Lana vypadají nádherně !!! Ale tý práce !! Ještě štěstí, že ve vetšinu pro mne potřebných rozměrů lze pokrýt lany od Amati / či ostatních výrobců / a Kordonetem. Ale i tak mne nějaké motání čeká. Hlavně teď musím vyrobit omotávačku, protože bez ní bych se třeba u úponů asi zbláznil. Každopádně obdivuju Tvoje nasazení - lana nemají chybu !!!
Jo ještě mne napadl jeden dotaz, když už máš to velkoprovaznictví
Předpokládám, že děláš lana klasicky smotáním 3 pramenů, nebo jsi používal více ? a když jsi toho už namotal tolik, máš určitě nějakou přesnější představu o poměru průměrů té trojice a průměru výsledného lana ??
Díky za kladné reakce . Na motání lan používám bavlněné nitě od dvou různých výrobců - americké YLI a německé Güttermann. Americké jsou o něco silnější, jsou ale o poznání méně "chlupatě". Lze použít i české nitě ASPO, ty jsou však co do chlupacení nejhorší. Lana stáčím ze tří pramenů, každý pramen může obsahovat jednu nebo i více nití, tím se dociluje různá výsledná tloušťka lan. Z jednoho ruského netu jsem si stáhnul graf, kde je uvedená závislost průměru výsledného lana v závislosti na počtu nití v pramenu pro různé typy nití - doplnil jsem tam závislost i mnou používaných nití.
Tak jsem konečně dokončil spodní části stěžňů. Posílám pár foto, ale nějak se mi v poslední době nedaří udělat kloudný fotky (holt fotograf ze mě asi nebude).
Nádherná práce, taková preciznost se jen tak nevidí. Moc se mi líbí, jak máš udělanou tu hladkou omotávku lanoví. Je to naprosto dokonalé. Jakou nit k tomu, prosím Tě, používáš (materiál + průměr vlákna??).
Nádhera. Myslím, že ani kluci z Panartu netuší, co lze z jejich stavebnice postavit. I když z původního modelu jsi asi moc nepoužil. Snad jen kostru. Jsi vážně mistr
Díky všem za kladné ohlasy . Pro Doris: Na omotávku používám bavlněnou niť Guettermann, která má průměr cca 0,18 mm (používám ji i pro motání slabších lan). Pokračuji výrobou středních částí stěžňů (topmasts) a ohlávek (caps).