Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Grumman F3F-3 (Special Hobby)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Grumman F3F-3 (Special Hobby)

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 21:14

Jsem uz v hodne pokrocily casti stavby, ale chtel bych si pro sebe shrnout ruzny poznatky a upravy, treba to prijde vhod i nekomu jinymu.

Nejdriv drobnosti. Na sedacku i motor jsem pouzil resiny z Buffala od MPM.
motor byl v realu stejny (Wright Cyclone), u sedacky jsem si nebyl jisty, ale bucket seat jako bucket seat.
Pasy jsou ze stavebnice.
True Details kdyztak prodavaji zvlast resinove bucket seats, jenze jsou odlite uz s ramennimi pasy, a ty F3F nemel.
Jako zalozni variantu nez jsem od A. Riedela ty resiny ziskal (jeste jednou diky!), jsem mel sedacku z Wildcata od Gawy (kde snad kazdy pouzije resinovou prave od TD). Neni tak hezka jako ta resinova, ale furt lepsi nez puvodni z toho F3F - ta je priserna, beztvara a strasne velka a neni sance ji do kokpitu narvat spolu se vsim ostatnim. Snazit se zuzovat bocnice nebo to nejak spasovat, je pokus s nejistym vysledkem, aspon soude podle zkusenosti vetsiny ostatnich lepicu..
Neresil bych sedacku, nemit moznost otevrit kokpit - k tomu pozdeji. Do zavrenyho kokpitu staci jakakoliv.

sedacka.jpg

Jinak ke kokpitu neni moc co dodat.. k zadni prepazce a operce hlavy se vratim pozdeji.
Vsechno jinak primerene pasuje, lepty jsou pekne. Knipl jsem udelal z tycinky, puvodni je jak kandelabr.

Motor jsem jenom odratkoval. Na naboj vrtule jsem podle fotek pridal takovou pulkulatou cepicku s dirkou.
Vrtule je ve stavebnici pekna, jen to chce hodne zacistit a vytmelit hluboky propadliny kolem naboje . Na scalemodels.ru psali, ze je nejlepsi ji "vybrosit v musor", coz mi prijde ponekud prehnany. Na shortrun je vic nez OK.
Dekaly na tribarevny konce vrtule jsem nepouzil, striknul jsem je. Mam podezreni, ze MPM si ulehcilo praci a v dekalech jsou ty konce stejny jako byly u F3F-1. Jsou vetsi, maji jiny tvar a jsou tam 4x, coz dava smysl spis na dvoulistou nez trilistou vrtuli. Vrtulovy listy byly takhle ozdobeny i ze zadni strany, listy zezadu nebyly cerny jak tvrdi navod - aspon podle fotky co mam. Takze bych ten dekal stejne potreboval 6x. Ty loga vyrobce vrtule mely bejt dal od naboje, to jsem zkazil.

motor.jpg

Tady puvodni motor ze stavebnice, myslim ze nevypada zle. Jen jsem nahrubo okrajel otrepy a fouknul to zbytkem gunmetalu co jsem mel v pistoli.

motor puvodni.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Re: Grumman F3F-3 (Special Hobby)

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 21:46

Predem se omlouvam za priserny fotky, je to foceny pod lampickou s bleskem, predstavujte si je spis jako takovy diagramy..je z nich videt o cem je rec, ale nic moc navic ;)

Trup je slepeny.

Striknute je to stribrnou lihovkou od Agamy, pod tim je 1000 Gunze surf a na nem leskla cerna taky od Agamy. Stejne jako kazda jina stribrenka je tak dobra jako povrch pod ni...pri pokusu ji fouknout primo na surf mi to hodilo model "kamna", s tou cernou lesklou je to myslim vic nez cajk. Samozrejme to nebylo na prvni pokus, natrikrat jsem 2500 smirglem brousil a lestil ruzny nerovnosti a smitka co neukazal ani surf, proste klasicky NMF orgie..tady ilustracni foto jak to vypadalo jeste vcera vecer ;)

brouseni.jpg

Takhle dnes:

ff5.jpg

Uplne cisty to furt neni, ale taky to nema bejt NMF, nakonec to stejne prefouknu Vallejo satinem, coz dost schova.

Je videt uz nalepenej acetatovej stitek od AP Models (mistni id Allex - taky jeste jednou diky!).
Acetat je krasne tenkej a cirej. Je jen trochu piplacka ho nalepit, ne ze by spatne sedel, ale je to dany modelem, je to proste malinky a stycna plocha hodne zesikmena. Kazdopadne co zvladnu ja da kazdy :) Fotka i s prekrytem jeste bude nize.
Vrele doporucuju, podle me to model fakt posouva, ne ze by bylo v kokpitu tolik co ukazovat, ale pro tyhle letadla je zavrenej kokpit proste neprirozenej, vzdyt takhle nikdo nelital, to zavreli mozna tak na stojance kdyz prselo ;)
Kdybych mel neco vytknout, tak jen to, ze neni stitek a prekryt oddeleny, pri otvirani to pak chce bud hodne pevnou ruku pri rezani, nebo mit dva (coz byl muj pripad :grin: )

V kokpitu je videt zelena kyslikova flaska. O jeji barve tu byla debata, ja jsem na zaklade vice ruznejch zdroju presvedcenej o zeleny.

Jeste strucne ke krokum pred slepenim trupu:

Nejhorsi je hlavni podvozkova sachta, tvorena takovym "domeckem" z neforemnejch desticek, kterej s trupem v miste kam ma prijit, prakticky nema stycnou plochu. Misto lepeni natupo tu tedy mame vyssi level, lepeni naprazdno, do vzduchu. Priznam se, ze tenhle domecek byl hlavni duvod, proc se mi model valel asi rok v kitniku, dycky jsem si precetl zkusenosti na netu, mrkl do krabice a zase to zahodil :)
Neni to nakonec tak strasny, poruznu jsem to nastavil destickama a nejak to tam vpravil, nakonec je z toho pres podvozkovy nohy stejne videt minimum. Rozhodne jsem to nechtel nejak sperkovat, ambice byla pouze takova, abych se mi to behem stavby nejak nezbortilo a nevylomilo, procez jsem to prolil vterinakem jak divej a zda se, ze to drzi :)

Oproti velmi peknejm a tenkejm kridlum a VOP ma model nechutne tlustou SOP, pulky trupu jsem tedy vzadu hodne ztencil (cimz pochopitelne vznikly hrozny fuky - nechtel jsem samozrejme zuzovat celej trup plynule, jen ten zadek) a nasledne s velkou davkou lepidla a hruby sily slepil dohromady. K souvisejicim upravam smerovky a spodku trupu se jeste vratim..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:00

ff3.jpg

Co se tyce vzper:
Na modelu jinak nehodlam nechat nit suchou, ale vzpery jsou fakt v cajku, takze kdo ma fobii z dvojplosniku, tady fakt nemusi. Vsechno sedi uplne skvele, geometrie neni problem.
Navrtal jsem vsechny vzpery, kridelni N nahore i dole, trupove jen dole. Do direk jsem vlepil male kousicky 0,3 mm ocelove struny.

(mimochodem kdyz jsme u toho navrtavani, kridla i VOP jsou lepene natupo jen tak. Sedi skvele..jen extrathin, primacknout a po zaschnuti trochu prolit vterinakem. Snad se mi to nevymsti :)

Nejdriv jsem spasoval kridelni vzpery, zajistil kabuki paskou, pak jsem prilepil trupove, jak je videt, netypicky k hornimu kridlu.
Jde jednak o to, ze ty horni konce vzper maji talirovity tvar a daleko lip a jistejc se lepi timhle koncem nez opacnym, jednak na kridle daleko min prekazi, jednak jimi potom prochazi vyplety. Na fotce jsou videt uz navrtany (to kdyby se nekomu zdaly nejaky prozrany.. :).
Kridelni vzpery maj nahore i dole naznaceny mista kam lepit, trupovy jen predni par a jen dole.. ale da se to odhadnout. Ty couhajici kousky struny jsem nechal jen na kridelnich, u trupovych vzper jsem je vyuzil jen pro aretaci pri lepeni, kdyz jsem parkrat nasadil a sundal horni kridlo a ujistil se, ze to sedi, tak jsem je ucvakl, abych si jimi pozdeji neposkrabal stribrnou - prece jen clovek chvili "tape" nez se trefi se vzperama kam ma. Na kridlech to kdyztak pujde jeste opravit a dostriknout, na trupu by to slo tezko.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:12

ff6.jpg

Tady je dobre videt ztencena SOP. Puvodni fakt byla jak padlo.
Taky je videt operka hlavy - tu jsem vyrobil novou protlacenim ramecku krz ryci sablonku, ma vetsi prumer o 0,5mm. Zda se to jako prkotina, ale pri tech rozmerech kitu je to hodne znat, ta puvodni operka je fakt miniaturni. Ma byt celkem napadne velka, koneckoncu v realu se za ni skrejval tubus s dinghy..
Navic kdyz se operka odrizne, da se pak krasne dohladka vytmelit a zbrousit zadni prepazka ve spojich s polovinama trupu.

ty zeleny na ocase si nevsimejte, zkusmo jsem to strikl jeste pred stribrnou, ale samozrejme to jeste dodelam a domaskuju.

Vystrelne kanaly na tom deklu vpredu jsem prohloubil, pak do nich prijdou blast tubes, co se provliknou krz kryt motoru. To bude trochu problem spasovat - na tyhle fotce je dobre videt, ze trup ma vejcity prurez, jenze kryt motoru je ovalny, takze nahore dost odstava, coz by nemel, a navic se taky tak trochu lepi naprazdno, nejsou tam poradny stycny plochy.. to me teprv ceka, zatim pokusy spasovat moc optimisticky nejsou.. bez uprav pri nalepeni proste "jak to jde" ma kryt motoru jakoby zaklon a vypada to divne. ruzne jsem prekryt ztencoval, trup brousil..no jeste uvidime. Rozhodne to krome domecku v sachtach uz ted vidim jako nejslabsi misto modelu.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:21

drobnosti.jpg

Jeste ke krytu motoru - z Emos pasky jsem udelal ty jakoby manzety co prekryvaji spoj mezi horni a dolni pulkou. Nahoru jsem vyrobil nasavani.
Vejfuky jsou ze stavebnice, jen vrtnuty. Spravne by je -3 verze mela mit aerodynamicky kapotovany (viz fotka nize), coz neumim vyrobit. Celej prekryt je tvarove nepresnej, ten u -2 verze se podle me MPM povedl lip. Na verzi co lepim je nastesti celej cernej, coz hodne schova.
Divny stribrity barvy si nevsimejte, jsem prase a zjevne jsem na tom pomoci zbytku stribrny v pistoli vyrobil metalizu :nuts: jeste opravim.

na ztenceny smerovce jsem musel znovu vyrobit porty ze surfu a naryt vyvazeni. stozarek je z ocelovy struny. Naryl jsem naznaky pantu.
zelenou jeste trochu utlumim a taky asi trochu zvyraznim ty porty..

za zminku stoji ty krasny leptany zavesniky. Nejak jsem nesladil presne jejich poloviny, na tech kruhovejch otvorech je to videt. Ale je to fakt malinky, tak jsem si to uz odpustil :)

tady fotka F3F-3, asi nejlepsi vubec co je, je na ni videt vsechno..

F3F-3_1.jpg

mimo jiny to, ze vrtule ma barevny konce i zezadu, nebo ze ten emblem perute na jedny obtiskovy variante ma mit hvezdu vzhuru nohama. na krabicce je to dobre, na dekalech blbe ](*,) je to podle vseho specialita -3 verze, ten emblem se strikal uz ve fabrice a -2 stroje ho maj normalne..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:35

ff4.jpg

Tady s prekrytem kabiny. Mel by byt trosku vyssi, obavam se, ze jsem spodni strany moc urizl, tak pul milimetru navic by to chtelo.
Jak jsou pod celnim stitkem na trupu ty packy, ty jsem vyrobil znovu. jsou to krytky kde konci kolejnicky prekrytu. Puvodne jsou na modelu umisteny kdesi nahore pred celnim stitkem, coz je hovadina, asi bych to neresil, ale tim ze jsem je urizl, jsem si zaroven hodne zjednodusil tmeleni a brouseni okolo stitku.

Mimochodem, stitek i prekryt jsou odmaskovane, protoze jsem je maskoval postupne ram po ramu - vzdycky strikl, nechal zaschnout, vymaskoval dalsi jednu caru, atd.. Jen spodni okraj byl vymaskovany a striknuty zaroven s okolim.
Porad to byla mensi pakarna nez pri tech rozmerech narezat prouzecky a vymaskovat vsechno naraz. Taky jsem se bal, aby mi pod masky nezavzlinalo lepidlo. Ted jsem se jen pokochal a cely stitek prelepim.
Nebo to tak vsichni delate normalne? :D mne to prijde daleko lepsi nez klasicky maskovani.. hlavne clovek hned vidi kde co zkazil a neceka ho zdeseni na konci..

tady jeste jedno foto kde je trochu videt podvozek.. k upravam neco napisu pozdejc, na ty fotce je prd videt. asi az to owashuju.

ff8.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:44

ff7.jpg

spodek.

podelne pres "obruce" jde v realu takovy sev, ja to naznacil rytim. zkousel jsem tam vlepit nit, ale vypadalo to upatlane.

sachticka ostruhoveho kolecka je dalsi trosku problematicke misto, ve stavebnici sice je takova malinka "traverza", na kterou se ma uchytit noha, jsou tam i aretacni prohlubne, kam ta traverza ma prijit...jenze noha ma bejt asi o milimetr dal, takze je traverza k prdu :)
nastavil jsem ji kusem evergreenu, pretmelil puvodni naznacenou diru na nohu a vyvrtal novou. jeste to zkusim nejak vymyslet upravit, idealne dat tam jakoby takovej ten platenej ochrannej futral.

vzadu je videt kryt pristavaciho haku. Puvodne je tam takova siroka pravidelna fosna bez naznaku otvoru. mne by to do vitrinky nevadilo, ale stejne fosna vzala za svy pri tom zuzovani trupu jak jsem psal vyse.
Tohle je cely nove vyrobeny z vicka od horcice. dokonce je uvnitr i ten hak, pracne vyrobenej (musite mi verit :), ale nejak jsem to nejak na sirku rozmerove nevychytal, takze neni videt.

18b.jpg

no nic no, furt to snad vypada o neco lip nez fosna..
Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 15 črc 2014, 23:06, celkově upraveno 1
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 črc 2014, 22:46

to je vsechno, shrnuti posledniho cca mesice, ted uz budu updatovat tak jak budu postupovat dal.

jo, jak asi vsichni pochopili, lepim ten zelenocernej stroj z USS Ranger. je to jedina varianta z krabice, co ma obtisky vicemene spravne. Mne se ta kombinace barev ale stejne libila nejvic, plus ma ty "neutralni" vysostny znaky vpredu na trupu, coz to ozivi..

F3F3.png

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 16 črc 2014, 06:26

Ahoj, vypadá to suprově. Budu bedlivě sledovat. Sice stavím jen modernu, ale tohoto krasavce mám taky doma, bo měl pod kabinou Felixe a hodí se mi k ostatním Tomcatters, takže ho mám v plánu i stavět a ne jen sušit :grin:
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 16 črc 2014, 08:04

jestli tam mas Felixe, tak to je F3F-1, ta je trosku jina.. ma resinovej cowling odlisnyho tvaru, cimz by mela odpadat pulka problemu tohohle modelu (pokud teda ten resinovej nema naky jiny svy vlastni problemy.. :)
jinak by to, pokud to clovek postavi jen z krabicky, mela bejt velmi jednoducha stavba, krome toho domecku v sachtach teda :)
kdyby sis to uplnou nahodou rozmyslel, tak ho klidne koupim ;) ten uz je vyprodanej
jinak, Allex na nej dela acetat taky, je ve stejny sade.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 16 črc 2014, 08:43

jeste jsem si vzpomnel na drobnost.
v prebalu F3F-3 je trup F3F-2.
jedinej rozdil, o kterym vim, jsou takovy zabry vpredu na trupu, ty je potreba zaskrabnout, a jedna podobna vzadu na trupu nad nabezkou VOP - ale tam je jen jedna na levy strane.
jinak by trup mel bejt shodnej...lisi se jeste cowling, ve stavebnici jsou oba, tak jen bacha pouzit spravnej (je to ten mensi).

ff88.jpg

ted rano nez jsem sel do prace jsem koukal na model, bude to chtit jeste jedno kratky kolo brouseni, ta stribrna je svine :agrh:
nastesti uz jen na par mistech, hlavne kolem stitku.
pak uz by to melo jit raz na raz - o vikendu to chci mit hotovy.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 16 črc 2014, 09:09

Díky moc! Krásně jsem si početl a rozhodně si téma hodím do záložek. Ty by jsi měl psát do Modiku 8-) Ohledně stříkání kabin..takhle jsem to dělal na Magisterovi a kdysi na Ki-15 a řekl bych, že tahle metoda má přesně ty výhody, které jsi popsal.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Papica » 16 črc 2014, 09:17

Jako vždycky supr čtení...Krabička se mi doma taky valí, takže se tvoje stavba a postřehy hodí i mě. Velká pochvala!! :D
Všechny moje dokončené modely: http://www.oldap.wbs.cz/Galerie-modelu-.html
Olda Papica

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 16 črc 2014, 09:45

Rozhodně literární talent =D> . Pěkné počtení i stavba ;-I
Taky velká pochvala za upozornění na úskalí při stavbě.
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 16 črc 2014, 10:47

Tak by to mělo vypadat. De facto stavěcí recenze. =D> =D>
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

Další

Odeslat odpověď