylo až směrem k přídi.
Stejně moc děkuji za přesnou a upřímnou odpověď. . [-o<

P.S. vlastně dle fotek to je jasně dle Vašeho detailu u Phonixu D.I =D>

škoda peněz za DATAFILE (snad mě nezavřou,že jsem použil jejich výkres) :grin:
Přílohy
Phönix%20D1_det-int01[1].jpg
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 zář 2015, 16:24

Takže.: Letoun 28.68 není totéž, co nákres v W-D č.118 popsaný jako "synchronised MG". Letoun 28.68 je historií nezmapovaný stroj o kterém nikdo nic neví. Víme o něm jenom, že je. Proč vypadá, tak jak vypadá zatím není možné dohledat. Jeho výzbroj je prostě takřka totožná s letouny Phönix D.I (serie 128-328). Takové ty "sériové" Brandenburgy KD, pokud byly vyzbrojené synchronizovaným kulometem, tak byl jen jeden a to na pravé straně. Bylo jich takto vyzbrojeno několik. Jejich hřbet trupu před pilotem a následná plechová kapotáž se více podobala "kádéčkám" s výzbrojí v "rakvičce". Jen v kapotáži na pravé straně přibyla taková podlouhlá "boule" pod kterou se kulomet ukrýval. Jedním z takových letounů byl například stroj 28.30 Raoula Stojsavljevice z Flik 16D, který byl vybavený i kulometem nad křídlem ve výklopném provedení. Jak už jsem řekl, takhle vyzbrojených bylo více strojů. Když jsem ho já kreslil, tak jsem měl bohužel k dispozici jen jednu fotku na které ta přední část "boule" nebyla moc zřetelně vidět a tak to mám prostě špatně, nicméně ostatní by mělo víceméně odpovídat..
Přílohy
H-B KD serie 28-30_Flik 16D-a01.jpg
H-B KD serie 28-30_Flik 16D-a01a.jpg
H-B KD serie 28-30_Flik 16D-v3a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 zář 2015, 16:27

..při kreslení toho mého náčrtku jsem měl tehdy k dispozici pouze tuhle fotku a tak jsem tu přední část prostě blbě interpretoval.. :(
Přílohy
H-B KD serie 28-30_Flik 16D-a02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 29 zář 2015, 16:52

..v souvislostí s letounem 28.68 vyniká jeho větší podobnost sériovým Phönixům D.I v porovnání s jedním z prototypů Phö D.I (20.16/b), který vznikl přestavbou stroje 28.37 a jak vidno, má tvarování karosérie před pilotem více podobný "kádéčkám", než Phö D.I
Přílohy
Phönix 20-16 (b)_KD serie 28-73 converted-a06.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 30 zář 2015, 18:35

Díky ,no co kus to prototyp. =D> Ti , tomu 28.68 dali. Vlastně už není tedy co měřit. Aspoň v tomhle je to pozitivní.
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 11 říj 2015, 17:38

SDC13317.JPG
palubní deska z místa motoru
SDC13320.JPG
víčko je klasicky jako na uchyceních kabin modelů na pérko a pant
SDC13326.JPG
nad přístroji jsou eliptické okénka na ,,osvětlení" přístrojů
Tak jsem to nevydržel,
měl jsem cestu kolem a stavěl jsem se muzeu VHU aspoň se kouknout na tu poslední relikvii 28.68.
1/doplnil jsem ještě tady galerii o záběry,které tak nějak kolmo zabírají palubní desku. Deska nejspíš je dodělávaná dodatečně.
2/moje měření přídě dokazují, datafiles jsou v půdorysu nepřesné. Příď je širší.

Uspořádání mezikřídelních vzpěr - systém navrhl profesor Richard Knoller. Ta
se skládala ze dvou pyramidových struktur čtyř jednotek . Horní pyramida byla zrcadlová a
připojila se na vrcholu ke spodní , celkový dojem vedl k jednomu z názvů "Starstrutter".
Cílem tohoto uspořádání bylo rozložit síly a zvýšit celkovou pevnost konstrukce . Tento cíl byl
dosažen ale byl těžší v porovnání s obvyklým systémem vzpěr a drátů. Vzpěry se skládaly z ocelových trubek
zaprofilovaných dřevem a celek potažen plátnem s lehkými kovovými zaprofilováním jakýmisi kovovými rukávy, na koncích.
Konstrukce byla tak pevná, že z dostupných fotek je vidno, že často asi ,,přežila" pilota.
Centrální spoj bych typl nějaký svařenec nebo výkovek ,něco podobného jako je na připojení křídel k trupu.
Přílohy
SDC13315.JPG
detailní pohled na přední vzpěru trubka zaprofilovaná v zadní části dřevem a celek potažen plátnem
SDC13319.JPG
sedačka čalouněná
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 11 říj 2015, 18:03

Ještě mám dotaz k .Je někdo kdo vlastní HPM ročník IV. č.11 a 12/1994? Tam je monografie ,,kádéčka,, která zde chybí do mozaiky. No tak jestli někdo vlastní scaner. [-o< díky předem
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 13 říj 2015, 07:06

Měl bych to mít, scannu a pošlu

Takový dotaz, nevíte pročpak si Muzeum v Praze nechává tento klenot v podobě trupu KDčka v depozitáři? Neuvažují o nějaké rekonstrukci? Nebo vystavení ?
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod airco2 » 14 říj 2015, 19:19

Není v Kbelích je ve Vojenském muzeu pod Žižkou. Jinak je aspoň co jsem viděl jen k tichému obdivování.
Naposledy upravil airco2 dne 14 říj 2015, 20:54, celkově upraveno 1
airco2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 14 říj 2015, 20:02

Vlastimil Lukáš píše:Měl bych to mít, scannu a pošlu

Takový dotaz, nevíte pročpak si Muzeum v Praze nechává tento klenot v podobě trupu KDčka v depozitáři? Neuvažují o nějaké rekonstrukci? Nebo vystavení ?

..on už ten trup není ve Kbelích..?? Já tam letos vůbec nebyl, ale loni byl normálně vystavenej (i s polovinou horního křídla).. :x
zdesko

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse