Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia S-199 Hobbycraft 1/48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 5 z 32 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Avia S-199 Hobbycraft 1/48

Příspěvekod spissiak » 20 lis 2011, 20:47

Neviem ako je to kvalitné ale niečo na aviu je aj tu:
http://galgot.free.fr/wordpress/?p=652
Snáť to niekomu pomôže :D
spissiak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 20 lis 2011, 21:32

Díky tatranský orle, tvůj odkaz je pěkný =D> a povzbudí to ve stavbě. Už se těším, až bude stát v polici Mezek v markingu našeho společného a kdysi mohutného :cry: letectva .
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 20 lis 2011, 22:17

Konečně jsemse dostal k počítači tak posílám malej postup na šachtách,teda jedeš dábelsky rychle :shock: budu muset přídat na rychlosti :evil: nejty máš moc hezký ,taky jsem s nima koketoval ale nakonec jsem to vzdal :? zatím ahoj. P.s co náš třetí kolega?
Přílohy
100_1100.jpg
100_1099.jpg
100_1098.jpg
Rozestavěno: Šmolík Šm-1 1:32 od HpH, Letov Š-328.v HpH models 1:32
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 21 lis 2011, 00:05

Ahoj Houmí,
když vidím ty tvé krásné správně veliké otvory v šachtách, tak se jdu stydět do kouta :cry: . No nic, rozhodl jsi za mě, půjdu to předělat, přeci si nepohnojím šanci na vítězství vlastní leností :grin: . Zkus tam šoupnout ty onýtované výztuhy, šlo to rychle. Nejdříve z alobalu (na pečení nebo od toho šampusu - škoda že se k němu dostanu tak 1x za půl roku :lol: ) uříznu pásek asi 2mm tlustý, dám ho na podložku ze silného kartónu a podle pravítka udělám tupějším kružítkem od oka důlky. Pak ten proužek otočím, uříznu si potřebnou délku a nalepím na místo. Poté doprostřed nalepím mezi nýty plastovou niť vytaženou z rámečku a je hotovo. nejprve jsem zničil asi 4 proužky, než jsem to dostal do ruky, následně dva přilepil křivě , ale potom to sedlo :D . Co se týče Shindyho, dnes jsme tam s Izákem byli, tak něco udělal (připasoval křídla z AML na trup od Academy a z Hobbybossu připravil spodek přídě. Vypadá to nadějně, tak snad to sem v týdnu pověsí pro inspiraci ostatních. Tedy jestli si to vezme sebou do arbaitu. ale já osobně půjdu v měřítku 1/72 cestou nejmenšího odporu a zkusím to z Hobbybossu bez dalšího křížení. Vydlabu interiér a maximálně zkřížím trup z G-6 s ocasem a křídly z G-10.
Nemáš někde použitelnou sedící figuru německého pilota 1/48 pro případ uzavřeného kokpitu s maníkem uvnitř? Zatím a já jdu ještě něco zkusit v těch šachtách, než se svalím do pelechu, ráno vstávám .
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Shindy » 21 lis 2011, 23:13

