Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

T-60 moskovského závodu No.37 (1:72, MW)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

T-60 moskovského závodu No.37 (1:72, MW)

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 14 dub 2013, 22:11

Som si povedal, že vám nedám s tými T-60 pokoj :-D A keďže mám okrem iného na stole aj ďalšiu "bratskú mohylu pre dvoch", tak som si povedal, prečo sa nepodeliť so stavbou. Model je opäť Military Wheels, k tomu leptané pásy od Armory. Keďže táto verzia mala lúčové odlievané kolesá namiesto plných lisovaných (ako napr. tanky závodu GAZ), bolo nutné ich nahradiť. Ako najvhodnejšia voľba sa ukázalo použiť kolesá zo staručkej stavebnice Panzer I B od Italeri/ ESCI a upraviť ich (ešte raz za tento nápad vďaka Honzovi Pavlíkovi [-o< ). Okrem toho, čo je vidno na fotkách mám ešte pripravený základ veže, ktorý ešte čaká na úpravu tvaru.
Reálna predloha vyzerá takto: download/file.php?id=267095&mode=view
Přílohy
P.JPG
skrutky po celom stroji kompletne chýbajú, na rad prišiel vrták, sekunďák a plastová niť
P (1).JPG
porovnanie kolies plného typu zo stavebnice MW s lúčovými od Italeri.
P (2).JPG
hotové skrutky na korbe
P (3).JPG
skoro hotové kolesá...z pôvodných kolies som odrezal krytky ložísk a nalepil na lúčové kolesá. Ešte zaobliť hrany lúčov kolies a hotovo
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Re: T-60 moskovského závodu No.37 (1:72, MW)

Příspěvekod Jan Pavlik » 14 dub 2013, 22:48

Nemáš zač...měl jsem to původně takto v plánu u své T 60, ještě když jsem uvažoval o koupi tohohle modelu.Jen bych dal kola z Fujimi, jelikož je mám navíc.
Jak na to koukám, tak to je pěkná sochařina...držim palce dál. ;-I
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 15 dub 2013, 08:29

Dík Honzo, mám v pláne skrečnúť aj celooceľové kolesá zo závodu No.264 v Stalingrade, potom by som ťa možno poprosil o odliatie, bo 10 krát sa mi to opakovať nechce :-D
Inak Fujimi je ešte lepšia voľba na kolesá, ale nebola po ruke a zohnať ju nie je také ľahké. Tento MW kit je síce socharina, ale stále menej práce ako komplet skreč. A vo finále, keď sa s tým trochen pohráš, vyzerá celkom k svetu....horšie ako LT-38 od Attacku to nie :D
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Baláš » 16 dub 2013, 15:38

Pěkný :) Moc se mi líbí, že to nenecháš být, ale hraješ si s tím. :) To mám hodně rád, ale teda nemohl bych to dělat na tokovýmhle prckoj. :D To bych vážně nedal :D Stačí mi 1:48 :D
David Baláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Moric » 16 dub 2013, 19:13

Ty si s těmi T-60/70/80 pokoj asi vážně nedáš :grin:
V Tvém podání to bude ale zase paráda, těším se na postup :)
Moric

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fachman » 16 dub 2013, 19:48

toto bude fajná stavba....... sledujem :P
Fachman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 16 dub 2013, 21:43

Chlapi, moc ďakujem :)
David: To ani nejde nechať tak, v takom prípade by sa to vôbec nepodobalo na to, na čo sa má....ako je T-70 od UM v pohode, tak T-60 je režba i "z krabičky". A verím, že to by si tiež dal, trocha trpezlivosti navyše a ide to...
Moric: Nedám :lol: ...a ešte ich pár bude, min dve verzie...z toho jedna s celooceľovými kolesami zo Stalingradu :P
Fachman: Díkes :)
Ono ľahké "téčka" sú moji najväčší obľúbenci, zohrali vo Veľkej vlasteneckej ohromnú rolu, ktorá stále zostáva nedocenená a v úzadí typov T-34, KV a IS. Avšak práve tieto typy, najmä T-60 a T-70 boli na fronte v potrebných počtoch v dobe, keď T-34 bolo stále málo. A keď si niekto pozrie počty a typy tankov v bitke pod Moskvou, tak zistí, že to bolo pomaly samá T-60.

Tu je ešte malý progres za dnes...."uvalil" som z veže a upravil ju do podoby moskovského závodu, ale zatiaľ iba hrubá podoba..
P (4).JPG
pôvodná podoba

P (5).JPG
upravená podoba

P (6).JPG
náhľad na základnú zostavu korba- veža

..no a ešte som zrazil hrany na lúčoch niektorých pojazdových kolies...
P (7).JPG
kolesá

Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zahradník » 16 dub 2013, 21:51

Je známo, kolika procenty byly zastoupeny britské tanky? Na několika fotografiích jsem viděl matildy právě po boku T-60.
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 16 dub 2013, 22:03

Jirka Zahradník píše:Je známo, kolika procenty byly zastoupeny britské tanky? Na několika fotografiích jsem viděl matildy právě po boku T-60.

Z hlavy ti to nepoviem, ale v podkladoch ohľadom bitky pod Moskvou niečo isto bude. Počítam ale, že ich nebolo veľa. Dosť častý jav a veľké zastúpenie mali Lend- Lease tanky práve na Kaukaze, tam ich bolo často vidno po boku práve T-60, ale to hlavne v roku 1942.
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 16 dub 2013, 22:34

Tak som nakukol do publikácie Tanki v bojach za Moskvu od Maksima Kolomijca:
Prvou sovietskou jednotkou, ktorá obdržala britské tanky vôbec, bola 146 tank. brigáda 16. armády. Dostala 42 Valentinov Mk.III. Stalo sa tak 21.novembra 1941. Avšak už 24. novembra bola do zostavy 16. armády začlenený 138. samostatný tankový prápor, ktorý mal vo výzbroji 11 tankov Matilda Mk.II a súčasne mal vo výzbroji i 6 kusov T-60.
Tanky Valentine Mk.III a Matilda Mk.II boli zároveň jedinými zástupcami britskej techniky v Červenej armáde v tej dobe.
Ohľadom presného umiestnenia k jednotkám sa mi podarilo niečo viac zistiť iba k Valentinom, ktoré boli začlenené do bojových útvarov Západného frontu k 22. novembru 1941:
146. tbr 16.armády: 39 bojaschopných Mk.III, tri v oprave
Celkový počet sovietskych tankov, účastniacich sa v bojoch o Moskvu, ťažko odhadnúť, pretože zvodky o stavoch sú vedené u každého frontu k inému dátumu. V globále sa dá ale povedať, že pred jej začatím bolo v stave ČA niečo tesne pod 900 tankov. Takže keď si to zosumarizuješ, dostaneš sa niekde k číslu cca 5%, čo sa týka zastúpenia britských strojov. Avšak ber to len orientačne, práve z vyššie uvedeného dôvodu rôzniacich sa dátumov, ku ktorým boli vedené štatistiky o stavoch v jednotkách.
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Adi3 » 17 dub 2013, 16:38

Zaujímavá techniky nitovania vyzerá to celkom jednoducho. Čo používaš?? Plast niť z rámečku ci daakú gulatinu a tú zapúšťaš??? Celkom ma to zaujíma. Totižto aj na mecoch je čo nitovať :grin:
https://www.facebook.com/Diorama-172-by ... 849632105/
Adi3

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 17 dub 2013, 18:42

Adi, obyčajná plastová niť vytiahnutá z rámiku nad sviečkou, sekundové lepidlo a Extra thin.
Niť prilepím sekunďákom, odcvaknem, poistím Extra thinom, nechám zaschnúť a zbrúsim do potrebnej výšky nad povrch. Pracné, ale osvedčené.
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robo 'Sic' Komlóši » 17 dub 2013, 19:10

Ozaj Maťo, niečo menšie by sa nabudúce nedalo? Niečo primerané...dvojcentovke nepríklad :-D
Už teraz to vypadá na pekný kúsok, len dávaj väčšie fotky, nech si to nemusím toľko zväčšovať :foto: :D
Na každý trik a fintu ktorú som postupne objavil, som prišiel vždy len vďaka nejakému omylu.
Robo 'Sic' Komlóši

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Matej Kavečko Paluda » 18 dub 2013, 07:01

Vdaka Robko :) No našiel by som ....možno T-34 m.42 v 1/120 od Haulera :lol: Fotky sú veľkostne akurát, takto je to už aj tak minimálne 4:1 ak nie viac :-D
Matej Kavečko Paluda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misakGS » 18 dub 2013, 07:27

Tohle je ovšem slušný masochismus :o
Já nic, já muzikant...
misakGS

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno