Koukám na to pořád dokola. Tímto modelem se dostíváš zas do úplně jiný dimenze modelařiny a jak už jsem ti to jednou napsal - nevěřím, že budeš ještě někdy schopen lepit jako dřív. Je to zas někde jinde, než byla naleštěná Scánie. Každopádně je vidět, že máš k dispozici předlohu a snažíš se zachytit maximum možného... Máme před sebou hodně zajímavou stavbu na koukání, víc než jsem předpokládal!
Jsem rád, že se vám to líbí. I já z toho mám radost, ačkoli už jsem psal, že s tím nejsem úplně tak spokojenej a že to není tak dobrý jak by to mohlo být. Pravda je, že jsem ty díly dost pečlivě kontroloval a velký množství chyb vylezlo až na fotkách a nikdo je už nikdy neuvidí. Ztratí se po barvení a v kontextu modelu, takže s tím prozatím dokážu žít.
firestarter: Martine, je to pro mě zase velkej krok, určitě. Naleštěná Scania měla velkej význam a leccos jsem se na ní naučil a používám to i teď. Dokážu si představit, že by se to dalo udělat ještě líp a pokud to bude možný, v budoucnu to udělám zase o trochu líp, ale prozatím je výše uvedené kompromisem, se kterým se dokážu smířit. Člověk by jen to turbodmychadlo mohl dělat 14 dní. Ale jak dlouho by mi trval ten model? Je ještě spousta předloh, které musím stihnout, takže s rozumem.
Jardo, velká část dílů vychází z dílů Italeri. Doplňoval jsem pouze drobnosi. Hodně předělané je turbo. Trvalo mi asi tři modely, než jsem si uvědomil co je špatně a ani tohle turbo není úplně správně a měl bych ho ještě předělat, ale už to neudělám. Potřebuju se zase posunout vpřed a celou tu hromádku dílů odeslat na formování a lití. Jinak bych se nikam nedostal...
Pásky na turbu jsou naše lepty. Chtěl jsem to takhle zkusit nechat zaformovat tak uvidíme co z toho vyleze. Alternativa je samozřejmě jejich obroušení a nahrazení leptem, ale pro méně náročné aplikace tohle bude mnohem jednodušší...
Díly si zatím nechám pro sebe a vyzkouším je na pár mých modelech, ale nevylučuju, že by se s nich mohla časem stát nějaká komerční sada "Engine accessories" ať už jako limitka nebo sériový produkt. Uvidíme jak se to povede odlít a jak to bude vypadat.
Ty pasky jsou separe set co bude v newsletteru behem mesice, ale ten plech uz je hotovej a zabalanej a na EDAYi uz to mel Kaja k dispozici. Je to vicemene nahrada za pasky Detail Master, ktery uz se nedaji sehnat.
Neni zac. Az budu delat newsletter, dam to i do katalogu a do formulare pro objednavky, ale cekam az budou jeste sady na stavebnici DAFu, abych to cele nemusel delal dvakrat coz bude vyhledove behem nekolika malo tydnu.
Tady už to napsali všichni přede mnou, tak snad jen, že jsi opět překvapil. Čelist mi spadla až na zem. S každým dalším modelem se posunuješ dál a dál. To jsem fakt zvědav, kde to skončí.
Popojedeme i na druhé frontě. Po dokončení dílů na motor, které se mi domů v resinu vrátily ještě před vánoci, jsem postupně pracoval na dalším zásadním dílu pro moji osmdesát devítku - pneumatiky.
Zatímco v otázce disků mám pro Volvo jasno - budou to dobové bezdušové pětidírové disky, trochu přepracované a s novými šrouby, pneumatiky od začátku představovaly podstatně větší porci práce. Dlouhodobě jsem počítal s výrobou nových pneumatik pro potřeby mých starých náklaďáků a svědomitě se na ni připravoval. Nakonec se moje mysl ustálila na standardním vzorku, který se v sedmdesátých a osmdesátých letech používal na bezdušových i dušových pneumatikách po celé Evropě - ve Východní i Západní. Ne nadarmo jsou to zároveň klasické pneumatiky, které se používaly i u nás na silničních Liazkách - jednak je mám na autě a pak je to taky jeden z dílů, který musí být hotový než se jednou v budoucnu pustím do Liazky.
Jako výchozí pneumatiku jsem použil původní pneu Italeri se ztrácejícím se vzorkem - bývaly kdysi ve stavebnicích a vzorek byl tak rozplizlý, že po nabarvení nebyl skoro vidět. Bočnice pneumatiky ale byly parádní a krásně bachraté a od začátku jsem s nimi počítal jako se základem pro moji první pneumatiku. Zrušil jsem původní vzorek, pneumatiku obrousil a připravil pro dolepení běhnounu. Ten jsem si nechal vypálit laserem ze silného kartonu. Zbytek jsou hodiny a hodiny s vteřinovým lepidlem, tmelem a surfacerem. Z výsledku mám radost a ačkoli mám v plánu na pneumatice ještě nějaké úpravy a finální doladění, už takhle je to pro mně to nejlepší kolo, které můžu na modelech použít.
Pro pneumatiku si teď musím vyrobit několik druhů disků - dušové i bezdušové (to určitě potrvá několik týdnů) a pak půjde na odlití.