Zdravím kolegové. Pro ty co mě neznají, dodávám, že jsem víkendový lepič, přes týden na to není čas a taky jsem cca 60km od svého pracovního stolu. Proto mé pokroky budou skokové, nikoli kontinuální. :D Zkoušel jsem ještě zvážit, zda se opravdu nevyplatí odbrousit interiér z HobbyBosu - podle mě to hrozí zničením celého trupu, vzhledem ke hmotě a mohutnosti výplně. Šlo by to snad je vyříznout a nahradit celou tuhle část z jiného modelu. Takže Spejbl z HobbyBosu bude zavřený a s pilotem uvnitř. Ale protože mi z AML zbyl hezký interiér, rozhodně ho chci použít a proto se pouštím do sochání zcela nové přídě. Použití celé přídě z Kovozávodů moc nepomůže, velká chyba tohoto modelu, kterou zopakoval i AML je bohužel tvar boulí, resp. jejich rozdělení gumovým těsněním v místě přepážky. Ve skutečnosti (stejně jako u klasických mezků) je větší část boule kryjící závěry trupových kulometů před těsněním (cca 2/3) a zbytek je za těsněním. AML i Kopro to mají opačně, boule je tedy celá posunutá moc vzadu. Kovozávody navíc mají boule moc malé (málo vystupují z obrysu trupu), navíc celý čumák je příliš subtilní a potřebuje rozšířit. Boule se naštěstí dají použít z HobbyBosu, kde jsou i správně velké, zbývá zkonstruovat základní tvar kapoty. Studiem podkladů (hlavně fotek, plánům jsem nějak přestal věřit) jsem dospěl k následujícím závěrům - čumák S-199 má od kabiny až po přední hranu odklopného motorového krytu stejné tvary jako Bf-109 G-6/14, podle fotek jsou zcela jasně použité původní, jen upravené, kryty. Čelní prstenec ale postrádá charakteristický mezkovský zlom dolů, je to nový díl, který pokračuje víceméně v rovině se sklonem odklopného krytu a je na konci velmi, ale velmi mírně zaoblen. Tj. milý Houmí, čumák S-199 je na konci širší, nikoli užší, než u u mezka.
S-199 AntinD108.jpg
Tady je to hezky vidět. Nestačí tedy jen pouze zaoblit přední hranu kterékoli mezkovské stavebnice, jak jsme si milý Hugo mysleli. :arrow: Tedy, pokud je ten kit správně :P Další záležitost, kterou jsem řešil, je to vykousnutí u lemování boulí na křídlech. Po studiu mě dostupných podkladů na Bf-109G-10 a K bych řekl, že tyto stroje žádné takové vykousnutí nemají, lem je rovný, nemají ho ani S-99. Ani na dostupných fotkách Avie, kromě těch z muzea, jsem ho nenašel, problém je ovšem, že použitelných dobových fotek zeshora moc není. Možná je to provedení jen z určitého výrobního závodu, nebo to souvisí s překonstruováním šachty pro kola v souvislosti s jeho napřímením, jak to zmiňuje monografie v L+K. Po změně sklonu uchycení kola, by se totiž nevešly ani do původních velkých boulí. Vzhledem k tomu, že ale není jasno, zda to měly všechny Avie, já to rozhodně u těch svých dělat nebudu. :P
Zdraví Shindy
Shindy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 22 lis 2011, 00:14

Ahoj,
koukal jsem na fotky toho vykousnutí oplechování . Problém je, že pěkné ostré fotky na tuto partii u Bf-109G-10, K a Avie S a CS-199 skoro nejsou. V jedné japonské publikaci je nafocen dochovaný Bf-109G-10 a tam je to oplechování rovné bez vykousnutí. pak jsem našel asi 3 další fotky z války, kde bych si troufal tvrdit, že to vypadá, že je rovné (ale ruku do ohně bych za to nedal) . A pak je zde originál CS-199 ze Kbel a foto S-199 na strane 71 publikace nakladatelství WWP, kde to vypadá, že stroj s kódem BS-3? má ten lem oplechování vykouslý. Na stránkách třebíčského klubu je tato fotka též, ale v horší kvalitě. Připojím zde z ní výřez, snad je to místo alespoň trochu zřetelné. Zřejmě tato úprava nebyla na všech S-199, záleželo na tom, z které dodávky (fabriky) pocházelo křídlo nebo přinejmenším ta vypouklá krytka kola. Pro stanovení nějakých kategorických závěrů nemám v ruce ani dost srovnávacích fotografií, ani žádný technický popis, umožńující vysvětlení . Prostě existuje fakt, že dochovaný originální stroj a nejméně ještě jeden na fotce toto vykousnutí mají a je na nás, zda si ho na modelu znázorníme či ne, protože obě možnosti jsou v zásadě správně, pokud nemám v ruce originální ostrou fotku, zachycující tuto partii spolu s trupovým kódem.
PS: začal jsem zvětšovat ty výřezy pro kola :lol: .
Přílohy
vykousnutí plechu S-199.jpg
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 24 lis 2011, 09:36

Ahoj také se domnívám že vykoustnutí lemu okolo boulí je způsobeno překonstruováním tvaru podvozkové šachty.Ta zůžená část je přímo uchycená na příčnou výstuhu v šachtě,výřez v potahu křídla je možná o něco menší než u bf-109? Jestliže je to pravda tak naše s-199 mají lem zůžený standartně a na modelu nemůže chybět.
Hotovo: LVG. C.VI 1:32 Wingnut Wings, Hansa-Brandenburg W.29 W.W, Albatros D.Va 1/32 Wingnut Wings
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 24 lis 2011, 10:17

Já na tý fotce žádnej výkus nevidím, asi sem už slepej. Nemáte to někdo nafocený ze Kbel?
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 24 lis 2011, 10:38

Možná toto
Přílohy
P1140561.JPG
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 24 lis 2011, 11:12

Diky, teď je mě to jasný.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 24 lis 2011, 23:55

Zdař bůh,
sto let v šachtě žil, sto let dělal jsem ďoury, za sto let v ksichtu beztvarém úsměvy v křeči mi ztuhly :grin: . Ale už jsem z těch za.... šachet vyfáral a teď to bude přibývat :twisted: . ta tvoje metoda je Houmí lepší, udělat falešné dno šachty přímo na spodní křídlo a poté přiklopit horní s vyfrézovanou boulí. No, já si to tak nepromyslel a pak už nebylo cesty zpět. Ale až se přetmelí ten spoj horní a spodní části křídla, tak by to mohlo dopadnout též dobře. Než je slepím, tak musím udělat do křídla vnitřek chladičů a dát tam hydrauliku sklápění, co je vidět skrz oválné otvory v šachtičkách pro podvozkovou nohu. A pak hurá na interiér. Ale teď je na všechno nějak málo času. Vánoce na krku a dárky žádné. Ještě k těm lemům oplechování pro kola. Mám dojem, že jednomístná S-199 ve Kbelech má to oplechování rovné bez toho vykousnutí, které má CS. Schválně zkusím probrat své foto ze Kbel, jestli má napřímená kola nebo ještě šikmo, jako původní Bf-109. Štve mě, že jsem si nenafotil zevnitř ty šachty u CS (předpokládal jsem, že jsou naprosto identické). tak zatím a těším se pánové na další foto z vašich staveb.
A pro ostatní, pokud máte nějaké fotky či výkresy s tématem S-199, bylo by skvělé s nimi osvěžit toto téma :twisted: :lol:
Přílohy
achta S-199 - finále.JPG
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HomerII » 26 lis 2011, 19:04

Ahoj tak jsem na tebe dal a pokusil se znázornit nejty v šachtách ale mám dojem žě se pod barvou stejně stratí :? no skompletuju křídlo a jedem dál .
Přílohy
100_1106.JPG
100_1105.JPG
100_1104.JPG
100_1103.JPG
HomerII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 27 lis 2011, 00:15

Ahoj Houmí,
paráda, šachty vypadají skvěle, nýty to jen podtrhly. Tož šachty máš lepší, ale já se už realizuji v chladičích :twisted: :grin: . počítám ještě tak dvě hodinky práce a jsou hotové! Pokud to vyjde, dopoledne je zkusím vyfotit a dám zde fotky. A pokud se budou líbit, mohu popsat výrobní postup. dělal jsem je dvouplášťové ](*,) . Zatím a já jdu makat. S Country radiem to jde samo. Škoda, že mě brzdí v práci návštěva zaměstnání :lol: .
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 27 lis 2011, 11:14

Foto vyrobeného chladiče a originálního vzoru. Tedy v noci jsem z toho měl větší radost, takhle pod zvětšením je to hrubé :cry: . Řekl bych, že naživo to vypadá lépe. Těch vodorovných tyček by tam mělo být více, ale byl jsem limitován tloušťkou plastikové nitě - pokud bych jich dal víc, nebyla by vidět síťovina. A za fotky jsem se již omlouval, držet v jedné ruce foťák a v druhé křídlo není žádný hit, ale upřímně řečeno, i když to mám položené na pevné položce, tak to není o mnoho lepší :grin: . Tož zatím.
Přílohy
natřené chladiče.JPG
originál chladič S-199.jpg
Chladič S-199.JPG
Chladič S-199 (1).JPG
Chladič S-199 (2).JPG
Chladič S-199 (3).JPG
Naposledy upravil Černý Hugo dne 27 lis 2011, 19:39, celkově upraveno 1
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 27 lis 2011, 11:54

Pěkně se s Mezky perete! :) Skoro mám chuť odložit spoustu nedodělků, které mám na stole a pustit se do dalšího. :-D
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 476 • Stránka 5 z 32 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32

Zpět na Rozestavěno