Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 69 z 82 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod DORIS » 13 srp 2014, 12:13

Srdečně děkuji za milá slova, potěší to a velice si Tvého uznání vážím! [-o<

Cca dva dny jsem strávila splétáním lanoví a hledala vhodný materiál pro co nejpřesnější průměry i vzhled lan. Hrozná práce; nikdy by mne nenapadlo, že zdánlivě tak snadná činnost se ukáže podstatně komplikovanější než samotné vázání lan na modelu. Byť mám k dispozici modelářské lanoví především od Amati, zkusila jsem i jiné alternativy a zároveň přemotávání pravotočivých lan na levotočivá a z nich pak splétat pravotočivá, jaká jsem zaregistrovala i na takeláži skutečných lodí. Ne všude je budu moci udělat, ale pokud to půjde, tak je tam dám.

Mám hotové úpony hlavního stěžně, ještě budu dělat retušování a drobné úpravy tvaru lanoví/napínáků mezi deadeyes ( lana jsou silně impregnována a je nutné je pak trochu "zkrotit"). Oproti SoS a předchozím plachetnicím jsem zde udělala výrazný posun v kvalitě i realističnosti provedení - to je na RC úplně jiné - lana kolem vrcholku stěžně jsou omotána natěsno a v párech, jako na skutečných lodích. Nechybí ani omotávka předního páru úpon + všech dalších v horní části - tam se ještě bude upravovat/srovnávat délka.

062.jpg
055.jpg
048.jpg
034.jpg
051.jpg
049.jpg
043.jpg
037.jpg
045.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 13 srp 2014, 13:39

Tady se začalo jak říká moje žena "vyšívat pavučiny" moc pěkný ;-)
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 13 srp 2014, 13:40

To je prostě nádhera! Ta Tvoje lana se vůbec nedaji srovnávat s kupovanýma.....a to provedení.....nedostižitelné! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 13 srp 2014, 15:59

Kvalitní lana, kvalitní provedení. =D>
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2014, 11:12

Děkuji moc, přátelé, snažím se svou práci stále zlepšovat. Už dokončuji úpony na zadním stěžni a začnu napínat stěhy. Dostala jsem ještě několik doporučení a odborných rad, tak budu dotahovat resty, ať Karolínka stojí za to.

Zatím přikládám pár záběrů na dokončené úpony předního stěžně:
009.jpg
005.jpg
012.jpg
010.jpg
016.jpg

Lanoví je krom impregnace i patinováno a to v několika krocích. Používám k tomu naředěné akrylové barvy od Tamiye, od světlejších odstínů hnědé až po černou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 14 srp 2014, 12:25

Ty jedeš, Doris. Svou laťku posouváš stále výš.
Už Ti tam chybí jen námořníci šplhající ke košům.
Pěkné!
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2014, 19:01

Ahoj Pavle,
děkuji za milá slova. Další figurky námořníků jsou v plánu, takže i takeláž trochu ožije.... :-D
Co se týče té pomyslné "laťky", tak samozřejmě, člověk se stále učí. Jednak se snažím vyvarovat chyb z předchozích modelů + mám i solidní podklady ke stavbě a hlavně mne to baví.

Dolní úpony na všech stěžních jsou dokončené, největší piplačka byla s přípravou lanoví, aby byly úpony co nejpřesněji odvozené od tloušťky hlavního stěhu + poloviční průměry lan v napínácích.

