Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lešany - novinky

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 634 • Stránka 26 z 43 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: Lešany - novinky

Příspěvekod bubákx » 22 srp 2014, 09:42

To je pravda že tu jsou tři. Me říkali že jsou na věci ze Žižkova. Jako obrazy, prapory uniformy a takove drobné věci, ale asi se mylim. Třeba to na tankovem dni řeknou, kde ji budou mit. Já nechci dopředu nic vynášet. Podle me muzeum trochu přešlapuje na miste. Večer to z počítače muzu rozvést i s pár navrhy co jset si tu udělal
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 srp 2014, 10:30

bubákx píše:To je pravda že tu jsou tři. Me říkali že jsou na věci ze Žižkova. Jako obrazy, prapory uniformy a takove drobné věci, ale asi se mylim.

Nemylis, staci se kouknou na webu vhu na clanky a fotky ze stehovani a z navstev zahranicnich delegaci v novych depozitarich. Stehovat se mela i "zbrojnice" aby uvolnila misto dalsim expozicim na Zizkove. O tom stehovani zbrojnice byla i reportaz na CT, da se najit na webu.
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adamicz » 22 srp 2014, 13:35

Jo, o přemístění depozitáře ze Žižkova jsem věděl, spíš jsem doufal, že jde i o prostory pro techniku.
Adam's Military Photography
Adamicz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 22 srp 2014, 18:03

Zpracoval jsem pár postřehů k muzeu v Lešanech. Rozdělím je do tří příspěvků podle témat. Nejdřív se budu věnovat běžnému provozu, pak napíšu, jak bych si představoval rozšíření expozic a v poslední části přidám něco málo k exponátům.
1. V první řadě bych sjednotil styl informačních cedulí. V hale mám teď dva druhy a další odlišné dva druhy cedulek jsou ve venkovní expozici. Některé jsou dvojjazyčné, některé jen česky a jiné skoro nečitelné.
2. Vyřešit problém s netopýry ve čtvrté hale. Po přidání bariér do ostatních budov se slétli sem a trusem znečišťují exponáty.
3. Přidat do muzea informace o historii areálu. Hodně návštěvníků se ptá na historii kasáren a hodně jich tady i sloužilo. Přemýšlel bych i o nějaké expoziční vitríně.
4. Změnit piktogramy! Strašně moc lidí si myslí, že piktogram „Zákaz focení se stativem a bleskem“ je celkový zákaz focení
5. Před Tankovou bitvu dát informace o vystavených tancích. Lidi si hodně myslí, že je tam Tiger.
6. Zlepšit přístup k osvětlení v páté hale. Technika je tam velice našlapaná a některé zářivky není možné už několik let vyměnit!
Naposledy upravil bubákx dne 22 srp 2014, 20:54, celkově upraveno 2
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 22 srp 2014, 18:06

Dál se budu věnovat trochu úpravám areálu a expozice
1. Začal bych řešit stav sociálního zařízení. Záchody nejsou bezbariérové, každé odpoledne jsou na zemi rozšlapané papírové ubrousky, nemůžete se zamknout, není teplá voda, zázemí pro batolata, tekuté mýdlo je rozcamrané všude po umývadlech. Já vím, že je to ohraná písnička a hodně návštěvníkům to nevadí (protože vojenský muzeum = polní záchody!!!), ale VHÚ často svoje muzea srovnává se západem a tak by se mohl inspirovat taky stavem toalet.
2. Změnil bych železniční expozici. Určitě dalo hodně práce jí dostat do současného stavu a všechny vagony ještě čeká náročná rekonstrukce, ale tahle expozice zajímá minimum lidí. Je to vlastně docela logické. Při cestě do muzea jsou všichni natěšení na tanky a cestou zpět jsou na pivo a dětský tank a do železnice zajde za den jen pár skupin návštěvníků. Plošinové vagony prostě netáhnou.
3. Zlepšit příchod z parkoviště na bránu. Při dešti se bez holínek neobejdete.
4. Vykašlat se na expozici základny v Afghánistánu. Smrdí to průserem. Kdysi jsem viděl podobnou záležitost ve Vídni, kde byla nějaká kopie základny UN. Bylo to hezké jen z dálky. Při tom stavu údržby, jaký je v Lešanech to bude hezké jen první rok a pak všechny pytle s pískem promoknou a zplesniví, stany a kontejnery to samé a technika odejde. Vím o tom pouze z novin a hádám, že je to nápad jak uklidit do expozice Hummery a Toyotu Hilux. Zlepšení údržby bohužel nemůžu chtít, protože je na ní prostě málo lidí a nestíhají ani opravovat všechny vystavené V3S, do kterých teče a přitom pracovat v dílně.
5. Tohle je už složitější: Napadlo mě udělat chodník i z druhé strany přístřešků. Je za nimi svah, který by šel zpevnit (viz obrazová příloha - červeně) a díky tomu by bylo možné prohlížet si i techniku ve druhé řadě.
6. Využít prostor vedle tankové bitvy ke stavbě další haly (viz obrazová příloha - modře)
7. Využít prostor za raketovou halou ke stavbě dalších přístřešků (viz obrazová příloha - modře)
8. Vymyslet kvalitní kanalizaci k aréně! Tohle je opravdu důležité. Všimněte si, že z arény při dešti teče voda spodním výjezdem a zanáší hlínou cestu k dělostřelecké expozici. Mimo to se stahuje i do sklepa spojovací haly a ta zevnitř chytá plíseň. Už kvůli tomu byla letos delší dobu zavřená a musely se vyměnit dřevěné obklady.
Přílohy
Bez názvu-1.jpg
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 22 srp 2014, 18:40

Nakonec něco k exponátům
1. Popravdě do muzea chodí hodně typů, co znají jen dva druhy vojenských aut – džíp a tank (Tiger). To není urážka návštěvníků, jen konstatuji, jací lidé mají o muzeum největší zájem
2. Muzeu chybí opravdu návštěvnicky atraktivní kusy. Řadový návštěvník, nebo neznalý doprovod zajímá jen Merkava a pak se nudí. Z toho, co jsem se bavil v zahraničí s průvodci a hlídači bych se pokusil do muzea získat ještě dva zajímavé typy: S-tank a AMX-13.
3. Z nových exponátů jsem se pokusil podle nejčastějších dotazů vybrat ty nejžádanější a zároveň reálně sehnatelné (žádosti Wotkařů tedy nepíšu): M8 Greyhound, M5 Stuart, Sherman Firefly, M113, M109, M7 Priest, technika sousedních států (Leopard tam je, Poláci mají to samé jak my, tak snad jen SK-105 a Saurer) Obecně je zájem o techniku západních států z období studené války a ČS exilových jednotek z druhé světové války
4. Navrhuji se vykašlat na vystavování nových přírůstků! V posledních pár letech se nově přestříkal OT-64, Tatra 813, P-40 Longtrack, MT-55. Vše je vystavené pod širým nebem a po dvou letech začíná vylézat rez. Wurzburk ještě nemá řídící budku a už je také orezlý. Renovovat ano, ale pak ukládat do depozitáře a vystavovat jen v rámci rotace exponátů
5. Rotace exponátů. Myslím si, že je to jedna z možností, jak představit více ze sbírek ve všech částech expozice. Zatím se mi zdá, že k nějakému pohybu dochází jen při pořízení nového kusu a vystěhování toho starého do depozitáře.
6. Přepracovat internetové stránky a více komunikovat s návštěvníky. Hodně zahraničních muzeí má na webu prezentované současné i proběhlé renovace a pravidelně z nich přináší novinky. Bohužel jako průvodce nejsem znalý postupu prací na renovacích a nemohu podávat žádné informace. Přitom jede oprava JS-2, muzeum má vrak SdKfz 251, C15TA
7. Tohle nemám ověřené a jen odhaduji, podle rozhovorů s návštěvníky. Hodně lidí se chce nechat protáhnout do depozitáře. Nechci navrhnout komentované prohlídky, to by asi neprošlo. Určitě by ale šlo více se tomuhle tématu věnovat v rubrice exponát dne na internetových stránkách. Místo představovaní menších exponátům ze sbírek bych asi doporučil začít s tím větším a pro návštěvníky zajímavým: obrněná technika a letadla.
8. Muzeum velmi špatně vystavuje techniku z výzbroje ČSLA z osmdesátých let. Pamětníků války a doby těsně poválečné v muzeu moc nemáme. Zato nás pravidelně navštěvují chlapi, co sloužili právě těsně před revolucí a chtějí vidět Danu, BVP, RM-70 a T-72. Všechny tyhle věci jsou vystavené venku ve druhé řadě. Pak jsou zklamaní že to nemohou ukázat rodině a já je proti pravidlům pouštím za zábrany. Je to smutné když tam přijede rodinný výlet ze Slovenska a tatík se nemůže pochlubit ani jeho raketometem
Naposledy upravil bubákx dne 22 srp 2014, 20:32, celkově upraveno 2
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 22 srp 2014, 18:49

bubákx píše:1. Začal bych řešit stav sociálního zařízení. Záchody nejsou bezbariérové, každé odpoledne jsou na zemi rozšlapané papírové ubrousky, nemůžete se zamknout, není teplá voda, zázemí pro batolata, tekuté mýdlo je rozcamrané všude po umývadlech. Já vím, že je to ohraná písnička a hodně návštěvníkům to nevadí (protože vojenský muzeum = polní záchody!!!), ale VHÚ často svoje muzea srovnává se západem a tak by se mohl inspirovat taky stavem toalet.

Hajzly z Kubinky na vas :-) Bohuzel jsem prisel o fotky, ale pripadne doplnim.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 srp 2014, 19:32

Jo, se spoustou toho, co si napsal souhlasím. Mě ale nejvíc zaráží, kolik toho při pohledu na satelitní snímky stojí v depozitářích na dešti. Pravda, při posledním snímkování už je část pod plachtama, ale sehnat z rušených posádek esíčka (nebo jak se těm přístřeškům řiká) nemůže být přeci žádný problém a alespoň by jim na tu techniku nepršelo (vyřešili to tak třeba v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech). Při ceně necelých 200 milionů za tři nové depozitární haly by toto bylo "skoro" zadarmo a určitě by to pomohlo dostat spoustu techniky alespoň pod střechu.

Co se komunikace s VHÚ týče, tak je to pěkná bída, pokud jim zrovna nenapíšete, že víte třeba o haklu ve stodole. To se pak ozvou náramně rychle, třeba i v sobotu v noci....

Ještě doplním odkaz na zmíněné stěhování zabraní: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... ni-kousky/
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adamicz » 22 srp 2014, 19:37

bubákx píše:2. Změnil bych železniční expozici. Určitě dalo hodně práce jí dostat do současného stavu a všechny vagony ještě čeká náročná rekonstrukce, ale tahle expozice zajímá minimum lidí. Je to vlastně docela logické. Při cestě do muzea jsou všichni natěšení na tanky a cestou zpět jsou na pivo a dětský tank a do železnice zajde za den jen pár skupin návštěvníků. Plošinové vagony prostě netáhnou.

Jak změnit? Vyměnit vagóny za zajímavější kousky? To mi přijde stejné, jako paběrkovat nad tím, že v muzeu místo x-verzí "Bevek" nestojí Panthery a Tigery. Jasně, že to může být lepší, ale kde na to vzít :D Nebo jsi myslel úplné zrušení expozice?

bubákx píše:4. Vykašlat se na expozici základny v Afghánistánu. Smrdí to průserem. Kdysi jsem viděl podobnou záležitost ve Vídni, kde byla nějaká kopie základny UN. Bylo to hezké jen z dálky. Při tom stavu údržby, jaký je v Lešanech to bude hezké jen první rok a pak všechny pytle s pískem promoknou a zplesniví, stany a kontejnery to samé a technika odejde. Vím o tom pouze z novin a hádám, že je to nápad jak uklidit do expozice Hummery a Toyotu Hilux. Zlepšení údržby bohužel nemůžu chtít, protože je na ní prostě málo lidí a nestíhají ani opravovat všechny vystavené V3S, do kterých teče a přitom pracovat v dílně.

Tomu nerozumím, ta expozice má být venku? Pod otervřeným nebem?

bubákx píše:4. Změnit piktogramy! Strašně moc lidí si myslí, že piktogram „Zákaz focení se stativem a bleskem“ je celkový zákaz focení

Jo tohle není zdaleka problém jen Lešanského muzea. Každopádně k tomuhle omezení bych tam rovnou vypsal čeho se zákaz týká, jinak si to vždycky bude člověk vykládat po svym.

bubákx píše:3. Z nových exponátů jsem se pokusil podle nejčastějších dotazů vybrat ty nejžádanější a zároveň reálně sehnatelné (žádosti Wotkařů tedy nepíšu): M8 Greyhound, M5 Stuart, Sherman Firefly, M 113, M109, M7 Priest, technika sousedních států (Leopard tam je, Poláci mají to samé jak my, tak snad jen SK-105 a Saurer) Obecně je zájem o techniku západních států z období studené války a ČS exilových jednotek z druhé světové války

M5 Stuart je rozhodně na místě a jsem si jistý, že VHÚ po něm pokukuje, vzhledem k tomu, že byl i ve výzbroji jak ČSOB, tak i poválečné Československé armády.

... jinak spousta dobrý nápadů a připomínek. Jen by měly mířit především k těm, co muzeum spravují, než jen do modelářského fóra.
Adamicz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ramon » 22 srp 2014, 19:52

velmi dobre poznamky a pripomienky,skoda ze si neni riaditel muzea. pantery a dalsie zaujimave stroje boli, ale blby sudruhovia ich v 60 rokoch nahadzali do srotu,aj taky hanomag v stodole este je,pan dobrotenka ma hned dva,aj sdkfz 7,hnije to tam uz roky
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=s ... 75#diskuse
ramon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bubákx » 22 srp 2014, 20:29

Jak změnit? Vyměnit vagóny za zajímavější kousky? To mi přijde stejné, jako paběrkovat nad tím, že v muzeu místo x-verzí "Bevek" nestojí Panthery a Tigery. Jasně, že to může být lepší, ale kde na to vzít :D Nebo jsi myslel úplné zrušení expozice?

Asi bych začal jako první opravovat flak vagon a pancéřový vůz. Plošnové vagony fakt nikoho neberou. Nebo na něj naložit tank (já vím, byl by to zase jeden tank na děsti...) Rušit ne, zajímávých vagonů je tam hodně. Z vagonu PXX se prý dá odstranit podvozek a celý vagon sklopit.

Tomu nerozumím, ta expozice má být venku? Pod otervřeným nebem?

Já tomu taky nerozumím. Chápu to jako jedna paní povídala a bojím se venkovní expozice. V Bovingtonu jsem před dvěma lety viděl velice hezkou výstavu s replikou základny z Afghánistánu a měli jí hezky v hale, jenže na to v muzeu nevidím místo

Z techniky, co jsem tu navrhnul, se dá myslím sehnat vše za slušné peníze. Tigry a Panthery mi také lidi navrhují, jenže to asi žádné světové muzeum nepustí. Snad jen Samur má několik Pantherů. Zkusím z vašich poznámek a návštěvnických připomínek něco zpracovat a dát to na tankovém dni někomu z Prahy do ruky. Jinak budu hlídat ve druhé hale pokud by byl zájem se přijít na něco zeptat.

Ještě jsem si vzpoměl na jednu připomínku od návštěvníků: Muzeum velmi špatně vystavuje techniku z výzbroje ČSLA z osmdesátých let. Pamětníků války a doby těsně poválečné v muzeu moc nemáme. Zato nás pravidelně navštěvují chlapi, co sloužili právě těsně před revolucí a chtějí vidět Danu, BVP, RM-70 a T-72. Všechny tyhle věci jsou vystavené venku ve druhé řadě. Pak jsou zklamaní že to nemohou ukázat rodině a já je proti pravidlům pouštím za zábrany. Je to smutné když tam přijede rodinný výlet ze Slovenska a tatík se nemůže pochlubit ani jeho raketometem :bad:
bubákx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 srp 2014, 20:45

S tankem na plošiňák se počítalo + s jednim "jako tankem" pod plachtou - na ten německej válečnej.
Přílohy
volná vizualizace - železniční vojsko - budoucího rozmístnění.JPG
volna vizualizace - železniční vojsko - zadni casti expozice s opernou zdi.jpg
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 srp 2014, 21:00

A včera měl být do Lešan převezen IS-2 z VOP Šenov u Nového Jičína.
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adamicz » 22 srp 2014, 21:07

A už jezdí? Že by "utajený" zlatý hřeb letošního Tankového dne? :)
Adamicz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 srp 2014, 21:10

Jj, je pojízdný.
Joe Smith

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 634 • Stránka 26 z 43 • 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43

Zpět na Diskuse