Pánové berte to taky tak,že to je první Honzova práce na toto téma (scratch kabiny).I když se to Volvo zdá jednoduchý,není tomu tak.Sám jsem se kdysy pokoušel o kabinu Peteriltu 362,která byla podobná,možná jednoduší a do konce ji nedotáhl.Prostě jsem na to tehdy ještě neměl.Abych pravdu řekl,natahování přes kopyto bych se asi taky vyhnul.To je,ale o tom co kdo umí a co komu vyhovuje.Vzpomínám na chvíle,kdy jsem chtěl strašně mít tu 89tku taky.Bylo pro mě nepředstavitelný,že bych si ji mohl koupit tady u nás.Překulí se pár let a už se na ní dělá.To je to parádní,daří se nám tady v té naší malé zemičce konkurovat všem ostatním zemím a jednou třeba.... Pavel
Skoro by se dalo říct, že jsem vyhodil libry, když se možná bude nechat sehnat za koruny ale nemyslím si, že to byla škoda liber, nechám si jí a když to půjde, pořídím si i tu Made in Czech Republic každopádně rýsuje se to výborně
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. Říkají, že jsem odborník
Nedá mi ještě nenapsat tu pár slov o kabině firmy KFS. Přece jen, osmdesát devítku znám a dost času jsem jejímu modelu věnoval po všech stránkách. No, nakonec nejen modelu a strávil jsem na ní dost času, takže na to téma mám co říct.
Kabinu KFS mám doma už hodně dlouho. Je to jedna z prvních po obnovení výroby, odhaduju ji tak zhruba na rok 2006. Od té doby je průběžně pořád k dispozici.
Sada KFS je zaměřená univerzálně na oba dva modely, tedy F88 i F89. Zároveň pokrývá i přestavěné britské modely F88 s motorem 290k. Modely F89 s řízením napravo se nikdy nevyráběly, protože asymetrická konstrukce chladící soustavy - chladič a expanska - uložené v kabině neumožňují snadné zrcadlové převrácení dílů řízení bez zásahu do karoserie. Tehdy s tím prostě asi nepočítali a tak nakonec vznikla britská verze F88 se zvýšeným výkonem a větším chladičem, který vystupoval z kabiny směrem dopředu. Tyhle auta poznáte podle tlustější masky chladiče, stylem udělaná stejně jako na typu F88, ovšem hlubší a šikmému panelu dole mezi světly. Opět pod něm bylo místo pro větší chladič. Přístrojová deska ve stavebnici je pouze s pravostranným řízením, štítky jsou v leptech na oba modely, ovšem pro typ F89 chybí sací šachta na zadní stěně kabiny.
britská F88 290k
Kdo kabinu má, může ji snadno porovnat dle známých výkresů dostupných na stránce modeltrucks25 serveru fotki:
Výkresy jsem si zvětšil na měřítko 1/24 a porovnáním se skutečnými rozměry kabiny jsem si ověřil, že výkres je velice přesný a odpovídá skutečnosti. Domnívám se, že jde o výkresy tovární, protože jsou celkově velice povedené. Tím máme ve svých rukou všichni stejný materiál a proměřit si může vše každý sám, pokud máte zájem.
1) Celkové rozměry
Co do celkových rozměrů kabiny, tedy délka, šířka, výška, profil boku je kabina dost přesná. Tak přesná, že nepovažuju za užitečný nikterak zasahovat do jejích proporcí. V těchto rozměrech jsem naměřil rozdíly s odchylkou řádově do 1,5 mm což pro celkové rozměry kabiny tohoto měřítka považuju za dostatečně přesné.
2) Rozměry dveří, oken, prolisů na zadní stěně kabiny.
Po porovnání rozměrů celku jsem porovnal i rozměry dílčích partií modelu, které se dobře kontrolují a oměřují na modelu i skutečném autě. Šířka dveří je v pořádku a je přesná. Kolem zadní hrany dveří chybí okapnička, ta je podél dveří po celé výšce budky. Na zbytku rozměrů už začaly skákat odchylky vcelku nezanedbatelné. Výška bočních oken je zhruba o dva milimetry menší než by měla být na modelu v měřítku 1/24. To už je docela dost a na modelu při srovnání s výkresem je to znát. Boční okna jsou nižší, působí delším dojmem. Zadní stěna kabiny na výkresu není. Proměřil jsem si jí tedy na skutečném autě a porovnal s rozměry prolisů na zadní stěně kabiny KFS. Odchylky ve velikostech a poloze prolisů se prakticky na všech měřených rozměrech lišily běžně o dva milimetry a víc. Celková šířka prolisů (vnější pravé hrany a vnější levé hrany) je na kabině KFS dokonce větší o více než 4 milimetry než by měla být. Ne, že by zadní stěna kabiny od KFS svými proporcemi vypadala úplně blbě, ale pokud to budete srovnávat s originálem, je to o dost jiné a začínám to docela vidět. Nejmarkantnější je asi to, že horní rohové prolisy jsou zkosené, zatímco na skutečném autě jsou obě svislé drážky rovnoběžné.
3) Závěrem
Nechci vůbec pošlapávat práci mástraře a kvalitu kabiny KFS. Naopak, pro drtivou většinu staveb je v pohodě a dá se s ní normálně pracovat. Zadní prolisy stejně nikdo normální v oku nemá, škoda jen těch zkosených - to přece jen vidět jen. Co trochu vidět je jsou nižší okna kabiny. Autu to dává trochu archaičtější vzhled, což vzhledem k celkovým tvarům kabiny není zase tak moc divný, ale v pořádku to není. Rozhodně ale nejsou okna důvodem pro to, abych si stavěl svoji kabinu. To bych dělal i v případě, že by byla kabina dokonalá. Tu co mám doma určit zahazovat nebudu a počítám, že si z ní postavím něco méně závažnějšího než je ČSAD, třeba něco na způsob aut upravovaných na cesty na blízký východ nebo tak něco.
Přikládám pár fotek.
Naposledy upravil nedlloyd dne 26 úno 2014, 10:37, celkově upraveno 1
A pak že já jsem magor že do tý boudy řežu a frajírek si tady staví novou.....no došlo na to co jsem ti říkal už od začátku co jsi začal na Volvech dělat..... Co se týká tvojí práce,nemá cenu to tu dlouze rozebírat,prostě PARÁDA!!!
Ačkoli to nevypadá, pořád pracuju. Někdy dvě hodinky, jindy jen pár minut. Připravuju si destičky, profily, tady něco slepím, tady zas trochu zabrousím.
Nakonec jsem na doporučení Petra Dvořáka trochu přepracoval boční panely za dveřmi a zesílil sloupek před oknem, zadní okno posunul blíže rádiusu. Je možný, že poloha bočního okna není na výkrese úplně správně - mě to nikdy oko netahalo, ale pro klid v duši, přece jen.
Zadní stěnu jsem spolu s boky nakonec načisto slepil. Pak jse začal pracovat na přední části kabiny. Kabina KFS je v půdoryse trochu vyknenutá, výkres není úplně jednoznačný tak jsem si to proměřil na velkým autě, abych zjistil že s výjimkou bočních radiusů jsou "prsa" kabiny jedna rovina. Takže jsem si připravil profily okolo, slepil a sestavil v jeden celek. Rohy jsem pak obrousil - už při sestavování dílu jsem si na ta místa připravil bločky resinu, takže bylo co brousit.
Nakonec největší otrava - já to tušil - byly sloupky. Aby byly správně skloněný vzad i směrem ke středu auta. Aby měly stejnej radius, nebyly moc tlustý ani tenký. Nakonec to myslím dopadlo dobře, lícuje to všechno moc pěkně, sklony si kontroluju šablonou, takže souměrnost nakonec není problém.
Když jsem ale pracoval na sloupcích a zjistil jak jsou tenký, rozhodl jsem se opustit myšlěnku oddělených dveří. Vůbec si nedokážu představit jak by se s tím pracovalo. Kabina by se šíleně kroutila, sloupky by po začištění praskaly a to si vůbec nebudu brát na svědomí. Nakonec by při stavbě zavřenýho auta - což bude nakonec většina modelů - bylo lícování a přerývání spár akorát prací navíc, takže na to kašlu a kabina bude odlitá jako jeden skelet podobně jako u KFS s tím rozdílem, že já udělám ještě jedny dveře navíc (asi jen ty k řidiči) a kdo si bude chtít dveře vyříznout, nemusí na ty vyřezávaný brát ohledy, udělá do kabiny díru a použije oddělený dveře, který budou ke kabině k dispozici. Myslím si, že tvarová přesnost a čistota linií má přece jen přednost před otevřenou kabinou.
Ležím teď doma s chřipkou - rekonvalescence před Jabbeke - a strávil jsem hodně času brouzdáním po internetu na téma Volvo F88, G88, F89, G89.
Přiznám se, že se mi naše aut trochu přejedly. Ne tak F89 jako auto, ale spíš provedení a tak jsem brouzdal a pátral po něčem co by mě trochu zaujalo a motivovalo do další práce. Určitě totiž nechci stavět jen ty naše. No, našel jsem jich docela dost a některý jsou fakt perly, tak je sem nasázím ať je to hezky pohromadě.
Můj favorit, britská F88 6x2 s rozšířenou kabinou. Ďábelskej stroj.
Další britská F88 s přebastlenou budkou. Podle blatníku tohle vypadá spíš na 6x4.
A ještě jedna F88, tohle už bude asi zase zvedačka:
A ještě jedna přestavěná F88 6x2, tentokrát z Francie: