Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.Va 1:144 scratch

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros D.Va 1:144 scratch

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 15 srp 2015, 18:30

Albatros vypadá moc pěkně. Možná trošku zařízni trup před VOp. Vypadá to že se ti tam malinko rozšiřuje, Ale myslím taky že v tomoto měřítku se to ztratí. A ten bleší interier. Kua musím smeknout máš ho lepší jak já v 1/72 :o . Takové detaily, hlava mi to nebere

SE5 je dobrá volba. Moc pěkný kousek. Podle mě horší než usazení křídla bude vypletení. SE5 měli docela dost drátů.
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 15 srp 2015, 19:10

Máš pravdu, Vlasto, už to taky vidím, díky. Jak jsem tmelil trup, tak mi tam trošku zboubelatěl.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 27 srp 2015, 07:59

Pokrok na Albíkovi zatím nestojí moc za řeč, takže není co fotit. Dodělal jsem žebra na horním křídle a na ocase, teď bude následovat surf a pak už se můžu pustit do barvení. Začal jsem pracovat na motoru, protože mi bylo líto použít ty krásné 3D tištěné - musel bych uříznout spodní polovinu a je škoda je skoro celé schovat pod kapotáž, takže je spíš použiju do diorámy. Teď dumám nad výrobou chladiče.

Nakonec jsem se rozhodl, že změním barevné schéma, Bäumerův D.V je přece jen dost komplikovaný, takže půjdu spíše do Richthofenova stroje. Na Bäumerovi bych sice mohl vyzkoušet víc Bulldog odstínů, ale při vzpomínce na Nieuporta mě představa červených lemů na zelené směrovce tohohle stroje zrovna moc neláká.

Takže budu vyrábět tohohle krasavce:

MvRAlbatros03.jpg

Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 27 srp 2015, 08:20

Super výběr kamufláže. Držím palce ať je co nejdřív hotovo, o tom že bude parádní vůbec nepochybuji.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 27 srp 2015, 11:58

Nepochybuju, že to bude pěkný Ondro. Výborný výběr kamufláže. ;-I
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 27 srp 2015, 14:11

Díky za povzbuzení, kluci. [-o< Zatím největší obavu mám z naznačení dřevěných panelů na trupu, ale snad najdu nějakou efektivní metodu, jak je správně přenést z nákresu na model.

Rovnou jedna otázka - byla nějaká norma pro kombinaci barev a polí na horních plochách Albatrosů? Tím myslím mauve - kaput mortuum - světlá zelená - tmavá zelená. Zatím se mi v tom podle barevných rekonstrukcí nepodařilo najít systém. Ono to pod tou červenou bude asi jedno, stačí, když tam bude něco prosvítat, ale stejně bych tomu chtěl rozumět.

A pro ověření - spodní plochy tohohle stroje byly světle modré, ale ocas byl červený i zespoda?

Předem díky za všechny rady.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 srp 2015, 15:40

Jo zbarvení horních ploch u Albatrosu DV je ožehavé téma. Už tady někde živě probíhalo. Klasika 5ti barevné lozenge je jasné. (potahování podélně nebo příčně ke směru letu)
Horší je to u kamuflovaných křídel.

Znám přinejmenším čtyři varianty

a- fialová/zelená (Hippelův DV s bleskem na trupu)-fotka je zde http://www.jasta5.org/phpBB3/viewtopic.php?f=72&t=2333
b-filalová zelená fialová
c - zelená fialová zelená fotky v příloze (pořadí barev se spíš měnilo na VOP, u křídel se měnil často jen směr barevných pruhů)
d- je možné že někderé kousky dostali křídlo z verze DIII takže je tu i možnost sv.zelená,červenohnědá, tm.zelená
fotka: http://www.wingnutwings.com/ww/productd ... d=29&cat=1 čtvrtá v horní řádku zleva. Ten na sněhu...

K tomuto třeba přidat anomálie typu křídla lozenge VOP kamufláž a naopak. Fotky jsou uveřejněny zde: viewtopic.php?f=49&p=1775429#p1775429

V monografii o kamuflážích Albatrosů v HPH 9/99 jsem kdysi četl i pokrokovou myšlenku o možnosti kamufláží tm.zelená sv.zelená nebo tm.zelená,fialová,sv.zelená..., kdy snad vypustili jen červenohnědou z trojbarevných kamufláží, proto že se jednoduše často pletla s PC10 britských letadel a nahradili je barvou lila.

Každopádně pod červenou toho moc vidět nepůjde. Očekávám moc hezký model...
Přílohy
DV%201917.jpg
DV%201917.jpg (44.77 KiB) Zobrazeno 2069 krát
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 srp 2015, 15:49

tady fotka zezadu...

zajimavé
I. - tmavý pruh na trupu před VOP
II. - chybí lem na trupovém kříži? nebo jen špatný odlesk na kulatém trupu
III. plochý chladič v křídle
IV. jakoby jiný mat.křížů na křídle, nebo že by jen takhle prosvítaly? Proč nejdou vidět bílé lemy?

A pozor toto byla verze DV. Ovládání křidélek v horním křídle!!! Nesmí tam být lanka vedoucí ke křidélkům ze spodního křídla.
Přílohy
DV MvR.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 srp 2015, 15:58

Tady fotka asi toho stejného Albatrosu předtím...kdyby věděli, že za pár dní bude krůček od smrti...

Je vidět pruh před VOP, ale i lem kolem trupového kříže. Ne moc výrazný...
Přílohy
DV1.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 27 srp 2015, 17:26

Vlasto, díky moc za super podklady! [-o<

O tom, že to byl D.V, jsem věděl, vybíral jsem si kamufláž podle toho (abych nemusel natahovat lanka do horního křídla - mojí metodou pružné nitě by to šlo dost těžko).

A moc díky za upozornění na ten tmavý pruh před ocasem, toho jsem si vůbec nevšiml. Teď zase můžu dumat, jaká byla barva toho pruhu...
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 27 srp 2015, 18:11

udělal bych ho černý a pak přestříkl červenou. Ale v tom měřítku...klobouk dolů
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 28 srp 2015, 19:22

Ještě jednou díky za rady, Vlasto! [-o<

Nasucho jsem vyzkoušel motor a vypadá to, že bude pasovat. Nakonec jsem použil ten 3D tištěný, žijeme jen jednou a mám ty motory 4, tak proč vlastně ne. :) Drátky jsou jen nasazené v předvrtaných otvorech, abych měl představu o výšce a poloze výfuků.

IMG_0383.JPG

IMG_0384.JPG

IMG_0386.JPG

IMG_0387.JPG

IMG_0389.JPG

IMG_0391.JPG

Začal jsem experimentovat se dřevem, ale zatím se mi nedaří trefit odstín té březové překližky. A nějak se mi celkově dřevo nedaří. Snad se mi příští víkend podaří přemluvit někoho ze zkušenějších ke školení. :)

IMG_0397.JPG

S díly v šedém surfu už jsem byl spokojený, tak jsem je stříknul černým 1500 hodně naředěným levellingem, pár nedostatků tam ještě vylezlo, ale celkově to vypadá použitelně.

IMG_0399.JPG

IMG_0401.JPG

IMG_0402.JPG

Černá Albíkovi vlastně docela sluší.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 03 zář 2015, 19:38

Původní vrtule se mi nelíbila a navíc neměla správný tvar, tak jsem začal vyrábět novou.

IMG_0408.JPG

IMG_0406.JPG

IMG_0404.JPG

Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 04 zář 2015, 10:17

Hmm...co jsou to za barvičky? Tu vrtuli lepíš z barevných destiček a pak vybrušuješ? Taky mě to v nejbližších dnech čeká...Možná bych pak tu vrtuli stříkl lehce okrovou nebo pískovou ať dostane echt dřevěnu barvu.Tak aby ty barevné vrstvy zůstali vidět
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 04 zář 2015, 10:28

Vidíš to, Vlasto, dobrá poznámka, to jsem zapomněl napsat. Vrtule je vybroušená ze sendviče plastových pásků (červená-bílá-červená-bílá-červená), tohle je jen holý plast, na který teprve přijde olejovka. K tomu se snad dostanu dneska, tak nahodím foto.
Obrázek
Ondrous

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby