Nejdřív jsem myslel, že ten bílý posuvný kryt od PANARTU zkousnu, když jsem ho měl už hotový, ale včera jsem chtěl dělat zábradlí kolem tohoto krytu, a zjistil jsem, že by to nešlo udělat podle skutečnosti, a tak šel PANART kryt do koše.Sloupky zábradlí by totiž bránily posunu krytu. Už od začátku se mi tam nelíbil. Udělal jsem nový, a myslim že tam sedí víc.....
Přiklonil bych se rovněž k lněné fermeži. Až budeš mít stěžně kompletní, a nebudeš už na ně nic dalšího lepit, napusť je fermeží, krásně ti ochlupatí, přelešti je 500 - 600 papírem, napusť je podruhé, přebytečnou fermež setři a pak už je jenom přelešti, někdy stačí hadřík co neztrácí chlupy, někdy je nutný 1000-1200 šmirgl. Dřevo chytí nádherný přírodní sametový nádech a matný lesk. Jinak doporučuji se po internetu podívat, jak se to praktikuje na současných skutečných lodích, v dobách mého mládí před léty dvaceti pěti jsem to na modelech babral bezbarvým lodním lakem - bylo to dvousložkové svinstvo, hrozně to smrdělo a tak jsem po čase raději přešel na klasiku. Jinak Tvoje Karolínka je nádhera, opět radost pohledět.
Honza ------------- Per aspera ad astra... Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
Děkuji moc oběma za rady!!! Fermež vypadá fakt dobře, ale teď nevim, jak to udělat, když na stěžni je třeba několikrát namotaný černý lano. Když to napustim před omotávkou, tak to lano už asi nepřilepim, a když tam nejdřív nalepim lana, tak se mi to pak bude špatně napouštět a brousit. No každopádně nechám stěžně v přírodní barvě bez moření. Foto od Doris mi moc pomohlo, já myslel, že takhle světlý stěžeň nemohl v podmínkách na moři zůstat.
Těch ovazů bych se nebála, lano můžeš zalepit i pomocí laku - já to tak dělám běžně. Nicméně u RC se naskytuje možnost tam ty ovazy stěžňových pňů nedělat vůbec, přinejmenším na zadním stěžni - byla to menší lodička 6.třídy. Rovněž přední a hlavní stěžeň nemusely mít výztuhy a možná ani ovazy, které jsou zakresleny v knize Anatomy of RC; ostatně když se podíváš na Cleveleyho malby Peregrine a RC i dalších lodí, tak mnohé z těch menších nemají na stěžních žádné ovazy: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] Další obrazy: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 0#p1333318
Takže pokud tam ovazy neuděláš, bude to i tak O.K. Já osobně nebudu dávat ovazy na zadní stěžeň, přední a hlavní je ještě s otazníkem - na koši hlavního stěžně chci totiž udělat funkční lucernu a je třeba k ní šikovně dostat drátky. Pod výztuhou a ovazy by se schovaly docela dobře, nicméně není to jediný způsob, jak je šikovně skrýt, takže uvidím.....
Chci začít dělat omotávky stěžňů, koukám na obrázky, a potřebuju poradit. Nad a pod lanem jsou takové obruče, je to dřevěný, nebo kovový? Nemáte s tím někdo zkušenost?
Začínám bojovat se stěžněma. Nevim jak se tomu říká, ale začal jsem práci na tom stěžni, co je na špici lodi. Potřebuju ho tam dát, abych mohl pokračovat na trupu a jeho výzdobě. Zjednodušenou variantu panartu jsem opět zamítnul, a pokusil se o věrohodnější výtvor...
Rozhodl jsem se nakonec pro matný lak, protože na ten čelen ještě budu podle potřeby lecos lepit, a lak nedělá problémy. Nechal jsem to i v přírodní barvě, bez moření. S výsledkem jsem vcelku spokojen.
Pomalu postupuju na stěžních, snažim se nějak použít díly ze stavebnice a zároveň to upravovat tak, aby to bylo věrnější. Koše chci osadit děly, což ve stavebnici neřeší, stejně jako zábradlí.....