Nechtěl bych do toho technikářům moc mluvit, ale jeho Tiger byl zasažen z letadla a přišel o věž. Přitom Witman zahynul. Alespoň to tvrdili v dokumentárním filmu.
O tom, že ho zasáhl Firefly psalo HPM někdy v roce 91. Na Discovery šel ten dokument minulý týden. Ať tak nebo tak, Tiger přišel o věž a celá posádka zahynula. To je to samé jako spor, kdo trefil Richthofena. Ať to byl Brown, nebo Australan ze země, na výsledku to nic nezměnilo.
lukin píše:No já zůstanu přece jen u verze že ho dostal tank vlastně jich muselo být víc.......letadlo je na takovýho tankána přece jen nedůstojné
Lukin tanky to je dost nepravděpodobné, podle toho co všude říkají neměly takovou palebnou sílu. Podle mne by jich muselo být na jeden Tiger aspoň pět aby si vůbec škrtly.
Zničení z letadla je pravděpodobnější, vždyť na západní frontě byla většina tanků vyřazena leteckým útokem. /německých/
A Witmanova smrt zničením z letadla to je smůla, myslím, že by pro něj bylo lepší kdyby ho sejmul tank než letadlo.
Podle všeho byl jeho tiger zničen Shermanem Firefly. Četa A z 33. obrněné brigády Northamptonshire Yeomanry zaútočila na tři tigery a všechny tři zničila. Nejdříve byl zničen čelní tiger, pak Wittmanův vystřelil, ale netrefil a dostal dva zásahy, po nichž začal hořet, poklopy se neotevřely a došlo k výbuchu munice, který odhodil věž několik metrů od tanku. Třetí tiger chtěl ujet, ale dostal zásah. Jeho velitel Hauptscharführer Hans Höflinger přežil a později uvedl, že se tigery ocitly pod palbou pěti shermanů. Wittmanovo stroj po zásazích znehybněl a posléze došlo k výbuchu.
Bojový deník čety A je uložen v muzeu v Bovingtonu.
To King tiger: Shermany Firefly rozhodně sílu k prostřelení tigera měly, 17 liberní britský dělo bylo hodně výkonný. Navíc těch shermanů bylo 5, pravda minimálně jeden měl 75 mm kanon, ale zaútočily první a hned odrovnaly jeden tiger, wittman sice vystřelil, ale těsně minul, výbuch z jeho granátu otřásl shermanem a zranil v něm velitele, ale jinak nic, tiger se v rychlosti střelby a otáčení věže nemohl se shermany měřit. Další šanci ke střelbě už nedostal.
no právě ale já bych mu přál aby žil a né aby to koupil......ale ono právě těch Firefly bylo víc
Zaplať pánbů že to koupil, víš kolik tenhle chlápek odrovnal lidí? Jasně vojáků a nepřátelských - jenže kdyby takových jako on zbylo víc tak v lepším případě taháš sáňky na Sibiři - teda taháme. A on byl prý docela "věřící" SS mann a hodně to žral....Je třeba taky občas zapřemýšlet co napíšeš. Sorry je nejsem zrovna konfliktní typ ale tohle náckomilovství mě fakt zvedá
no já nejsu žádnej náckomil,ale když se podíváš na rusáky tak to byli ještě mnohdy větší prasata..... boužel bojoval na špatné straně,ale zaplať bůh že to nebyl bolševik.... jinak nic proti Eddie
Tak teda ještě k tomu dokumentu o Vittmanovi. Dělali ho historici z Bovingtonu, nebo jak se to tankový museum jmenuje. Pro Vitmana měli jen slova obdivu!. Jeho příslušnost k SS byla brána jako věc vyplývající z doby, prý to s ideály SS moc nepřeháněl. Co však žral byla vojna. Rád prý klapal podpatkama, až si z toho jeho podřízení prý dělali bžundu. V kasínu z tý legrace ze šéfa byly rajony, na frontě výcvik. A právě tvrdý výcvik v ovládání zbraně udělal z Vittmana a jeho party setsakramentsky nebezpečné protivníky.
Musím souhlasit s Eddiem, je dobře, že ho tomíci dostali, vždyť bůhvíkolik by spojenců ještě odrovnal. Jestli byli němci nebo rusáci větší prasata - to bych neřešil. Nemám rád ani jedny. Já prostě fandím spojencům a tím, že ho zabili ušetřili spoustu životů. Takže to byl záslužnej čin.