Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stíraná kamufláž D.VII ala WNW

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 05 úno 2013, 20:58

von Mertens píše:Nebud chimicke analizy od Vilema, kde mame presne popsany obsach chimickich prvku, zustali by sme jen u dominek. Tahleta analiza, neni zadne voditko - tohle je univerzalny klic, k jedine spravnym odpovedem, na jakykoliv nase otazki :wink:

Takže teď čekáme na Zdeska ( :D) až začne sypat z rukávu nejdříve "záhadné" kamufláže a potom ty standardní aby jsme k nim přidali poměry a odstíny barev?
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 06 úno 2013, 11:16

..i kdepak já..! Já jen mlčky přihlížím, snažím se to alespoň trochu pochopit..(což by se mi ale asi podařilo na 100% jen u těch kyblíků s barvivama.. :grin: ) Jenom mě ale napadla jedna věc. Sergej zmiňoval jako podklad něco jako "vodní sklo". Což mělo umožňovat pomocí určité vlhkosti opětovně zvláčnit plátno. Obávám se, že je to technika použitelná jen u malířství. Po potažení konstrukce letadla se plátno natřelo celonovým lakem, který plátno napnul. A stal se zároveň podklad pro následnou kamufláž. Tak se chci zeptat, jestli s tímhle Sergej kalkuluje a jaké zmněny, nebo nezměny tento podklad předával samotné kamufláži... :-k ..a druhá možnost je fermežová impregnace plátna, užívaná dřívávejc..(což je pro mě zrovinka aktuální, protože se zabývám jedním "praletadlem", které bylo pravděpodobně "nafermežované" a následně barevně natřené-žlutě a modře..)
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza durdis » 06 úno 2013, 20:31

Měl bych jen dotaz ohledně té umbry jak píše Martens. Ona je umbra pálená a umbra přírodní, každá má jiný odstín , nebude to mít náhodou vliv na odstínu té spodní modré. Jako figurkář také dávám umbru na utlumení zářivosti barvy, ale jen podle toho jakej chci výslednej efekt na figurce.
Jinak Vás obdivuji co jste dokázali vyčíst z černobílých fotek, holt když má někdo malovací školu , má to jednoduší.
Honza,
Nikdy se nevzdávat. Saburo Sakai
honza durdis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 07 úno 2013, 09:50

Ahoj, abych ti odpověděl za sebe, tak sám nevím. Když jsem si teď projel složení olejovem Umton tak pouze pigment PBr7 obsahují krom č.6 Okr tmavý (který jsem pořídil, nevím teď ani proč - nedíval jsem se pořádně), také č.42 Siena přirodní, č.43 Siena pálená, č.50 Umbra přírodní, č.51 Umbra pálená.
PBr7 což je pigment Brown Iron Oxide s jehož pomocí se dá namíchat asi nejvíce hnědých odstínů (viz zde) včetně Umber, Sienn apod.

Tak a teď babo raď a jsem z toho sám mimo. Pravděpodobně jde o zpracování pigmentu - pálením. Ale víc snad Sergej... [-o<
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 10 úno 2013, 13:47

Zdravím pánové
Pročítal jsem si celou diskuzi a musím před Všemi zainteresovanými smeknout [-o< . Opravdu skvěle odvedená práce a pro mě osobně zatím nejvěrohodnější popis barev. Seržo ty jsi ďábel, při výrobě nějakých doplňků do modelu jsem časem zjistil, že nejjednoduším způsobem je vyrobit je udělat je tak jak se to dělalo ve skutečnosti. Šel jsi stejnou cestou, jediný co mě udivilo, že už to nezkusil někdo dřív. Těším se na článek a vypadá to, že se stavba chmelnic rozroste o další rozměr.
Měl bych jeden dotaz. Psali jste, že barvy mícháté do zásoby. Jak tahle namíchaný odstíny z olejovek uchováváte aby nevyschly?
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 00:37

Timi píše:Zdravím pánové
Pročítal jsem si celou diskuzi a musím před Všemi zainteresovanými smeknout [-o< . Opravdu skvěle odvedená práce a pro mě osobně zatím nejvěrohodnější popis barev. Seržo ty jsi ďábel, při výrobě nějakých doplňků do modelu jsem časem zjistil, že nejjednoduším způsobem je vyrobit je udělat je tak jak se to dělalo ve skutečnosti. Šel jsi stejnou cestou, jediný co mě udivilo, že už to nezkusil někdo dřív. Těším se na článek a vypadá to, že se stavba chmelnic rozroste o další rozměr.
Měl bych jeden dotaz. Psali jste, že barvy mícháté do zásoby. Jak tahle namíchaný odstíny z olejovek uchováváte aby nevyschly?