034.jpg
039.jpg
025.jpg
026.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 srp 2014, 17:34

A jedeme dál. Už mám hotové dva stěhy - hlavní a přední. Konečně jsem se naučila dělat "myš" a hlavně splétat lana, takže smyčka na konci stěhu kolem myši je bez viditelného spoje. Sice je to fuška, ale když to jde, tak proč do toho nejít.... 8-) Zde jsem čerpala inspiraci u špičkového modelu jednoho z borců na MSW. Vše je v potřebných místech potažené omotávkou, už to jde skoro samo a rychleji, než u prvních pokusů.....
Výborně se mi pracovalo i se srdcovými kladkami (očnice) od Radka, krásně sedly do lanové smyčky a vnitřní drážky usnadnily "uložení" napínacího lana. Na hlavním stěhu jsem v místě kontaktu s předním stěžněm zesílila ochrannou omotávku a takto upravené lano usadila do připravené podpěry (nevím, jak to přesněji nazvat) na boku stěžně. Tento prvek jsem zaregistrovala i na skutečné plachetnici.

036.jpg
026.jpg
013.jpg
017.jpg
022.jpg
043.jpg
048.jpg
059.jpg
050.jpg
053.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 15 srp 2014, 18:50

To je pastva, naprosto všechno.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 15 srp 2014, 21:04

Velmi, velmi pěkné [-o< [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 srp 2014, 08:33

Moc Vám děkuji za ohlasy, přátelé, jsem potěšena a také poctěna, že se Vám má práce líbí. [-o<

Za dva dny mi končí volno, ale budu se snažit pokračovat v intenzivní práci i nadále. Hodně mne to chytlo a nikdy mne takeláž nebavila tak jako právě nyní na RC. Pro potěšení oka přikládám několik záběrů na rozrůstající se flotilu v domovském přístavu:

004.jpg
007.jpg
002.jpg
013.jpg
015.jpg
017.jpg

RC je mojí největší plachetnicí a věřím, že bude i tou nejhezčí, až ji jednoho dne dokončím. Vždy si říkám, že je tak trochu škoda, že jsem neměla tolik zkušeností při stavbě předchozích modelů, aby vypadaly lépe, nicméně člověk se stále učí a zdokonaluje a má díky tomu i motivaci. U příštích modelů si budu asi říkat totéž.... 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 srp 2014, 10:13

Dokončeny svazkové latě a lešnice na úponách; přesné názvy znám pouze v angličtině, takže jsem pro počeštění použila pojmy z Cajthamlovy knihy o plachetnicích. Úvazové kolíky jsou podobně jako ty předchozí zhotoveny ručně ze dvou částí za použití prostého náčiní.
005.jpg
014.jpg
018.jpg
022.jpg
036.jpg
029.jpg
031.jpg

lešnice na úponách.jpg

Nyní budu úpony v horní části svazovat napříč.
svázkové latě.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 srp 2014, 10:20

Ještě jsem narazila na jednu zajímavost - latinské ráhno je na dobových malbách RC i Peregrine zkrácené (připomíná mi to horní ráhno vratiplachty):
The_Peregrine_(later_renamed_the_Royal_Caroline)_in_Two_Positions_off_the_Coast)_by_John_Cleveley_the_Elder.jpg
RC1.jpg
mellish__royal_caroline__detail_929.jpg
monamy_royal_caroline__detail_120.jpg

V plánech je však toto ráhno kompletní:
latinské ráhno.jpg

A pak čemu má člověk věřit..... :? Osobně se přikloním k plánům z AoRC, neboť obrazy často nezachycují přesně to, jak loď vypadala včetně zkreslených barev.....Holt, co obraz, to originál. :D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 17 srp 2014, 13:25

Zvláštní přístup, míchat obrazy dvou různých lodí a filozofovat nad přesností vyobrazení RC od několika malířů, z nichž jeden zemřel dříve, než druhou RC začali vůbec stavět (Peter Monamy 1681-1749). Přitom všichni tito specializovaní malíři-marinisté ony lodě viděli na vlastní oči. Lepší než filozofovat nad něčím, co neznám, je ale vědět......

Italští autoři modelářské knihy použili pro takeláž RC předpisy pro válečnou loď 6. kategorie (sixth rate), protože Royal Caroline administrativně spadala pod Royal Navy a odněkud museli vzít podklady, aby mohli nakreslit plány - a tak má jejich RC robustnější takeláž pro válečnou loď, včetně latinského ráhna, které na válečných lodích bylo určeno také jako náhradní za zlomené košové ráhno (podobnou funkci "náhradního" ráhna plnilo čelenové ráhno). Krátké vratiráhno lze udělat i z jiného zlomeného ráhna, naopak nikoli; a bez čelenového ráhna (spritsail yard) se loď obejde. Královské jachty nic takového nepotřebovaly - nepluly do zámoří na dlouhé měsíce, ani nebojovaly v bitvách.

Specializovaní malíři-marinisté, kteří obě RC viděli na vlastní oči a namalovali jejich obrazy na zakázku královské rodiny, jasně zobrazují lehčí takeláž neválečné lodi. K malování lodí měli spoustu času - neviděli lodě jen prchavý okamžik, jak dříve napsali v tomto vláknu jistí "znalci"; královské jachty většinu času stály v přístavu a na moře vyplouvaly jen občas na krátké plavby, za dobrého počasí, a jen vyjímečně pluly do Holandska nebo Německa. Takový Cleveley, který lodě stavěl, měl na pozorování lodí tisíce hodin.

A že na obrazech malířů-marinistů jsou drobné nedostatky? (má je také např. malíř a bývalý kapitán Nicholas Pocock) Malíři museli obrazy předat zákazníkům v určený čas a někdy prostě nestíhali. U obrazů malířů-marinistů se posuzuje tzv. hodnověrnost podle namalovaných detailů - jsou-li desítky detailů takeláže OK, jedno zapomenuté lano je jednoduše chyba, nic víc - nikoli to, že ona loď toto lano vůbec neměla.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 srp 2014, 14:14

Děkuji Vám za odborné informace, Kapitáne. [-o< [-o<
Mne třeba tyto rozdíly na malbách i v plánech často nutí přemýšlet a hledat co nejpřesnější řešení, chybí mi však vědomosti, abych se v tom dokázala orientovat a určit, co je a nebo není košer. Právě porovnání podkladů z více zdrojů mi přišlo jako dobrý nápad, neboť shodné prvky mne utvrzovaly v přesvědčení, že mohu zvolit korektní řešení. U toho latinského ráhna mne to ale dost zarazilo. Některé jachty a menší lodě z té doby mají toto ráhno celé, proto mne napadlo tam použít právě verzi z AoRC.
Nevím sice přesné info o přiložených obrazech, ale na jednom by měla být právě Peregrine - má tam to ráhno celé:
Jan-Griffier-the-Elder-xx-The-Peregrine-and-Other-Royal-Yachts-off-Greenwich-circa-1710.jpg
siftingthepast_an-english-sloop-becalmed-near-the-shore_swaine_.jpg

9.jpg

Na chyby a nedostatky v Anatomy of RC jste mne již upozornil včetně technických poznámek v diskusi na MF, toho si velice vážím a u mnoha prvků jsem se snažila uvedené chyby eliminovat, nebo udělat kompromisní řešení. Viz třeba ty stěžně bez výztuh.
Jsem pouze laik a nemám potřebné znalosti a podklady ke stavbě realistických modelů plachetnic, přesto se snažím dohledávat informace, abych se alespoň k nějakému tomu solidnímu výsledku přiblížila. Myslím, že je to lepší, než bez rozmyslu fláknout na model první lepší věc, která člověku přijde pod ruku.
A že nad něčím přemýšlím a porovnávám zdroje ( byť svým laickým přístupem) - nejde mi pouze o modelaření, ale i o vědění a rozšiřování obzorů, což mne velice baví. Je to i jeden z důvodů, proč svoji práci prezentuji veřejně. "Nobody is perfect" a z chyb se snažím poučit. ](*,)

Jsem vděčná, když mne lidé znalí problematiky poučí, jak to či ono má být správně, konstruktivní kritikty si velice vážím, a od Vás, skutečného znalce lodí, o to víc. [-o<
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 69 z 82 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno