Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Ostatní modely ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Re: Lo.vz.37 a 36 fotky

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 425 • Stránka 8 z 29 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29
  • Odpovědět s citací

Re: LO vz.36 a 37 fotky

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 31 pro 2013, 15:19

Třetím áčkem je potom typ A-140N čísla ŘOP 2113 a VEČ 391. Ve vchodu má novodobou mříž a nějaké krámy, možná ho majitel přilehlé zahrady a sadu používá jako kůlnu. K jeho rekonstrukci pravděpodobně nedojde, nedaleko něj stojí pouze torzo staré informační tabule ze zrušené naučné stezky...
IMG_2446.JPG
IMG_2454.JPG
IMG_2455.JPG

Protože je bunkr víceméně ponechán svému osudu, mohl jsem si detailně prohlédnout konstrukci ochranných štítů ve střílnách, které měly chránit střelce a lafetu se zbraní před účinky tlakové vlny jaderného výbuchu. Vždycky jsem si myslel, že byly vyrobeny z ocele, ale jak jsem po odklopení zjistil, byla to pouze dřevěná deska potažená hliníkovým plechem...
IMG_2447.JPG
IMG_2448.JPG
IMG_2450.JPG
IMG_2453.JPG

Při odklopení štítu jsem taky vyrušil jednu obrovskou pavoučí královnu...
IMG_2452.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 31 pro 2013, 15:37

Vedle jedné ze šatovských pamětihodností, Malovaného sklípku ze 30. let, se na jednom suchém návrší ukrývají v zažloutlé trávě dva řopíky mýho nejoblíbenějšího typu - E.
Blíže k cestě je objekt ŘOP 2114, VEČ 396 typu EN. Návštěvu interiéru nedoporučuju, uvnitř se nachází staré zvlhlé koberce, igelitky, montérky, lahváče a plechovky od ředidla a přes nos nás ihned praští těžký zápach, ve kterém se mísí zatuchlina, vlhkost a lidský pot. Doufám, že to co jsem na těch pár vteřin uvnitř na zemi zahlédl byl opravdu jenom srulovaný koberec...
IMG_2459.JPG
IMG_2460.JPG
IMG_2461.JPG
IMG_2462.JPG
IMG_2464.JPG
Pohled ze střechy objektu na panoráma vesnice Šatov.

O něco dál na skalce stojí další EN, tentokrát pokřtěný ŘOP 2296, VEČ 395. Vchod je částečně zatarasený zeminou a křovím a nikdo kupodivu nesklidil prasečí ocásky tak jako u předchozího objektu. Obě éčka jsou zvnějšku moc pěkná a krásně zapadají do stepního prostředí na tomto skalnatém vrchu při horním okraji obce. V budoucnu mají taky projít rekonstrukcí.
IMG_2468.JPG
IMG_4002.JPG
IMG_4003.JPG

Naposledy upravil Vojtěch Zourek dne 01 led 2014, 18:03, celkově upraveno 1
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 31 pro 2013, 16:05

Dne 22. srpna jsem si naplánovsl tůru do neskutečně malebné části jižní Moravy, kterou si člověk zamiloval už před mnoha tisíciletími, ano rozhodl jsem se přejít Pálavu. Po prohlídce obou kouzelných hradních zřícenin, úchvatných přírodních scenérií a půvabných mikulovských památek jsem chtěl jako třešničku na dortu navštívit i několik předválečných pevnostních objektů při rakouské hranici.

Prohlídka pěchotního srubu MJ-S 29 Svah jaksi nevyšla a i LO bylo celkem zklamáním. Kvůli vzrostlé kukuřici jsem nakonec viděl jenom dva. Aby jste mě dobře pochopili, problémem pro mně nebyli ani tak zemědělci, ale neuspokojivý stav zdejších pevnůstek. První z nich jsem ani v databázi na řopíkách bezpečně neidentifikoval, pravděpodobně se jedná o objekt A-140Z číslo ŘOP 3082 a VEČ 711. Řopík má upižlané prasečí ocásky, popraskanou omítku a je tak zarostlý křovím, trávou a rákosím, že z něho nevidíme prakticky nic a nedá se dostat ani dovnitř. Možná toho ani nemusím litovat, na netu jsem se dočetl, že některé mikulovské bunkry slouží jako feťácká doupata...
IMG_3156.JPG

Druhým a posledním bunkrem byl vz.36C (ŘOP 113, VEČ 713), taky silně zarostlý černým bezem, rákosem a divokým vínem (aspoň že bylo zralý, stejně tak jabka na jabloni, co rostla áčku ze záhozu).
IMG_3158.JPG
IMG_3159.JPG
Detail střílny.
IMG_3162.JPG
Poněkud zarostlý týl objektu.

Tady u šestatřicítky bych se ještě pozastavil a to u jejích maskovacích háků. Opět tady můžeme pozorovat, že byly doplněný až dodatečně do předvrtaných děr. Jak jinak, někdo je opět odřezal, ale proč je neodvezl do kovošrotu je mě záhadou, jeden z nich jsem totiž vyhrabal v čelním záhozu... Asi na pět vteřin mě přepadla myšlenka odvést si pevnostní suvenýr, ale naštěstí jsem si uvědomil, že nejsu žádný magnet, tak tam prasečí ocásek leží (snad) dodnes.
IMG_3160.JPG
Užezaný maskovací hák, velmi zřetelné je jeho pozdější doplnění.
IMG_3161.JPG
Demence tamních magnetů...

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 31 pro 2013, 16:45

Letní toulky Jihomoravským krajem měly za cíl prochodit zdejší zajímavá místa a bunkry tady sloužily jenom jakýsi bonus. Na podzim se už příroda stává fádnější a otevírací doba památek se zkracuje, proto jsem si udělal i dvě ryze bunkrařský výpravy.

První z nich mě dne 22. září zavála do Chvalovic na Znojemsku, když byl při příležitosti výročí zářijové mobilisace vyjímečně otevřen pěchotní srub MJ-S 4 Zatáčka. KVH ROTO Chvalovice tímto musím sklonit uznání, prohlídka byla daleko zajímavější než o měsíc dřív ta v šatovské Zahradě. I přes velmi dobrý dojem, jaký na mě Zatáčka udělala, jsem se rozhodl, že se ještě projdu po okolních polích do vedlejší dědiny (ano, opět ten Šatov) a prolezu pár řopíků.

Prvním lehkým objektem sice nebyl řopík ale poměrně kuriózní šestatřicítka typu A (ŘOP 51, VEČ 418), stojící hned vedle kolejí tratě z Břeclavi do Znojma. Protože byl tento bunkr vybetonován přesně v týlu srubu MJ-S 4, prošel po válce reaktivací a byl přestavěn na pozorovatelnu působící ve prospěch zmíněného těžkého objektu. Zároveň byl s daným objektem propojen zemním kabelem a díky tomu mohly být informace a rozkazy předávány pomocí telefonu. Šestatřicítka tak vlastně pomáhala obsluhám pancéřových zvonů.
IMG_3866.JPG
Pohled na objekt ze stropnice pěchotního srubu MJ-S 4 Zatáčka.

Úpravy této pevnůstky spočívaly ve vybetonování průzorů do míst původních kulometných střílen. Zvrchu byly tyto přístavby ještě zodolněny vstvou kamení a celý objekt byl navíc zahrnut zeminou. Takto vypadala PAO budovaná u LO vz. 36 (poměrně vzácná záležitost). Dnes jsou zemní úpravy částečně sesunuté kvůli rekonstrukci zmíněné železnice z roku 2010.
IMG_3889.JPG
IMG_3891.JPG
IMG_3890.JPG
Detail pozorovacího průzoru.

Pokračování zase zítra :celeb: .
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 08:16

Dalším sousedem pěchotního srubu Zatáčka je řopík typu A-140Z (čísla ŘOP 2127, VEČ 419) stojící v řepě. Zvenčí byl sice pokreslen bizarními grafiti, ale jinak byl zachován docela pěkně včetně prasečích ocásků.
IMG_3895.JPG
IMG_3897.JPG
IMG_3898.JPG
IMG_3899.JPG
IMG_3902.JPG
Pěkně dochované maskovací háky.
IMG_3915.JPG
IMG_3917.JPG

Vevnitř byla k vidění běžná směs pozůstatků výbavy (konzole ventilátoru, gr. skluz, lapače zplodin atd., však to znáte...).
IMG_3901.JPG
IMG_3909.JPG
IMG_3913.JPG

Naposledy upravil Vojtěch Zourek dne 01 led 2014, 08:50, celkově upraveno 1
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 08:49

Poté už následovaly tři objekty poměrně vzácného typu A-120S s PAO. U těchto objektů bylo zřejmé, že tato část úseku Znojmo | není prakticky vůbec navštěvovaná jak bunkrařama, tak naštěstí ani žádnou verbeží jako jsou magneti, feťáci nebo bezdomovci. Hned první (číslo ŘOP 2125, VEČ 383) z těchto objektů toho byl důkazem. Pohled střílnovým otvorem cosi naznačoval, takže jsem prolámal haluze šípků, trnek a kadlátek v týlu objektu a vstoupil dovnitř. Už první pohled budil naděje - kompletní mřížové dveře, to už dneska taky není pravidlem a pak dokonce i nepoškozený pancéřový dveře, světe, div se, i s funkčním střílnovým uzávěrem! Na volně přístupným řopíku jsem to viděl poprvé v životě.
IMG_3947.JPG
Ani jedny dveře zatím nikdo neodvezl.
IMG_3935.JPG
Detail pancéřových dveří.
IMG_3934.JPG
Střílnový uzávěr je stále funkční, dá se posouvat.

Ale i zbývající průzkum pevnůstky stál za to - kompletní lapače zpodin včetně vývodů k výdechovým otvorům, lapače prázdných nábojnic a dokonce i zbytky lafety UL-1 ve střílně včetně kladek a kousků lan od jejích vyvažovačů!
IMG_3939.JPG
IMG_3940.JPG
Detail lapačů zplodin.
IMG_3941.JPG
Lapač nábojnic.
IMG_3951.JPG
IMG_3962.JPG
IMG_3938.JPG
Zbytky lafety.
IMG_3936.JPG
Kladky od vyvažovačů.

Všechno samozřejmě završovala klasika - háky na výstroj, vchodová střílna, poličky, periskopický nástavce, granátový skluz apod. Připadal jsem si jako dr. Carter, když odkryl Tutanchamonovu hrobku!
Naposledy upravil Vojtěch Zourek dne 01 led 2014, 12:43, celkově upraveno 1
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 09:05

Řopík byl zajímavý i zvenčí, má zesílenou čelní stěnu a nesl pozůstatky PAO (prefabrikovaná chodba už zmizela, ale zůstal nepoškozený cihlový komínek u levého výdechového otvoru). Na stropnici objektu pak stojí jakási dřevěná konstrukce, kterou jsem nazval posed, protože se toho dne v přilehlé vinici intenzivně střílelo.
IMG_3919.JPG
Jasně viditelné zesílení čelní stěny objektu.
IMG_3921.JPG
Cihlový komínek k odvětrání interiéru, typický rys protiatomové ochrany.
IMG_3922.JPG
Prasečáky taky ještě nikdo nesklidil...
IMG_3926.JPG
Už pohled do střílny budí naděje, že prohlídka vnitřku bude stát za to.
IMG_3949.JPG
Vchodová střílna, uzávěr bohužel chybí.
IMG_3950.JPG
Tady stával ventilátor.
IMG_3953.JPG
Granátový skluz.
IMG_3956.JPG
Levá střílna.
IMG_3958.JPG
Polička a háky na výstroj.
IMG_3960.JPG
Kvůli půdorysu řopíku A-120 musel být periskop umístěn až za lapačem zplodin.

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 09:18

Dalším objektem tohoto typu byl řopík číslo ŘOP 2124/VEČ 408, který má tentokrát zesílenou čelní stěnu a strop. I v tomto případě se už někdo prokopal do vchodu (šachta nebo chodbička chybí), ale ventilační komínky jsou stále na svém místě.
IMG_3967.JPG
Levá střílna.
IMG_3968.JPG
Vstup.
IMG_3984.JPG
Pravá střílna.

Přístup do vnitřku pevnůstky je tentokrát o něco snažší, proto zde dochované výbavy není tolik. Chybí sice pozůstatky lafet, ale jinak je i tento řopík v perfektním stavu.
IMG_3982.JPG
IMG_3969.JPG
IMG_3972.JPG
IMG_3978.JPG
IMG_3979.JPG
IMG_3981.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 09:46

Posledním z trojice částečně zesílených řopíků byl objekt č. ŘOP 2119, VEČ 404. Na tomto objektu můžeme skvěle pozorovat snahu armády co nejlépe opevnit jižní Moravu a přitom, pokud možno, ušetřit každou korunu, protože v tomto případě má totiž řopík zesílenou čelní stěnu, strop a pravou stěnu se střílnou, čili všechny zdi kromě dvou, které ho dělí od běžných zesílených objektů.
IMG_3996.JPG
IMG_3990.JPG
IMG_3988.JPG
Ochranné křídlo s maskovacími háky.

Jako jediný má taky kompletně dochovaný týlový zához včetně vstupní šachty, stále zakryté betonovým panelem.
IMG_3986.JPG
Betonový panel kryjící vstup do bunkru.
IMG_3985.JPG
Jeden komínek se dochoval v perfektním stavu.
IMG_3987.JPG
Druhý někdo rozebral.

Po odklopení ochranného štítu ve střílně bylo patrné, že i v tomto případě má řopík dochované zbytky lafetace a interiér tak bude zachován minimálně stejně dobře jako u bunkru VEČ 413. Evidentně tu od deaktivace opevnění nikdo nebyl.
IMG_3992.JPG
IMG_3994.JPG

Za pozornost jistě stojí i rozsáhlý varovný nápis nad pravou střílnou, doplněný malůvkou lebky se zkříženými hnáty, poměrně častý rys místních opevnění (viz éčko v Šatově).
IMG_3991.JPG

Naposledy upravil Vojtěch Zourek dne 01 led 2014, 13:03, celkově upraveno 1
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 09:59

Při příchodu do Šatova a při pohledu na jízdní řád bylo jasné, že bude výhodnější jít do Znojma pěšky, než čekat na autobus. Díky tomu jsem mohl nafotit jednu šílenost poblíž obce Hnanice. Jednalo se původně o řopík A-140Z číslo ŘOP 2109, VEČ 383, který byl ale přestavěný k rekreačním účelům! Ze dřeva má přistavěná jakási zvětšená ochranná ucha, ve vchodu jsou protitlakové dveře a nápis Ubytování pro dobrodruhy, info v recepci hotelu. Zmíněný hotel (spíše penzion nebo motorest) stojí o pár metrů vedle a kvůli obrovským cedulím typu ZIMMER FREI nebo WIENER SCHNITZEL ho určitě nepřehlédneme...
IMG_4016.JPG
IMG_4017.JPG
IMG_4018.JPG
IMG_4020.JPG
IMG_4021.JPG
IMG_4022.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 10:43

Při poslední, teď už loňské, pevnostní výpravě (pokud mluvím jen o našem předválečném opevnění) jsem znovu navštívil můj oblíbený Vranov nad Dyjí. Po prohlídce tamního zámku jsem vykročil směrem k provařeným objektům Pevnostního muzea Vranov, ale tentokrát jsem postupoval hlouběji do lesa. Ačkoliv si přes léto člověk ve Vranově připadá jak na Václaváku, s koncem sezóny tady vždycky chcípne pes, ale i během ní každý míří jen na zámek a do bezpočtu rekreačních objektů na březích Vranovské přehrady a do okolních lesů mimo značené trasy vyrazí málokdo. To se podepisuje i na stavu zdejších opevnění.

Za posledním muzejním řopíkem (rozvalené céčko) stojí hned u lesní pěšiny objekt A-160N čísla ŘOP 1235, VEČ 305. Pohled zvenčí moc nadějí nevzbuzuje, o to větší překvapení nás čeká uvnitř, řopík má totiž navzdory své poválečné reaktivaci dochovanou vnitřní výdřevu! Je to s podivem, neboť podle odborné literatury měli vojáci po odstoupení pohraničí výdřevu většinou zapalovat, za okupace zase Němci jako "přátelské gesto" umožňovali civilistům aby si ju odnášeli jako stavební materiál a po válce se případné zbytky měly odstraňovat a zdi se nahazovaly vápnem. Tady k tomu nedošlo.
IMG_4113.JPG
IMG_4115.JPG
IMG_4118.JPG
IMG_4120.JPG
IMG_4121.JPG
IMG_4123.JPG
IMG_4124.JPG
IMG_4125.JPG
IMG_4126.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 11:07

O něco dál stojí pevnůstka A-120N evidovaná jako ŘOP 1234, VEČ 307. Stejně jako předchozí řopík, pochází i tento z rané fáze výstavby LO vz. 37, což se projevuje tím, že má pouze levý periskop. I tento řopík nese neklamné známky poválečné reaktivace, jako je například sklopný štít v pravé střílně, o to víc překvapí, že nad druhou střílnou je, i přes vrstvu mechu, stále částečně čitelné německé evidenční číslo.
IMG_4130.JPG
IMG_4136.JPG
Prasečí ocásky jsou ve velmi dobrém stavu.

Zájem jistě upoutá i z části zachovalý přístupový zákop se zbytky zemních valů, což můžou být jak pozůstatky týlových záhozů nebo PAO, stejně tak polní úpravy ještě ze zářijové mobilisace (tak jako byly odkryty u Pevnostního muzea).
IMG_4133.JPG
IMG_4134.JPG

U tohoto objektu si taky někdo hrál na vojáky, snad to byla i sama ČSLA, protože jsem u levé střílny našel použitou dýmovnicu.
IMG_4131.JPG

Překvapivý byl i pohled dovnitř, jelikož i tento řopík má zachovalou výdřevu. v tomto případě ale jen na některých stěnách a na stropě byla, neznámo proč, natřená černou barvou.
IMG_4141.JPG
IMG_4142.JPG
IMG_4144.JPG
IMG_4145.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 11:28

Na závěr jeden bonbónek, tím je objekt A-160N čísla ŘOP 1255 a VEČ 308. Pokud někdo vlastníte publikaci Utajené pevnosti (o jihomoravském opevnění), můžete si na stránkách 28 a 29 prohlédnout dobové snímky tohoto objektu. Na nich je patrné, že před válkou neměl nanesenou omítku a kamufláž byla namalovaná přímo na holé betonové stěny se stopami po bednění. Kamufláž byla složená ze zeleného podkladu, přes který se klikatily svislé hnědé pruhy (snad imitace kmenů stromů).
IMG_4148.JPG
IMG_4149.JPG
IMG_4155.JPG

Proč to píšu? Když jsem přišel k objektu, bylo hned patrné, že po válce byl dodatečně omítnut, ale nová fasáda zrovna kvalitou neoplývala a tak byla z větší části opadaná a pod ní se velice dobře zachovala původní prvorepubliková kamufláž! Pouze zelená se věkem změnila na modrou. Ještě větším překvapením byl pohled z blízka na tento nátěr. Na dobových snímcích to nebylo patrné, ale přes základní nátěr byly nanesené ještě drobné tečky (asi 1 cm) nějaké tmavé barvy (v současnosti jsou tmavě modrý, původně to snad byla zelená možná černá). Tento řopík tak před válkou vlastně nesl kamufláž typu Ambush!

IMG_4150.JPG
IMG_4151.JPG
IMG_4152.JPG
IMG_4153.JPG

Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojtěch Zourek » 01 led 2014, 11:44

Na objektu jsou pozoruhodné i schůdky vedoucí ke vchodu a uvnitř je opět zachovaná výdřeva... Z toho vyplývá, že se nedá doslovně věřit úplně všemu co se píše i v odborných publikacích nebo na internetu a vždy je lepší si to ověřit přímo v terénu. Nebo že bych narazil na raritu? A náhodou třikrát za sebou? To se mě nechce věřit...
IMG_4170.JPG
IMG_4171.JPG
IMG_4172.JPG

Zachování výdřevy je přesto zrovna u těchto řopíků zvláštní, protože mnoho objektů bylo sice po válce opraveno nebo reaktivováno, ale v průběhu let byly často z různých důvodů vyklízeny a opouštěny. Vranovský úsek na tom byl přesně opačně, deaktivován byl snad jako úplně poslední, armáda výbavu stáhla až v roce 1996.

IMG_4161.JPG
IMG_4163.JPG
IMG_4164.JPG
IMG_4167.JPG

Pokud někdo dočetl mou pevnostní reportáž až sem (a pamatuje si z ní něco...), upřímně mu gratuluju :flower: .
Vojtěch Zourek

• Odpovědět s citací

Re: Lo.vz.37 a 36 fotky

Příspěvekod Duch » 01 led 2014, 20:40

:-& Díky za ní. [-o< [-o<
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 425 • Stránka 8 z 29 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29

Zpět na Diskuse