Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D V, 1/32, Wingnut Wings

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros D V, 1/32, Wingnut Wings

Příspěvekod Michal Švehla » 12 říj 2013, 14:42

Vzhledem k tomu, že obtisky na D VII od WnW pořád nejdou, zahájil jsem stavbu Albíka. Původně to měla být SE 5 nebo PUPák, ale Albík byl vždy můj milášek a v dávných dobách jsem jiné éro neuznával za hodné pohledu :grin: :grin: :grin: .
Začal jsem pár detaily a už něco vím :grin: : a to že: "PŘESNOST" WINGNUTŮ MI NEVYHOVUJE. Dle mého dělat model tak, že lze bez násilí :-D sestavit pouze nebarvený není předností. Při zkusmém vkládání přepážek do polovin trupu již bez barvy drhnou a poté z drážek nejdou vyndat. Samozřejmě se s tím vypořádat dá, ale KONSTRUKTÉR PŘECI MUSÍ POČÍTAT I S BARVENÍM!!!! :shock: :? :shock: . Takže pár foto ze zatím příliž nevýznamného pokroku. Sedačka, nádrž s přepážkou a nábojovou schránkou a pokusně pro srovnání původní chladič a nově postavený z leptů... No a teď mne čeká zamaskovat vnitřek trupu a pokusit se o dřevo... Je možné, že tím stavba Udeta skončí buď definitivné :? , nebo bude přehodnocena na něco s barevným trupem :shock: :? :grin:
Přílohy
013.JPG
012.JPG
011.JPG
010.JPG
007.JPG
006.JPG
005.JPG
004.JPG
003.JPG
001.JPG
Naposledy upravil Michal Švehla dne 07 pro 2013, 21:24, celkově upraveno 1
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Re: Albatros D V, Ernst Udet, D4476/17, 1/32, Wingnut Wings

Příspěvekod kysan » 12 říj 2013, 19:34

Hodnotit wingnuty nemůžu a ani nikdy nebudu, jelikož to není měřítko mého cíle, ale už tuším ,ze to bude zase postaveno skvostne. Už teď se rýsuje moc pěkně. Držím palce.
kysan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 13 říj 2013, 09:15

Příprava před olej a první vrstva. Nevím, zda jsem nepřehnal stínování, ale při zavřeném trupu se to zase docela ztrácí... :? :cry:
Přílohy
002.JPG
003.JPG
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan J. » 13 říj 2013, 18:15

Ahoj Michale.

Jsem moc rád, že jsi se pustil do stavby Albatrose. Tvůj Fokker D.VII je perfektní (viděl jsem ho naživo na Eadey) .
Mimochodem jsi zatím druhý člověk, který poskládal plechový chladič na Albatrose ( viz foto) a jsem opravdu zvědaví na zbytek stavby.
Do interieru bude dobře vidět, takže vyšperkovat co to jde.

Milan.
Přílohy
Chl. 4.JPG
Chl. 3.JPG
Chl. 5.JPG
Chl. 2.JPG
Chl. 1.JPG
Milan J.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 13 říj 2013, 19:00

Takže toto jsem prohlásil za hotové:
004.JPG

né, že bych byl spokojen, ale lépe to prostě nedám. Ještě je čas na konečnou výrobu dřeva na povrchu, ale bude to chtít buď trenink nebo jiné éro než Udeta... :shock: :? :cry:
S tím chladičem jsem dost překvapen, neb plechový mi připadá o hodně moc mnoho lepšejší.... Na Albíka (interiér)jsou mraky podkladů, takže se budu snažit, ale výsledek se nikdy zaručit prostě nedá... :-D

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan J. » 13 říj 2013, 20:12

On na ten chladič po dokončení modelu není moc vidět, ale spíš se nikomu moc nechce do jeho skládání a lepení.
Je to taková " vyšší modelářská".
Jak jsi přišel na "černé" trubky od palivové nádrže?

Milan J.
Milan J.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 13 říj 2013, 20:30

No abyc pravdu řek tak ani nevim :grin: . Byl to okamžitý úlet :grin: . Ale neboj, od včerejška jsou v barvě kovu...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 14 říj 2013, 06:44

Musím říct že stínování asi OK. Ono se to ještě ztratí až tam dáš všechno vybavení atd. Navíc Albík má dost kulatý trup, takže tam až tak vidět nejde. Zatím krása!!
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva Vaňous » 14 říj 2013, 19:59

Michale, na Albíka máš to dřevo moc tmavé. Nezapomeň, že bylo z lakované březové překližky.
Přepážka za sedačkou pilota nebyla plná, ale odlehčená výřezy a potažená plátnem. U lozengových Albíků klidně i lozengem.
Když chvíli - cca 14 dní vydržíš, budou k dispozici lozenge potahové obtisky ve stylu co znáš z Fokkeru.

Tady máš pro inspiraci něco oa Marka Mullera:
http://www.wwi-models.org/Images/Miller ... /Albatros/
Sláva Vaňous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 15 říj 2013, 10:54

to Sláva - Ahoj. Dík za připomínky, bohužel s tím už teď nic neudělám. To dřevo druhou vrstvou ztmavlo moc a už nepomohlo ani další "šmrdlání" :-D
K té přepážce: malby Marka Millera samozřejmě znám, je to odjakživa BIBLE chmelničáře. ALE osobně moc plátnu nevěřím. Na známé fotce svlečeného Albíka z Londýna vypadá přepážka spíše jako překližka. Navíc toto místo MUSELO být zpevněno kvůli uchycení nosníků sedačky a v průniku podélníku a přepážky i uchycení poutacích pasů. Je docela rozdíl mezi svařovanou příhradovou konstrukcí Fokkera a drěvěnou konstrukcí kapotovanou překližkou (plnící hlavně funkci zachycení torzí a fci "tvarovou"). Ale to jsou jen mé dohady... :grin:
Na obtisky samozřejmě počkám, po zkušenosti s nimi si potah křídel bez nich nedovedu představit. :grin: Měj se Michal

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vilem » 15 říj 2013, 11:16

Ahoj Michale! Téměř určitě jsem kdesi kdysi viděl fotku, kde bylo na přepážce plátno. Večer ji zkusím najít. Samozřejmě to dokazuje jen, že nejméně jeden Albatros neměl přepážku překližkovou :lol: , ale můžu se zkusit podívat, jestli nenajdu víc důkazů plátna ...
Vilem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 15 říj 2013, 11:26

..nezapomeň, že se uvnitř trupu musela taky občas udělat nějaká údržba. Kdyby to zalepili překližkovou přepážkou, tak maj po ptákách..! :wink:
Přílohy
Albatros D-Va_a(nemecko)-Jasta 61-Kurt Jentsch-(D7343-17)-det-(int)-b07.jpg
D-V_det-cocpit-a02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 15 říj 2013, 11:38

Koukni na stavbu Martina Pohla , je to moc dobrá kuchařka ze spoustou podkladů . Chladič se ti povedl vypadá dost dobře :D
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 15 říj 2013, 11:49

No vždyť také píšu, že jsou to jen mé dohady. Vycházím hlavně z toho kořistného D Va (ta překližka nemusela být lepená, ale sundavací zas tam dací - dohad :-D . ) Tam to na mne fakt působí jako pevná přepážka...Také proč, když to odstrojili včetně pasů by tam nechávali plátno? DOHAD :-D Ale NETVRDÍM TO...Ono i to "zavětrování" dle Millera by vlastně bylo hezčejší :-D . Bohužel jsem již příliž pokročil na to abych vrátil události zpět. Bojím se, že bych rozebráním napáchal víc škody než užitku ](*,) . Za foto budu vděčen, rozhodně chci ještě stavět "černou D Va" pana Udeta a tam to zkusím dle Vašich rad. (což mi připomíná - bude vděčen za jakéko-li podklady na tuto D Va, i když na Albíky toho mám mraky :-D )
Ještě jednou dík za připomínky

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 15 říj 2013, 12:07

to Hommer II - dík to je dost dobrá "kuchařka" :), fajn upozornění na detaily které by člověka nenapadly (teda teď fakt nevim jestli "i" nebo "y"
to Zdesko - hele co jsem tam nalezl ve tvé odpovědi:
" ..tohle je sice D.Va..ale to by v "tomto" případě nemělo vadit... Každopádně je patrné, že Markovi Mullorovi to "nějak" na těch jeho kresbách nevychází..(připadá mi, že nakreslil tu přepážku moc dopředu a ještě ke všemu kolmou. Nevylučuju plátěné uzavření tohoto prostoru, ale osobně se mi to moc nezdá. Věřil bych spíš tomu, že je tam našroubovaná překližka. Už snad jen proto, že by toto místo mělo být tak nějak zpevněný.. :-k Plátěný potah by vyžadoval po obvodě docela dost děr, aby se dal přišněrovat..(jsou okamžiky, kdy je potřeba do trupu vlézt...proto by muselo plátno být přišněrované a nikoli přilepené..)" :grin:
Ale vážně - tu příští D Va udělám dle Millera. Ono je to opravdu asi hezčí (zvlášť při mém ztvárnění dřeva :grin: #-o )

Michal Švehla

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby