Cca dva dny jsem strávila splétáním lanoví a hledala vhodný materiál pro co nejpřesnější průměry i vzhled lan. Hrozná práce; nikdy by mne nenapadlo, že zdánlivě tak snadná činnost se ukáže podstatně komplikovanější než samotné vázání lan na modelu. Byť mám k dispozici modelářské lanoví především od Amati, zkusila jsem i jiné alternativy a zároveň přemotávání pravotočivých lan na levotočivá a z nich pak splétat pravotočivá, jaká jsem zaregistrovala i na takeláži skutečných lodí. Ne všude je budu moci udělat, ale pokud to půjde, tak je tam dám.
Mám hotové úpony hlavního stěžně, ještě budu dělat retušování a drobné úpravy tvaru lanoví/napínáků mezi deadeyes ( lana jsou silně impregnována a je nutné je pak trochu "zkrotit"). Oproti SoS a předchozím plachetnicím jsem zde udělala výrazný posun v kvalitě i realističnosti provedení - to je na RC úplně jiné - lana kolem vrcholku stěžně jsou omotána natěsno a v párech, jako na skutečných lodích. Nechybí ani omotávka předního páru úpon + všech dalších v horní části - tam se ještě bude upravovat/srovnávat délka.
Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.