Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia CS-92, Tamiya 1/48 Hotovo

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia CS-92, Tamiya 1/48

Příspěvekod Martin Janoušek » 01 led 2013, 13:31

Díky za pochvalná slova, pokusím se nakaldenou důvěru nezklamat!
Hammer píše:Prosím tě, zmínil jsi to zprohýbání plechů na skutečném letadle a jeho převod do modelařiny, jak postupuješ?
Zaškrabávám povrch skelpelem a následně leštím.
Nazgul13 píše: Prekryt kabíny si už poriešil ?
Předpokládám, že použiji ze setu CMK, doufám, že nemá žádnou zásadní vadu (třeba, že by zežloutl). Jiank vlastnoručně...
Ivan Rohaľ píše:Krásna KONVERZIA. Píšem z veľkými lebo to sa už dnes moc nevidí. Čo sa týka fádnej kamufláže predlohy a následne povrchu modelu, "španělská škola" by tomu výrazne pomohla aj keď vidím, že (pre mňa žiaľ) nie si jej priaznivec. Možno by si ju mohol teraz skúsiť? :wink:
Já nejsem poušálně proti španělské škole, ale nemám rád spatinované modely ve skutečně čistých letadel. Efekt, který ve skutečnosti není. A právě podle co mám nakoukané, naše letadla v RLM 02 byla špinavá jako prase, takže i na nějaký divočejší španělský vzhled dojde. Ale jak se to povede, to netuším... :-D
Jakub Vilingr píše:Osobně si myslim, že podvozková šachta hlavního podvozku by měla bejt bez nátěru v barvě duralu a v RLM 02 by měla bejt šachta pro příďák. Máš někde doloženo, že ta naše měla šachtu nabarvenou? Podvozkový nohy byly dost často v RLM 66 Schwarzgrau.
U německých jednoznačně, jak píšeš. Nohy našich S/CS-92 byly RLM 02. Vzhled šachet nikdo nezná a tak jsem postupoval podle úvahy, že důvod u Němců nechat šachty nenatřené byl nedostatek barvy. A předpokládám, že když se u nás s každou S-92 drbali tak dlouho než ji smontovali, tak předpokládám, že natřeli všechno. Taky trochu podle úvahy "co kdyby to bylo špatně, kdybychom to nenatřeli". A taky podle toho, že S-199 měly šachty RLM02 a tak jsem si říkal, že tento zvyk přenesli i na S-92. Ale možná je to úplně jinak, to je na diskuzi. :-k
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 01 led 2013, 13:33

Jakub Vilingr píše:Osobně si myslim, že podvozková šachta hlavního podvozku by měla bejt bez nátěru v barvě duralu a v RLM 02 by měla bejt šachta pro příďák. Máš někde doloženo, že ta naše měla šachtu nabarvenou? Podvozkový nohy byly dost často v RLM 66 Schwarzgrau.

Jinak moc pěkná práce :-)

....mohl bys mít pravdu .. ..ale dokud neuvidím barevnou foto, tak soudruzi v Avii to mohli poskládat nebo i natřít úplně jinak...navíc podle této foto bych to na přední a hlavní noze tipoval právě na RLM O2
http://www.tnmc.cz/img/walkaround/letad ... img005.jpg

http://www.tnmc.cz/walkaround/s92_cs92.php
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 01 led 2013, 15:00

Petr Odehnal píše:....mohl bys mít pravdu .. ..ale dokud neuvidím barevnou foto, tak soudruzi v Avii to mohli poskládat nebo i natřít úplně jinak...navíc podle této foto bych to na přední a hlavní noze tipoval právě na RLM O2
http://www.tnmc.cz/img/walkaround/letad ... img005.jpg

http://www.tnmc.cz/walkaround/s92_cs92.php

Čumesy se u Me 262 vyráběly samostatně a na finální montáž docházely už s nabarvenejma příďovejma šachtama v RLM 02. Hlavní podvozková šachta pak byla standardně bez nátěru. To je doložený na mnoha mašinách. Otázkou zůstává, jak se to skutečně dělalo tady u nás.

Jinak k těm křídlům na S-99/199, tak u německejch mašin bývala zpravidla šachta v nátěru spodních ploch.

Ale to jsou akademické debaty, důležitý je, že je Martinova stavba velmi zajímavá (tedy až na tu camo :lol: )
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mjiricek » 01 led 2013, 21:30

Taky mi toto tema uniklo, vypada to bajecne, tesim se na pokracovani.
Michal Jiříček
Hotovo: Fw190A-8,A.Bindseil,6/JG1, Bf-109-F2,J.Harder,Stab III./JG 53
Rozestavěno: A1J Skyraider, skupinová stavba
mjiricek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenWOLF » 04 led 2013, 11:03

Před léty jsem stavěl jednomístnou ze stavebnice Dragona. Velmi kvalitní dekály dělalo Tally Ho (tedy co do technické kvality - velmi tenké, co se týče historické přesnosti, tehdy jsem nenašel dost podkladů pro srovnání). Tak držím palec - a kamufláž vůbec není nudná, je prostě zelená :D
Tak jsem zpátky:
1) (1/48) viewtopic.php?f=6&t=70694
2) (1/48) viewtopic.php?f=57&t=71002
3) (1/32) viewtopic.php?f=57&t=73052
4) ..uvidíme..
greenWOLF

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 04 led 2013, 12:02

Děkuji za kladné ohlasy. Švalba už je více méně v surfu, ale... Přední štítek jsem nalepil až nakonec a dopadlo to tak, jak se dalo čekat, je tam hnusná škvíra. Takže musím klasicky přetmelit a dorýt. A ještě jsem se nezmínil o jedné blbosti, dolepil jsem výstuhy u zadní kabiny dvoumístné CS-92.
Přílohy
škvíra.jpg
výstuha.jpg
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Tomík » 04 led 2013, 16:41

Co se týče té kabiny od CMK...myslím že je tvarově v pořádku, akurát je tam špatně jedna svislá sprušle rámování uprostřed kokpitu instruktora. Je totiž vystouplá a ve skutečnosti byla zevnitř překrytu a tuším že byla z plexi a nenatřená tak jako u Stuky. Píšu jen tak po paměti takže snad jsem to popsal správně. Ten set už mám asi 10 let a barvu zatím nezměnil. Trup už mám taky dávno upravený, akorát se rozhoduju jestli to bude cvičná, nebo nejraději bojová noční ale stále mám tam nějaké nejasnosti v těch verzích. Jedny méli v kokpitu operátora zachované řízení, jedny zase ne.
Luboš Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 08 úno 2013, 09:30

Vytmelit štítek se po třech pokusech povedlo. Třikrát proto, že jsem si říkal, že to bude OK, že to udělám jen do ztracena a ono to samozřejmě nebylo dobré. :-D Tak mám tak nějak prvotně nastříkáno. Možná ještě dostříkám nějaké fleky, ale spíš asi ne. Každopádně to ještě není konec patiny.

Nastříkán jsem klasicky preshading černou na všechny linky, pak lehce RLM 02, aby se to neutlumilo a... No samozřejmě, vypadalo to úplně hrozně a hlavně to nebylo vůbec podobné ani těm ušmudlaným švalbám na fotkách. Taková ta klasická "zebra" bez života. Tak znovu nakoukat fotky a vykoukal jsem, že ušmudlání je jen v místech, kde se něco dělalo, plnění paliva, otevírání radiostanice nebo jen uvazování plachet. Žádná tmavá místa kolem spár. Takže jsem to stříkl ještě podruhé a potřetí, až to tak nějak splňovalo mé představy.
Ono to vypadá jinak v reále než na fotce, nevím, jestli líp nebo hůř.
Vím, že kdybych ještě někdy dělal S/CS-92, tak bych ji pojal úplně jinak. Částečně bych vytmelil rytí, hlavně čáry na trupu, ale hlavně naproti tomu zvlnil povrch. Tak třeba příště. :-D
Přílohy
IMG_0733a.jpg
IMG_0735a.jpg
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 11 úno 2013, 19:46

Podle nadšených ohlasů :grin: vidím, že se vám švalba líbila, tak jsem ji odekáloval.

