Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HG 1/144 Gundam RX-78-2 Ver.G30th RG 1/1 Gundam Project Ver.

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HG 1/144 Gundam RX-78-2 Ver.G30th RG 1/1 Gundam Project Ver.

Příspěvekod PeVl » 02 dub 2012, 15:07

jak píše Galland, lahvičky s barvou jsi nafotil hezky, ale z dílů nic nevidíme. Takže víc fotit a hlavně řezat. Pohled na pracovní stůl jistě zaujme, nicméně model nebo díl, který zabírá cca 5% plochy snímku je , jemně řečeno, nevypovídající.

Ten počet vrstem mě trochu překvapil, nemáš to moc přeředěné? cca 1:2 až 4 podle barvy na základ a musí stačit 2až 4 vrstvy. na stínování samozřejmě víc. Pod jasné barvy (žlutá, červená oranžová je lepší bílý základ a víc ot pak ty barvy rozsvítí. Jo a do koše nic nelej, kup si bralenky nebo stříkačky 5 mm a v tom se to dá schovat na příště.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 02 dub 2012, 15:46

PeVl píše:jak píše Galland, lahvičky s barvou jsi nafotil hezky, ale z dílů nic nevidíme. Takže víc fotit a hlavně řezat. Pohled na pracovní stůl jistě zaujme, nicméně model nebo díl, který zabírá cca 5% plochy snímku je , jemně řečeno, nevypovídající.

Ten počet vrstem mě trochu překvapil, nemáš to moc přeředěné? cca 1:2 až 4 podle barvy na základ a musí stačit 2až 4 vrstvy. na stínování samozřejmě víc. Pod jasné barvy (žlutá, červená oranžová je lepší bílý základ a víc ot pak ty barvy rozsvítí. Jo a do koše nic nelej, kup si bralenky nebo stříkačky 5 mm a v tom se to dá schovat na příště.

alebo prazdne flasticky od farieb (nejak sa mi zacinaju hromadit)...

svetly a najma jednoliaty podklad pod cervenu (zltu atd) je nutnost. Ak bude podklad jednoliaty, potreba vrstiev bude nizsia
Moje skusenosti s cervenou - karoseria VW Beetle. Len zopar chybnych presahov sedou interierovou na povrch karoserie a uz som to cervenou nezakryl ziadnym vrstvenim... takze siel do luhu.
Subjektivne iny odtien cervenej XF-7 som dostal vtedy, ked som nechal ako podklad iba sedy Surfacer... biely podklad by tomu urcite pomohol...
Vo finale sli na chrobaka 2 cervene vrstvy a pohoda.
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 02 dub 2012, 18:12

Joj, diky chlapci za feedback!

Nabuduce isto daco nafotim serioznym fotakom s poriadnymi makro lensami, lebo tieto iPhonacke kvazi fotky su skor len na paradu a prisamvacku tam nic nevidno - za ne sa teda dodatocne ospravedlnujem. Fakt mi to vtedy, jak som to sem v noci daval, vobec nedoslo :)

Teraz spat k tej zltej/cervenej - ten svetly podklad ma taktiez vobec nenapadol, ze by to mohol zlepsit - toz som ozaj rad, ze ste mi tu hned poradili. A co sa tych mojich "1000 vrstiev" tyka, tak to s nimi bolo tak, ze mi vtedy proste prislo, ze kazda dalsia vrstva naviac to moze zlepsit (akoze zvysit sytost) a preto som to stale fukal dalej a dalej... Nariedene to nebolo nijak silno - max 1:3-4, cize zadne farebne riedilo ako minule. Mozno tiez poznate to, ze ked nanesiete novu, este nezaschlu vrstvu na diel a ta v porovnani s tou vyschnutou je akoby viac "tmavsia" (tym padom menej svetlejsia) a akoby viac sytejsia. Samozrejme ze potom ked vyschne, tak aj ona strati kusa na sytosti, ale ja som len dufal, ze ich dostatocny pocet moze sytost iba zvysit - preto ten pocet. Nakoniec vsak bude asik problem, jak vravi Galland, v tom, ze sa jedna prave o cervenu Tamiyu a mozno by Gunze boli v tomto smere omnoho lepsie. Tie su vsak drahe jak fras, takze od nich zatial nemam este ani jednu flasticku. Myslim si, ze tieto official gundam farby jednoznacne stoja za odskusanie, toz raz aj im dam isto sancu. Zatim budem bojovat s Tamkami :D
True Gundam = Universal Century Gundam!

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 02 dub 2012, 22:25

slabe krytie nie je o Tamiya vs. Gunze. Ziadna cervena nekryje dobre.

Este nezaschnuta farba znamena ze je leskla. Ta je vzdy vyraznejsia ako matna. Ked das na zaver leskly lak, povodne matna farba bude zase o nieco zivsia.
Na RX-78 sa ale leskly lak nehodi, vhodnejsi je pololesk...
Este mas moznost do matnej farby pridavat trochu leskleho laku alebo pouzit priamo leskle farby - rada X

k cene Gunze - podla mojich poznamok rozdiel nie je velky oproti Tamiyam, na HobbyEasy je to 117 jenov za Tamiyu Acrylic a 130 jenov za Gunze Hobby Color.
8)
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 02 dub 2012, 23:29

Presne ten rozdiel medzi flat/gloss som si vsimol aj ja! Podla mojho planu budem na 90% robit na gundamoch finalny finish ako tvrdy mat, toz leskla neleskla - nakoniec to stejne pojde vsetko do matu. Zas az tak ma ta sytost uz netrapi.... i ked na o tyzden moze byt zase vsetko inak :) Samozrejme mohlo to byt lepsie, ale alternativnym color schemam sa vobec nebranim! :D

Hej a este ked uz si nacal tie Gunze: ja som hovoril skor o vysokej cene tych Ceckok oproti Tamkam (akoze tuna v CR). Ale uplne si ma dostal tym Hobby Easy (v dobrom slova zmysle) - bo teraz pozeram a ceny tam maju uplne ze luxusne, akurat co viem, tak Japonci (napr. HLJ) nemozu posielat farby v sklenenych flastickach cez ich colnicu pre zahranicnych kupcov a preto som sa to ani nikdy nesnazil nekde kupovat zo zamoria. Toz ale teda ten Hobby Easy ti to fakt posle? Cinaci sa nezdaju :) Ake su tam poplatky za postovne? Nejake problemy na colnici? Dneska im tam este poriadne popozeram ich web, ze co pisu, ale ked sa odtial bude dat kupovat za lacnejsie ako doma, tak idem jednoznacne do toho! Akoze cista ryza :D Spray budku mam, tak mozem skusit aj nejake tie laquer supermetalics od Gunze (myslim ze matt mrozek si ich velmi pochvaloval).

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 02 dub 2012, 23:49

jj, z HobbyEasy beriem drobne naradie a chemiu, aj Tamiya farby, ale len v par kusoch. Posta v pohode, posielaju SAL-kom myslim, takze postovne rovnake ako HLJ.
Pripadne mozes skusit LuckyModel, tam som pred mesiacom zobral 4 farby a 2 surfacery v jednom baliku a ziaden problem.
Gunze C nepouzivam kvoli zapachu, tak vobec netusim kolko stoja a kde sa oplatia.

Super Metallic od Gunze pouzivam a su to super farby, trosku mi vadi mensi vyber odtienov v porovnani s Alcladmi, to vsak riesim pridavanim klasickych Tamiya farieb a celkom sa to da... (a samozrejme mi vadi zapach, ale bez neho to pri kovovych farbach zial nejde)
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 14 dub 2012, 15:57

UPDATE 7:

Vcera som okusil prvykrat, ze co to znamena piplat sa s maskovanim :) Prakticky face mask a este jeden spodny diel vyzaduju nejake dodatocne malovanie a kedze som so stetcom nikdy nerobil a viem, ze je to dost narocne, tak som skusil techniku maskovania. Teoreticky sa mi zdala jednoduchsia, ale ked sa jedna o take miniaturne casti, tak som priblizne vedel, ze co coho idem.

