Moc pěkný Janči, bude to moc pěkný model. Vidím, že budu muset hnout s Bismarckem, doufám, že brzy dojde paluba, bez níž se už dále nehnu, tak držím palec a těším se na pokračování
Zatial sa mi "nepodarilo" nic podstatne pokazit, ale ked budem robit lana a patinu tak budem potrebovat Tvoje rady a skusenosti. Hlavne nemam jasne aky material vybrat na lana a wash skusim mozno s nejakym MiGom a nie ako doteraz s vlastnymi gebuzinami. Ale vsak ja sa ozvem ked sa do tej fazy stavby dostanem .....
Jasně Janči, budu-li vědět rád poradím, jinak na výplety strunu ( vlasec) 0,006 mm a na Wash Mig neutral Wash, toto aspoň používám já. Na CV 9 bych chtěl i filtrovat, ale uvidíme co s tou modrou udělám....
Kominy v stavebnici su Ok, ale vyzaduju si dalsie detaily. Parovody v stavebnici su vsak pre mna nepouzitelne. Jedna su mimo spravnych rozmerov a navyse je potrebne pridat dalsie dva na lavoboku.Jeden od predu prveho komina a jeden od zadu zadneho komina (tzv. coppersmith and blacksmith's shop exhaust funnels).
Pouzil som ciapocku komina zo setu Lion Roar v nadeji ze pojde este vyformovat do spravneho tvaru po nalepeni. Pri tomto postupe s plechmi WEM na HMS Hood 1/400 (Heller) som nemal ziadne problemy. Material z Lion Roaru je vsak dost nepoddajny a dalej formovat nejde. Na vsetkych modeloch HOODA na internete, ktore boli postavene s pouzitim Lion Roar setu som nasiel tieto prilis ploche ciapocky. Nakoniec som pouzil ciapocky zo setu Eduard ( nie su nafotene), s ktorymi sa ciapocka komina skutocne podoba tomu co je na fotografii.
Moc pěkné Janči, pokud jsou plechy nepoddajné nahřej je nad zapalovačem nebo svíčkou, sice už nebude pěkný zlatý, ale bude se ním lépe pracovat, těším se na další pokrok ve stavbě.Dnes jsem se dozvěděl, že paluba na BVismarck bude až v půli ledna....no nic musím čekat
Zdenku, vdaka za rady a napady, budem ich este potrebovat, hlavne pri finishi. Tak isto sa nebojim ze by si ma s Bismarckom nedohnal Tie clny co som spominal v SZ som nakoniec vyriesil scratchbuildom. Cez vianoce bol cas aj na take veci. Foto neskor.
Kedze uz som pri zadnom komine, tak tu treba este par uprav pre "Wireless house". Jedna sa o maly 'domcek' pred kominom, ktory podla nazvu sluzil na bezdrotovu komunikaciu. Kedze vsetky detaily zo stavebnice padli za obet pri tmeleniu a bruseniu, alebo boli prilis hrube, tak som ich vytvoril nanovo s pouzitim kuskov drotikov, injekcnych ihlieh a evergreenu. Ako referencie som pouzil plany Profile Morksie.
Tak isto v stavebnici slabo naznacene vetraky 'mushroom vents' som nahradil scratch variantami, kde je viditelna stopka a poklopy urobil z plechov Eduard. Tu musim pochvalit plechy Eduard, koli ich presne vymeranemu zabradliu. Staci fakt poohybat v miestach podla navodu a prilepit. Vsetko sedi. Tak isto ich leptane navijaky (winches) vyzeraju o 100% lepsie ako povodne zo stavebnice.
Za kominom sa nachadzal "motorboat workshop" - dielna pre udrzbu clnov. Tu som ako referenciu pouzil navod z HMS Hood association :
Podla mojho nazoru pouzitie povodnych delovych vezi zo stavebnice pokazi dojem z celeho modelu. Tuto vadu modelu modelu sa snazi oprtavit niekolko doplnkovych sad. Suverenne najlepsie veze su od WEM (recenzia na http://www.steelnavy.com/WEMHoodTurrets350.htm), ktore pasuju s delovymi hlavnami od Trumpeteru, ktore sa predavaju ako doplnkovy set k stavebnici. Ja som mal resinove veze a kovove hlavne v sete LionRoar. Kvalita je celkom pouzitelna. Veze su dodane s vymodelovanymi platenymi krytmi (blast bags), co ja osobne povazujem za vyhodu. Aspon ich nemusim vyrabat z miliputu.
Kazda veza si vyzaduje osobitne upravy este nad ramec navodu. Z trumpeterackej stavebnice som pouzil dialkomery, ktore maju podla mna ostrejsie detaily ako tie rezinove. Navyse na konce tychto dialkomerov je mozne pridat pekne nitovane detaily zo sady Eduard.
Veza 'A' :
Veza 'B' :
Na streche tejto veze sa nachdza protilietadlovy raketomet ( UP launcher). Podla fotiek som pridal este podpery pod platformu + po lavej a pravej strave mala platforma zvysene splitner shieldy, co pekne ukazuju fotky z HMS Hood association. Navyse veze 'B' a 'X' mali na zadnej strane ventilacne otvory, ktore sa daju lahko vyrobit z pasikov evergreenu.
Na tejto vezi sa nachdzali zvysky odletovej plosiny, ktoru HOOD mal nainstalovanu v casoch ked mal na palube lietadlo. Zvysky su v tvare ramikov na lavobocnej strane. Hadam okrem sady Gold Medal Model tuto konstrukciu ani jedna doplnkova sada nema spravne. Eduard je ale blizko. K pozeratelnemu vysledku staci odstrihnut z dlhdieho dielu jeden stvorcek
Mostik som 'zbuchal' naraz aj s prednym trojnozkovym stoziarom, aby vsetko sedelo. Nevedel som si totiz predstavit dopasovavanie uz nafarbenych dielov pri zaverecnej kompletacii. S popisom zacnem teda odhora-dolu.
Anteny radaru type 284 neboli ploche, ako ich znazornuje vacsina dostupnych sad leptov. V zadnej casti boli v tvare 'polvalca', ktory bol pravdepodobne duty vo vnutry. Korektne som to videl v leptoch od Gold medal model. Ja som ich vsak k dispozicii nemal a tak som na znazornenie polvalcovej casti pouzil profile evergreen.
Okienka pozorovatelne zo stavebnice su prilis hrube. Jedina moznost je ich 'vydlabat' a ako ramovanie okien pouzit lept. Po namalovani planujem este okienka 'zasklit' lepidlom Testors na priehladne diely.
Samotna podstava 'pozorovatelne' - foremast starfish, si tiez vyzaduje upravy. Tieto som vsak nenasiel v ziadnej doplnkovej sade. Nastastie sa daju pomerne lahko vyrobit z ramikov leptov :
- Zaoblenie v zadnej casti, podla schemy (pouzite podstavce 1/400 Kriegsmarine PL kanonov od WEM) :
Na tomto obrazku je viditelny aj 'previs' strechy 'spotting topu' - znazornene pasikom evergreenu 0.5x0.25 mm
Medzi nozkami predneho stoziara sa nachdzala este pozorovacia plosina, ta z plechu Eduard vyzera podstatne lepsie ako plastova zo stavebnice.
Dalsia vec ktora je typicka pre mostiky a stoziare lodi WW2 Royal Navy je mnozstvo kablov vedenych po vonkajsich stenach mostika a stoziarov. Nemam ambicie znazornit ich tak presne tak ako su na fotkach pre ich velke mnozstvo a celkovu 'rozlezenost'. Takze aspon v naznaku niekolko z nich pomocou medeneho drotu.
Zahadou pre mna boli vedenia kablov po zadnych nozickach stoziara smerom k 'spotting topu'. Na fotkach cca z rokov 1920-1925 som videl jednotlive kable, ale na fotkach z neskorsieho obdobia sa mi zda ze jednotlive kable boli najak zakrytovane.
'Peace upon earth!' was said. We sing it, And pay a million priests to bring it. After two thousand years of mass We've got as far as poison-gas. Thomas Hardy
@igorp : Vdaka za pochvalu. Jasne, EJ Foeth (http://ontheslipway.com/ a jeho HMS Hood pre mna velky vzor Ale prave preto, ze dokoncenie modelu v rozumnej dobe (u mna do 2 rokov) je u mna priorita, tak stavba obsahuje vela komromisnych rieseni. Po postaveni 5-tich 1/400 Hellerov viem o com hovorim Este jedna zaujima stavba HOODa je tu http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=59&t=33614&start=60. Chlapik tvrdi ze na tom uz robi 5 rokov a poziva tu istu doplnkovu sadu co ja.
Definitivnu odpoved by vraj mala dat len prehliadka vraku. Uvidime co da do chystanej doplnkovej sady na Hooda Pontos. Ak by tam boli este aj diely na verziu cca z roku 1924, mozno sa dam nahovorit este raz ....
@Miro/Warspite : Pontos planuje set na HOODa a mozno uz tento rok. Pise sa o tom tu : http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=16&t=97425&start=120. Viem si velmi dobre predstavit co sa vsetko do toho setu da zmestit. Podla obrazkov co som videl tie sety za 120 USD usetria tolko casu, ze s kupou sa neda vahat.
Zosit z tejto stavby urobim, viac menej ale len v tej forme co je tu. Budem ho potrebovat lebo chcem s tym ist na sutaz NAVIGA do Vysokeho Myta. Fotky su ale slabe, jednak to neviem a robim to vecernych hodinach ked mi zaspi dcera. Takze som cely rad ze nieco vystruham a nie este sa zdokonalovat vo foto. BTW : Dcera mi teraz robi velku radost. Na vytvarnej kreslia lodicky. Vsetky vozia mackov a hello-kity, iba ta nasa ma dela velkeho kalibru. Tak to je spravne .... tak to ma byt. :):)
Tato cast lode je v stavebnici dost odflaknuta. Ked to porovnam s planami ako napr. Profile Morskie, tak da sa povedat ze obrysovo to zhruba sedi, problem su ale prechody medzi jednotlivymi platformami mostika (opravitelna vec) a tak isto proporcie jednotlivych 'budok' na platformach (toto sa vsak opravit nepokusam).
Na spodnom podlazi sa v maji 1941 uz nepouzivalo zabradlie, ale bolo nahradene splinter shieldom, ktory bol o trochu vyssi nez povodny z prednej strany. Ukazuje to fotografia HOODA urobena pocas jeho cesty do Danskeho prielivu.
Dalej dostupne plany a tak isto HMS Hood association hovori o otvoroch vo vnutornych splinter shieldoch chraniacich schodiste smerom dolu z mostika. Na mojom modeli som odrezal vyvysenu cast a naznacil orvor konstrukciou z evergreenu. Kedze tym padom je do vnutra viac vidiet, tak je potrebne cast mostika vyplnit plastom, aby to cele nevypadalo ako domcek na stracej nozke. Ja som to vyplnil zhruba do podoby ako to ukazuje rez Profilov Morskych.
11_PM.JPG (32.81 KiB) Zobrazeno 4746 krát
V casti zo stavebnice sa tak isto nachazaju hned za vonkajsim splitner shieldom dve vyvysene casti ( netusim co to bolo), ktore treba odstranit ak staveme HOODa v stave z maja 1941.
Pod jednotlivymi platformami mostika sa nachadzalo mnozstvo kablov a 'voice pipes', krore som aspon trochu naznacil pomocou evergreenov a medeneho drotu. Tak isto finalnemu vzhladu pomozu podpery mostika zo spodnej strany. Netreba na ne zabudnut, lebo po prilepeni mostika to iz ide opravit tazko Tak isto je dobre nezabudnut zatmelit mnozstvo vyhadzovacov na spodnych stranach platforiem.
Stranka HMS Hood association slovne popisuje zmeny v hornej casti mostika (Upper bridge) a platforiem, na ktorych boli umiestnene dalekohlady (air defence pratforms). Tu pomohol najviac EJ Foeth so svojim blogom http://ontheslipway.com/?cat=11, kde publikuje nakres on Johna Robertsa (autora HMS Hood Anatomy of the ship) popisujuci ako tato cast mostika mala vypadat po poslednej velkej prestavbe HOODa. Pozor - je to zmena aj oproti publikovanej HMS Hood Anatomy of the ship !!!!
Nakres, ani Anatomy, tak isto aj 3d model o Thomasa Schmidta (http://3dhistory.de/wordpress/?page_id=54) ale neriesi pristup k hornej platforme. Uz po nastriekani mostika som nasiel jedno z moznych rieseni, ktore vypada celkom logicky.