Pokračuju v plaňkování paluby a trénuju zužování planěk, aby paluba nad tím (která bude na rozdíl od téhle vidět) vypadala co nejlíp. Dřevěný hřeby ale už trénovat nebudu, zas tolik času ztrácet nemusim
Trošku mě ale štvou ty plaňky, který jsou dost zohýbaný, ale pořád lepší, než kdyby se to týkalo planěk pro trup.
Na tvym miste bych se do tech hrebu pustil, vzhledu to dost to pomuze, a protoze jsme kolegove ve zbrani, tak se nabizim, ze ti jich vyrobim z bambusu kolik budes potrebovat. Koupil jsem http://www.byrnesmodelmachines.com/drawplate1.html a s touhle pomuckou to jde jedna radost. Napis, jaky prumer bys si predstavoval a ja se do toho ve volnych chvilich jak mi bude schnout Herkules pustim a postou poslu. Pak me za to pozves v Liberci na pivo az pojedu na dovcu do Hejnic.
Díky za nabídku. Já jě dělat budu, ale nechci je zbytečně cpát tam, kde nebudou pod horní palubou vidět. Na té hlavní tedy budou jen v prostřední části...
Naposledy upravil vths dne 31 led 2013, 23:29, celkově upraveno 1
Právě mi došla niť na spáry a nová přijde zítra, takže je čas na fotky. Pokračuju ve zužování planěk do středu a v plánu je waterway, na níž mi dojde 1x5mm tanganika, takže snad bude dost matroše na její výrobu. Mám zkusmo zbroušený a nalakovaný tři plaňky (na fotkách ty úplně vzadu uprostřed) a aby se to pojistilo proti roztřepení, přijde na řadu lak do spár, pak broušení (niť má poloviční tloušťku než dřevo) a pak lakování celé gun deck To ale asi bude muset počkat na dokončení trupu, protože se pak musí ulomit konce některých žeber, tady už je holt třeba plánovat dopředu.
Rozhodl jsem se, že vytvořím kapitánovu kajutu a vedle toho "stateroom" a "coachroom" (jestli jsem to z nákresu rozluštil správně) jako místnosti před ní, kde byla nacpaná i děla, takže neplánuju tam dávat nábytek, anžto tam stejně nebude vidět. V případě zadní kajuty už je to ale jiné.
Takže jsem rozboural záď a chci prodlužovat plaňky. Zajímaly by mě především dvě věci - podlaha v kapitánově kajutě a typ a rozmístění nábytku. Mám plaňkování paluby prostě prodloužit až na záď, nebo tam pan kapitán mohl mít něco jiného, jinak uspořádaná prkna, nebo dokonce koberec, aby ho nezábly haxny?
Jinak předpokládám, že hlavním kusem nábytku v jeho kajutě bude stůl a nad ním pořádná lampa. Co dalšího by tam pravděpodobně mohlo být a kde? Mám jakous takous představu z fotek jiných lodí, ale to většinou šlo o daleko větší lodi. Díky za info.
Ja ti nevim, osobne bych se do vyroby zarizeni kabiny nepoustel. Zkus si spocitat, kolik by musela mit noha zidle prumer v meritku 1:64. Videl jsem na netu spustu modelu, kde lidi vyrabeli interier kajut a vetsinou to vypadalo jako domecek pro panenky. Ted nemluvim o Doris, protoze ta je z jiny planety.
Zatím jsem začal bourat záď a vymýšlet, jak by to mohlo fungovat. Po asi stech měření a čumění do plánů jsem okudlal falešný kýl, aby nepřekážel, předposlední žebro jsem uprostřed vyříznul a poslední žebro muselo téměř celé pryč. Pak bude následovat prodloužení paluby a nakonec musím nějak připojit zadní vzpěry. Pak už vznikne záď lodi a zároveň volný prostor pro kajuty.
edit> Doplněna část paluby mezi dvěma zadními žebry, vyrovnáno, zahlazeno. Teď můžu zase pokračovat v plaňkování, pak asi přijde na řadu "hrubá stavba" kajuty a do detailů interiéru se pustím později, až bude hotový trup a nejšpinavější práce.