Akoze dopadlo to podla ocakavania - strasne zle. Sak posudte sami:

Potreboval som namalovat nejake cervene casti na po 'ocami' (neskor cierne casti okolo oci a nakoniec pojdu samotne oci)..
P1070237.jpg
P1070237.jpg (122.08 KiB) Zobrazeno 4352 krát

...a potom to zlte 'V-ecko' na 'pindiku'.
P1070239.jpg

Fukol som na kusok farby a nechal cez noc posobit...
P1070241.jpg

P1070242.jpg

...no a dneska som dal pasku dole, ze pozrem, ako to dopadlo. Reku myslel som, ze to bude lepsie. Kurna, sak je to strasne! :cry:
P1070243.jpg

P1070245.jpg
P1070245.jpg (114.89 KiB) Zobrazeno 4362 krát

P1070246.jpg
P1070246.jpg (149.3 KiB) Zobrazeno 4362 krát

Je jasne, ze to budem muset nejak opravit, ale vobec netusim ako. Zjavne moje maskovanie bolo nedostacujuce, ale podmienky tychto mikroskopickych dielov nie su zrovna najlepsie. No, pravdu povediac, isto by nejak slo, ale podla mna to radsej skusim nejak opravit "rucne" - so stetcom. Kupil som si nejaky taky super malicky (da Vinici 10/0) stetec, toz snad to nejak pojde, ale to som si myslel aj s tym maskovanim.

Chapi, vy to jak robite ze vam to maskovanie ide tak pekne a od ruky?

PS.: Neviem co sa s tyma fotkami stalo, ale niektore mi importovalo akoby original a niektore si akoby forum skonverovalo a vlozilo zmenseninu... no nechapem. Netusite, kde moze byt chyba? :D

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 14 dub 2012, 17:29

ten import je dán mám pocit velikostí souboru.
Jinak , ano, máš pravdu , vypadá poněkud méně povedeně, nicméně nic není ztraceno. Ruční oprava, pokud se štětkou neumíš bude ještě horší.
Takže masky řezat OSTRÝM skalpelem a nestříhat tupými nůžkami, pokud to jde, využit originál hranu pásky. v místě maskovaného rozhraní pořádně přilepit aby Ti to nepodfouklo.
NO a tady bych buď znovu stříknul základní kamo a potom znova maskovat a stříkat, nebo, pokud už by byla vrstva barev příliš tlustá, louh a všechno znova. Nelituj času a udělej to znovu pořádně, výsledek bude určitě stát za to.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 14 dub 2012, 22:37

PeVl, diky za rady.

Inak samozrejme ze to rezem ostrym design knifom, ale vyuzival som na maskovanie tu 'rezanu' stranu - akoze mi neprisla nijako zla. Nabuduce skusim tu original hranu pasky. V kazdom pripade ten diel je brutalne malinky a divne tvarovany a fakt netusim, ze ako to tam mam lepsie prilepit. Resp. mozno ze by to chcelo este presnejsiu pinzetu a k tomu lupu. Sak uvidime...

Zatim som skusil tym stetcom (az potom ako som si precital tvoj post) a celkom sa mi to podarilo :) Pouzil som rovnaku akrylovu tamiyacku farbu plus som este pred tym stetec omocil v retarderi. Nejak to potom fungovalo. Takze teraz to skusim tym stetcom dorobit, ze zistim, aky v tom mam (nemam) skill a ked to bude zle tak to ako vravis, ponorim do riedidla a vsetko znova.

Jo a este jedna vec: ked som raz kupoval chemiu v MPM, tak mi predavac ukazoval nejaky 'zazrak', co mozes pouzit na opravovanie chyb - akoby taka vodicka, co funguje ako zmizik. Uz neviem ako sa to volalo, ale asik si to pojdem kupit - isto sa mi to neskor zide.

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 17 dub 2012, 18:17

UPDATE 8:

Tak dneska som skoncil upravy so stetcom, toz ze to nafotim a poslem ukazat. Akoze asi mam uz slabe oci, ale normalne som sa az zlakol ked som videl tie zvacseniny na fotkach. V reale to neni az take spatne :) V kazdom pripade budem musiet castejsie robit tie makro fotky, lebo ked sa kuknete na 1:1 tak hned vidite vsetky tie nedostatky povrchu a chyby brutalneho charakteru, ktore na prvy pohlad neni vobec vidno.

Tuna vidno sprasenu masku. Vysledok asik po 5 iteraciach oprav:
P1070253.jpg

Tuna som skusil kusa chome silver na laktove klby. Fakt iba malinko:
P1070252.jpg

Tuna zase medene veci na kolennom klbe zo zadu. Tam som to mohol kludne zamaskovat a ne rucne malovat. Ach:
P1070250.jpg

Spodok chodila - nejak este zjavne nezaschli tie dneske upravy cervenou. Dufam ze tie flaky tam nebudu natrvalo. Ked tak este spravim nejake odreniny, aby to nebolo tak vyrazne. Uvidime. Inak este je tu vidno, ze aky nepekny povrch sa mi podarilo nastriekat... hmmm, tie matne farby pod mikroskopom nevyzeraju vobec pekne.
P1070249.jpg

No a nakoniec helma. Tie gulomety su brutal pidi malinkate a inak ako rucne sa to podla mna ani neda nafarbit. No a ten senzor na cele... ten je asik tak 2mm zapusteny do vnutra, takze sa k nemu neda poradne dostat. Ale zase ani ho poradne neni vidno. Myslim teda ludskym okom.
P1070247.jpg

Akoze nechapacka. Ked pozeram ako robite tie figurky, ktore maju este mensie detaily, tak ozaj nechapem. Poklona najvacsia. Akoze hands down [-o< [-o< [-o<

No a moj zaver? Akoze celkom sa mi to rucne malovanie lubi (uplne jak stare casy, ked som lepil vystrihovacky z ABC), ale skill zatim nemam. Dalej pouzivam iba tamky akrylove + retarder a na stetec by asik boli lepsie tie enamel based farby. Dakto mi vravel ze Valejo su celkom fajn. Mozno by som si mal nejake kupit na dalsie projekty. Jednoznacne v tom chcem dalej pokracovat, ale idealne skusit vacsie mierky, snad to bude lepsie. Jo a este idealnejsie by bolo, kebyze mal nejaky skiller normalne ze workshop, kde by ukazoval, ze jak sa to ma robit. By som sa na to velmi rad prisiel pozriet a daco sa naucit "pozeranim" na cudzie techniky.

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 21 dub 2012, 00:14

No vidim, ze s tym riadne bojujes.
Treba skusat, skusat a skusat... casom to pride...

Chystame sa 9.6 do Popradu na PMD, bude klubovy stol, zatial prislubil ucast aj kashim aj Marian, tak ak budes mat cestu z Prahy cez Poprad tak sa zastav, urobime si vlastny mecha workshop :-D
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hitmanius » 21 dub 2012, 00:21

Hlavne viac ried farbu,pretoze sa mi zda,ze mas na tom riadno krupicu. :D
hitmanius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 21 dub 2012, 00:59

Aha, tak to je krupica :D

Ja totizto vobec neviem, ze co znamenaju tieto pojmy, ale je dost mozne, ze prave to je to, co sa mi zdalo ako "prilis hnusne matny povrch". Jednoznace si na to odteraz dam pozor. Ako je ale vidno, este stale mi neni jasne, ze v akom pomere riedit tie farby. Postupne som presiel vsetky mozne kombinacie - od 1:1 cez 1:3, 1:5 az po farebne riedidlo, ale nekde vzdy bola chyba. Davam tomu este tak rok praxe a potom snad uz v tom nebudem az taky strateny :)

Ale ideme predsa smelo dalej... uz sa tesim na dalsi vikend! :D

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hitmanius » 21 dub 2012, 09:07

Lokiman píše:Aha, tak to je krupica :D

Ja totizto vobec neviem, ze co znamenaju tieto pojmy, ale je dost mozne, ze prave to je to, co sa mi zdalo ako "prilis hnusne matny povrch". Jednoznace si na to odteraz dam pozor. Ako je ale vidno, este stale mi neni jasne, ze v akom pomere riedit tie farby. Postupne som presiel vsetky mozne kombinacie - od 1:1 cez 1:3, 1:5 az po farebne riedidlo, ale nekde vzdy bola chyba. Davam tomu este tak rok praxe a potom snad uz v tom nebudem az taky strateny :)

Ale ideme predsa smelo dalej... uz sa tesim na dalsi vikend! :D

Jakymi farbarmi striekas? Ja pouzivam Tamiya a Gunze a v pohode 1:3.

No to je krupica,taky hnusny zrnity povrch. :-D
hitmanius

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marian » 21 dub 2012, 15:24

take male veci maluj stetcom, a kup si dobry stetec s prirodnym vlasom a valejo model color, vyborne farby na stetec a ako pises treba trening
Marian

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno