Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker D VII 1/32

Odeslat odpověď
Příspěvků: 296 • Stránka 6 z 20 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker D VII 1/32

Příspěvekod Hellboy » 13 srp 2013, 11:40

Tady je jedna z možností jak ztvárnit kůži:
http://www.chmelnice.org/index.php/cate ... k-na-kuzi/
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 13 srp 2013, 12:21

díky, letim do trafiky a budu zkoušet...
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 13 srp 2013, 14:19

tak mám ještě jeden dotaz: rozhodopádně mne čeká vrtule. a to je ten kámen úrazu...jak si vyznačíte tvar "tmavých polí" na listech? děláte to odhadem? tvar těch tmavých polí je dán tvarem a konstantním stoupáním vrtule (samozřejmě u každé vrtule jiné) a při pohledu z boku na list musí pole tvořit rovnoběžky, při pohledu z předu jsou to různé tvary... vím, že barvení jako takové je na tomto foru řešené a pročetl jsem to. Ale nějak mi právě uniká jakým způsobem si vyznačit ten tvar. Díky
Na větší vrtulku lze udělat přípravek kterým ve svislé ose nastavím výšku, vrtulku "objedu", nastavím další a tak dále dle počtu polí. to si ale nedovedu představit ani u dvaatřicetiny... :x :roll:
Dokončeno:Albatros D V (dřevák),F4U 1 Corsair, Fokker D VII Udet,Zero A6M2b, Spitfire Mk IXc

„Chceme-li vědět, kým jsme, musíme znát svou minulost, znát dobu, v níž žili naši předkové. Snažit se pochopit, jakým výzvám,útlakům i pokušení byli vystaveni.“
Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 13 srp 2013, 18:49

Na celý list nalepit pásku a tužkou podle citu nakreslit a vystřihnout. Asi vyjde divnej prohnutej klín. Já zatím maskoval tenkou rovnoběžnou páskou. Úplně blbý to není ale.....
Když položíš vrtulku na stůl a tužkou uděláš pár odstupňovaných rovnoběžek tak by to mělo být ono.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 13 srp 2013, 19:31

Tady je stránka s vrtulemi: http://woodenpropeller.com/Germany.html
A tady možné zpracování: http://www.chmelnice.org/index.php/2011 ... -hellboye/
Existují samozřejmě i jiné cesty třeba malovat vše olejovkami, a nebo si můžeš pořídit tohle: http://www.modelbox.cz/product_info.php ... s_id=10811 , ale myslím si že to není úplně ono, maximálně by to šlo použít jako šablona na předstříknutí struktury vrstev a pak by to chtělo stejně dodělat.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 13 srp 2013, 20:29

Asi bych si našel fotku konkrétní vrtule a podle toho to nakreslil. Pro zkoušku aspoň na papír.
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 07:47

Všem díky za odpověď. Na to "udělátko" už jsem koukal, ale taky se mi nezdá... :roll: Odkaz na vrtule je zajímavý,donutil mne znovu prohlédnout fotky. Ono to vypadá, že je u každého kontrast použitých dřev různý. Někdy vrtule vypadá jak z jednoho kusu, jindy je to jak eben s lípou :grin: Nevím, proč jsem jak mamlas ](*,) furt přemýšlel nad nějakým udělátkem, když odpověď je tak jednoduchá viz čibotr. Stačí místo složitého přípravku různě silné podložky kterými se podkládá vrtule a ostrá tužku. Na šablonu se tak dájí nakreslit při přidržení se konkrétní vrtule úplně přesné tvary. Ty pastelky na dřevo určitě v budoucnu vyzkouším, dřevo od Hellboye je nádherné, ale zatím je nemám, tak až seženu. Takže nezbývá než se pustit do pokusů. Ještě jednou dík...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 14 srp 2013, 08:50

Jsem zvědav jak to půjde, nafoť. U Nieuporta dělám vrtuli jednobarevnou, byli údajně barvené, takže teorii zatím neodzkouším.
Takhle dopadlo maskování normální 1mm páskou (na Ni.17)
P1030639.JPG

P1030641.JPG

Helboy je s pastelkami nepřekonatelný, já bych ale na to neměl nervy.
Těším se na další postup, Fokříci jsou fakt nádherný.
čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 09:16

mě se ty vrtulky moooc líbí. ale chci to právě vyzkoušet tak, aby tvar tmavého dřeva odpovídal příslušnému stoupání a tvaru. Už zkouším provizorně tenkým fiksem přímo na vrtule, chce to jen "správně" vysoké podložky. Asi nejlepší je vrstvit listy papíru. Pastelky jsou objednané, už se těšim :) . Bohužel je mi jasné, že výsledek se Hellboyovému dřevu nebude blížit ani zdaleka :x . Ale člověk se furt učí :-D

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 09:24

to Hellboy - ta vrtule na ukázce postupu je úplně nejvíc úžasná, když někdo umí tak prostě umí!!!! Mám jen jednu připomínku. Vzhledem k tomu, že šlo vlastně o vrstvené dřevo a přes vrstvy broušené, měly by u jednotlivých vrstev být přechody přesně ohraničené ?!?! je to i vidět na ukázkách z tvého odkazu. Jde toho pastelkou dosáhnout??? nebo je na to jiná finta?

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 14 srp 2013, 09:41

Tak asi byly ostré. přece jenom se lepily vrstvy jedna na druhou a pak se opracovávaly v truhlářských dílnách. Jinak ta vrtule je na čtvrtkový model a navíc je to dělané před delší dobou, takže dnes bych ji také dělal asi o něco výraznější co se týká rozhraní jednotlivých vrstev. Jinak to chce mít hodně ořezanou pastelku aby to šlo :grin: . I když je potřeba zkusit si sehnat fotku orignální vrtule a tam se zkusit inspirovat. Ono to vylo ovlivněno použitými druhy dřeva, použitým vrchním lakem ale i výběrem konkrétního stromu. Prostě hrozně moc věcí ovlivňovalo výsledný vzhled.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 09:52

Už aby ty pastelky přišly :-D !! Léta na tvém "dřevu" vypadaj fakt perfektně... No mohli by k pastelkám dodávat i ruce, ale na netu jsem na takovou prodejnu zatim nenarazil :x :shock: :grin: Budu zkoušet a zatím dík za všechny rady... Ony ty dotazy na postup budou asi houstnout s pokrokem stavby, neb v "novém" stylu kitařiny jsem pole docela neorané i když neustálé zírám na postupy na foru i všude inde...

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 09:54

Sakra zase jsem zapoměl: tedy ve "čtvrtce" to je opravdu nejvíc největší nářez!!!!!!!!!!

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Švehla » 14 srp 2013, 10:58

to Ondra Kabelka- jestli jsi ještě nezačal na křídlech tak nemohu jinak než doporučit tohle http://www.nordlandmodels.com/product/d ... kit:16862/ . Dělá se s tím suprově. Přelakoval jsem to lesklou gunze jednou, vyřízl, namočil, položil, usušil, stříkl LEHCE hypersolem stříkl polomatem Tamiya a HOTOVO. jAK PROSTÉ bez nervů s natahováním portů a hlavně PRO MNE NEŘEŠITELNÉ ODTOKOVKY. A to se vyplatí!!! A to ještě není všechno!!! :grin: :grin: :grin: Při porovnání s podklady JSOU TAM PLÁTNA KLADENA zřejmě (nic není nikdy a nikde a za žádných okolností jisté) VE SPRÁVNÝCH SMĚRECH takže na to nemusíš myslet. :D :-D :grin:
Přikládám foto dle mne hotových křídel. Už asi nebudu ani filtrovat (jen přes kříže asi porty) i když znovu platí: nic není nikdy a nikde a za žádných okolností jisté :-D
01012.JPG

00712.JPG

Michal Švehla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 14 srp 2013, 11:04

Michal Švehla píše:stříkl LEHCE hypersolem ...

COOOOO??? :D Jinak dávám tam původní které budu tlumit filtrem. Tady je odpověď z WNW na dotaz proč mají tak jásavé barvy.
Richard Alexander píše:Hi Ondrej,

Thank you for your comments.

Our lozenge represents new fabric from 1917 and 1918. The colours were matched to original undoped and unfaded areas of the fabric where it had been folded over to sew the panels together. These areas show the true original colours of the nearly 100 year old fabric samples we inspected.

In WW1 they also frequently found these colours too bright and often applied tinted dopes and varnishes over the underlying lozenge colours to tone them down. You can read more about this in our instructions. It is easy for modellers to tone down the colours for a 'scale effect' if they wish.

A huge variety of lozenge colour 'tones' can be seen in period photos, even on a single aircraft covered with the 'same' type of fabric fabric (as per Fokker D.VII F 7744/18 covered in 4 colour lozenge - attached).

It is unlikely that we will ever offer a 1/32 Zeppelin Staaken model. But never say never!

Regards
Richard

Richard Alexander
Coordinator
Wingnut Wings LTD, PO Box 15-319, Miramar 6022, Wellington , New Zealand http://www.wingnutwings.com

Takže zatím nechci investovat do "plátěných", protože tapetovat neumím :D Ale vím o nich, už od počátku :)
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 296 • Stránka 6 z 20 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20

Zpět na Stavby