Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 5 z 16 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod lackomacko666 » 27 dub 2012, 19:39

Ahoj Doris

Už sa teším na dalšie foto zo stavby.

Bude to určite nádhera. Veď to bol Tvoj SoS, ktorý ma tak zaujal, že som sa rozhodol
skúsiť niečo tiež, i keď z plastu.

Teraz som žial dosť pracovne zaneprázdnený, takže modelovanie ide bokom, ale
čas na to aby som sa pozrel sem si vždy najdem.

Pekný večer.

L.
lackomacko666

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 28 dub 2012, 11:20

Doris, děkuji za pochvalu. Ale sebelepší komponenty ožívají teprve v rukou dobrého modeláře, který jim svou šikovností dává pravý smysl, krásu a funkčnost.
Že tvou stavbu obdivuji, jako každý sem snad ani nemusím vkládat. Mám dotaz: můžeš lépe popsat, jak jsi vsadila druhou dělovou palubu do modelu. a budeš mít osvětlení i na 1. dělové palubě. Ty červené tečky v plánu to jsou lampičky?
Držím palce! Radek.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 dub 2012, 13:38

Zdravím, přátelé!
Moc mne těší, že se Vám stavba RW líbí. Děkuji za Vaši přízeň!
lackomacko666: To je moc príma, je super, že lodičkářů přibývá. Moc Ti fandím a přeji, abys měl z výsledků své práce radost! ;-I

BRadek: První i druhá dělová paluba jsou tvořeny větším počtem samostatných oddílů, které jsem vsadila mezi žebra/přepážky. Tento způsob umožňuje dosáhnout vysokou pevnost konstrukce, ale vyžaduje dokonalou přesnost a neustálou kontrolu souměrnosti. Na přiložených fotkách je vidět, jak vypadají dva oddíly druhé dělové paluby.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Celkem jich bude na modelu 12. Karton je slepený ze tří vrstev, na spodní straně jsou dřevěné výztuhy, které přesně zapadají mezi vertikální vzpěry na přepážkách. Horní strana paluby je tvořena fólií imitující dřevo, na viditelných místech bude naznačené plaňkování.
Červené puntíky na plánku zvýrazňují pozici schodiště, které na modelu rovněž zrealizuji. Co se týče osvětlení, tak na RW budou svítit všechny 4 zadní kajuty, trojice luceren, část mezipalubních prostor za hlavním stěžněm a sekce na přídi, kde bude lodní kuchyň. Dolní a střední dělová paluba osvětleny nebudou, i když by to určitě vypadalo zajímavě. Dala jsem však přednost plným přepážkám, aby byl model co nejpevnější; osvětlení by tedy muselo tvořit několik desítek LED a to bych pak měla uvnitř pořádnou elektrárnu..... :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 28 dub 2012, 18:41

Paráda, líbí se mi, jak vylepšuješ stavební postup, začíná se to blížit ke způsobu stavby originálu. U popisu montáže druhé dělové paluby jsem si vzpomněl na jedno modelářské krédo "pětkrát měř, desetkrát zkontroluj a teprve pak řež". Při Tvé preciznosti a šikovnosti Ti určitě stačí klasické"dvakrát měř a jednou řež". Kladky od BRadka používám také a jsou fakt super.Držím Ti oba palce.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 dub 2012, 07:33

hu-pa: Děkuji moc za Tvá slova! :flower: Je to tak, s každým modelem člověk získá nové zkušenosti a může eliminovat chyby, kterých se dříve dopustil. Navíc mne láká realizovat různé prvky tak, aby se svým vzhledem víc blížily skutečnosti a taktéž se snažím zlepšovat kvalitu své práce. Dřevěné CNC kladky jsou pro mne rovněž nepostradatelné, takeláži výrazně přidají na kráse a realističnosti.
Střední dělová paluba je již kompletní, nyní příjde na řadu detailování interiéru. Čeká mne další várka dřevěných lafet, lodní pumpy, schodiště, různé doplňky a také zde budou obloženy některé přepážky ořechovým dřevem. Mřížovina na horní palubě bude rovněž dřevěná a skrze otvory bude vidět dovnitř.
Zde je několik aktuálních fotografií RW z výstavní místnosti; na tomto místě jsem fotila i rozestavěný Sovereign:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dále jsem připravila horní palubu, ještě bude jednou podlepena kartonem a po impregnaci se pustím do fóliování. Desky budou kopírovat zaoblený tvar boků, což je při použití fólií snadno dosažitelné. Ta propiska čouhající z otvoru hlavního stěžně ja tam jen pro kontrolu, zda jsou otvory přesně v jedné línii. :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Naposledy upravil DORIS dne 29 dub 2012, 20:36, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 dub 2012, 17:50

Na modelu byly dodělány další důležité konstrukční prvky. Do horních částí přepážek jsem udělala zářezy 2x8mm, do nichž se vsadily dřevěné nosníky, které vedou od třetího až po desáté žebro. Na ně pak nalepím horní palubu. V tomto okamžiku je paluba připravena na polepení fólií.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Další části horní paluby budou rozděleny na samostatné oddíly a vlepeny mezi přepážky podobně, jak dolní a střední dělová paluba. Nyní začnu s projekcí bočnic s otvory střílen a zároveň se musí protáhnout elektroinstalace k přídi, kde bude dvojice LED osvětlovat prostor lodní kuchyně. V plánech RW není zakreslena žádná přepážka mezi vratidlem a kuchyní, takže předpokládám, že do kuchyně bylo vidět (podobně jako je patrné z jedné z fotografií muzeálního RW na úvodní stránce tohoto vlákna):
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
cd13-896.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 kvě 2012, 12:16

Začaly práce na interiéru a byla zavedena první část elektroinstalace. Střední dělová paluba bude mezi 8 a 10 přepážkou osvětlena a interiér bude mít poměrně detailní zpracování. Na stěnách jsem již udělala část dřevěných obkladů - vzhledem k tomu, že přepážky jsou kvůli zachování pevnosti plné, zvolila jsem tuto cestu, ač to v reálu nejspíš vypadalo jinak. Mezi 8 a 9 přepážkou budou po obou stranách dveře. Uvnitř pak budou vidět lodní pumpy, část stěžňového pně, zapuštěná pacholata a dvojice děl. Dráty elektroinstalace musí být naopak dobře skryty, což jsem vyřešila dřevěnými nebo kartonovými obklady. Mezi 9 a 10 přepážkou bude schodiště s ozdobným zábradlím, které bude rovněž částečně osvětlené z horní paluby. V 9 přepážce jsem vyřezala průchod, takže bočními dveřmi v trupu bude vidět až k patě schodiště. Nad tímto průchodem jsem umítila LEDku, její konec je zabroušený, aby mělo světlo větší rozptyl. Na stejném okruhu budou napojeny i LEDky osvětlující prostor lodní kuchyně.
Do středu hlavní paluby jsem vsadila mřížovinu. Je to úplně jiná liga, než jak jsem toto kdysi vyráběla z papíru. CNC produkty jsou skutečně parádní. 8-)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Agnar » 01 kvě 2012, 12:29

Zabrouzdal jsem jaksi omylem do této sekce (dělám techniku) a nejenže jsem nevěděl, že je tu mezi náma taková šikovná žena, navíc mi spadla čelist z toho jak je šikovná :shock: :shock: =D>

To je překrásná šílenost :)
člen štětečkové galaxie č. 8
Agnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod westwood » 01 kvě 2012, 18:33

Ahoj Doris,
ROYAL WILLIAM je naozaj krásna plachetnica a to isté sa dá povedať o tvojej stavbe. Je to krása ako ti to ide, doteraz som len tíško závidel ale už mi to nedalo tak píšem svoju poklonu. [-o<
Každý deň sem "nakúkam" ako pokračuješ a stále viac mám chuť sa aj ja pustiť do stavby, ale keď zvážim svoje možnosti asi si len potroške dopatlám :D ten svoj roky rozostavaný FRIESLAND...
Tak nech sa ti práca darí ako doteraz a zásobuj nás fotkami a komentármi nech sa trochu priučím(e)...

Ešte si dovolím prekopírovať ti sem linky na tie umelecké fixy alebo retušovacie perá čo by sa mohli dať použiť na imitáciu "kolíkování" (hřebů)
http://www.mpmshop.cz/pripravky/patinatory/gm01.html
http://www.prestolarov.sk/prestolarov/eshop/10-1-Povrchova-uprava-dreva/122-3-Retusovacia-tuzka
http://www.umelecke-potreby.sk/farby-palety-stojany-platna/umelecke-fixy/
http://www.vytvarka.cz/inshop/%5Bid-O-8531202%5D-fixy-vintage.html
Vyskúšané to ale nemám, berte to len ako info.

Alebo ešte mám v zálohe jednu metódu, ale paluba musí byť veľmi pevná alebo sa to musí robiť pred tým ako sa paluba nalepí na svoje miesto.
Ide o "vytláčanie" kovovým hrotom pentelky. Skúšal som to na pár plaňkách a vypadá to dobre aj keď sú hřeby v tej istej farbe ako paluba.

Bavíme sa ale o jednoduchej imitácii najlepšie je určite poctivo navŕtať a použiť napr. páratka. (ale záleží aj na mierke a či to vôbec bude vidieť že)

A ešte jeden tip ohľadom nábytku na inšpiráciu čo som našiel v starom modelárskom "MMZ" - firma Mini Mundus robí modeli starého nábytku. Krásne vecičky...
http://minimundus.de/startseite.shtml
westwood

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 kvě 2012, 21:35

Zdravím, přátelé! :flower: Srdečně Vám děkuji za Vaše slova a ohlasy, moc to pro mne znamená a motivuje k dalšímu zlepšování vlastní práce.

Agnar: Technika mne taky fascinuje, především sportovní auta a vše kolem nich. Stavím je ráda i jako modely, i když u plachetnic mne navíc přitahuje různorodost práce a možnost zkoumat jejich konstrukci a historii.
Westwood: Díky za odkazy a zajímavé tipy. Budu zkoušet různé techniky a tu nejvhodnější pak zrealizuji na RW. Popis a podrobnou fotodokumentaci tady samozřejmě dám, třeba to pomůže zase dalším modelářům. Paluba bude vyrobena z pásů fólie - tu nelze brousit, takže mám možnost imitovat dřevěné kolíky vhodnou barvou a nebo je zajímavý i ten Tvůj námět s vytlačením pomocí hrotu pentilky :idea: . Napadlo mne, že kdyby se to pak jemně napustilo washem, bylo by to vončo. :)

Ten tip na nábytek jsi trefil na jedničku ;-I , klavír jsem měla v úmyslu vyrobit a umístit ho do jedné z kajut. Budoucí kapitánka RW (určitě uhádnete, kdo to asi bude..... :wink: ) je totiž vášnivou klavíristkou...... :-D

A jedeme dál. Pokračuji v obkladech interiéru, dolní a střední dělovou palubu již spojuje schodiště a připravuji díly boků s otvory střílen. Zároveň jsou přesně vyřezané 4 otvory v horní palubě u paty hlavního stěžně, jimiž protáhnu pacholata a zakotvím je uvnitř trupu.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 03 kvě 2012, 09:17

Doris, máš to skvělé!! Jen tak dál. A mám dotaz na gretings. Věřím, že to jak to máš zatím na svém modelu není konečná podoba. Díval jsem se na plán RW, a tam je i na horní palubě gratings vcelku. Myslím, že v praxi se to tak nerealizovalo, už k vůli manipulaci. Určitě jsi viděla příklady použití gretings na mých stránkách.
Radek
Přílohy
03-01 Gretings.jpg
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 kvě 2012, 09:37

Ahoj Radku, děkuji moc za pochvalu a postřeh. :flower: V plánech je tento grating zakreslen vcelku, podobně mi to tak připadá i z fotek muzeálního modelu, ale v reálu by toto řešení asi nebylo zrovna praktické a osobně se mi víc zamlouvá to, co uvádíš. Podobně to má na svém špičkovém modelu Vasy řešené i Martin Houska:
Wasa-08.jpg

Na mém RW je to zatím jen vsazené "nahrubo" - grating je sestaven ze dvou částí. Má to i praktický význam s ohledem na konstrukci modelu - paluba je z vrstveného kartonu a díky tomu, že je mřížovina vcelku, bude tato poměrně dlouhá vyřezaná část uprostřed paluby pevnější a rovná. Rám a další detaily budu ladit až po polepu celé paluby, abych mohla docílit lepší čistoty provedení. Rozdělení jednotlivých oddílů mřížoviny nebude žádný problém, mohu to vyřešit páskem fólie imitující dřevo nebo tenkou dýhou. Na té fotce, kterou jsi tady vložil, to vypadá skvěle, takhle bych to mohla udělat i na svém modelu.
Jinak Ti musím říci, že ta mřížovina od Tebe je skvělý materiál, výborně se s tím pracuje a vypadá to fakt dobře. ;-I
Těším se na další spolupráci s Tebou!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 kvě 2012, 20:53

Stavba opět pokročila o krůček dál. Na levoboku je již kompletní pás s otvory střílen střední dělové paluby, v interiéru jsem doplnila lodní pumpy a další obklady. Vlepuji příčné nosníky, na něž umístím horní palubu. Tyto nosníky postupně vyplní celý prostor od třetí až k desáté přepážce. Nyní mne bude čekat výroba lafet.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Lodní pumpy jsem umístila dle plánů RW:
cd13-896.jpg

Dnes mi dorazil další stavební materiál a mnoho užitečných doplňků, nářadí a kvalitní lanoví pro RW. Velice děkuji panu Ing. Zdeňku Čejkovi z http://modelylodi.cz/ za jeho ochotu a skvělou spolupráci při zajišťování potřebných doplňků a materiálu pro mé projekty .

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirekZ » 04 kvě 2012, 05:48

Dobrý den paní Doris,
očím se ani nechce věřit, co dokážete z papíru udělat. To je nádhera.
Ale k věci: Mám zkušenosti se stavbou létajících modelů, ale teď bych si rád vyzkoušel, co obnáší stavba z papíru. Jaké lepidlo používáte na lepení papíru na karton? Herkules má v sobě hodně vody a tak papír pracuje. Když jsem potřeboval při lepení papíru na nějaký podklad minimální deformaci, vzal jsem Epoxyd. Ale kromě dlouhé doby schnutí je to lepidlo tvrdé a křehké.

Děkuji za radu
MirekZ
MirekZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 kvě 2012, 06:58

Dobrý den!
Děkuji za Vaši přízeň, moc mne těší. :flower:
Lepení papíru a kartonu realizuji právě a jedině Herkulesem, byť obsahuje vodu, je to nejlepší lepidlo, jaké jsem vyzkoušela a jak se s tím člověk naučí pracovat, ono to skutečně jde bez problému. Roztírám ho stěrkou po kartonu a po slepení nechám trochu zaschnout. Pak jdou slepené díly pod zátěž, aby se vše srovnalo. Jde o to, aby se naneslo optimální množství lepidla a také se to přizpůsobilo charakteru podkladu - je rozdíl lepit například hodně savý karton oproti křídovému papíru s lesklou glazurou. Zároveň se pomocí stěrky musí nanášet stejnoměrná a spíše tenká vrstva a pokud možno co nejrychleji. Na savý karton nanesu nejprve velmi jemnou vrstvičku Herkulesu, nechám ji zaschnout a pak postup zopakuji - lepidlo už do kartonu tolik nenasaje a dá se krásně roztírat. Toto se mi osvědčilo při podlepování velkých dílů z tenkého papíru, které je potřeba nalepit vcelku.
Existují i bezvodá lepidla vhodná na papír (např. Kores http://www.rafoshop.cz/lepidla/lepidlo-kores-15g), pracuje se s nimi dobře a papír se skoro nezvlní. Ale!! Po čase se díky vzdušné vlhkosti může spoj slepených dílů narušit a papír se na velkých plochách zvlní a místy odlepí. Herkules tohle neudělá. Přesto je dobré karton naimpregnovat lakem, takový model pak vydrží velmi dlouho a je stále v bezvadném stavu.
Pak mne ještě napadá varianta lepidla ve spreji, hodně jsem používala i lepidlo od Bisonu - dá se sehnat třeba v OBI, je to rovněž vhodné na velké plochy a neobsahuje vodu.
http://www.bison-lepidla.cz/cs/product/ ... esive.html

Co se týče ohýbání kartonu po slepení, tak na to mám osvědčené dvě metody:
1)tvarovat díly dříve, než lepidlo vytvrdne - například u Herkulesu je poměrně dost času toto udělat a jde to dobře. Takto vytvarovaný díl si po vytvrdnutí lepidla dokonale udrží vymezený tvar a je velmi pevný. :idea:
2) Ohýbání a tvarování dílů nad párou - takto postupuji, když už je lepidlo dokonale zaschlé. některé druhy houževnatého kartonu lze nad párou tvarovat do velmi náročných tvarů a při troše cviku a šikovnosti můžete tvarovat papír do více rovin a dokonce ho o několik málo % natáhnout - toto však záleží v prvé řadě na kvalitě samotného kartonu - ne každý takto tvarovat lze. Já používám karton z kalendářů - podkladová strana a dále karton, který používají třeba reklamní agentury - mají pestrou škálu různých druhů papírů a kartonů včetně křídového. Glazurovaný papír se mi osvědčil při výrobě karoserií a následném polepu fóliemi nebo lakování, je dokonale hladký, takže výsledek působí hodně realisticky:
Použití křídového papíru bez fólií - model prošel rozsáhlou renovací, stavěla jsem ho v roce 1998:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... image=7659
Foliovaný křídový papír:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... mage=87480
Lakovaný křídový papír - přestříkán originálním autolakem:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... mage=50142
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 5 z 16 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno