Tak jsem se trochu posunul dopředu. Už to nejde tak rychle, protože se musím "učit" celou řadu nových postupů a metod. Ale to prácě dělá tu modelařinu zajímavou. Zhotovil jsem kování pro košové deadeyes, dokončil a nabarvil horní části stěžňů.
Parádní práce! Když jsem dával stěžně do trupu, tak jsem zjistil, že je potřeba stěžně velmi pevně zalepit přesně tam kam patří, protože lana to moc nedrží.
Díky všem za ohlasy. To Doris: Deadeyes nejsou nijak upravovány, jsou koupené, část je ze stavebnice, část koupena u Radka. To klimi: s uepvněním stožáru nepředpokládám žádně problémy, protože ve spodní části je v kýlu výřez pro stěžeň a otvory v palubě jsou dost natěsno. Pokračuji v detaílech stěžňů - obojky (collars). Je to docela piplačka.
Opět dokonalé a propracované!!! Obdivuji tvou práci motání lan. Já to zkoušel, motat lana, a výsledek byl k pláči Vůbec mi to na tom ropewalku nešlo. Asi použiji lana od Amati, nebo neznáš nějakou jinou značku lan, která by vypadala přirozeněji? Co je to za tu nit na té modré špulce, jak ji používáš na omotání lana?
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
To Standa: Nevzdávej to, motání lan je poměrně složitá alchimie, je nutné správně odhadnout závaží pro napínání lan, vzdálenost, o kterou se lano zkrátí při kroucení před vlastním motáním, což jsou parametry, které zavisí na všem možném a nedají se dost dobře zevšeobecnit. V každém případě jsou ale vlastně vyrobená lana PODSTATNĚ vzhledově lepší, než jakéloliv lano ze stavebnice (měl jsem možnost srovnávat lana od Aeropicolly - už neexistuje, Corelu a Panartu). Ta niť na kterou se ptáš je bavlněná niť ASPO z české produkce, zatím jsem ji použil jako z nouze cnost (je dost chlupatá), mám objednány německé nitě Guettermann, které jsou kvalitnější, dále používám americké nitě YLI, ty jsou sice o něco málo silnější, ale jsou téměř bez chlupů. Takže hlavu vzhůru a zkoušej to dál.
Tak jsem se pustil do motání lan a po cca týdnu intenzivní práce (přesně 27 hodin čistého času) mám hotovo. Na modelu bude použito celkem 9 různých tlouštěk z toho 7 jsou motaná lana + 2 základní nitě, ze kterých jsou lana motána. Celkem to představovalo namotat cca 220 lan různých tlouštěk (teď děkuju bohu, že jsem investoval již dříve čas do zhotovení ropewalku s motorky, bez toho bych se z toho asi zbláznil ).