Pěkný start hezké lodičky, vyvíjí se to velmi dobře, radost sledovat. Ad kajuta a vybavení - zásadně doporučuji osvětlit, jinak veškeré úsilí přijde vniveč. V měřítku 1/64 se už dá udělat slušně popracovaný interiér, já ho realizovala už v devadesátce i stovce, dá se to, a ani malé měřítko není překážkou. Do kajuty bys mohl dát kulatý stůl, pár židlí, křeslo, kde si kapitán mohl v pohodlí posedět, nějakou truhlu, nízkou skříňku, na stěny třeba zbraně (meče, abordáž, flinty - v knize Pochmurný ostrov bylo popisováno vybavení kajuty, jejíž stěny zdobily zmíněné zbraně uspořádané do estetických seskupení). Na stůl můžeš dát nějaké svitky map, kalamář s husím brkem, rozevřenou knihu, případně i něco k jídlu.... Já jsem na podlahy používala převážně perské koberce, ale tohle nejspíš nebylo správné řešení, byť to vypadalo hezky. Párkrát jsem viděla na podlaze kajut černobílou "šachovnici" případně strukturu připomínající parkety, například u RC to byly předpokládám intarzie. Pro insipraci, co můžeš dát na stůl... ( tohle mne při brouzdání netem hodně zaujalo):
Moc děkuju za informace a chválu. Světla jsou samozřejmost, s nimi počítám - jedna LED do kajuty kapitána a jedna do plánované lucerny na zádi. Už jsem uvažoval o tom, že to udělám trošku honosnější, možná nad rámec reality, takže základ by byla šachovnice a bílé stěny jako na HMS Surprise z Master and Commander (originálně HMS Rose), která má k Fly dost blízko (obě jsou Sixth rate a z druhé poloviny 18. století). Jinak tvá doporučení koukám vyloženě znamenají, že na řadě je trénink s moduritem
Ještě k těm LED. Koukal jsem, že používáš klasické směrové, což nejspíš vyžaduje pečlivý výběr jejich umístění. Mým cílem je ale použít "autentický" zdroj světla, takže plánuju SMD LED umístěnou v pověšené lampě nad stolem. Jen doufám, že touto volbou paradoxně celé osvětlení nezmrším.
Pro osvětlení modelů sice používám LED(spojky), rozptylky jsou vhodnější, ovšem mám takový fígl: stačí baňku přebrousit jemným vodním smirkem (2000) a rozptyl světla je dostačující. Vyzkoušeno ve světlometech auta, kde jsem použila klasické LEDky místo původních 5W žároviček a po přebroušení byl rozptyl znatelně lepší. Vzhledem k měřítku by možná bylo zajímavé umístit do kajuty 2diody, ale to je na Tobě. Umístění světelných zdrojů v kajutě udělej tak, aby světlo v žádném případě nesměřovalo do oken, nevypadá to dobře a zkresluje se pohled dovnitř ( jsou vidět sebemenší neplechy na sklech). Lepší je, když světlo směřuje na stěnu proti oknům a částečně na boční stěny a podlahu. Já jsem to tak udělala v zadní kajutě RC ( použity 3 LEDky) - výsledný efekt mne hodně potěšil. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 5#p1349288 Jo a předimenzuj si odpůrky, je to bezpečnější, aby některá z diod neodešla, on ten osvit ani tak nemusí být příliš intenzivní.
Máš možnost upravit světelné zdroje i pomocí zrcadlové fólie.Toto používám v lucernách nebo u světlených zdrojů, které směřují k podlaze případně tím můžeš zdroj více či méně zastínit a nechat dopadat světlo, kam se Ti zlíbí....
Ad různé předměty v kajutě: Modurit je dobrý materiál, není čeho se bát, chce to cvik a trpělivost. Eventuelně můžeš zkusit vyřezat některé drobnosti z měkkého dřeva - třeba lípy, já jsem z ní vyřezávala láhve a některé drobnosti v kajutě Victory. Ale modurit mi vyhovuje víc.
Díky moc za tipy, budou se hodit, a to brzo, protože dokončuju plaňkování hlavní paluby, i když vlastně ještě budou následovat treenails na viditelných částech. Vzadu jsem to zužoval, vepředu ne, protože tam to stejně nebude vidět. Vzadu vlastně taky ne, ale aspoň jsem si dal trénink, abych zjistil, že se to musí znovu a znovu propočítávat nejlíp po každý položený lajně, aby to nakonec vyšlo dobře. Nyní mám k okraji lodi všude stejně +/- 0,5 mm.
Paluba ještě musí absolvovat broušení a lakování, teda respektive nejdřív lakování spár pro zajištění nití, pak broušení a nakonec lakování celé paluby.
Ze dřeva je to zužování a ohýbání planěk fuška, ovšem pak ten výsledek.... krásný a realistický. Ono to za tu námahu stojí, také se snažím dělat palubní fošny zahnuté podle reálu, byť z fólií je to nesrovnatelně jednodušší, než práce se dřevem. Budeš dávat treenails i na obšívku trupu?
Zatím jsem o tom teda neuvažoval, ale tak proč ne, to už je jen piplačka a ne piplačka s nejistým výsledkem jako pokládání zúžených planěk. Ty nepovedené ale na druhou stranu nebyl problém odstranit.
Trup jinak plánuju, jestli to teda celý nezvojtim, ponechat v přírodní barvě. Realistické to není, ale jednak se mi dřevo líbí a potom nabarvit to půjde vždycky. Pak bych se ale už přiklonil spíš k mědi, kterou Fly dle některých z modelshipworld mohla mít klidně také, když ji ostatně měl Pegasus. Taky zjišťuju, že čím realističtější se loď snažím dělat, tím víc mě to baví. U Race Horse to byla ke konci spíš frustrace