Jeeee, Jakube, Te moc rad slysim, kamarade! :-D Proc sem nezacal stourat drive...odpoved je snadna - sem lenoch :oops: kdyby mne k tomu Hellboy nedokopal, delal by furt jen krabickovy stavby, je to jednodusi :( Osobne myslim ze tato cesta jedine spravna, skusit to udelat tak jak se to opravdu delalo...jasne ze plast nikde nebude chovat se jako platno, ale i pres to...da se k tomu priblizit diky povrchove uprave. Pracuji nad tim uz schanim puvodni pigmenty a kdyz bude nejaky zajem, mate se na co tesit - namicham to ve velkem,(100g cistecho pigmentu, da pres 1500ml barvy :twisted: ), jelikoz stejne mam doma svincik muzu se do toho klidne pustit :grin: Tedko pracuji nad sikativem, ten tam nesmi chybit, no a hlavne Gummyarabicum, http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater, suchi pigment bez toho vubec nepracuje... Dejte mne cas panove, nebude to hned... :paint: Jinak Jakube, kdyz tu olejovku odmastis, budes mit nejakou tu Hmotu, no neco jako skrob, tak to si nadspi do sklenki, omotej nejkou tu mensy palicku,(poslouzi te dobre i ta nejaka silnejsy tuzka), kouskem bavlnene latky a pouzej to jako lis, skus tu hmotu co nejvic do se zatlacit. Ale pozor, barevna hmota kterou do sklenki vtlacis, ma narok jen na 30 procent od objemu nadoby. Nech to pres noc otevrevy, at se vetra, (jako slivka :grin: ), ale ne vic nez 24 hodin. Pak opatrne, po sklu, tam das to nase redidlo, skoro po okraj, hlavne nemichat, (mne tedko vlastne napadlo ze muzes vzit kousek potravin. folii, kterou polozis do sklenki), pak zavickyj! Ve vysledku budes mit mumyficirovany odstin, ktery kdykoliv muzes pouzit podle potreby,(treba dokud nevymyslim ten spravny lak :lol: ), jenom opatrne vylijes rididlo a odeberes to mnozstvi barevne hmoty, jake potrebujes pro dalsy spracovani... Vsimni, ze rididlo zustane ciry, tak ho sup opatrne spatki, zasroubovat a mas klid, dokud to znovu nevytahnes :P
P.S. Ale myslim ze ten muj svincik u mne doma, s tima pigmentami, staci, nemusite to mit taky :grin:
Naposledy upravil von Mertens dne 11 úno 2013, 01:43, celkově upraveno 1
Marně o radu žádá, kdo radě věřit nechce
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 00:58

zdesko píše:..i kdepak já..! Já jen mlčky přihlížím, snažím se to alespoň trochu pochopit..(což by se mi ale asi podařilo na 100% jen u těch kyblíků s barvivama.. :grin: ) Jenom mě ale napadla jedna věc. Sergej zmiňoval jako podklad něco jako "vodní sklo". Což mělo umožňovat pomocí určité vlhkosti opětovně zvláčnit plátno. Obávám se, že je to technika použitelná jen u malířství. Po potažení konstrukce letadla se plátno natřelo celonovým lakem, který plátno napnul. A stal se zároveň podklad pro následnou kamufláž. Tak se chci zeptat, jestli s tímhle Sergej kalkuluje a jaké zmněny, nebo nezměny tento podklad předával samotné kamufláži... :-k ..a druhá možnost je fermežová impregnace plátna, užívaná dřívávejc..(což je pro mě zrovinka aktuální, protože se zabývám jedním "praletadlem", které bylo pravděpodobně "nafermežované" a následně barevně natřené-žlutě a modře..)

Zdenku, rad ze si taky zapojil...uz mne to chybilo :grin: Delam se legracii, mrzi mne, ze sme nepotkali na poslednem E-Day :x Mas prehled a mas pravdu, jenze si asi nevsiml, ze ja odvolal zelatinu...kravina je to :grin: ale probiram vesktery moznosti... Tedko davam odpoved, ktera Te bude moc libit... Co se tyka sepsu, (napustidla teda), zadne opetovne zlacnovani nepripada v uvachu! Odpovedi je tri, a vse sou stejne mozne...a i soucastne :-k
1. Olifa(fermez) http://en.wikipedia.org/wiki/Drying_oil
2. Kazein http://cs.wikipedia.org/wiki/Kasein
3. Arabská guma http://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%A1_guma
Co rikas? Osobne sem spokojeny, citim ze to je vono!
P.S. Na "zmeny, nebo nezmeny", barevnych odstinu, odpovim pozdejc...prave s tim delam...a musim jeste, (dokud mam signal :grin: ), odepisat Honze a Ondreju, snad to stichnu :x
P.P.S. To tekuty sklo, Zdenku, fungovalo jako spojovadlo do pigmentu, a taky jako zaverecny lak...vono to nepovoli, mam to vyskuseny, tvrdne to totez na vzduchu...
Naposledy upravil von Mertens dne 11 úno 2013, 08:30, celkově upraveno 1
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 01:20

honza durdis píše:Měl bych jen dotaz ohledně té umbry jak píše Martens. Ona je umbra pálená a umbra přírodní, každá má jiný odstín , nebude to mít náhodou vliv na odstínu té spodní modré. Jako figurkář také dávám umbru na utlumení zářivosti barvy, ale jen podle toho jakej chci výslednej efekt na figurce.
Jinak Vás obdivuji co jste dokázali vyčíst z černobílých fotek, holt když má někdo malovací školu , má to jednoduší.
Honza,

Kolega! Dekuji! No...skolu mam, ale moc jednodusi to nemam, tohle neni malirstvi, ale chimie, kterou sem vzdy snazil se proflaknout...tak to mam za to! :x
Jinak, jako figurkar, (a tohle podle mne mnochim citlivejsy cinost), sam vidis ten barevny rozdil a sam si odpovedel na vlastni otazku...ano, sakra, bude to mit na spodni modrou vliv, kdyz pouzijes umbru palenou, ten odstin vznika s Umbru - PALENIM... (Tedko sem vlastne odpovedel i Ondrejovi :-D ) a tam dolu nic se ne palilo...u cumaku teda ano! :-D Takze, jak jste uz asi pochopili, nejedna se o jiny pigment, ale o prirozenou zmenu odstinu, pod vlivem...pod vlivem cecho? a cechokoliv - vlchkost, vzduch, olej, vysoka teplota... Tim padem, mame velke mnozstvi barevnych odstinu, na zakladu JEDNOCHO PIGMENTU, v ramce jednocho letadla :o
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 01:30

Ondřej Kabelka píše:Ahoj, abych ti odpověděl za sebe, tak sám nevím. Když jsem si teď projel složení olejovem Umton tak pouze pigment PBr7 obsahují krom č.6 Okr tmavý (který jsem pořídil, nevím teď ani proč - nedíval jsem se pořádně), také č.42 Siena přirodní, č.43 Siena pálená, č.50 Umbra přírodní, č.51 Umbra pálená.
PBr7 což je pigment Brown Iron Oxide s jehož pomocí se dá namíchat asi nejvíce hnědých odstínů (viz zde) včetně Umber, Sienn apod.

Tak a teď babo raď a jsem z toho sám mimo. Pravděpodobně jde o zpracování pigmentu - pálením. Ale víc snad Sergej... [-o<

Dekuji Ondreji za prizen a musim rict, ze mas dobry postrech, (rikal sem aby pouzivali "vesnicky rozum", ne vedu), sam si to rikl...Natural jen jeden, kdyz to nekdo spali, tak je s toho SPALENINA :grin: Takze jen termalny vliv na urcity mineralny pigment, bingo #-o A prosim te, zapomen na te Okry a Sieny, uz sem prece psal, ze tehle pigmenty lidstvo melo k dispozicii jen po roku 1920,(je to tak i kdyz se taky jedna o nejstarsy pigment, ktery lidstvo objevilo :x )...vim ze je to hodne informacij na jednou a jeste ten muj rukopis...Omlouvam se, Libor to prelozi do lidske reci :grin:
Naposledy upravil von Mertens dne 11 úno 2013, 02:14, celkově upraveno 1
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 01:40

Libore! Tedko vazne, uloz to nekam do poznamek o zmene barevn.odstinu pod vlivem... :grin: ja uz v tom trosku zacinam zmatkovat, ale sem na dobre ceste, to zvladnu :)

Pruská modř, Berlínská, Pařížská, Čínská a Delfská modř

Nejstarší umělý pigment, používá se ve všech výtvarných technikách mimo vápna, je jemný, s olejem schne dobře, lazurní pigment ale v tlusté vrstvě kryje. Nemíchá se s Krémžskou bělobou! Pálením vzniká Pruská hněď.
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 02:06

Vite proc vubec davam tady tu modr jako prioritu? A proc sem asi zduraznil ze palenim hnedne?! To Umbr dela prece taky! A musite mne verit ze ve vysledku maji temer stejny barevny odstin, ale jinou SYTOST! :shock: Takze snad tu mou myslenku chapete dobre, nebylo to az tak barevny, nebyly to mraky barev a kibliku s pigmentami...nebyl to ani atelier umelce :( ale hangar... Letadlo pak "barvilos samo", provozem dostavalo riz, individualitu a opravdovu JEDINECNOST...jako leta u stromu... :!:
Naposledy upravil von Mertens dne 11 úno 2013, 08:23, celkově upraveno 2
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hellboy » 11 úno 2013, 07:46

Sergeji pečlivě to sleduji neboj, a poznámky dělám pořád, i když zrovna nepřispívám do diskuse. Dnes večer Ti poslu ty věci co jsme si psali přes SZ.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Kapitán Roy Brown: Zatracení krtci. Můžu mluvit o štěstí, že jsem nechytil tak blbou díru !
Manfred von Richthofen: Vaše taktnost mě ctí.
Hellboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 11 úno 2013, 12:43

von Mertens píše:Dekuji Ondreji za prizen a musim rict, ze mas dobry postrech, (rikal sem aby pouzivali "vesnicky rozum", ne vedu), sam si to rikl...Natural jen jeden, kdyz to nekdo spali, tak je s toho SPALENINA :grin: Takze jen termalny vliv na urcity mineralny pigment, bingo #-o A prosim te, zapomen na te Okry a Sieny, uz sem prece psal, ze tehle pigmenty lidstvo melo k dispozicii jen po roku 1920,(je to tak i kdyz se taky jedna o nejstarsy pigment, ktery lidstvo objevilo :x )...vim ze je to hodne informacij na jednou a jeste ten muj rukopis...Omlouvam se, Libor to prelozi do lidske reci :grin:

Sergi díky. Nenapadlo mě a nevím stále jaký je rozdíl mezi Umbrou a Siennou či Okrem, pro mě to je jen jeden pigment ale asi to bude stylem úpravy pigmentu. Takže pouze umbry ;)
Ondřej Kabelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Mertens » 11 úno 2013, 12:54

Ano Ondreji, vizualny rozdil temer zadny, de pouze o slozky a spusob spracovani...ja by tem okram a sienam vubec by nebranil, ale kdyz budeme te pigmenty spojovat s belobou a modri, nikdy nedosachneme svetlo-modrecho odstinu, budeme mit spis ledovy salat! :-D To je ten rozdil :wink: Pouze Umbry :-D
Naposledy upravil von Mertens dne 11 úno 2013, 13:26, celkově upraveno 1
von Mertens

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Kabelka » 11 úno 2013, 13:05

Ledový salát :D :grin: :-D :grin: :D :lol:
Ondřej Kabelka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby