Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nasvícení a focení...

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 324 • Stránka 20 z 22 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22
  • Odpovědět s citací

Re: Nasvícení a focení...

Příspěvekod Chmell » 29 lis 2012, 21:47

Třeba tyto odlesky. Které odrušíš za pomoci polarizačního filtru. Ale když nevíš od kut jde světlo tak je to dosti těžké.
Ukázku druhé fotografie najdete v příspěvku v sekci Jak fotografovat model(ky) II – Fotíme s DSLR

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 02 pro 2012, 21:47

Nakonec jsem domácí focení zmáknul celkem dobře. Docela sem spokojen s výsledkem. Až teda na 50/1,8 II to je drek ve spolupráci s 350D.
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 02 pro 2012, 22:04

Dolin píše:Nakonec jsem domácí focení zmáknul celkem dobře. Docela sem spokojen s výsledkem. Až teda na 50/1,8 II to je drek ve spolupráci s 350D.

tys těch 7 lidí zabral 50tkou s 1,5crop faktorem? ty si démon... .-)
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 02 pro 2012, 22:44

Ale jo co by ne,..ale co na pikaču to ostří,..tak sem je všecky deletnul,..ale 17-70 jistila!!
Dvě z akce (z FB) abych to tu nezs.al zbytečnostma,....

Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 07 pro 2012, 22:29

Udělá vám drahá fototechnika lepší fotku?
Aneb vědět co a kde zmáčknout.

Tak dnes je tu další ukázka fotografií a fototechniky.
Když porovnám prostření fotografii pořízenou kompaktem (lepším, který stál 10 000,-) z fotografií dolní pořízenou na zrcadlovku (o nákupní ceně 60 000,-), tak moc rozdílů nenajdu. Když k tomu přidám poměr pořízená fotografie a cena tak je to pak jasné.
Drahá fototechnika vám lepší fotku neudělá, stačí jen vědět kdy a co mám zmáčknout!!!

Foto studio: foto stan 50x50x50cm (cena 500,-) + pozadí bílá čtvrtka (zadní strana kalendáře, cena 0,-) + 3x lampička stolní (používám je na modelářském stole, cena tedy také 0,-)
Další popis u fotek
Přílohy
07122012271(nokia).jpg
Mobilní telefon NOKIA 5800 (planá automatika + časovač 10s)
Bez úprav, pouze ořez a zmenšení + redukce šumu (Zoner 15)
Pouze doplňující fotografie, mobilní telefon je prozatím pro focení modelů nevhodný.
IMG_0688(G11).jpg
Kompaktní fotoaparát Canon G11 (Manuální režim, ISO 80, clona F8, čas dle citu, časovač 10s)
Foceno do JEPG s vyvážením bílé na 18% šedou destičku.
Ořez, úprava úrovní (posunutí bílého prahu), zmenšení (vše Zoner 15, úprava zabrala 10s)
Pokud bych šel do dalších úprav, pak bych se mohl dostat na podobnou fotku jako je níže.
IMG_1439.jpg
Digitální zrcadlovka Canon EOS 40D + objektiv Canon EF 17-40 4/L USM + polarizační filtr B&W (Manuální režim, ISO 100, clona F22, čas dle citu, časovač 10s)
Fotografováno do RAWu úprava Adobe Camera RAW a Photoshop (několik úprav, které zaberou cca 5-10 minut na fotku)
Zmenšení (Zoner 15)
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 07 pro 2012, 22:55

jojo asi máš pravdu, na druhou stranu proč mám přijít o fotku kvůli tomu, že to technika nestíhá? (myslím všeobecně, když mám hodinu na přípravu je to asi jedno). Nepovažuji se vůbec za fotografa, ale myslím, že slušná technika je značný krok ke slušné fotce. (40D za 60 kilo, no ty bláho, kdes to kupoval?)
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 09 pro 2012, 19:56

cca 60 000,- je za tělo + objektiv + filtr
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Pohl » 15 pro 2012, 16:41

Jestli můžu, jako naprostého amatéra mě zaujaly dvě věci:

- Z jakého důvodu nestačí časovač třeba jenom 2s?
- Proč fotografii nezmenšuješ rovnou ve Photoshopu, ale v Zoneru?

(Btw zrovna nad G11 jsem uvažoval, ale odradila mě jeho velikost a váha - z důvodu lepší skladnosti jsem dal přednost LX5.)
Knowledge brings fear.
Martin Pohl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 15 pro 2012, 18:01

1) většinou při zapnutí časovače ještě trochu koriguji polarizační filtr anebo kompozici. Také se lépe ustálí fotoaparát. I když mám stativ, který unese 8kg, tak mi fotoaparát váží cca 3-4kg a po zmačknutí spouště se trochu třese. Mám i dálkovou spoušť, ale tu nepoužívám z důvodu, že když zvedám anebo naklápím fotoaparát tak se mi akorát plete.
2) V Zoneru mám nastavený hromadný filtr. 3x zmenšení + doostření, vložení podpisu, datové zmenšení pro web a uložení do nového souboru. Vše udělám po výběru patřičných fotografií jedním tlačítkem. V Photoshopu bych musel udělat nějakou akci a tu pak používat na fotky. Zkoušel jsem to, ale výsledek byl totožný, ale pracný.
Zoner je pro tyto věci dosti jednoduchý a když potřebuji změnit doostřování tak jen klepnu a dám uložit a vše ostatní zůstává. Prostě jednoduše a rychle se mi v tomto ohledu pracuje se Zonerem.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 27 pro 2012, 21:11

asi by bylo na místě vypíchnout že foťáky za 6 pětek si lidi kupují z jiných důvodů než je focení modelů a jsou situace (a je jich poměrně dost), kdy lepší fotku než ten kompakt udělají. Ale v globálu je to každopádně v rukách to je fakt, ....
http://www.paladix.cz/clanky/nadseny-fo ... eting.html
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Filip Tomči » 27 pro 2012, 21:32

Ta fotka focená tím Canonem G11 mi přijde vyváženější než ta focená EOSem 40.
Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 27 pro 2012, 22:19

tak zrovna G-řadu u Canonu považuji za velmi vydařenou ve své třídě, fotil (cvakal :-) ) jsem s G10 a celkem mě jako zápisníkový kompakt uchvátila.
Ad článek na Paladixu - ač se téměř nikdy k těmto věcem nevyjadřuji : přijde mi to, jak když všichni ti "praví fotografové" neunesou to, že někdo prodává víc a nedej bože , dle jejich mínění kýč. Když někdy vidím to "pravé fotografické umění " vytvořené "tou pravou fotografickou technikou" za pomoci "toho pravého fotografického cítění" jdou mi tak trochu oči šejdrem.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 28 pro 2012, 12:20

Štěpán ´Fidoo´ Lášek píše:asi by bylo na místě vypíchnout že foťáky za 6 pětek si lidi kupují z jiných důvodů než je focení modelů …
Bohužel se mi stalo, že se mi na to již někdo ptal, i když se nejednalo o takou cenu, ale o poloviční.
Článek je dobrý a vystihuje mínění některých lidí, kteří si pořídí zrcadlo a hned jsou z nich fotografové.
Bohužel i knihy, které vycházejí jim jdou tímto na ruku. Viz kniha o fotografování svateb, kdy bylo napsáno, že když si nevíte rady tak přepněte na plnou automatiku. Rada dobrá, ale takovýto člověk by se neměl do takového focení vůbec pouštět a raději nejdříve fotit jako druhý fotograf a naučit se to.
Filip Tomči píše:Ta fotka focená tím Canonem G11 mi přijde vyváženější než ta focená EOSem 40.
Musím přiznat, že ta z G11 je hezčí, ale díky kontrastu. Pozadí je bohužel tmavé.
PeVl píše:Ad článek na Paladixu - ač se téměř nikdy k těmto věcem nevyjadřuji : přijde mi to, jak když všichni ti "praví fotografové" neunesou to, že někdo prodává víc a nedej bože , dle jejich mínění kýč. Když někdy vidím to "pravé fotografické umění " vytvořené "tou pravou fotografickou technikou" za pomoci "toho pravého fotografického cítění" jdou mi tak trochu oči šejdrem.
Ono je to dnes o focení? Za fotografa já považuji toho, kdo fotí reportáže anebo na film. Někteří dělají krásné snímky, ale s původní fotkou (tak jak je pořízena) to nemá většinou nic společného.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 28 pro 2012, 16:49

Ono je to dnes o focení? Za fotografa já považuji toho, kdo fotí reportáže anebo na film. Někteří dělají krásné snímky, ale s původní fotkou (tak jak je pořízena) to nemá většinou nic společného

to je na dlouhou diskusi, která sem nepatří, každopádně,tvrdit , že kdo nefotí na kus celuloidu, není fotograf je docela odvaz.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 lis 2013, 15:39

Na Sulkově u nás v obci jsem objevil profi obchod se studiovým vybavením a objevil tam parádní světelnej box za rozumný ceny, kterej mi je mnohem bližšší, nežli stávající fotostan, co mám doma. První testy dopadly znamenitě a hlavně je to skvěle skladné, protože se to složí do desky 50 x 50 x cca 2 cm. Kdo byste uvažoval o fotostanu, tak tohle je zajímavá alternativa :)

Obsahuje to dvoubarevné hadrové pozadí, ale to mi nevyhovuje, to jsem vyměnil za klasicnké plastové fotopozadí Fomei

http://www.phototools.cz/mini-studio-50 ... o/d-70517/

26019_mini_studio_01.jpg

Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 324 • Stránka 20 z 22 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22