Jak se vám líbí s velkýma znakama na křídle? Samotného mě překvapilo, jak vypadá jinak. A taky jak jsou některé "pověry" zažrané, že i mě samotnému napoprvé připadala divná.
Je docela klika, že na všech fotkách CS-92 je právě V-31 alias CS-92.3 alias Me262.3. Tou špatnou stránkou věci je, že na V-35 a V-37 není ani jedna, takže není moc k vybírání. Těch fotek na V-31 je asi deset. Při lepení dekálů mě překvapilo, pár věcí. Jednak, že "V-31" na trupu je rovnoběžné se spodní hranou trupu, ale ne s osou trupu. Pak, že znaky na křídle jsou skutečně kolmo k hlavnímu nosníku. A pak už jen drobnost, že popiska "jen zde šlapati" je u tohoto konkrétního letadla ne uprostřed chodníčku, ale u okraje. Ono je to i logické. O umístění "V-31" na levém křídle bylo jasno z fotky, ale na pravé křídlo není záběr a tak jsem zvolil nějaké umístění. Jestli to tak bylo.... :-k
Samotné obtisky jsou z CMK setu a jsou velmi kvalitní (Propagteam). Výsostné znaky ale byly nepoužitelné, na křídla z důvodu léty vžité pověry o malých znacích, na SOP by velikost byla dobrá, ale znak měl moc tlustý lem. Takže jsem na SOP použil znak z univerzálního setu Tally-ho a na křídla ze dekálů pro S-99 ("překvapivě" seděla velikost) taky od Tally-ho.
Přílohy
IMG_0757.jpg
IMG_0758.jpg
IMG_0759.jpg
IMG_0760.jpg
IMG_0761.jpg
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lochy » 11 úno 2013, 19:57

Paráda, navíc se mi hrozně líbí ten investigativní přístup ;-I Budeš to ještě nějak špinit? Podle fotek byly ty švalbky dost orvaný..
Jiří Lochman
Lochy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 11 úno 2013, 19:58

Ahoj Martine, přesně tahle "fádní" Turbína mne láká :) , jenže Ty všechny moje oblíbené stroje stavíš dřív a líp než já a dokonale mi je zhnusíš. :grin:
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 úno 2013, 20:05

Moc pěkný Martine.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 11 úno 2013, 21:01

Kamo jí fakt sekne =D> Tuhle kombinaci mockrát neuvidíme ... budeš teď špinit a odrbávat, jak si to pamatuju z nějakých fotek čs schwalbin, Martine? :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Odehnal » 11 úno 2013, 21:49

Martine
ten rozdíl v barvách před dekálama a po je denní světlo a nasvícení lampou, že jo ? Celkem dobrej rozdíl na RLM02. :-D
Velmi pěkné a inspirující.
Jaderné Me262 nazdar ! :grin:
" Život se skládá ze dvou fází, fáze očekávání a fáze zklamání." Jára Cimrman.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr Odehnal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 12 úno 2013, 07:32

Lochy píše:Paráda, navíc se mi hrozně líbí ten investigativní přístup ;-I Budeš to ještě nějak špinit? Podle fotek byly ty švalbky dost orvaný..
Díky. Mně by to bez "bádání" nebavilo. :-D Špinit se určitě ještě bude, ale asi ne až na úroveň té oloupané V-33. To byla létající laboratoř a nalétala asi nejvíc. I když i ty spárky létaly hodně, dokonce sloužily při kurzu na Jak-23 a MiG-15, když od nich nebyly spárky.
komisař píše:Ahoj Martine, přesně tahle "fádní" Turbína mne láká :) , jenže Ty všechny moje oblíbené stroje stavíš dřív a líp než já a dokonale mi je zhnusíš. :grin:
Jdi někam... :D Při tvých kvalitách a tomu jak se modelům věnuješ!
Milan Holzapfel píše:Moc pěkný Martine.
Díky.
Martin Glogar píše:Kamo jí fakt sekne =D> Tuhle kombinaci mockrát neuvidíme ... budeš teď špinit a odrbávat, jak si to pamatuju z nějakých fotek čs schwalbin, Martine? :)
Po tom nástřiku jsem si říkal, že ty tmavé fleky jsou až moc výrazné, ale jak se nalepily daleko kontrastnější dekály, tak to vypadá nevýrazně. Takže určitě ano.
Petr Odehnal píše:Martine en rozdíl v barvách před dekálama a po je denní světlo a nasvícení lampou, že jo ? Celkem dobrej rozdíl na RLM02. :-D
Ano, obojí fotky jsou bliklé jen tak z ruky. Ty první byly při denním světle, ty druhé pod lampou.
Martin Janoušek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno